Onpahan aivan mahtavan hieno aamu. Pakkasta lähes 5 astetta, ilma ihanan raikas ja tähtitaivas loisti tuhansin timantein. Jollain lailla olen kyllä etuoikeutettu kun saan tehdä tämän ns. työmatkan kävellen ja samalla ihastella näitä upeita aamuja rauhassa. Ja vaikkei matka sisältä tänne puutarhalle kovin pitkä olekaan...

Raikasta huomenta täältä puutarhalta.

 

Onpahan aivan mahtavan hieno aamu. Pakkasta lähes 5 astetta, ilma ihanan raikas ja tähtitaivas loisti tuhansin timantein. Jollain lailla olen kyllä etuoikeutettu kun saan tehdä tämän ns. työmatkan kävellen ja samalla ihastella näitä upeita aamuja rauhassa. Ja vaikkei matka sisältä tänne puutarhalle kovin pitkä olekaan, niin tällaisina aamuina sitä tulee käveltyä vieläkin hitaammin, haistellen ja maistellen tätä aamun auvoisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tänne toimistolle tullessa tein taas takaan tulet, pistin kahvin kiehumaan ja istahdin onnellisena nauttimaan tulen loimusta ja kahvin tuoksusta. Kirjoittelen tässä samalla Sinulle ja tästä se päivä sitten leppoisasti taas alkaakin. Menneitä ajatellen ja tulevia suunnitellen.

 

Viikolla tulleet sateethan teki tuon lehtienharavoinnin melko hankalaksi, mutta onneksi talvi ei vielä tullut, joten enköhän vielä ehdi hyvin haravoida loputkin koivunlehdet pois. Jotenkin joka syksy sitä tulee hämmästeltyä, että kuinka noita lehtiä riittääkin. Toisaalta luonto on varmaan ajatellut senkin asian niin, että kun ei kaikki lehdet varise kerralla, niin ei ole haravointi urakkakaan kerralla niin paha. Ja nurmikkohan tykkää vallan mahdottomasti kun sitä rapsutellaan. Se on kuin tuo pieni Huhu-koira, ei kyllästy rapsutteluun ikinä. Vaan kunhan keli tuosta hiukan kuivahtaa ja saan tosiaan loput lehdet pois nurmikolta, niin ajan sen kumminkin vielä kerran lyhyeksi n. 3-4 cm mittaiseksi. Sitten teen ruohonleikkurille perinteisen talvisäilytys huollon.  Eli pesen sen ja annan käydä sen niin kauan, että se kuivuu kunnolla. Sitten irrotan terän, teroitan sen ja öljyän vielä kevyesti. Avaan tulpan ja sipaisen siihenkin öljyä kevyesti. Putsaan ilmanputsarin ja koneen muutenkin ja täytän bensatankin täyteen. Bensatankin olen pitänyt joskus myös ihan tyhjillään, mutta nykyään laitan sen suht täydeksi. Vajaa tankki nimittäin kerää ilmojen vaihtelun myötä vettä tankkiin talven aikana. Täysi tankki ja huollettu kone keväällä on niin paljon ihanampi, kuin se käynnistymätön, tylsäteräinen ja tyhjätankkinen, hermoja kiristävä vaihtoehto. Eikö vain?

 

Pikkulintujen ruokinnan aloittamistakin olen kovasti myös pohdiskellut, mutten ole sitä ihan vielä aloittanut. Ruokaa, niin siemeniä kuin talipallojakin olen jo hommannut, mutta en vielä ole laittanut niitä tarjolle. Siihen on oikeastaan kaksi syytä. Luonto kun on vielä sula ja linnut saavat ruokaa suht helposti vielä luonnostakin. Samalla ne auttavat hävittämällä noita pieniä talvehtevia tuhoeläimiä pois puutarhasta. Toisekseen haluan odotella, että kaikki nuo muuttamaan lähtevät lajit on varmasti matkansa aloittanut. En nimittäin halua houkutella niitä jäämään talveksi tänne, sillä ne eivät ruokinnasta huolimatta oikein pärjäisi talven pakkasia vastaan.

 

Tänään ajattelin käydä aamukävelyllä Huhu-koiran kanssa tuossa lähimetsikössä ja hakea samalla hiukan havuja ja sammalta hautojen laittoa varten. Huomenna, pyhäinpäivänähän on perinteisesti se päivä kun hautausmaalla käydään laittamassa haudat talvikuntoon, kynttilän kera. Vastaavaa, niin hartaan kaunista tunnelmaa kuin mitä hautausmailla illan tummuessa kokee, on vaikea muualta löytää. Harrasta ja kauniin puhuttelevaa. Kun vain muistaa laittaa tarpeeksi päälle, ettei kylmä aja pois liian nopeasti. Minua ainakin meinaa aina alkaa palella hautausmaalla, liekö aina liian vähän päällä vai viivynkö vain niin pitkään. Oma menemiseni ei valitettavasti huomenna onnistu, kun nuo 10 tanssin sm kisat on juuri huomenna. Menen siis joko tänään tai sitten sunnuntaina.

 

Sääennusteen mukaan muutenkin taitaa talvi tehdä sillai tuloaan, että loput ruukut ja kasvatusastiat tyhjentelen ja vien varastoon. Tai käännän ne ympäri ja laitan ne seinänviereen suojaan. Ulkona säilyttämisen hyvä puoli on se, että talvella pakkanen desinfioi ruukut hyvin ja ne on käytännössä käyttövalmiita keväällä ilman sen suurempia toimenpiteitä.

 

Muutoin tuleekin tänään keskityttyä noiden amaryllisten valmisteluun. Ja nyt on kyllä pakko olla iloisen ylpeä noista tämän vuoden sipuleista. Loistava kasvukausi tuotti kyllä tänä vuonna ihan mielettömän upeita sipuleita. Ja sen verran voin paljastaa, että tein pienen tutkimusretken muutaman sipulin sisälle. Ja siellä oli lupaus sellaista kukkamäärästä, että voi pojat, kunhan joulu koittaa ja nämä on kukassaan, niin kyllä kelpaa olla ylpeä näistä. Nyt kannattaa sinunkin varata omat, sekä tarvittaessa kaverillekin, sillä näitä ei varmaan riitä kaikille halukkaille. Ensiviikon jälkeen alan näitä sitten toimittelemaan marraskuun viimeisellä viikolla nämä olisi hyvä sitten viimeistään istuttaa.

 

Koko upean lajikirjon löydät täältä.

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo2.asp?os=14&ryhmanimi=amaryllikset

  

Kielot ja jouluruusun löydät täältä: http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo3.asp?PID=&OS=15&tr=727&ryhmanimi=kaikki+kasvit

 

Noita joulutarvikkeitahan olen tuonut maahan jo muutamanvuoden ja aika mukava valikoima niitä alkaa ollakin. Hinta ainakin on kohdallaan, vai mitä?

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo2.asp?os=23&ryhmanimi=+joulutarvikkeet

 

Jos Sinulla on aikaa ja mahdollisuutta, niin tulethan katsomaan meitä tuonne Kymen suurmarkkinoille, Ruonalan palloiluhalliin Kotkassa.

Me pakataan amarylliksiä ja tarvikkeita auton kyytiin ja vietetään viikonloppu markkinahumussa. Itse en valitettavasti pääse paikalle huomenna, kun huomenna olisi tarkoitus tosiaan kokeilla kuinka 10-tanssin SM kisoissa menee. Mutta sunnuntaina sitten olen jo itsekin paikalla. Toki sipuleita ja tarvikkeita on huomenna jo saatavilla ja meidän tytöt siellä tietää niistä yhtä paljon kuin minäkin.

 

Vaan niin on tuli takassa hiljalleen vaihtunut hiillokseksi, aamun kajo näyttää upealle joten lähden tästä aamulenkille havujen hakuun pienen Huhu-koiran kanssa. Ja sitten syyhyääkin kädet jo amaryllisten kimppuun…

 

---------------------------------

 

Hiljaa hyvä tulee,

 

ajatellen aivan kaunis.

 

---------------------------------------

 

Touhukkaan ihanaa viikonloppua Sinulle

 

Toivotteleepi, nenäpäivän, halloweenin, pyhäinpäivän ja kekripäivän merkeissä, tanssikenkiään kiillottava.

 

Puutarhurisi

 

Juha

 

-----------------------------------------

 

-   Silmut ja Siemenet kasvattaa,

lämmin sydän ja hyvä maa -

 

 

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

 

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

 

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

 

internet: http://www.puutarha.com

 

 

Ilmaiseen kerhoon voi liittyä osoitteessa

  http://www.puutarha.com/kerho.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla