Tämä kevään tulo, tuoksuineen ja tunteineen on taas kyllä jotain uskomattoman upeaa. Nytkin aamulla, vaikka pienen lumikerroksen olikin yön aikana satanut, niin kevät suorastaan tuoksui ilmassa. Samoin tämä lisääntyvä valo ja se kun näkee uusia kevään merkkejä päivittäin, on kyllä uskomattoman ihanaa....

Keväistä huomenta täältä puutarhalta.

Tämä kevään tulo, tuoksuineen ja tunteineen on taas kyllä jotain uskomattoman upeaa. Nytkin aamulla, vaikka pienen lumikerroksen olikin yön aikana satanut, niin kevät suorastaan tuoksui ilmassa. Samoin tämä lisääntyvä valo ja se kun näkee uusia kevään merkkejä päivittäin, on kyllä uskomattoman ihanaa ja elämää kantavaa.

Viikolla kun lumet alkoi sulaa tuossa pihalla, niin johan tuli tuo pihapolku liukkaaksi. Onneksi olin varannut hiekoitus-sepeliä ämpäriin valmiiksi. Tuota hiekoitus-sepeliä kannattaa nyt varata reilusti, sillä nämä lumet kun sulaa niin veikkaan, että liukkautta on poluilla aika monena aamuna tässä kevään aikana. Eikä sitä edes mene paljon, kun pitää sen sepelit lämpimässä, niin ne tarttuvat hyvin jäähän kiinni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viikonlopulla ajattelin urakoida noita räystäältä tippuneita lumia hiukan kauemmas rakennuksista. Sitä lunta kun on nyt niin paljon, että nuo kun alkaa sulaa, niin ne voi pahimmillaan jopa valua rakenteisiin. Ainakin jonkinmoisia sulamisvesi uria pitänee tehdä, että vesi pääsee vapaasti valumaan pois rakennuksista. Petkeleellä kun hakkaa, niin saa kätevästi tehtyä pikkupuroja, jotka sitten sulamisvesi pitää auki. Oma hommansa, mutta varmasti sen arvoinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eilen kun kävin ostamassa tulppaaneja viikonlopun iloksi, niin käytiin mielenkiintoinen keskustelu kaverin kanssa noista kuivasäilytetyistä tulppaaneista. Niistä kun tuntuu liikkuvan jos minkälaisia olettamuksia ja uskomuksia. Kysehän on yksinkertaisesti siitä, että ne on puutarhalla leikkaamisen jälkeen jäähdytetty ja tuotu kylmäkuljetuksella kaupan kylmiöön asti. Näin tulppaani on lepotilassa, eikä se aukea suotta. Se kestää tämän muutaman tunnin jopa muutaman päivän kylmäkuljetuksen oikein hyvin. Tärkeäähän näiden kanssa on, että kun ne on nostettu lämpimään, niin sitten niille tulisi antaa vettä mahdollisimman pian. Itse olen joskus testaillut näitä ja kyllä tuo 6-8 tuntia on aika maksimi, mitä ne kestävät lämpimässä ilman vettä. Tokihan ne kukkivat senkin jälkeen, mutta selvästi mm. kukinta-aika kärsii.

Tärkeää on myös leikata uudet imupinnat, vinosti veitsellä (tai tyvet veden alla, jos leikkaa saksilla) ja käyttää vain muutama sentti raikasta vettä maljakossa.

Jos varret ovat kovin velton oloiset, niin kannattaa kietoa tulppaanit (niin kuin muutkin leikkokukat, mm. ruusut) sanomalehden sisään ja laittaa ne maljakkoon imemään vettä. Yleensä jo muutaman tunnin päästä ne on saaneet imetyksi vettä niin paljon, että varret pysyvät pystyssä napakasti.

Ja hyvä on aina varmistaa kauppiaalta, että tulppaanit ovat varmasti tuoreita sekä kotimaisia, näin ne kestävät varmasti pitkään.

Pääsiäistä varten hankin jo rairuohon ja oharan siemenetkin. Ensiviikollahan niitä voi jo hiljalleen kylvää. Ehdin sitten leikata niitä kerran jopa pari ennen pääsiäistä, ovat sitten hienon tuuheita loppukuusta.

Nämähän pääsiäisruohojen kasvatukset on monen lapsen ensimmäisiä kosketuksia kasvimaailman ihmeisiin. Ja mikä onkaan sen ihanampaa kuin katsella niitä onnesta loistavia silmiä, kun pienet siemenet alkaa hiljalleen itää ja kasvusto muuttuu upean vihreäksi. Sitä kasvun ihmettä seurataan sitten mittanauhan kera monta kertaa päivässä. Kaikille kerrotaan aivan innoissaan kuinka paljon tänään ruoho oli kasvanut ja kaikki piirustukset ovat täynnä rairuoho aiheisia piirustuksia. Se jos mikä on sitä aitoa kasvunihmeestä iloitsemista ja oppimista. Muutamalla eurolla kun saa niin paljon riemua ja mukavia muistoja, että tuskin monellakaan muulla lelulla saa sitä aikaiseksi. Puhumattakaan siitä yhdessä tekemisen ihanuudesta ja niistä yhteisistä muistoista, joita on ihana muistella, niin meidän vanhempien kuin aikanaan lastenkin. Sitä minkä näistä hetkistä sydämiinsä kätkee, ei koskaan unohda, eikä niitä voi rahalla mitata. Suosittelen lämpimästi, niin vanhemmat, ukit, mummit, kummit, kaimat, siskot, veljet,jne. Tämäkin puutarhanhoitomuoto on niitä parhaita muistoja antavaa. Eikö vain?

Hyötykasveista olen kylvänyt nyt mm. sellerit, purjot ja paprikat.

Kesäkukkien hurma ja huuma kasvaa täällä puutarhalla päiväpäivältä. Sitä mukaa kun uudet lajikkeet nousevat pintaan ja vahvistuvat kevättä kohden, niin tunnelma sen kuin huokuu tyytyväisyyttä ja kesän odotusta. Vaikka talvi onkin ollut ennätyksellisen kova, niin ihan kuin kaikki kasvit haluaisivat näyttää voimansa ja kasvaa upeampina kuin koskaan. Niitä katsellessa olenkin varma, että kesästä tulee upea.

Katso ketkä kaikki haluavat olla mukana ensikesän upeassa loistossa.

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo2.asp?os=16&ryhmanimi=kes%E4kukat

Vaan niin on taas aamu aukeamassa ja kohta alkaa pieni Huhu-koiranikin tuolla venytellä ja odotella aamupalaa. Sekin nautti tuossa eilen auringonpaisteesta ihan koko pienen koiran pituudellaan. Makaili silmät ummessa auringossa, niin raukeana, että vaikka olisi norsulauma ohi mennyt, niin ei varmaan olisi silmäänsä edes raottanut. Aivan ihanan näköistä oleilua.

--------------------------------

Sinun ei tarvitse olla joka päivä parempi kuin edellisenä päivänä.

Ihmiset voivat kasvaa myös pienenemällä, tulemalla jälleen lapsiksi.

-   Martti Lindqvist

---------------------------------------

Iloista viikonloppua, kevään merkkejä tarkkaillen ja elämästä nauttien.

Toivotteleepi

Puutarhurisi

Juha

------------------------

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: http://www.puutarha.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla