Hämyinen, puolikas kuu tuossa metsän yllä ja pellon toisella puolen sarastava aamunkajo valaisi ihanan pehmeästi tuota lumista pihapolkua kun kävelin tänne puutarhalle. Jotenkin tuntui hassulle ajatella, että aiempina vuosina sitä on tähän aikaan katsellut, että näkyykö jo paljasta maata lumen alta ja riittääkö lumi suojaamaan arempia monivuotisia...

Leppoisan tunnelmallista ja mullantuoksuista huomenta täältä puutarhalta

Hämyinen, puolikas kuu tuossa metsän yllä ja pellon toisella puolen sarastava aamunkajo valaisi ihanan pehmeästi tuota lumista pihapolkua kun kävelin tänne puutarhalle. Jotenkin tuntui hassulle ajatella, että aiempina vuosina sitä on tähän aikaan katsellut, että näkyykö jo paljasta maata lumen alta ja riittääkö lumi suojaamaan arempia monivuotisia. No nyt voidaan olla huoletta, paksu lumivaippa pitää nyt niistäkin huolta.

Sen tuo paksulumi ja lähestyvä kevät tekee, että nuo nuortenhavupuiden ja rodojen kasvustot tosiaan kannattaa suojata tänä vuonna. Vanha sanonta; keväällä kylki kuumassa ja varpaat jäässä, on nimittäin hyvin todennäköinen tilanne tänä keväänä. Ja kun ”jäätä ei voi juoda” (eräs kollegani muistaa aina sanoa tuon viisauden, kun kysytään, että miksi pitää suojata ja ajoissa keväällä kastella) niin suojaus on kyllä tarpeellinen. Toinen asia jota varmaan teen on, että joudutan lumen sulamista kylvämällä kalkkia tai tuhkaa hangelle. Näin lumi sulaa nopeammin ja samalla kalkkikin imeytyy maahan. Tosin en tee sitä vielä, vaan vasta loppukuusta tai ensikuun alussa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lunta on tosiaan vielä niin paljon, että puiden ja tai havujen leikkaamiseen en vielä ole ajatellut ryhtyä. Kyllä se niiden aika vielä tulee, nautitaan nyt vain vuosikymmenen talvesta ja upeista luminietoksista rauhassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kellarissakin vierailin tuossa viikolla ja vaikka kylmä talvi onkin takana, niin hyvin oli siellä asiat. Kastelua hoitelin taas lumipalloja ruukkujen juurille sijoitellen. Sipulikukille tosin annoin jo tilkan ihan silkkaa vettä, niiden versot kun jo hiljalleen puskee esiin. Noita sipulikukkiahan ei kannata sitten kastella liikaa, pikku tilkka silloin tällöin riittää. Pelakat, verenpisarat, marketat ja miniruusut siirtelen pikkuhiljaa sisälle kasvamaan. Leikkaan niistä huonot osat pois ja putsailen ne muutenkin siisteiksi. Sitten vain vaihdan pintamullat tai kokonaan uuden ruukun ja mullat. Riippuu vähän kasvista ja tilanteesta. Sitten vain annan niille tilkan vettä ja sumuttelen päivittäin reilusti. Joskus olen laittanut muovihupun niiden päälle ensimmäiseksi viikoksi-kahdeksi, silloin niiden kosteus ja lämpötila pysyy tasaisempana. Kasvuun lähtö nopeutuu ja paranee yllättävän paljon tällä konstilla. Muistetaan vain tehdä pienet tuuletusreiät muovipussien yläkulmiin ja muutenkin aina silloin tällöin hiukan tuulettaa kasvia ottamalla huppu n. puoleksitunniksi pois kasvin päältä. Huppupussina en ole käyttänyt ihan kirkasta pussia vaan ennemminkin sellaista mattapintaista, mutta valonläpäisevää pussia. Se suojaa samalla auringon polttamiselta, mutta antaa riittävästi valoa läpi. Siitä se niiden kasvukausi sitten taas hienosti alkaa. Ja sitä mukaa kun ne kasvavat, otan niistä pistokkaita ja juurrutan ne uusiksi kasveiksi kavereille ja samalla ne myös tuuhettuvat upeiksi luomuksiksi.

Lannoitekävyt työnnän niille tuossa samalla. Ne kun liukenee hitaasti ja hallitusti, niin ne voi laittaa jo nyt mullan sekaan. Silloin ennen kuin näitä nerokkaita lannoitekäpyjä oli, niin aloitin lannoitteella kastelun vasta parin viikon kuluttua sisälle tuomisesta.

Näitä lannoitekäpyjä me ammattilaiset suosimme ja suosittelemme:

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo4.asp?PID=301&os=8

Kellarista olen keräillyt huonoja juureksia pois sitä mukaa kun niitä on ilmestynyt. Onneksi kellari on hyvä, eikä huonoja ole paljoa tullut, mutta aina muutama kumminkin. Noita huonoja yksilöitä ei muuten kannata kompostoida, etteivät mahdolliset kasvitaudit siirry kompostiin, ne kannattaa hävittää muuten.

Kylmäkäsiteltävien siementen kylvöajat alkavat ja olla hiljalleen käsillä. Nehän kannattaa pitää ensin lämpimässä pariviikkoa ja sitten siirtää kylmään esim. jääkaappiin ja sitten taas toukokuulla takaisin lämpimään. Usein vain jääkaapissa ei ole tilaa suurille kylvöksille tai muuten ole sellaista paikkaa. Vaan kun keinot loppuvat, niin otetaan konstit käyttöön. Eli kätevä konsti on liottaa siemenet yön yli vedessä ja sitten sotkea ne muutamaan ruokalusikalliseen hiekkaturveseosta, pistää ne minigrip pussiin, nimi tussilla kylkeen ja jääkaapin oveen odottamaan kevättä.

Täällä puutarhan puolella kesäkukkien taimia on vielä hyvin tarjolla, mutta muutamien lajikkeiden osalta alkaa olla kohta käsillä se hetki, etten uskalla ottaa enempää varauksia. Jos haluat varmistaa, että saat mitä haluat, niin jätäthän ainakin noista kesäkukista minulle varauksesi, että saan kasvatettua niitä varmasti sitten Sinulle myös.

Toki voit koko tämän kuukauden vielä lisäillä ja tai muutella varausta ongelmitta.

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo2.asp?os=16&ryhmanimi=kes%E4kukat

Ja kavereille kans.

http://www.puutarha.com/kuvasto.asp

Vaan niin on taas aamuhetki vierähtänyt ja tuli takassa vaihtunut lämmittäväksi hiillokseksi. Aamukahvista on näköjään taas osa jäänyt juomatta, kun eihän sitä aina malta tässä kirjoitellessa kokonaan juoda.

Aurinkokin paistaa niin upean houkuttelevasti tuossa peltojen yllä luoden samalla hangille upean timanttisen peiton, että nyt on ihan pakko lähteä ihastelemaan tuota näkyä pikkuisen Huhu-koiran kanssa. Käydään sen kanssa tuossa pikku lenkillä ja sitten nautitaan aamupalaa yhdessä. Huhu-koira on kyllä sen verran nopsa syömään, että joskus epäilen sen edes ehtivän maistamaan ruokaansa. Itse en saa kunnolla puuroa lautaselle kun se jo nuolee tyhjää kuppiaan. Tosin sen pieni kippurainen häntä heiluu aina sillä innolla, että taitaa se ehtiä jotain maistamaankin. Ihana pikku veijari se kyllä on.

Niin ja muistetaanhan sitten maanantaina juhlia tätä yhtä kaikkein hienointa päivää; naistenpäivää. Tuon päivän jos minkä naiset ovat todellakin ansainneet, ihan ympäri maailmaa.  http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainv%C3%A4linen_naistenp%C3%A4iv%C3%A4

Ja kohotetaan malja maanantaina maailman kaikille naisille, kukkia läheisille tietenkään unohtamatta.

Sano se kukkasin;

Orkidea → ”Rakkautta ja kauneutta”

Lemmikki → ”Ethän unohda minua”

Ruusu → ”Rakkautta ja onnellisuutta”

--------------------------------

Paras maailmassa mahtuu kahden

käsivarren väliin.

-Marilyn Monroe

---------------------------------------

Mullan tuoksuista ja aurinkoista viikonloppua Sinulle hyvä puutarhaystäväni.

Toivottaa ja kehottaa

Puutarhurisi

Juha

------------------------

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: http://www.puutarha.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla