Aamulla kun heräilin tuossa viiden aikoihin ja hiippailin tänne puutarhalle päin, niin olo oli kyllä leppoisan ihana. Muutama aste lämmintä oli mittarissa, mutta jotenkin tuo ilma tuntui mukavan pehmeälle kylmien pohjoistuulien jälkeen. Tokihan se tietää, että...

Leppoisaa huomenta täältä puutarhalta.

 Aamulla kun heräilin tuossa viiden aikoihin ja hiippailin tänne puutarhalle päin, niin olo oli kyllä leppoisan ihana. Muutama aste lämmintä oli mittarissa, mutta jotenkin tuo ilma tuntui mukavan pehmeälle kylmien pohjoistuulien jälkeen. Tokihan se tietää, että tuo tähtitaivas peittyy kohta pilviin ja varmaan hiukan tiputtelee vettäkin, mutta sehän ei haittaa, kuuluu vain syksyn vivahteikkaaseen lumoon.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä leppoisan rauhallinen olo johtunee varmaan siitäkin, että nuo syksyn työt ovat hyvällä mallilla. Kasvihuone on pesty ja tyhjennetty talvea vaille valmiiksi, syyssipulit istutettu, hiekoitussepelit varattu ja loput talvehditettavat kasvit kun siirrän vielä tänään kellariin,niin minun puolesta talvi voi tulla milloin se sille sopii. :) Kellari alkaa olla jo riittävän jäähtynyt, mutta voihan se olla että jätän oven vielä muutamaksi päiväksi auki. Jäähtyy ja tuulettuu sitten vielä kerran kunnolla ennen kuin laitan ovet kiinni. Olen muuten laittanut oven eteen aina pienen levyn alalaitaan, etteivät hiiret pääse kellariin mellastamaan talveksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Räystäskourut ajattelin käydä ja putsaamassa nyt kun tuon saarnin lehdet on kokonaan tippunut alas, koivuista toki voi vielä lehtiä sinne lennellä, mutta ne kun on vähän kauempana talosta, niin niitä ei yleensä kouruista ole löytynyt.

 

Muumiotautisten omenapuiden lehdistä puhuttiin kaverin kanssa tuossa viikolla ja kyllähän kaikkein paras keino on haravoida niiden lehdet kasaan ja hävittää ne joko polttamalla tai maahan hautaamalla. Kompostiin niitä ei kannata laittaa, niin kuin ei tietysti niitä muumiotautisia omenoitakaan.

 

Ja aivan ihania vinkkejä tuli lehtien siirrosta. Tuo kevytpressun käyttö lehtien siirrossa on mitä mainioin konsti. Lehdet vain haravoidaan pressuun ja kulmista kiinni ja kohti kompostia. Kokeilin, kevyesti kulkee isompikin määrä lehtiä, tosi kätevä konsti.

 

Mukava ja kätevä keino tuli myös esiin vanhojen , rikkoutuneiden jouluvalojen hyödyntämisestä. Vihreä johto vain talteen ja siitä saa paljon hyvää tuki- ja sidontamateriaalia kasvien sitomiseen. Samoin niissä olevat koristeet, voi käyttää askarteluun tai lahjoittaa vaikkapa päiväkotiin.

 

Männä viikolla luin artikkelin jossa Metsäntutkimuslaitoksen myyrätutkija ennusti ongelmia ensivuodeksi eli jo kolmatta myyrävuotta toteutuvaksi. Heidän tutkimusten mukaan myyrien määrä ei ole laskenut niin paljoa kuin oli ajateltu ja ensitalvena myyrätuhoja on odotettavissa edellisten talvien tapaan. Tämän kun luin niin johan läksin siltäistumalta hakemaan vielä pullollisen tuota ecokoivukarkoitetta ja imeytin sitä vahoihin rätteinin, pistin ne muovipussiin ja laitoin niitä suuaukko alaspäin puiden ja pensaiden juurille. Näin pussi suojaa sateilta, mutta haju leviää maahan ja pitää myyrät poissa. http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo4.asp?PID=1549&os=8

Toinen hyvä konsti on meidän kerholaisten vinkkaama. Kannattaa kylvää valkosipulin kynsiä niin maahan kuin oksillekin roikkumaan, ne pitävät hyvin myös jänikset loitolla.

 

Ihan pakko on vielä kertoa tuosta minun yhdestä tämän ajan suosikki perennasta. Tuo komeamaksaruoho kun kuuluu jotenkin niin upeana osana syksyiseen tunnelmaan, ettei paremmasta väliä. Sehän on myös upea kukka maljakossa ja kuivakukkanakin. Sitä jos ottaa maljakkoon, niin se kestää kauan ja loppujen lopuksi se tekee juuret veteen. Olen monesti ottanut kukat pois maljakosta, katkonut kukinnot pois ja pistänyt varret hiekkamultaan ja viileään juurtumaan. Siellä ne juurtuvat hiljalleen ja ovat keväällä valmiit ulos istutettavaksi.

 

Viikonlopulle on luvannut hiukan sateita, mutta ei niin paljoa, että se estäisi luontoon menemistä. Puolukoita ja suppilovahveroita on metsissä ihan mielettömästi, joten vielä käyn keräämässä niitä samalla kun ihastelen luonnon kauneutta sekä reippailen itselleni hyvän mielen ja rauhallisen yöunen.

Paikannuslaite vain mukaan ja kohti uusia metsiä, eikö vain? Siitä tulikin mieleeni, että liekö laskupäässäni vikaa vai missä, mutta huomasin, että noita yhteishankintana olleita paikannuslaitteita oli jäänyt jäljelle vielä 11 kappaletta. Eli jos haluat vielä sellaisen niin pirautatko 05-3440300 tai laitatko sähköpostia puutarha@kodinkukat.fi lähetän ne siihen kerhotarjoushintaan ( 65 eur + lähetyskulut 4,95 ) nopeimmille. Toki noutaakin voit, niin kuin niitä muovilaatikoitakin.

 

Vaan niin se on taas kahvit juotuna ja tuli takassa muuttunut hiillokseksi. Päivä alkaa hiljalleen valjeta, joten taidan lähteä hakemaan tuon pienen Huhu-koiran tuolta tarhasta aamulenkille ja menemme haistelemaan yhdessä aamun raikkaita tuoksuja.

 

---------------------------------

Tärkeintä elämässä ei ole se että

näemme sen mitä on jossain kaukana,

vaan se että teemme sen mikä on

suoraan edessämme .

 -Thomas Carlyle

---------------------------------------

 

Leppoisan ihanaa viikonloppua Sinulle

 

Toivotteleepi,

 

Puutarhurisi

 

Juha

 

ps. Jos haluat nähdä kuvia meidän ruusuista ja kuunnella upeaa musiikkia Lopella niin vilkaisehan. www.eerosinikannel.com

 

ja jos taas haluat nähdä meidän tanssiseuran tanssia ja nauttia upeasta musiikista seuraavana viikonloppuna, niin nyt kannattaa varata liput ennakkoon, saa edullisemmin.

http://www.havestep.fi/savelaskelten

voin luvata, että tämäkin esitys on ehdottomasti kokemisen arvoinen elämys.  

 

-----------------------------------------

 

-   Silmut ja Siemenet kasvattaa,

lämmin sydän ja hyvä maa -

 

 

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

 

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

 

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

 

internet: http://www.puutarha.com

 

 

Ilmaiseen kerhoon voi liittyä osoitteessa

  http://www.puutarha.com/kerho.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla