Olipahan ihanan valkoista, hiljaista ja tunnelmallista kävellä hiljalleen tänne puutarhalle. Laitoin kahvit kiehumaan, tein tulen takaan ja pistin vielä kynttiläkin takanreunalle palamaan. Tässä nyt istuskelen takkatulen loisteessa, höyryävä kahvikuppi pöydällä ja kirjoittelen Sinulle. Näistä perjantai aamuista on tosiaan tullut minulle viikon ihanimpia.

Tunnelmallista huomenta täältä puutarhalta.

 

Olipahan ihanan valkoista, hiljaista ja tunnelmallista kävellä hiljalleen tänne puutarhalle. Laitoin kahvit kiehumaan, tein tulen takaan ja pistin vielä kynttiläkin takanreunalle palamaan. Tässä nyt istuskelen takkatulen loisteessa, höyryävä kahvikuppi pöydällä ja kirjoittelen Sinulle. Näistä perjantai aamuista on tosiaan tullut minulle viikon ihanimpia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkuviikko olikin aika erikoinen, maanantaina tehtiin viherrakentaja kaverin kanssa tuota kivirinnettä täyttä päätä ja tiistaina sitten olikin lunta maassa jo puoleen sääreen.

Tuo kivirinteen teko onnistui kyllä omasta mielestäni hienosti. Tehtiin reunat ja yksi syvempi istutusallas vanhoista riihen kivijalkakivistä ja keskelle ladottiin erikokoisia ja näköisiä luonnonkiviä. Se se vasta olikin taidetta ja asettelua, kun joka kivi aseteltiin, mutta niin ettei se näyttäisi asetellulle. Mutta hyvin se tosiaan onnistui, kiitos ammattitaitoisen konemiehen ja lennokkaiden ideoiden. Nyt rinteeseen jäi sopivia istutuskoloja ja toisaalta siitä tuli myös elävän näköinen vaikka ihan ilman kasvejakin. Ja kunhan saan keväällä sinne kasvit kasvamaan, niin vuoden kahden päästä se vasta hieno onkin. Laitan sitten ensikesänä kuvia niin rakentamisesta kuin kasveista kotisivuille näkyviin, niin voit katsoa kuinka onnistuin. Ja toivottavasti saat ideoita siitä itsellesi tai kavereiden pihaan.

 

Tiistaina iltapäivästä kun kävin varistelemassa lumia pikku pensaiden oksilta pois, niin katselin tuota kivetystä ja se näytti lumenkin alla mukavan eläväiselle. Sellainen tasainen kivetyskin on toki hieno, mutta jotenkin itse olen ihastunut tuohon enempi luonnonmukaiseen tyyliin.

 

Eilen ilta oli sitten taas ihan toisenlainen. Oikein sydäntälämmittävä kokemus taas siitä, kuinka ihana paikka tämä meidän Kannusjärven kylä ja sen ihmiset ovat. Olen nimittäin aikeissa rakentaa ensikesänä lisää pakkaamotilaa ja sitä varten tuli eilen illalla puutavaraa pitkällä rekalla. Vaikka tiet olivat hyvin soritettu, niin tuo pikkutien mutkaisuus ja kapeus teki hommasta todella haastavan. Ja niinhän siinä sitten kävi, että tuossa viimeisessä mutkassa, vain sata metriä ennen puutarhaa, rekka luisui ojaan. Olin ihan kauhuissani ja ajattelin, että nyt ollaan pahassa, pahassa pulassa. Vaan ennen kuin itse kunnolla sain ensimmäistäkään ajatusta kasaan, että kuinka tästä selvitään, niin naapurit ja kylän miehet olivat jo traktoreineen ja kaivinkoneiden kanssa paikalla. Kaikki oli auttamassa ja leppoisalla mielellä kun kaikki oli, niin jotenkin tuo hankaluus alkoi yhtäkkiä tuntua semmoiselle hyvälle haasteelle, johon yhteistuumin käytiin käsiksi. Ja niin vain rekka nousi ojasta ehjänä ja kaikki meni tosi hyvin. Kaiken lisäksi isännät jäivät vielä auttamaan kuorman purkamisessa. Kun tuossa puolen yön aikaan saatiin sitten rekka puretuksi ja isännät huikkasi hyvät yöt iloisin mielin, niin ajattelin, että ei tämän parempaa kylähenkeä olekaan. En tiedä kuinka ihmeessä olen tämmöisiä upeita ihmisiä ympärilleni saanutkin, mutta aivan mahtavia porukkaa täällä meidän kylällä kyllä on. Toivottavasti osaan kantaa myös oman korteni tähän kekoon.

 

Hiekoitus sepelit oli kyllä eilen illalla tarpeen ja onneksi olin sitä varannut riittävästi. Tosin tänään pitänee hakea sitä lisää sulamaan ja lämpimään, sillä viikonlopulla on tulossa sateita, jotka taitaa tulla osin vetenä ja sitten on taas käyttöä kunnon sepelille ja liukuesteille kengissä. Nuo liukuesteet ovat kyllä varmaan yhdet maailman halvimmista ja kätevimmistä tapaturmien ehkäisijöistä. Niin paljon kivempi kävellä kun ei tarvitse koko ajan jännittää, et milloin lentää takapuolelleen.

 

Puutarhalla olen jatkanut amaryllisten valmisteluja ja osan sipuleista olen jo lähetettykin, mutta varsinainen lähetysviikko on sitten ensiviikolla. Näin ne kukkivat sitten juuri sopivasti jouluna. Itse istutan nuo joulumyyntiin tarkoitetut vasta joulukuun alussa, mutta kun kasvatan ne hiukan korkeammassa lämpötilassa, niin ne kukkivat jo reilun kahden viikon kasvatuksen jälkeen. Normaalissa huonelämmössä ne tarvii noin viikon verran enemmän aikaa. Mutta jos tulee kiire tai haluat oikein lyhyet kukkavanat, niin keino on yksinkertainen. Paljon lämpöä, mielellään vielä alakautta, sipulia lämmittäen. Hyvin vähän vettä ja paljon valoa. Vettä annetaan sitten vasta enempi kun kukka alkaa aueta. Itse liotan sipulin, istutan suht märkään multaseokseen ja seuraavan kerran annan vettä vasta kun kukat alkavat aueta.

On kyllä joka vuosi yhtä ihanaa katsella tuota pursuavaa elinvoimaa kun ne alkavat istutuksen jälkeen kasvamaan. Kukkavanat tuntuvat kasvavan ihan silmissä. Ei oikein meinaisi maltaa illalla mennä nukkumaan ja aamulla pitää ensimmäiseksi mennä katsomaan kuinka kovin ne on yön aikana kasvanut. Vähän samanlainen tunne kuin pikkupoikana joulukalenterin luukkujen avaamisen odottaminen.

Amarylliksen kasvun ihmeitä on monia, mutta yksi omista suosikeistani on tuo valkoinen kerrottu Alfresco lajike. Se on semmoinen amaryllismaailman sisupussi ettei paremmasta väliä. Sehän ei kasvata kovin isoa sipulia, mutta kasvuvoimaa on kuin pienessä kylässä. On aina ihana hämmästyttää kavereita näyttämällä tuota pikkusipulia ennen istutusta ja sitten kun se on kukassaan. Kukaan ei ikinä usko, että niin pienestä sipulista voi kasvaa jotain niin upeaa. Jos haluat kokea tuon saman ihmeen, niin muutama kymmenen sipulia minulla on vielä jäljellä.

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo4.asp?PID=673&os=14

 

Vaan niin tämä ihana aamuhetki alkaa taas olla vietetty. Takan tuli on muuttunut hehkuvaksi hiillokseksi ja pikkuinen Huhu-koirakin kuulee jo tuolla tarhassa kyselevän, että jokohan lähdettäisiin aamulenkille viemään ruokaa pikkulinnuille ja ennen kaikkea sen omalle aamupalalle.:)

 

---------------------------------

En toivo sinulle elämää,

jossa ei ole vaivaa eikä haasteita,

sillä mitä sinä tekisit sellaisella elämällä.

Sen sijaan toivon,

ettei elämäsi valu hukkaan,

toivon sinulle kätten ja sydämen voimaa.

Että vilja kasvaisi aurasi jäljissä,

ruumiin ja sielun leipä

ja että olkien seassa vilkkuisi aina kukkia”.

-        Jörk Zink

 

---------------------------------------

 

Elämän makuista ja ihanaa viikonloppua Sinulle hyvä ystäväni.

 

Toivotteleepi,

 

Puutarhurisi

 

Juha

 

-----------------------------------------

 

-   Silmut ja Siemenet kasvattaa,

lämmin sydän ja hyvä maa -

 

 

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

 

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

 

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

 

internet: http://www.puutarha.com

 

 

Ilmaiseen kerhoon voi liittyä osoitteessa

  http://www.puutarha.com/kerho.asp

Sisältö jatkuu mainoksen alla