Pohdiskelin ilmojen kylmettyä, että miten tätä jaksoa oikein kutsuisi. Vielä hieman halajaa kesään, vaikka silloin lämmintä piisasikin, mutta ei nyt syksynkään soisi vielä tulevan. Jotenkin pihasta ja puutarhoista vielä pitää nauttia

Pohdiskelin ilmojen kylmettyä, että miten tätä jaksoa oikein kutsuisi. Vielä hieman halajaa kesään, vaikka  silloin lämmintä piisasikin, mutta ei nyt syksynkään soisi vielä tulevan.  Jotenkin pihasta ja puutarhoista vielä pitää nauttia.

Palaan taas mieliaiheeseeni eli laatuun  niin tekemisen kuin tiedonkin suhteen. Luin yhden todella hyvän yleisönosastokirjoituksen syksyn kasviksista ja ruuanlaitto-ohjeista. Siinä kirjoittaja manasi sitä, että lehtijutuissa otsikot ylistävät "Nyt kasvikset parhaimmillaan, nauti tuoreesta sadosta", mutta kun raahautuu kauppaan, niin otsikotkin lakastuvat silmissä, kun näkee ne " tuoreet tarjottavat".

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihmettelen, miksi meillä ei arvosteta kunnon kasviksia. Onko osaamis-, taito vai tietopuoli jäänyt vähäiseksi. Turha tulla kertomaan, että on pitkät matkat ja kuljettaminen maksaa. Juu, juu, mutta aika monena päivänä se auto kurvaa kaupan takaovelle tavaroita tuomaan. Siis peräänkuulutan edelleen osaamista kauppojen hevitiskien äärelle! Näin myös sellaiset, joilla ei ole käden ulottuvilla kasvimaata, voisivat tästä loppukesästä nauttia eikä siitä tulisi " välikautta" ennen talven tuloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sitten se toinen välikauden ilmiö. Kesäkukat ovat monelta jo lakastuneet tai kukkivat kehnonlaisesti. Tosin olen näillä nettisivuilla ihastellut uhkeita kukkia, jotka eivät ole kesästä uupuneet. Mitä kukkineiden tilalle? Pitääkö aloittaa välikausi ennen kuin lumi koristelee pihan?  Mitä on tarjolla? Kaupat pursuavat pallokrysanteemia. No, kukkiihan se, kun muistaa kastella reippaasti, mutta halla vaanii sitä. Joissakin kaupoissa on valikoimaan otettu rohkeasti uusia lajeja.  Ne kukkivat, vaikka tulisi pikku pakkanenkin. Aidot kanervat, syysasterit, muratit ja syklaamit.

Syksyinen luonto on täynnä monenlaista materiaalia, joita yhdistämällä saa kukka-asetelmista aivan uuden näköisiä. Sammal, kauniit kivet, oksat, havut, ruusunmarjat ja kukkien siemenkodat ovat ihastuttavia punaisten syklaamien kanssa tai tumman sinisen syysasterin. Kun vielä kaivelee esiin ne joulun tuikkuvalosarjat, niin jopa tulee herkän kaunista ja tummuvat illat tuntuvat ainutlaatuisilta. Ei tarvitse kärvistellä minkään välikauden ehdoilla!

Sisältö jatkuu mainoksen alla