Tuossa hangilla kun olen nyt hiihdellyt, niin samalla olen keräillyt mukaan taas pajunoksia, niin pajunkissoilla kuin ilmankin. Ajattelin nimittäin askarrella pääsiäisen kunniaksi uuden kranssin tuohon ulko-oveen. Pajukranssin tekohan on helppoa. Tarvitset vain nipun suoria pajunoksia ja....

Keväisen raikasta huomenta täältä puutarhalta.

Kyllähän nämä keväiset aamut ovat vaan niin valloittavia ja ihania. Mennäviikolla olen käynyt aamuisin hiihtelemässä tuossa pelloilla ja ei paljon hienompaa aamunavausta voi olla, kuin hiihdellä hopeisen hohtoisilla hangilla ja ihastella auringon nousua. Toissa aamunakin sain ihastella kun yöllinen kosteus oli vuorannut kaikki heinät ja pensaat upealla huurteella, jotka sitten loisti kuin miljoonat pikkuiset timantit aamuauringon säteiden osuessa niihin. Eipä siinä voi kuin ihastella ja nauttia upeasta Suomalaisesta luonnosta.

Tuossa hangilla kun olen nyt hiihdellyt, niin samalla olen keräillyt mukaan taas pajunoksia, niin pajunkissoilla kuin ilmankin. Ajattelin nimittäin askarrella pääsiäisen kunniaksi uuden kranssin tuohon ulko-oveen. Pajukranssin tekohan on helppoa. Tarvitset vain nipun suoria pajunoksia ja muutaman oksan jossa on pajunkissoja. Pehmität vain oksia hiukan käsissäsi (ja tarvittaessa vaikka saunan lämmössä ja kosteudessa) ja punot niistä sievän rinkulan. Itse olen punonut sitten vain sekaan muutaman pajunkissallisen oksan ja keväinen pääsiäiskranssi on valmis. Toki näin pääsiäisen kunniaksi on hauska laittaa jokin pääsiäiskoriste vielä lisäksi. Noita-akasta suklaamuniin on tullut vuosien aikaan laitettua ja onhan tuo sellaista hauskaa ja leppoisaa puuhastelua, saunan lämpenemistä odotellessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nuo kylmät yöt on tehnyt hiukan haastetta taas kasvihuoneiden lämpimänä pitämiseksi. Etenkin pienet kasvihuoneet jäähtyvät nopeasti ja pienten lämmittimien teho ei tahdo riittää pitää niitä lämpiminä. Olenkin neuvonut monelle, että laittaa kuplamuovia lisäeristeeksi kasvihuoneeseen. Se on edullista, kevyttä ja kestävää sekä erittäin hyvin lämpöä eristävää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pääsiäisen lähestyessä ajattelin, että voitaisiin kerrata kuinka saadaan nuo pääsiäiskukat parhaiten viihtymään.

----------------------------------

Tulppaanit:

Anna kukkien olla paketissa ja avaa vain tyvet paljaaksi.

Leikkaa uusi imupinta terävällä veitsellä ja laita ne huoneenlämpöiseen veteen imemään vettä muutamaksi tunniksi. Näin tulppaanit napakoituvat ja niiden varret jäävät pystyyn paremmin kuin silloin jos otat paketin heti auki. Laita maljakkoon viileää ja puhdasta vettä korkeintaan 5 cm, muuten varret venyvät liikaa. Yöksi tulppaanit kannattaa viedä viileään, jotta ne kestävät pidempään. Uusi vesi kannattaisi vaihtaa joka päivä ja välillä olisi hyvä leikata varsiin uudet imupinnat(veitsellä, ei saksilla). Puoli senttiä tyvestä riittää hyvin.

Narsissit;

Narsisseja kannattaa käsitellä samoin kuin tulppaaneitakin, mutta mielellään omassa maljakossaan. Niistä valuva neste nimittäin tukkii helposti muiden kasvien solukot ja näin niiden vedensaanti vaikeutuu. Jos sinulla on samassa maljakossa muitakin kukkia, niin vesi kannattaa vaihtaa joka päivä.

Ruukkunarsissit;

Ruukkunarsissit kannattaa ostaa suht nuppuisina. Ne nimittäin avautuvat nopeasti ja näin saat nauttia niistä pidempään.

Narsisseja kannattaa kastella maltillisesti, etteivät varret suotta veny. Ja jos vain saat ne yöksi viileään, niin niistä on sinulle iloa pidempään.

Ruukkunarsissit ja krookukset kestävät pakkasta jopa -10 asteeseen asti.

Sipuleita ei muuten kannata heittää pois kukinnan loputtua, vaan ne kannattaa istuttaa keväällä ulos, jossa ne sitten kukkivat seuraavana keväänä.

Leikkokukkien lisäksi olen laittanut koivun- tai pajunoksia koristeeksi maljakkoon.

--------------------------------

Kasvihuoneella kasvu sen kuin vain kiihtyy päivä päivältä. Kylvökset komistuvat ja taimet vahvistuu kuin silmissä. Näyttääkin sille, että suunnitelmien mukaan pääsen aloittamaan ensimmäiset esikasvatettujen taimien toimitukset heti pääsiäisen jälkeen. Hiukanhan niitä tulee ikävä, mutta on ne vain niin upeasti kasvaneet ja vankistuneet, että hyvillä mielin lähetän ne uusiin koteihin.

Yksi viimekesän ihastuksistani on tuo useamman mustasilmäsusannan yhdistelmä amppelissa. Eikö vain olekin hieno? http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo3.asp?PID=&OS=16&tr=1119&ryhmanimi=muut+kes%E4kukat

Vinkkikimara:

Kylvövinkki: Kun teen kylvöksiä, niin niiden merkkaamiseksi olen käyttänyt kertakäyttölusikoita. Kirjoitan kylvötiedot lusikan sisäpinnalle. Siellä ne säästyvät kastelulta suojassa ja kuitenkin näkyvillä.

Menovinkki: Omapihamessuilla on aina hauska käydä. Tapaamassa tuttuja ja inspiroitumassa.

http://www.finnexpo.fi/exhibition.asp?id=1814

Aikavinkki: Kesäaikaan siirrytään taas ensi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Eli kelloa siirretään taas tunnilla kesää kohden eli eteenpäin.

Varoitusvinkki: Ensitorstaina on sitten taas se päivä, kun pienet kepposet on luvallisia…

Kuvastovinkki: Unelmakuvasto 2010 ilmestyy näinä päivinä. Pääsiäislukemista itselle ja vaikka kaverillekin? http://www.puutarha.com/kuvasto.asp

Heh, olinpahan nyt varsinaisella vinkkituulella heti aamusta. Vaan nyt alkaa pikkuinen Huhu-koira tuolla tarhassa vinkata minulle aamupalavinkkiä siihen tahtiin, että taitaa olla parasta mennä, ennen kuin pikkuisen koiran nälkä kasvaa liian isoksi.

Ja sitten taas pääseekin tuonne kasvihuoneella upottamaan sormet multaan ja nauttimaan kasvun kauneudesta.

--------------------------------

On kaksi tapaa elää elämä.

Toinen on kuin mikään ei olisi ihmettä.

Toinen on kuin kaikki olisi ihmettä.

 

-   Albert Einstein

---------------------------------------

Keväisen ihanaa ja ihmeellistä viikonloppua Sinulle hyvä ystäväni.

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha

------------------------

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: http://www.puutarha.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla