Viikolla kun tein lumitöitä ja yritin pohtia, että minne nämä kaikki oikein sopii, niin samalla tuntui todella hyvälle ajatella, että kuinka hyvä on perennojen ja muiden talvehtivien kasvien olla tuolla paksun lumipeitteen alla. Siellä ne uinuvat kuin karhut pesissään ja odottavat rauhassa kevään tuloa...

Leppoisaa huomenta täältä puutarhalta.

Eipä ollut pakkasta enää hirveästi aamulla. Reilu kolme astetta vain ja ilma tuntui suorastaan leppoisalle paukkupakkasten jälkeen.

Viikolla kun tein lumitöitä ja yritin pohtia, että minne nämä kaikki oikein sopii, niin samalla tuntui todella hyvälle ajatella, että kuinka hyvä on perennojen ja muiden talvehtivien kasvien olla tuolla paksun lumipeitteen alla. Siellä ne uinuvat kuin karhut pesissään ja odottavat rauhassa kevään tuloa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viikolla olleet kovat tuuletkin tulivat kuin tilauksesta ja suurimmat lumikuormat tippui monien puiden oksilta alas. Kyllä se vain on lohdullista huomata, että kyllä luoja ja luonto pitävät huolen omistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuota aitan katolla olevaa lumikuormaa olen ja katsellut hiukan huolissani. Taidankin ottaa viikonlopun urakaksi tiputtaa ne alas sieltä. Aitta vanhus on kyllä vankkaa rakennetta, mutta jos tuo lumi jossain kohdin vettyy ja muuttuu painavaksi, niin parempi on olla ottamatta riskiä. Nyt se on suht helppoa tiputella alas, kun vain muistan olla varovainen. Turvaköysi, kaveri ja maltti on valttia siinäkin touhussa.

Vaikka tuota lunta onkin paljon, niin olen kyllä aikeissa mennä lähiaikoina pohraamaan tuonne puutarhaan pikkuisten havupuiden ja ikivihreiden (mm alppiruusun) luokse. Nimittäin tuo aurinko ja kuivattavat kevättuulet alkaa ihan kohta vaikuttaa ja kuivattaa helposti kasvustoja. Olen suojannut noita arempia kasveja milloin metsästä haetuilla havunoksilla, milloin pakkaspeitteellä, joskus jopa harsolla. Tyylillähän ei ole väliä, pääasia on kumminkin suojata kasvit. Muistathan sitten jättää pienen ilmareiän suojan yläpäähän, ettei lämpötila pääse keväällä nousemaan suojan sisällä liiaksi. Suojat olen poistellut sitten keväällä vasta kun maa on sen verran sulanut (tai olen kastellut maan sulaksi) että juuret saavat vettä.   

Vanhempia siemeniä olen ja alkanut testailemaan viimeaikoina. Etenkin osa noista erikoisimmista ja harvinaisimmista siemenistä nimittäin on jo useamman vuoden vanhoja. Vaikka ne yleensä säilyvätkin hyvin muutaman vuoden, niin pieni pikatesti paljastaa niiden elinvoimaisuuden kätevästi. Olen ottanut pienen määrän siemeniä ja kylvänyt ne kostutetun talouspaperin väliin. Siinä ne itävät nopeasti ja jos itäisprosentti on pieni, niin sitten niitä ei kannata kylvää.

Tuossa varsinaisessa kylvö ja kaikessa muussakin lisäämisessä, olen pitänyt puhtautta ensiarvoisen tärkeänä. Niin lisäysmateriaalin, mullan, työkalujen, veden ja ihan kaiken kanssa. Kylvöastiat olen pessyt huolellisesti ja vielä ennen kylvöjä vielä kertaalleen huuhtonut ne kuumalla vedellä. Multana käytän aina vain uutta hiekka-turveseosta. Se on parasta seosta pikkutaimille, siinä pienet ja hennot juuret viihtyvät eikä se ole muutenkaan liian voimakasta.

Jos tallella on ollut vanhaa, multaa olen desinfioinut sen uunipellillä. Puolituntia 200 asteessa riittää yleensä hyvin. Siinä kuolee niin taudit kuin mahdolliset tuholaisetkin. Toinen keino on kaataa tulikuumaa vettä mullan päälle. Keino on taas vapaa, pääasia on että kylvöseos on puhdas. Ja sitä mustaamultaahan me emme käytä sitten näihin hommiin, vaan säästetään se sinne penkkien lisämullaksi, eikö vain…

Ja voi sitä ihanuutta kun saa kylvä pienet siemenet itämään ja seurata sitä kasvun ihmettä taasen. Se ihana huolenpito näistä pikkuisista, jotka sitten kevään mittaan voimistuvat vantteriksi taimiksi. Puhumattakaan sitten siitä kun ne kukoistavat kesällä toinen toistaan upeimpina. Se on jotain niin palkitsevaa ja upeaa, etten tosiaankaan paremmasta tiedä.

Täältä näet mistä olen tänä vuonna ajatellut olla ylpeä. http://www.puutarha.com

Vaan nyt on taas aamu valjennut ja mieli halajaa jo tuonne kylvösten pariin. Toki ensin pitänee käydä antamassa aamupala tuolle pikkuiselle hännänheiluttaja Huhu-koiralle. Se tuolla jo innokkaasti katseleekin, että missä se isäntä oikein viipyy. Taitaa pienen koiran pieni masu jo kurnia…

 ____________________________________________

Kun ihmisellä on maailmassa paikka.

Kun maa jalkojen alla on tehty kivestä.

Kun tietää, että joka vuosi kylmyys muuttuu kevääksi,

 On elämässä vain taivas rajana

____________________________________________

 Runebergin makuista viikonloppua Sinulle hyvä ystäväni.

 Toivotteleepi,

Puutarhurisi Juha

____________________________________________

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

 p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

 E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

 internet: http://www.puutarha.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla