Tekoihimme ja mielipiteisiimme vaikuttavat suuresti omat kokemukset. Sama pätee uusiin ideoihin ja kokeiluihin puutarhanhoidon alueella. Monesti tuttu ja turvallinen toistuu vuodesta toiseen, vasta hyvän ja kannustavan esimerkin näkeminen auttaa irtautumaan tutuista tavoista ja hankinnoista.

Tekoihimme ja mielipiteisiimme vaikuttavat suuresti omat kokemukset.  Sama pätee uusiin ideoihin ja kokeiluihin puutarhanhoidon alueella. Monesti tuttu ja turvallinen toistuu vuodesta toiseen, vasta hyvän ja kannustavan esimerkin näkeminen auttaa irtautumaan tutuista tavoista ja hankinnoista.

Sääoloiltaan muistiin painuvan kesän jälkeen pysähtyy miettimään monenlaisissa puutarhoissa kuultua ja nähtyä , puutarhakirjoista luettua ja itse tehtyjä kokeiluja. Mitkä niistä kannustavat uusiin ideoihin? Vierailuni taimikaupoissa osoittivat jälleen kerran, että kun sydän on mukana asioiden hoitamisessa, niin hyvää tulee. Rohkeus kokeilla uusia kasveja koituu asiakkaiden iloksi. Näytteeksi tehdyt istutukset puhuvat omaa kieltään ja rohkaisevat asiakasta uusien ideoiden toteuttamiseen. Jos en olisi talvella tutustunut ruotsalaiseen kesäkukkakirjaan, moni kesän kukkaelämys olisi jäänyt kokematta. Ja ensi kesänä uudet ideat laukkaavat edelleen!

Kerroin aiemmin, että Porin suunnalla pitäisi poiketa. Vierailu tuli tehtyä ja paluukuormassa lähti paljon ideoita ja kolme kassillista taimia kivikkopuutarhaan, joka on pari vuotta odottanut valmistumistaan. Ai että missä vierailin? Taimimoisiolla, jossa on tehty tyylikkäät istutukset perennoista. Löytyy tuttuja ja hieman tuntemattomiakin lajeja. Ja kaupan päälle saa asiantuntevia neuvoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Monelle puutarhaharrastus on erilaisten kasvilajien hankkimista ja kukkapenkkien kunnossapitoa. Tänä kesänä hellesää suorastaan pakotti hiljentämään vauhtia. Tuliko huono omatunto? Tuliko tunne, että puutarha jäi huonolle hoidolle? Ei tullut. Yhä enemmän olen sitä mieltä, että me täällä Suomessa emme vielä osaa nauttia kaikilla aisteilla kasveista, puistoista ja puutarhoista. Sain luettavakseni hortonomi, puutarhatoimittaja Paula Ritanen-Närhen kirjan Paulan puutarha Paratiisi takapihalla. Oivallinen teos pihan rakentamisesta ja siitä miten paljon pienikin piha voi tuottaa mielihyvää. Nähtyäni pihan myös luonnossa tiedän saaneeni taas paljon esimerkin voimaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pieni irtiotto on siis paikallaan.  Nyt syksyn tullessa koristellaankin puutarha ja parveke "uusin silmin". Hankitaan jotain muuta kuin ne perinteiset kanervat ruukkuihin. Kuljetaan luonnossa silmät avoinna.  Kävyistä saa kauniita asetelmia ja moni pystyy keräämään sammalta. Kohta sanomalehtiin ilmestyy ohjeita syyskransseista, katsotaan niitä uusin silmin. Kauniit koristevalot viimeistelevät tunnelman. Aurinkokennoilla toimivat valot ovat lisäksi hyvin ekologinen vaihtoehto alkusyksyyn. Miten kaunis onkaan koristekaali, jonka ympärille on kietaistu ledvaloköynnös.

Minulla on kesän jäljiltä vielä kukkavarret leikkaamatta, niistä aioin tehdä jotain hieman erikoisempaa. Ja ne heinien korret, kuiva kesä on värittänyt ne kauniin värisiksi. Ja mitähän vielä keksisi.....

Laittakaa mukavia oivalluksianne ET:n nettisivuille, näin alkaa esimerkin voima vaikuttaa. Monelle tulee hyvä mieli!

Sisältö jatkuu mainoksen alla