Leppoisan ihanat talvisäät jatkuivat ja näyttävät vielä jatkuvankin. Päivätkin on jo selvästi pidentynyt ja auringon säteet tuntuu jo hiukan lämmittävän. Ilma on sen sijaan...

Tunnelmallista huomenta täältä puutarhalta.

Leppoisan ihanat talvisäät jatkuivat ja näyttävät vielä jatkuvankin. Päivätkin on jo selvästi pidentynyt ja auringon säteet tuntuu jo hiukan lämmittävän. Ilma on sen sijaan pysynyt vielä ihanasti pakkasen puolella.

Ja kyllähän tuo auringonpaisteessa kimaltava lumivaippa on jotain niin ihanaa katsella, että siinä lepää niin silmä kuin sielukin. Nautitaan nyt tästä ihanasta ja ikimuistoisesta talvesta sydäntemme kyllyydestä, vai mitä?

Tuo lisääntyvä aurinko on kyllä ihana asia, myös kasvien kannalta. Sen verran olen kyllä varonut tuota suoraa auringonpaisetta, että olen siirtänyt huonekasveja hiukan kauemmas ikkunasta tai laittanut ne verhon taakse, ettei suora aurinko osu niihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sen vaikutus suoraan ikkunan takana on nimittäin kasville vähän turhan voimakas, etenkin jos sattuu olemaan puolipilvinen päivä. Tällöin lämpötila kasvin lehdellä vaihtuu turhan voimakkaana auringon paisteen ja sen pilven takana olemisen välillä. Hennot uudet lehdet kärsivät yleensä ensimmäisinä. Peittämätön siemenviljelmä saattaa jopa tuhoutua muutamassa tunnissa ikkunalaudalla.

Myös kukkivien kukkien uudet kukkanuput ovat vaarassa. Auringonpaisteessa nimittäin nupun sisäinen lämpötila voi nousta jopa niin paljon, että nuppu kuivettuu ennen aukeamistaan. Hienosti sanottuna se tarkoittaa sitä, että etyleenitaso nousee nupun sisällä liiaksi ja se kuivattaa nupun. Eli etenkin, nuoret- ja kukkivat kasvit pois suorasta auringonpaisteesta. Lisäksi runsaasti sumuttelua ja hyvä tulee.

Ikkunalaudalle, suoraan auringonpaisteeseen olenkin laittanut ihan muuta kasvamaan. Herneet (peittaamattomat)ja vihanneskrassit, auringonkukat ja rucolasalaatit kasvaa kohisten auringon valossa. Peitän vain kylvöalusta rei’itetyllä muovilla, joka ylläpitää kosteutta ja samalla höyrystyneenä suojaa auringolta. Nämä nuoret versot on ihan taivaallisen hyviä, terveellisiä ja maukkaita ihan sellaisenaan tai leivän päälle laitettuina.

Helppoa, halpaa ja hauskaa puhdasta lähiruokaa, eikö vain. Ystäväni muuten kertoi, että kun on kylvänyt ne aina yhdessä perheen pienempien kanssa, niin junioriosastokin syö niitä ihan innoissaan, vaikkeivät muuten salaatit niin suurta herkkua olisikaan. Niin siinä sitten kasvavat kokemus, arvot ja versot samaan aikaan, eikö vain?

Sunnuntaina onkin sitten oikein sutinapäivä. Kun vietetään laskiaissunnuntaita ja ystävänpäivää samaan aikaan. Minulle se tarkoittaa ainakin runsaasti kukkia ja kermapullia… Pulkkamäkeenkin kun vielä itsensä kehtaisi viedä, niin olisi olo kuin pikkupojalla konsanaan. Vaan kukapa sitä tietää, jos vaikka…

Kermapullista en ole tosiaan lukua pitänyt, kun olen niiden sydänystävä, ainakin kerran vuodessa. Kukista on kumminkin olemassa tämmöinen, ei niin vakavasti otettava, mutta hauska lista.

Eli kukkien määrä voi myös viedä viestin vastaanottajalle.

1 kukka - Olet kaikkeni.

2 kukkaa - Haluan tavata sinut yhä uudelleen.

3 kukkaa - Haluaisin olla kanssasi kahden.

4 kukkaa - Kunnioitan sinua, mutten vielä rakasta. Ehkä joskus.

5 kukkaa - Minä rakastan sinua.

6 kukkaa - Toivon, että paranet pian.  tai: En usko lupauksiisi.

7 kukkaa - Kosinta (useissa maissa).

8 kukkaa - Olen sinun kuolemaan saakka.

9 kukkaa - Kunnioitan sinua ja olen ystäväsi.

10 kukkaa - Haluaisin tehdä kaiken hyväksesi.

11 kukkaa - Olen aina ystäväsi, mutta rakkauteni ei ole vielä herännyt.

12 kukkaa - Meillä on vaikeuksia, mutta luulen, että kaikki järjestyy.

13 kukkaa - Minä vihaan ja halveksin sinua.

14 kukkaa - Olet kaikkeni.

15 kukkaa - Olet ansainnut kiitokseni ja kunnioitukseni.

On muuten hauska aina huomata, että kun lukee tuota listaa läpi, niin lähes jokaiselle määrälle löytyy jonkin läheisen kasvot ja nimi, eikö vain. Ja vaikkei kaikille voi kukkaa fyysisesti ojentaakaan, niin jo pelkkä ajatus siitä tuntuu hyvälle, eikö vain?

 Vaan niin alkaa päivä taas hiljalleen valjeta ja lähdenkin tästä tarkistamaan kylvökset ja toivottamaan näille pikkuisille hyvät huomenet. Näitä ihanuuksia siis: www.puutarha.com

Huomenna ajattelinkin lähteä siten tuon pikkuisen Huhu-koira veijarin kanssa puhdistamaan linnunpöntöt, niin pihapiiristä kuin tuolta lähimetsästäkin. Kohtahan nuo ensimmäiset pikkuystävämme saapuukin ja mikäs sen ihanampaa on toivottaa ne tervetulleeksi, kuin puhdas pesäpönttö.

 --------------------------------

 En tarvitse mitään niin paljon kuin hunajaa,

paitsi ystäviä.

 - Nalle Puh -

 ---------------------------------------

Liukasta laskiaista ja ihanaa Ystävänpäivää Sinulle hyvä Ystäväni.

 Toivotteleepi,

Puutarhurisi

Juha

 ------------------------

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

 p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

 E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

 internet: http://www.puutarha.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla