Olipahan mahtava aamu vastassa, kun tuossa puolikuuden jälkeen lähdin kävelemään tänne puutarhalle. – 4 astetta pakkasta ja täysikuu loi upean hämyn maisemaan, jonka vielä...

Upeaa huomenta täältä puutarhalta.

Olipahan mahtava aamu vastassa, kun tuossa puolikuuden jälkeen lähdin kävelemään tänne puutarhalle. – 4 astetta pakkasta ja täysikuu loi upean hämyn maisemaan, jonka vielä täydensi miljoonien timanttien tavoin tuikkivat tähdet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vedin jo rappusilla keuhkot täyteen raikasta aamuilmaa ja pysähdyin hetkeksi nauttimaan tästä hetkestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllä tällaisen aamun kanssa on ilo lähteä kohti päivää. Siitä tulee väkisinkin hyvä.:)

KANERVIEN JA RUUKKUHAVUJEN KASTELUA

Vaikka nyt onkin satanut vettä lähes päivittäin, niin parvekelaatikoissa ja seinän vieressä olleita havu ja kanervaistutuksia olen silti kastellut. Niitä nimittäin kannata kastella niin kauan kunnes kunnon ja pysyvät pakkaset tulee.

RUOHOSIPULIT ja PERSILJAT MAASTA RUUKKUUN

Nyt kun pakkaset uhkaavat jo kunnolla, niin olen nostellut noita molempia maasta juuripaakkuineen ja istuttanut ne ruukkuihin. Ruukut olen sitten nostanut viileään sisälle ja tuoretta satoa olen saanut nauttia yleensä pitkälle talveen.

HIUKSIA PUUHUN, PEURAT JA JÄNIKSET POIS

Eilen kun kävin parturissa, niin tuli taasen puheeksi, että kuinka kätevää tavaraa menee hukkaan heidän lattioiltaan. Nuo hiukset nimittäin kun laittaa pieniin verkkopusseihin tai vaikkapa sukkahousuista tehtyihin nyytteihin ja ripustaa roikkumaan puutarhaan, niin tosi hyvin pysyvät pois niin peurat, kauriit kuin jäniksetkin.

NURMIKKO LYHYEKSI

Uskoisin, että seuraavaksi leikkaan nurmikon, niin se on viimeinen kerta ennen talventuloa. Leikkaan sen nyt sitten lyhyeksi n 3-4 cm pituiseksi. Tällä ehkäisen talvituhoja ja toisaalta myöskään tuholaiset eivät saa hyvää talvehtimispaikkaa pitkässä nurmikossa.

JA LEHDET POIS KOURUISTA

Koivuissa on enää hiukan lehtiä ja kohta voikin kiivetä tikkailla putsaamaan kattokourut tyhjiksi lehdistä. Tässä hommassa on kyllä kaverista iso apu, nimittäin pitämässä tikkaita. Pieni apu, mutta tuiki tärkeää on tehdä tämäkin homma turvallisesti ja maltilla.

MUSTIKANVARVUISTA ON MONEKSI

En muistanut viimeviikolla mainitakaan, että olen aina näin syksyllä kerännyt useamman nipun mustikan varpuja metsästä. Niputan ne kumilenkillä yhteen jo metsässä ja säilytän niitä sitten tuolla viileässä. Teen niistä sitten talvenmittaan kransseja ja erityisesti jouluasetelmissa olen käyttänyt niitä paljon, niin värjättyinä, lumetettuna kuin ihan sellaisenaankin. Se on yllättävän kätevä ja käyttökelpoinen luonnonkoriste.

JA HORTENSIASTAKIN

Hortensian kukinnot olen usein leikannut maljakkoon jatkamaan kukintoaan. Lopuksi olen vielä antanut sen kuivua maljakossa pystyyn ja niin niistä tulee kuivuessaan upeita kuivakukkia. Ne ovat minusta hienoja, eikä tarvitse sen ihmeempää, kuin vain olla maljakossa sellaisenaan.

TALVIOMENAT PUUSTA VASTA SULANEENA

Jos talviomenoita on vielä puussa ja pakkanen on päässyt yllättämään, niin yleensä ei ole mitään hätää. Kannattaa varttua, että keli lämpenee hiukan plussan puolelle ja kerää ne sitten vasta varovasti pois ja siirtää säilöön.

KOMPOSTIMULLAT SÄKKIIN JA SÄILÖÖN

Kompostimullan käytöstä oli ja puhetta, että sen levittäminen on hiukan riskaabelia näin syksyllä, etenkin jos syksy jatkuisi lämpimänä ja sateisena. Helppo ja kätevä konsti on säkittää multa säkkeihin ja säilöä se kevääksi. Näin ravinteet eivät suotta huuhtoudu ja mitä parahinta multaa on kätevästi käsillä heti keväällä.

SYYSSIPULIEN ISTUTUSILOITTELUA

Nyt on kyllä ihanaa aikaa, kun voi istuttaa syyssipulit hyvillä ja turvallisin mielin maahan. Maa on sopivan viileää ja muut syystyöt alkaa olla tehtynä. Tuo istuttaminen on kyllä jotenkin sellaista, että siihen iskee oikein himo. Ei meinaa maltaa lopettaa sitten millään, mutta toisaalta onhan se näky sitten keväällä aina niin henkeäsalpaavan upea, että eihän sitä mikään voita. Ei siis tosiaan mikään ihme, että Hollannissa sijaitseva maailman suurin kukkasipulipuisto on maansa suurin vetonaula ja kymmenettuhannet ihmiset haluavat kokea sen värikkyyden aina keväisin.

Itse olen sitä ihastellut monesti, mutta aina se on yhtä vaikuttava ja ihana paikka.

http://www.keukenhof.nl/index/

ja videolla läpileikkaus musiikin kera

http://www.youtube.com/watch?v=5hnPd91fP0I

Aika upeaa, eikö vain? Ja varmaan näit aika monta tuttuakin lajikettakin. :)

Ja jos oman paratiisin haluat istuttaa, niin ole hyvä:

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo2.asp?os=2&ryhmanimi=sipulit+ja+mukulat

tai tämä minun oma valikoimani, josta siis tuuli puhalsi puolet hinnastakin pois

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo3.asp?PID=&OS=28&tr=2168&ryhmanimi=tarjoukset

Vaan taas on tämä ihana aamuhetki kanssasi nautittu. Kahvit takkatulen lämmössä nautittuina ja mieli intoa puhkuen kohti tulppaanien istutuksia suunnitellen. Tosin pikkuinen Huhu-koirani haluaa ensin aamulenkille ja mikäs sen mukavampaa, kuin käydä kävelemässä pikkuinen pakkaslenkki sen kanssa ennen päivän töitä.

-------------------------------

Ilman rohkeutta emme voi toteuttaa mitään hyveistämme.

Emme voi olla ystävällisiä, uskollisia, anteliaita tai rehellisiä.

-   Maya Angelou

-------------------------------------

Romanttisen ihanaa ja touhukasta viikonloppua

Toivotteleepi, ikuinen romantikko ja

Puutarhurisi

Juha

------------------------

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: http://www.puutarha.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla