Eipä voisi Lokakuu juuri upeammin alkaa. Pakkasta asteen verran ja upea kuutamo, vaikka puolikas onkin, valaisi pihapiiriä sopivan hämyisästi. Tiedäthän sen, kun ääriviivat asioista näkyvät...

Lokakuisen koreaa huomenta täältä puutarhalta.

Eipä voisi Lokakuu juuri upeammin alkaa. Pakkasta asteen verran ja upea kuutamo, vaikka puolikas onkin, valaisi pihapiiriä sopivan hämyisästi. Tiedäthän sen, kun ääriviivat asioista näkyvät ja hiukan myös enemmän, mutta silti tuntuu kuin olisi satumaassa.

Kertakaikkisen ihana oli kävellä ja ihastella maisemia ja kuunnella tätä hiljaisuutta samalla kun tein tutun lenkin, kasvihuoneen kautta tänne toimistolle. Kahvit kiehuu tuossa nyt parastaikaa ja tuli takassa rätisee iloisesti. Enpä juuri parempaa tapaa tiedä aloittaa aamua, kuin näin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

PAKKASTA PAKOON

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muumipapan kädessä oleva vesimittari, kastelukannut ja letkut olen tyhjennellyt ja kiikutellut ne hiljalleen odottamaan kevään tuloa. Ei kannata suotta ottaa riskiä, että joku yö pakkanen rikkoo ne.

DAALIAT, GLADIOLUUKSET, ANEMONET, YM suojaan.

Nyt kun pakkanen on nipistellyt noita lehtiä sen verran, että vaara paleltumisesta alkaa olla lähellä, niin olen nostanut noiden juurakot ja mukulat ylös maasta. Olen kuivattanut niitä hiukan, katkonut vihreät osat pois ja siirtänyt ne talvilevolle kellariin. Toki muukin viileä, pakkaseton ja kuivahko paikka käy hyvin. Juurakot olen laittanut yleensä rei’itettyyn muovikassiin tai ämpäriin, jossa on lisäksi kuivahkoa turvetta. Tuo rei’itetty muovikassi on siitä hyvä, että siinä kosteus pysyy hyvin, eikä turve pääse kuivahtamaan talvella liikaa. Tiedän nimittäin tapauksia, että kun turve on ollut oikein kuivaa, avonainen astia ja koneellinen kellari, niin turve on ikään kuin imenyt ja samalla kuivattanut kuoliaaksi juurakot talven aikana. Toki liian märkä turve on vielä pahempi ja se pilaa juurakot varmasti talvenaikana eli ennemmin kuivaa kuin märkää.

TAMMENTERHOT JA HEVOSKASTANJAT MAAHAN

Noiden siemenet kannattaa kylvää maahan näin syksyllä ja tuoreeltaan. Näin ne saavat kylmäkäsittelyn luonnostaan ja lähtevät keväällä hyvin kasvuun. Tosin paikka johon ne kylvää, kannattaa merkitä hyvin, että sitten keväällä löytää ne hyvin.

PAKKANEN EI PARANNA SÄILYVYYTTÄ

Eli pikkuhiljaa kannattaa ottaa loputkin talvisäilöttävät juurekset kellariin, sillä jos pakkanen pääsee niitä puraisemaan, niin säilyvyys heikkenee ratkaisevasti. Ja toisaalta eipä ne juuri enää kasvakaan, joten ajoissa vain herkut säilöön, eikö vain.

KALKKIA KASVIMAALLE

Kalkkia kannattaa tosiaan heitellä sitten maahan kun sato on korjattu ja maa käännetty. Näin maa on taas valmista ensikevään kasvukauteen.

HIEKOITUSHIEKKAA, suojaan ja lämpimään.

Hiekoitushiekkaa, tai oikeastaan sepeliä, olen laitellut kannellisiin astioihin ja pari ämpäriä olen nostanut jo sisällekin. On nekin sitten valmiina, kun on tarvis. Siksi olen pitänyt aina muutaman ämpärillisen hiekkaa sisällä, että lämmin sepeli sulaa jäähän kiinni ja silloin sitä ei tarvitse käyttää kovinkaan paljoa. Eikä se myöskään heti kulkeudu kenkien mukana pois polulta.

ISTUTUKSIA ON LUPA TEHDÄ

Moni on tuossa kysellyt, että joko voi tai toisaalta vieläkö voi istuttaa. No nyt voin sanoa, että nyt on mitä parahin aika istuttaa niin perennoja kuin kukkasipuleitakin. Maa on nyt sopivan viileää ja ilmatkin mitä parhaimmat. Kyllä tällaisilla ilmoilla on ihanan nautinnollista istuttaa ensikesän kukkaloistoa. Ja miten helppoakin, kun maa on sopivan kosteaa, ilmat ihanteelliset ja kiirettä ei ole, Eikö vain?

Ne kaikki mitä voit turvallisesti nyt istuttaa, olen koonnut tänne.

Syysistutettavat perennat: http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo2.asp?os=1&ryhmanimi=perennat

Iki-ihanat kukkasipulit:

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo2.asp?os=2&ryhmanimi=sipulit+ja+mukulat

Joten ei muuta kun valitset kukkaloiston jolla saat naapurit(kin) kateelliseksi ja itselleen hyvän mielen. :)

Ja jos Sinulla on tarvetta paperiselle kuvastolle (tai tiedät jonkun joka siitä voisi ilahtua) niin minulla on niitä vielä muutama jäljellä.

Nopeimmat nappaa ne.

http://www.puutarha.com/kuvasto.asp

Voi pojat sentään kuinka onkaan ihana näköistä nyt ulkona. Auringon ensisäteen osuu noihin ruskansävyttäviin puidenlehtiin ja villiviinin tummanpunaiseen kasvustoon, aivan mahtavan näköistä. Nyt on kyllä pakko lähteä pienen Huhu-Koiran kanssa pikkuisen pidemmälle aamulenkille, ihastelemaan aamun upeutta ja nauttimaan sen viileänraikkaasta ilmasta.

YSTÄVÄNI JUSSI JA TOM

Ups, meinasin ihan unohtaa tuota aamuaurinkoa ihaillessa, että hyvät ystäväni Kokki-Jussi ja Tom Lundberg on saanut viimeviikolla valmiiksi aivan käsittämättömän upean ja puhuttelevan teoksen asiakaspalvelusta. Tämä on kyllä kirja jota on suorastaan pelottavan innostavaa lukea.

Katsoppa.

http://www.positiivarit.fi/APJ/Default.aspx

-------------------------------

Lahjakkuus yksin ei riitä tekemään kirjoittajaa.

Kirjan takana täytyy myös seistä ihminen.

-   Ralph Waldo Emerson

-------------------------------------

Lokakuisen värikästä ja upeaa viikonloppua Sinulle hyvä ystäväni.

Toivotteleepi

Puutarhurisi

Juha

------------------------

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: http://www.puutarha.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla