Onpahan kunnon myräkkä ulkona. Sai vetää pipon oikein kunnolla päähän ja laittaa vielä hupunkin päähän, kun lähdin aamulla tänne puutarhalle päin...

Tuulista ja jo vähän valkoistakin huomenta täältä puutarhalta.

Onpahan kunnon myräkkä ulkona. Sai vetää pipon oikein kunnolla päähän ja laittaa vielä hupunkin päähän, kun lähdin aamulla tänne puutarhalle päin. Pikkuisen oli luntakin maassa, sen verran, että jalanjäljet jäi näkyviin. Ihan ei vielä lumipalloa pystynyt tekemään, mutta ei enää paljon puuttunut. Talven ensimmäinen lumipallo on aina jotenkin ihana tapa ja tuntuu hyvälle tehdä se ja heitää se mahdollisimman ylös sähkötolppaan osuen, kuin pikkupoikana konsanaan.

Kasvihuoneella oli kaikki hyvin ja nyt olikin ihana tulla tänne sisälle myrskyä pakoon. Tein takkaan tulet ja pistin aamukahvit kiehumaan, potkaisin saappaat pois jalasta ja vaihdoin ne paksuihin villasukkiin. Nyt on ihanan lämmin ja tunnelmallinen olla, vaikka ulkona vihmoo vettä ja lunta. Menen sitten myöhemmin päivällä ulos, mutta nyt nautin olostani täällä takkatulen lämmössä ja kirjoittelen Sinulle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

KASVIT KELLARIIN

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eilen sain vietyä viimeiset talvehditutettavat kasvit ulkoa kellariin. Vaikka viikolla hiukan vielä satoikin, niin onneksi ne eivät olleet liian märkiä, joten uskon, että ne pärjäävät taas hyvin tuolla kellarin suojissa ensikevääseen. Tuo juuriston liika märkyyshän se usein tuhoaa (mädännyttää) kasvit kellarissa talvenaikana. Minusta hyvä turve/hiekkapitoinen multa ja maltillinen kastelu talvenaikana  takaa parhaan talvehtimisen.

JA HIIRET POIS

Samalla vein tuon Hiirikarkoittimen tuonne hyllylle pitämään hiiret poissa kellarista. Tuo karkotin on ollut kyllä kätevä tapa jo muutaman vuoden pitää pikkujyrsijät poissa sieltä missä niitä en ole halunnut olevan. Ei ole tarvinnut enää pelata myrkkyjen tai lossien kanssa, puhumattakaan niiden huoltamisesta ja raatojen keräämisestä.

Tämmöinen kätevä vekotin minulla on niin talon vintillä, kellarissa kuin aitassakin. Kesämökki jos olisi, niin varmasti sielläkin.

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo4.asp?PID=2143&os=8

SAMMALEET JA JÄKÄLÄT TALVEKSI TALTEEN

Nyt kun tuo lumisade näytti maan valkaisevan ( mutta onneksi sulaa vielä ensiviikollla pois) pitänee käydä keräämässä niin sammaleet, jäkälät, oksat kuin kävytkin talteen tulevia joulukukka asetelmia ( ja kransseja) varten. Olen kerännyt ne yleensä ilmaviin sipulilaatikoihin ja pitänyt viileässä. Näin ne eivät homehdu ja ovat sitten käteviä käyttää jouluna. Noita jos keräät muualta kuin omasta metsästä, niin kannattaa käydä kysymässä lupa, ne kun ei kuulu tuohon jokamiehen oikeuksiin. Toki yleensä luvan on saanut aina ja jos vielä jouluna on vienyt joulukukkakorin isännälle, niin hyvä etteivät jo seuraavana vuonna ole mukana keräämässä.:) Tuo kerääminenhän ei ole iso vaiva ja minusta siinä onkin hauskinta aina tuo itse keräämisen jälkeinen hetki. Teen nimittäin aina lopuksi nuotion paistan makkarat sekä juon kupin kuumaa kaakaota, samalla luonnon hiljaisuutta ja tulen palamista kuunnellen ja ihaillen. Siinä sitä sielu lepää ja elämä maistuu.

KURKATAAN PENSAIDEN ALLE

Nyt kun lehdet tippuvat pois pensaista, niin olen tapana pitänyt vilkaista niiden alle ja kuokkia monivuotiset rikkakasvit pois. Nyt ne näkee hyvin ja sitten kun vielä keväällä levitän katetta penkkien alle, niin yksivuotisetkaan rikat ei pääse kasvamaan ja pensasaidan aluset pysyvät puhtaina ja komeina koko kesän, helposti.

TALVENTÖRRÖTTÄJÄT, POIS vai EI…

Moni pitää tapanaan leikata kaikki perennat ja muut monivuotiset heinät matalaksi näin syksyllä. Minä taasen olen hiukan toista maata tässä asiassa. Jätän ne pystyyn ja annan niiden olla paitsi hauskoja talventörröttäjiä, myös mukava ruokalisä pikkulinnuille. Ja etenkin ns. onttovartiset kasvit esim. liljat kannattaa vain korkeintaan taittaa nurin, sillä jos ne leikkaa, niin vesi pääsee syksyn ja talven aikana tuosta ontosta varresta sipulin sisään ja pahimmillaan tuhoaa sen. Tuo taittaminen kannattaa muuten tehdä mahdollisimman myöhään, sillä kova varsi saattaa muuten kääntää sipulia maassa.

RUNOKOSUOJAT PAIKOILLEEN

Pikkuhiljaa olen katsellut noita nuorten puiden runkosuojia paikoilleen. Ne kannattaa kyllä laittaa ajoissa paikoilleen ja tukevasti, etteivät ne nouse talvenaikana ylös. Reilun korkeita ne kannattaa myös olla, sillä eihän sitä tiedä vaikka lunta tulisi ensitalvena samalla lailla kuin viimevuonnakin.

JA TALVISUOJAT MYÖS

Nuo talveksi suojattavien pensaiden tukikehikot kannattaa ja laittaa nyt kuntoon, kun maa on vielä sulaa. Itse olen jo vuosia suosinut sellaisia kodan mallisia suojia. Niiden päällä ei lumi pysy ja toisaalta ne ovat aika hauskan näköisiäkin. Puhumattakaan kuinka helppoja ne on tehdä. Tukikeppien tyvet vain maahan ja latvukset yhteen, materiaali ja tyyli on vapaa, pääasia on, että hyvä tulee ja itselleen mieleinen. Ja sitten kun kelit talvella tai keväällä vaativat, niin talvipeitteet on helppo kietaista niiden ympärille.

Tuijia ym. arempia havuja näkee myös usein peitettävän harsoin ym. ja se onkin ihan hyvä tapa, mutta sitä ei pidä tehdä liian aikaisin. Niiden kanssa kannattaa yleensä odottaa niin kauan, että talvipakkaset alkaa kunnolla, muutoin saattaa tulla homeongelmia. Ja vastahan tämä talvi nyt vasta näyttää merkkejään, minä ainakin uskon, että saan istuttaa sipuleita vielä ensikuussakin maahan.

KUKKASIPULIEN SYYSPYRÄHDYS_TUULI VEI PUOLET HINNASTAKIN POIS…

Ja tosiaan vaikkei ilmat nyt houkuttelekaan juuri istutuspuuhiin, niin eiköhän ensiviikolla taas ole tilanne toinen. Ilmatieteenlaitos ainakin ennustaa ensiviikolle taas lämpeneviä kelejä ja sehän tietää mitä parahimpia istutusilmoja. Itse ainakin istutan muutaman penkillisen ja tuossa kun kasailin ja suunnittelin penkkejä, niin sanoinkin, että nämä on sellaiset syyspyrähdykset, helppoja istuttaa, mutta voi pojat miten upealle nämä näyttääkään sitten keväällä.

Tämmöiset syyspyrähdykset tein ja kun kerran ulkona tuulee kunnolla, niin annoin myrskyn viedä hinnoistakin yli puolet pois.

Katsoppa.

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo3.asp?PID=&OS=28&tr=2168&ryhmanimi=tarjoukset

Vaan niin on takkatuli näköjään hiljalleen muuttunut hehkuvaksi hiillokseksi. Millään ei oikein malttaisi tästä lähteä, mutta toisaalta tuolla raikkaassa myräkässä on kyllä hauska olla, kun vain pistää kunnolla päälle. Tosin veikkaan, että tuo pikkuinen Huhu-koirani on sitä mieltä, että se ei lähde kopin lämmöstä mihinkään aamulenkille. Aamulla aiemmin se ainakin työnsi vain pienen kuononsa ulos ja näytti sille, että kopin lämmössä on oikein hyvä olla. Ja, että odotetaan enemmin iltaa, kun ilma hiukan tyyntyy ja mennään sitten vasta lenkille. Voihan se olla, että toteutan pikkuisen Huhun toiveen ja menen vasta illalla sen kanssa kävelylle.

Itse taidan sitten mennäkin ensin tuonne hallille ja ottaa kuokat ym. työkalut huollon alle. Pesen, teroita ja öljyän ne kaikki valmiiksi kevättä varten valmiiksi. On sitten sekin asia taas kunnossa ja mukava ottaa kunnossa olevat työkalut kaapista käyttöön keväällä.

-------------------------------

Puolet elämän iloista on löydettävissä pikkuasioista,

ohimennen siepatuista.

-   O.S.Marden

-------------------------------------

Elämänmakuista ja ihanaa viikonloppua Sinulle hyvä puutarhaystäväni.

Toivotteleepi, takkatulen lämmöstä

Puutarhurisi

Juha

------------------------

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: http://www.puutarha.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla