Minun aamu alkoi siis siitä mihin illan lopettelin, kastelua ja kastelua. Ihanan leppoisaa puuhaahan se täällä puutarhalla ja pihalla on, mutta kyllä nuo luonnonkasvit jo vettä kaipaisivat, viljapelloista puhumattakaan. Vaan jos tuo säätiedostus pitää paikkansa, niin huomenna lämpötila laskee oikein kunnolla ja vettäkin tulee taivaan täydeltä

Leppoisaa huomenta täältä puutarhalta.

Ei sattunut sateet sitten vieläkään tänne meidän nurkille. Aamu-uutisissa kertoi juuri että, koviakin ukkospuuskia oli illan ja yönaikana ollut eripuolilla Suomea.

Minun aamu alkoi siis siitä mihin illan lopettelin, kastelua ja kastelua. Ihanan leppoisaa puuhaahan se täällä puutarhalla ja pihalla on, mutta kyllä nuo luonnonkasvit jo vettä kaipaisivat, viljapelloista puhumattakaan. Vaan jos tuo säätiedostus pitää paikkansa, niin huomenna lämpötila laskee oikein kunnolla ja vettäkin tulee taivaan täydeltä. Sitten taas sunnuntaina lämpeneekin takaisin lähemmäs 30 astetta. Kesä siis jatkunee, vaikka sunnuntaina Jaakon pitäisi se kuuluisa kylmäkivi järveen heittääkin…

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

PUNKKIEN MAIHINNOUSU

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viikolla punkit yrittivät iskeä kuin varkain kasvihuoneessa. Onneksi muutamat kirjavat lehdet paljasti ne saman tien ja nyt on ensimmäinen torjuntavoitto punkeista otettu. Ne on kyllä pahuksen tehokkaita leviämään ja lisääntymään näin lämpimällä, joten torjuntaan kannattaa käydä heti. Näin satokaudella niiden torjuntakin oli joskus ennen haastavaa, noiden torjunta-aineiden varoaikojen takia. Onneksi nykyään nuo luonnonaineksista tehdyt torjunta-aineet on käteviä, kun varoaikakin on vain päivän verran, mutta teho on hyvä. Tärkeäähän punkkien(kin) torjunnassa on muistaa ruiskuttaa taas hyvin nuo lehtien alapinnat ja uusia ruiskutus kaksi kertaa viidenpäivän välein.

Punkin tunnistusta: http://www.puutarha.com/kasvinsuojelu_ja_tuholaiset.asp

ja hyvä biologinen torjunta-aine. http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo4.asp?PID=873&os=8

Ja aika hyvin noihin punkkeihin tehoaa myös perinteinen 10 % mäntysuopaliuos (1 dl mäntysuopaa ja 9 dl vettä), ainakin ensiapuna verraton ja turvallinen käyttää.

MÄTÄKUU ALKAA

Vanhankansan mukainen mätäkuu alkaa sitten tänään ja päättyy kuukauden päästä (23.7- 23.8)

Vaikka ruokien pilaantuminen onkin jo käytännössä jääkaappien ansiosta historiaa, niin mätäkuu onkin nykyään enempi kuivumista ja kuolemista, kuin mätänemistä.

Tuossa vanhassa perimätieto kirjassa kerrotaan mätäkuusta mm. että;

-   kaski hakatiin mätäkuussa, silloin lehtipuut ei veso.

-   samoin pajukoiden ja rantaniittyjen perkaus oli hyvä tehdä mätäkuussa, juuri tuon vesomisen vähyyden takia.

-   mätäkuun aikana ei pitänyt istuttaa monivuotisia kasveja.

Nuohan on aivan totta, vaikkei nyt enää kasketakaan, niin kyllähän nuo lehtipuiden ym. voimakkaasti versovien kasvien poisto kannattaa tehdä tämän tulevan kuukauden aikana.

SADONKORJUUTA, vuorossa VADELMAT ja MUSTIKAT

Vadelmien marjat alkaa olla nyt parhaimmillaan puutarhassa ja myös luonnonvadelmia alkaa kypsyä. Viikolla niitä jo hiukan keräilinkin, samalla kun kävin etsimässä mustikoita. Mustikoita ei tällä meidän metsissä hirveästi tuntuisi olevan, mutta aina nyt sen verran löytyy, että piirakan saa aikaiseksi. Eipä juuri sen parempaa herkkua olekaan, kuin vastaleivottu mustikkapiirakka ja kylmä maito. Satokausi näyttää helteiden ansiosta etenkin vadelman suhteen jäävän poikkeuksellisen lyhyeksi. Kannattaa siis olla ajoissa liikkeellä, jotta saa marjat talvenvaralle säilöön.

KAKSIVUOTISTEN KYLVÖÄ

Kaksivuotisten kasvien viimeiset kylvöajat alkaisi olla käsillä, jotta ne ehtivä kasvattamaan lehtiruusukkeensa ennen talvea ja kukkivat sitten upeasti ensikesänä Yleisimpiä kaksivuotisahan on mm. sormustinkukat ( Alcea rosea), harjaneilikat ( Dianthus barbatus ) ja maariankellot (Campanula medium) ja jos niitä kasvaa puutarhassa, niin niitä ei kannata leikata poikki, ennen kuin vasta syksyllä myöhään. Näin ne ehtivät varistaa siemenet maahan ja uusikasvusto ilahduttaa taas ensikesänä.

KIITOS IHANISTA PALAUTTEISTA

Viimeviiko meni ihan punastellessa, kun niin paljon tuli ihanaa ja kannustavaa palautetta sen aamutv lähetyksen tiimoilta. Olihan se ihana ja innostava kokemus ja ammattilaisten kanssa on niin helppoa tehdä tuollaista. Paula muuten vastaanottaa mielellään vielä lisää erilaisia piha / puutarha kohteita ensivuoden Unelmapuutarha tv sarjaa varten. Jos Sinulla on itselläsi tai tiedät jonkun ihanan / erilaisen kohteen tai ajatuksen, niin Paulaan voit ottaa yhteyttä suoraan sähköpostilla mailto:paula.ritanen-narhi@kolumbus.fi

Ups, omapahan kello taas rientänyt. Nyt minun tarvitsee lähteä siirtämään sadetin tuonne uuteen paikkaan ja antaa vielä hetki vettä kivikkorinteen uusimmille istutuksille. Ja sitten käydäänkin pikkuisen Huhu-koiran kanssa aamulenkillä ja kerätään samalla vadelmia ja mustikoita piirakkatarpeiksi mukaan.

-------------------------------

Pienen Huhu-koiran(kin)elämänohjeet:

-   Käytä hyväksesi jokainen ilonhetki.

-   Hurmioidu raikkaan ilman ja tuulen hyväilystä kasvoillasi.

-   Rakkaimpiesi tullessa kotiin riennä tervehtimään heitä.

-   Ole tottelevainen silloin kun se on etujesi mukaista.

-   Ota nokoset ja venyttele ennen kuin nouset.

-   Juokse, telmi ja leiki päivittäin.

-   Syö halukkaasti ja innostuneesti.

-   Ole uskollinen.

-   Älä milloinkaan teeskentele olevasi joku muu kuin olet.

-   Jos haluamasi on kätkössä, kaiva kunnes löydät sen.

-   Älä pure, jos murina ajaa saman asian.

-   Kun olet onnellinen, tanssi ympäri ja heiluta koko kehoasi.

-   Älä juutu syyllisyyteen ja mökötykseen, vaikka sinua arvosteltaisiin kuinka. Juokse heti takaisin ja solmi uudestaan ystävyyden siteet.

Veronica Hay

-------------------------------------

Ihanaa viikonloppua Sinulle hyvä ystäväni.

Toivottaa Puutarhurisi

Juha

------------------------

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: http://www.puutarha.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla