Putoavat lehdet, kuolleet kukkien varret ja kasvimaan kääntö työllistävät tarhureita näin syksyn aikaan. Sanoma- ja aikakausilehtien palstoille ilmestyy muistilistoja syksyn savotasta. Syksyllä luonto siirtyy seuraavaan vuodenaikaan, ihan luonnollisesti.

Putoavat lehdet, kuolleet kukkien varret ja kasvimaan kääntö työllistävät tarhureita näin syksyn aikaan. Sanoma- ja aikakausilehtien palstoille ilmestyy muistilistoja syksyn savotasta.  Syksyllä luonto siirtyy seuraavaan vuodenaikaan, ihan luonnollisesti. Teemmekö me tarhurit siirtymisestä turhan suuren numeron?

Helsingistä loppuu lehtien keräyspaikat. Uutinen herätti mielenkiintoni. Miksi lehtiä nykyään kertyy poisvietäväksi yhä enemmän, kun kuitenkin puistoja ja metsäplänttejä muutetaan asuinkortteleiksi.  Ei metsissä ja niittyjen laidoilla järjestetä haravointitalkoita ja ihan hyvin se ruoho puskee taas kevään koittaessa. Lehtimulta on himoittua tavaraa, joten eikun lehdet silpuksi nurmikon ja pensaiden alusia lannoittamaan tai omaan kompostiin. Laatoitetuilta alueilta lehdet saa haravoitua helposti pihan vihertäville alueille.

Kevät alkaa sipulikukkien kukinnasta. Jotta toivottu kukkaloisto ilmestyisi, sipulien pitää juurtua kunnolla. Jos maa on sulaa, niin juurtuminen alkaa heti, kun sipulit saavat kosteaa multaa ympärilleen. Krookukset tarvitsevat pisimmän ajan. Liian matalaan istutetut tai huonosti juurtuneet sipulit kasvattavat kiharat lehdet ensimmäisenä keväänä ja kukinta jää vaatimattomaksi.  Monesti huonon kukinnan syy ei olekaan myöhäinen istutus, vaan se, että on kätketty maahan kooltaan liian pieniä ja kehittymättömiä sipuleita. Koolla nimittäin on väliä, istutuskelejä yleensä piisaa melko pitkään. Joten huoletta voi siirtää Tehtävä viimeistään -päivämäärää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lopuksi vielä muutama ajatus yhdestä vakioaiheesta, joka syksyllä kirjataan toimenpidelistalle; kasvien talvisuojaus.Tänne sopeutuneet kasvit kaipaavat suojaa ellei luontaista lumisuojaa tule. Sellaiset "herkkähipiäiset" lajit, jotka ovat täällä menestymisen ja menehtymisen välimaastossa, kaipaavat talvisuojaa. Mutta ei niillekään turkkia kannata heittää liian aikaisin, etenkin jos maa ei ole jäässä. Suojan alla home saa oivat olosuhteet.Nyt myös myyräkannat ovat kasvamaan päin, joten ei niillekään mitään talvikämppää kannata rakentaa. Sen suojissa ne nakertavat varret putipuhtaiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olikohan tässä nyt liikaa toppuuttelun tuntua. Monen syksyn kokemuksella tiedän, että näitä asioita pohditaan monessa pihassa ja hiljennytään erilaisten listojen ääreen varmistumaan, että kaikki tulee tehtyä mitä pitikin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että luonto siirtyy talveen omassa tahdissaan. Kannattaa nauttia kuulaista syyspäivistä kaikessa rauhassa.

Mukavia syyspäiviä toivottaa

Leena

Sisältö jatkuu mainoksen alla