Olipahan leppoisan ja lämpimän oloinen aamuilma. Lämmintä melkein 13 astetta

Olipahan leppoisan ja lämpimän oloinen aamuilma. Lämmintä melkein 13 astetta ja täysikuu tervehti taivaanrannalla ihanan romanttisesti. Taidankin lämmittää illalla kylpytynnyrin ja ihailla täyskuun lumoa samalla lämpimässä vedessä killutellen. Kylpytynnyrissä lilluminen on kyllä mukava tapa rentoutua ja kuunnella samalla hiljaisuutta. Tuota hiljaisuutta kun täällä maalla piisaa ja jonka rikkoo korkeintaan muuttavien hanhien kaakatukset, kun ne juttelevat matkaa tehdessään. Kyllä syksy on vaan ihanan leppoisaa aikaa, vaikka päivät ovatkin jo lyhyempiä ja kiirettäkin piisaa, niin illat ovat sitäkin raukeampia.

SIENIÄ NOUSEE

Eilen illalla käytiin koiruuksien kanssa etsimässä sieniä ja hyvinhän niitä siellä nyt oli. Osa kantarelleista oli jo tosin mennyt huonoksi eikä suppilovahveroita vielä näkynyt, mutta ns. suolasieniä ihan mahdottomasti joka puolella.

HALLAA, JOPA PAKKASTA LUVASSA, SUOJAT HOLLILLE.

Katsoin tuota pidemmän sään ennustusta ja kyllä se lupaa viimeistään alkuviikolle kylmiä öitä. Eli kaikki arat kasvit kannattaa kyllä nyt suojata öiksi. Pieni vaiva peitellä kasviystävät ja ne tarjoavat iloa pitkälle syksyyn.

NURMIKON LEIKKAUS

Eilen kun oli poutaa, niin leikkasin nurmikkoa hiukan talven tuloa uumoillen. Eli leikkasin sen nyt 6-7 cm pituuteen ja samalla silppusin jo maahan pudonneita koivun ja saarnin lehtiä. Näin nurmikko saa vielä kerätä itseensä voimaa talven varalle. Leikkaan sen sitten vasta lokakuun loppupuolella talvehtimispituuteen, n. 4-5 cm.

HARAVOINTIKAUSI KÄYNNISSÄ, LEHDET KÄTEVÄSTI POIS.

Viimevuonna oli puhetta erilaisista keinoista viedä syksyn lehdet pois pihalta. Ja kyllä hyviä konsteja oli paljon, mutta ylivoimaisesti suosituin oli ns. kevytpressu keino. Muutaman euron hintainen kevytpressu on kätevä kuljettaa suuriakin määriä lehtiä pois. Lehdet vain pressun sisälle ja kyllä kulkee kevyesti koko kuorma.

LEHDET KOMPOSTIN POHJALLE TAI PUIDEN / PENSAIDEN JUURILLE.

Lehdet olen laittanut yleensä tuonne puiden ja pensaiden juurille, jossa ne suojaa puiden juuria ja saa rauhassa maatua sinne. Osan lehdistä olen laittanut naattien kera kompostin pohjalle, joka sitten toimii hyvänä pohjana kompostoinnille.

PERENNOJA VOI VIELÄ HYVIN ISTUTTAA

Viikolla oli puhetta, että voiko perennoja vielä istuttaa kun ilmat viilenee. Asiahan on oikeastaan vielä paranemaan päin, sillä ilmat ja etenkin maa on nyt mitä parhaimmillaan, sopivan kosteaa, mutta kumminkin sen verran lämmintä, että kasvit pääsevät aloittamaan juurtumisen. Niin ne ovat sitten keväällä parhaassa kasvurytmissä. Joten ei muuta kun vain rohkeasti perennoja jakamaan. Keväällä ja kesällä kukkineet perennat voit jakaa näin syksyllä ja syksyllä kukkivat sitten keväällä. Ja jos mielesi tekee saada jotain uutta väriä pihaasi, niin täällä on minun suosikkini tälle syksylle.

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo2.asp?os=1&ryhmanimi=perennat

PELARGONIAT ja VERENPISARAT ym. SISÄLLE

Nyt tosiaan alkavat ilmat viilentyä niin paljon, että nuo talvehditutettavat sisäkasvit kannattaa tuoda viimeistään nyt sisätiloihin. Itse siirrän kasvit aina suoraan viileään ja valoisaan huoneeseen. Ellei tällaista ole, niin sitten vain kukat kellariin. Ennen sitä kannattaa kaikki kukat (myös nuput)ja huonot lehdet poistaa sekä harventaa kasvusto muutenkin ilmavaksi, näin kasvi ei pääse homehtumaan kellarissa. Tärkeää olisi ettei kasvin multa jää liian märäksi, kun viet kasvin viileään, muutoin sen juuret saattavat mädäntyä talvella. Mikäli multa on liian märkää, niin nosta kasvi siksi aikaa sisälle, että multa kuivahtaa hiukan.

TUKINARUT PESUUN, KÄTEVÄ KONSTI

Kätevä konsti on pestä kasvihuoneessa olleet tomaattien, kurkkujen ym. tukinarut on laittaa ne vanhan tyynyliinan sisälle. Siellä ne peseytyvät ja on taas kuin uusia ensivuonna käyttöön. Säästöä joka sentti. :)

LINKKIVINKKI TULPPAANEISTA JA MUISTAKIN SIPULIKUKISTA

Olenkohan koskaan muistanut vinkata Sinulle tästä sivustosta. Siellä on tietoa, historiaa, runoja ja ihastuttavia tarinoitakin tulppaaneista ja vähän muistakin sipulikukista. Kannattaa vilkaista.

http://www.tulppaani.info/kauppapuutarhaliitto/tulppaani.nsf/Yleistietoa_Frame.htm

SYYSSIPULEITA HILJALLEEN MAAHAN

Minä aloittelen varmaan nyt viikonlopulla jo ensimmäisten sipulikukkien maahan laiton. Kun ei millään meinaa maltaa odottaa, että pääsisi niitä istuttelemaan. Se on niin hauskaa ja leppoisaa hommaa, ettei ihanampaa juuri voi olla. Aloittelen noista hyasinteista ja narsisseista, sekä samalla menee aina satsi noita pikkusipuleitakin maahan. Tulppaaneita ehtii sitten istutella yleensä vielä marraskuussakin, niillä ei ole niin kiirettä. Vaan on se sitten niin ihanaa kun keväällä niitä alkaa nousemaan eripuolille pihaa ja puutarhaa, kaikkia ei aina muistakaan minne tuli laitettua.

Ja esim. näitä villitulppaaneita helpompia ja varmempia ei olekaan. Aivan fantastisia, eikö vain.

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo4.asp?PID=2060&os=2

Kappas vain, alkaa päivä taas hiljalleen valjeta. Nyt en maltakaan käydä pikkuisen Huhu-koiran kanssa kuin pienellä aamulenkillä, kun ajattelin sitten vasta illalla taas mennä sen kanssa metsään sienikorin kera. Huhu kirmailee taas häntä kippurassa ja nokka uusia hajuja haistellen ja minua hymyilyttää tuon pienen koiran innostunut mieli. Siitä tulee itsekin aina niin hyvälle tuulelle. Ja sitten pulahdan illaksi kylpytynnyrin lämpöön.

------------------------------

Hymy on ikkuna, josta näkee,

että sydän on kotona.

Hymyile, joka päivä:

tänään ja...huomennakin!

-------------------------------------

Touhukaan raikasta viikonloppua Sinulle hyvä ystäväni.

Toivotteleepi

Puutarhurisi

Juha

------------------------

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: http://www.puutarha.com