Kalenterissa käännetään kohta maaliskuu esiin eikä keväästä ole tietoakaan. Puutarha on nyt hyvin hoitovapaa, vai onko?

Kalenterissa käännetään kohta maaliskuu esiin eikä keväästä ole tietoakaan. Puutarha on nyt hyvin hoitovapaa, vai onko?

Korkeat hanget hautaavat aidat alleen ja rusakot loikkivat suojausten yli. Oksat tuupertuvat lumen alle. Luonto on muovannut   kauniita teoksia pihan rakenteisiin. Eipä tälle lumen mahdille kannata juuri mitään tehdä. Odotellaan, kunnes vesi tippuu räystäistä.Varovasti voi pensaiden oksia ravistella ja varmistaa rusakoiden pääsykielto luvattomille alueille.

Olin kuuntelemassa tunnetun puutarha-ammattilaisen, Pentti Alangon mietteitä puutarhan hoidosta. Yleisökin sai esittää kysymyksiä. Monella oli tarve saada tietoa puiden ja pensaiden leikkaamisesta. Alanko esitti kysyjille vastakysymyksen. Miksi pitää leikata?

Vuosittain nämä pensaiden ja puiden leikkausohjeet ilmestyvät lehtien palstoille lähes yhtä varmasti kuin jokavuotiset laihdutusvinkit. Vaikuttaa siltä, että osa meistä puutarhanharrastajista tuntisi itsensä jotenkin osaamattomaksi, jos ei ole tarttunut puutarhasaksiin ja pensaiden voimaleikkureihin. Alangon Penttiä lainaten voisi todeta: Eihän luonnossakaan kukaan  pensaita leikkaa. Joten leikkaamisella pitää olla aina jokin tarkoitus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Monet pensaat ja kaunismuotoiset puut on leikattu pois luontaisesta muodostaan. Ovathan ne tuuheita ja monihaaraisia, mutta leikkuusta tulee orjuuttava tehtävä. Sitä pitää toistaa, jotta rehevyys ei koidu kohtalokkaaksi. Joka kesä näkee lukuisan määrän omenapuita, jotka puskevat latvan täydeltä piiskaoksia, kun leikkaaja on päästetty irti. Piiskaoksat pitää poistaa kesän aikana, jotta kasvu saadaan jotenkin aisoihin.

Hoitovapaata tai helppohoitoista pihaa tavoittelevan pitää malttaa mielensä leikkusaksien kanssa. Kuivat ja viottuneet oksat poistetaan ja hyvin harkiten muuta oksastoa. Liian tiheäksi kasvaneet omenapuut vaativat pitkäaikaisen korjausohjelman. Niistäkin saa ihan siedettäviä, pitää vain olla kärsivällinen.

Nyt on lumen valta-aika, odotellaan kunnes aurinko saa yliotteen!

Terveiset hankien keskeltä

Leenalta

Sisältö jatkuu mainoksen alla