Talvisen upeaa huomenta täältä puutarhalta.

Olipahan kertakaikkisen upean romanttinen aamu kävellä tänne puutarhalle. Lähes täysikuu paistoi tuolla luoteisella taivaanrannalla ja toisaalta taas kaakosta aamunkajo alkoi hiljalleen värjätä taivaanrantaa. Suuret lumikinokset ja peltojen puhtaana hohtavat hanget loivat aivan mahtavan aamutunnelman. Vaikka välillä hiukan väsyttääkin, niin kyllä nämä aikaiset aamuhetket ovat aina heräämisen arvoisia.

Lunta sitten tulla tuprutteli taas viikolla lisää ja ihan pikkuisen tuli mieleen, että jokohan kohta alkaisi riittää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viikolla tiputtelin lumia tuolta rakennusten katolta ja kyllähän sitä oli kertynytkin sinne melkoinen määrä. Alhaalta ei olisi uskonut sitä määrää, mutta kun menin katolle, niin haaroja myöden sai olla. Ja yllättävän painavaakin se oli. Vaan varovasti kun toimi, niin ihan hyvin sujui. Viikonlopulle onkin luvannut taas lisää lunta ja pitää nyt vain toivoa, ettei vahinkoja käy ja katot kestää. Kyllähän tämä on sellainen lumitalvi, että ei taida ihan äkkiä samanlaista tulla. Valokuvia olen ottanut melkein joka päivä muistoksi tästä upeasta talvesta. Niitä on sitten hauska katsella ja muistella, että kuinka sitä lunta ennen vanha oli…

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juttelin tuossa eilen kollegani, Marianna Soinin kansa tuolta puutarha & kauppa lehdestä. Mariannen kanssa puhuttiin kaikenlaisia ajankohtaisista kuulumisista puutarharintamalta ja siinä samalla hän kertoi kuinka oli ideoinut tulppaanein koristellun jäälyhdyn viikolla. Ja pakko oli kyllä sanoa, että tuo on kyllä aivan ihana ja helppo idea kierrättää kukkineet tulppaanit vielä kertaalleen. Illan sinisessä hetkessä otetut kuvat näet täältä.

http://www.puutarha.com/kerho_kuvia_ajankohtaisuuksille.asp

Ja näin helposti se syntyi: Muoviämpärin sisälle laitetaan pienempi astia, tässä tapauksessa paksu lasimaljakko, ja sisemmän astian sisään lisätään painoksi esim. kivi tai halko. Viikon maljakossa olleet, kasvaneet ja avautuneet tulppaanit sommitellaan ylösalaisin astioiden väliseen tilaan. Kylmää vettä lisätään tulppaanien joukkoon ämpäri täyteen, ja ämpäri viedään ulos pakkaseen jäätymään. Jäätymisen jälkeen sisempi astia irtoaa täyttämällä se haalealla vedellä. Lyhty lähtee ämpäristä vietettyään hetken sisällä. Kumotaan lyhty sopivaan paikkaan, rikotaan varovasti ämpärin pohjaan muodostunut ohut jääkerros ja sytytetään kynttilä lyhdyn sisälle.

Tuo oli kyllä niin ihana idea, että pitänee kyllä tehdä itsekin tuollainen. Tosin heti rupesin myös pohtimaan, että mitähän muuta tuonne jäähän voisi laittaa koristeeksi. Ruusut ja risutkin voisi olla aika hienoja. Tai jotain muuta… no pitäne hiukan ideoida ja hullutella.

Huonekasvien mullanvaihdot sain jo aloitettua, mutta lisää tätä hauskuutta on onneksi vielä jäljellä. Tästä aiheesta juttelin erään asiakkaan kansa tässä viikolla pitkän ja mielenkiintoisen keskustelun. Tuntuikin, että tämä mullanvaihto jakaa meidät monet kahteen ryhmään, toisten pitää ja toiset saa vaihtaa mullat. Me molemmat kuuluttiin onneksi tähän samaan – saa - ryhmään. Todettiinkin, että mullanvaihto on loppujenlopuksi yhtä antoisaa niin kasville kuin tekijällekin. Vaikutus tuntuu molemmilla heti ja ennen kaikkea pitkään. Tuohon kun vain ottaa aikaa ja valmistautua hyvin, niin eihän tuon mukavampaa hommaa olekaan.

Samalla kun puhuttiin mullanvaihdosta ja huonekasveista muutenkin, niin todettiin yhteen ääneen kuinka tärkeä osuus huonekasveilla on paitsi ilman puhdistajana, niin myös kosteuttajana. Tutkittu asiahan on, että kun huoneen kosteus laskee alle 35 % niin nenän ja kurkun limakalvot kuivuvat ja ärtyvät. Vastustuskyky laskee ja saamme paljon helpommin flunssan näin talvella. Kun ilmankosteus sisällä saadaan nostettua 45 % yli, niin pöly laskeutuu eikä jää leijuman ilman. Näin sitä menee vähempi keuhkoihimme ja pysymme terveempinä sisälläkin. Tuo kosteutus on loppujen lopuksi niin helppoa tehdä. Muutama viherkasvi vain huoneeseen, niin ekologinen ilmanraikastin ja kosteuttaja on valmis. Viherkasveissa ja etenkin niiden kyvyssä puhdista ja kosteuttaa huoneilma on jonkin verran eroja. Parhaita kasvejahan oli sulkasaniaiset, auliot, liuska-araliat, kultaköynnökset, köynnösviikunat, hienohelmat, rönsyliljat ja sädekaislat. Toki kaikki huonekasvit auttavat, joten kannattaa valita kasvit joista pitää ja jotka viihtyvät ja joiden seurassa viihtyy.

Vaan niin on näköjään kuu painunut mailleen ja aamunkajo alkaa hiljalleen valaista noita huurteen koristelemia koivuoksia entistä enemmän. Näyttääkin olevan taas upea ja ihanan työntäyteinen päivä tulossa. Kyllä tämä puutarhurin elämä on sitten ihanaa.

--------------------------------

Minulle jokainen tunti,

jokaisesta päivästä ja yöstä

on sanoinkuvaamattoman täydellinen ihme.

-    Walt Whitman

---------------------------------------

Ihmeellisen ihanaa viikonloppua Sinulle hyvä puutarhaystäväni.

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha

------------------------

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: http://www.puutarha.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla