Tämä jaloruusujen talvehtiminen on aihe josta riittää aina keskustelua. Ja jos jonkin näköistä poppakonstia ja ajatusta olen niiden suhteen kuullut ja kokeillutkin.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan olen nykyään tämän hoitanut näin....

Kostean lämmintä huomenta täältä puutarhalta.

On se vain hauskaa, kun ilmat ilakoivat ja kelit keikkuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viimeperjantaina oli pakkasta muutama aste ja nyt sitten tänä aamuna taasen mittari näytti reilua seitsemää astetta lämmintä. Ihan kuin olisi tullut uusi syksy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka tykkään myös talvesta, niin yhtään en pistä pahakseni vaikka syksy vielä jatkuukin. Kaikkea hauskaa puuhastelua voi pihalla vielä tehdä, ennen kuin maa jäätyy, peittyy lumeen ja siirtyy lepäämään uutta kasvukautta kohden.

JALORUUSUJEN TALVISUOJAUS

Tämä jaloruusujen talvehtiminen on aihe josta riittää aina keskustelua. Ja jos jonkin näköistä poppakonstia ja ajatusta olen niiden suhteen kuullut ja kokeillutkin.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan olen nykyään tämän hoitanut näin.

-   Hyvä syyslannoitus syksyllä (elokuussahan me tämä jo aloiteltiin, muistatko?)

-   Leikkaan versot n. 30 cm korkeiksi

-   lisään tarvittaessa hiekka-turve seosta ja nostan muutenkin multaa keoiksi niiden tyville

-   peittelen havuilla kun pikkupakkaset alkaa.

Näin helposti homma hoituu ja hyvin tiloksin.

Tokihan aina joku joskus talven aikana menehtyy, mutta valtaosa säilyy näin vuodesta toiseen. Useana vuonna ihan kaikki.

HUONEKASVIEN HUOLENPITOA

Nyt kun on ilmat ovat olleet pilvisiä ja valon määrä vähenee kaiken aikaa muutenkin, niin huonekasvien kanssa olen vietellyt enempi aika päivittäin. Sumuttelen niitä päivittäin (joskus jopa aamuin ja illoin)joko pelkällä vedellä tai välillä pistän hiukan merilevää sekaan.

Olen siirrellyt niitä myös lähemmäs ikkunoita, varoen kumminkin etteivät saa vetoa. Lisävaloja olen myös jo katsellut valmiiksi ja aivan kohta alan niitä myös käyttämään, etenkin noille herkimmille kasveille.

Lannoituksen olen käytännössä lopettanut kokonaan, mitä nyt joskus sekoitan veteen hiukan lannoitetta, toki lähinnähän se on sellaista moraalista lannoittamista, kun tuntuu, että eihän sitä nyt kukaan ihan pelkällä vedellä pärjää. Vaikka totuushan on se, että hyvinhän ne pärjäisi, joskus jopa paremminkin, kun ei antaisi lannoitetta lainkaan saati sitten liikaa. Se taitaa vain olla vähän sama asia, kun tulee annettua namupala silloin tällöin pikkuiselle Huhu-koiralle. Hyvin se pärjäisi ilmankin, mutta tullaan siitä molemmat niin hyvälle mielelle.:)

SIPULIKUKKIA MAAHAN, VIELÄ VOI

Tosiaan vielä voi istuttaa hyvin sipulikukkia maahan. Itsekin istutan niitä yleensä niin kauan kunnes maa jäätyy. Hyvä konsti on muuten haravoida hiukan lehtiä niiden päälle, jotka tulevat istutettua näin myöhään. Aiemmin istutetut ei lehtiä tarvitse, mutta näitä se suojaisi hyvin ja auttaisi juurtumaan maahan, ennen talven tuloa.

HIUKSET PUSSISSA, MIKSI TEHOAA

Viime viikolla oli puhetta, siitä että kun laittaa noita ihmisen hiuksia hengittäviin pusseihin roikkumaan puutarhassa, niin peurat, kauriit ja jäniksetkin pysyvät hyvin poissa. Pohdittiin sitä tuossa viikolla muutaman kerholaisen kanssa oikein tosissaan, että mihin se perustuu ja todennäköisesti se johtuu siitä, että eläimillä on tietty kynnys sietää ihmistä, joko sen näkemistä tai haistamista. Nyt kun noita hiuksia on puutarhassa, niin se kynnys on riittävän korkea ja eläimet eivät uskalla tulla ihan puutarhaa asti. Sisällä oleva ihminen on riittävän hajuton ja näkymätön eli eläimien mielestä turvallinen, eivätkä ne pelkää sitä. Myös koirien ja kissojen karvoja oli muutama kokeillut ja hyvin tuloksi nekin ovat toimineet. Minulla ne eivät ole tehonneet niin hyvin, mutta syy taitaa olla siinä, että tuota koirien tuoksua on niin paljon tuossa pihassa kaiken aikaan, että ainakin jänöjussit on jo tottuneet siihen.

Tärkeää minusta on se, että niitä on riittävästi ja oikealla korkeudella. Jäniksille metrin korkeudella ja peuroille siellä parissa metrissä.

REILUNPUUTARHURIN AMARYLLIKSET SAAPUIVAT

Oli tosiaan yksi syksyn odotetuimmista päivistä tällä viikolla kun jouluamaryllisten sipulit saapuivat. Nämähän tulevat minulle Brasiliasta asti, jossa niiden luontainen kukinta-aika asettuu näihin aikoihin. Näin niitä ei tarvitse kikkailla kukkaan, vaan ne suorataan uhkuvat kukkimishalua ja tulevat kukkaan jopa kahdessa-kolmessa viikossa. Uskomaton on se elinvoima ja upeus joka niin vaatimattoman näköisestä sipulista työntyvät esiin. Vaan niinhän se on meissä ihmisissäkin, että ei pitäisi koskaan pelkän ulkoistentekijöiden (näön, iän, sukupuolen, jne.) perusteella arvioida, vaan antaa sielun avautua ja kuunnella toista avoimin mielin. Yleensä sitä yllättyy aina positiivisesti.

Tosiaan, sipulit olivat taas aivan uskomattoman upeita ja elinvoimaisia. Muutama sipuli piti heti istuttaa ja yksi laittaa lasimaljaankin kasvamaan. Nämä toki ehtii kukkia jo reilusti ennen joulua, mutta ei se haittaa, laitan niitä kumminkin koko marras- ja joulukuunkin kasvamaan. On ne niin upeita kukkia kasvattaa ja katsella.

Joku kysyi viimevuonna, että miksi kutsun niitä reilunpuutarhurin amarylliksiksi, eikö ne ole ihan samanlaisia kuin muillakin? Vaan eipä ihan ole, nimittäin tämä puutarhuri kollega joka näitä siellä kasvattaa, on pikkuisen reilumpi kaveri. Hän on nimittäin tarjonnut paitsi kaikille työntekijöilleen, myös heidän perheenjäsenilleen (joka siis tarkoittaa yhden työntekijän kohdalla isoa määrää ihmisiä, aina lapsista isovanhempiin ja sisaruksiin asti) täyden terveydenhuollon. Meillehän tuo terveydenhuolto ja sosiaaliturva muutenkin on itsestään selvyys, mutta siellä se ei ole. Tuo terveydenhuolto on nimittäin siellä rahaakin arvokkaampi, kun se ei ole valtion hoitama, vaan kaikki pitää maksaa itsen. Minusta on upea tunne kun tiedän, että äidin ei tarvitse siellä miettiä, että onko varaa viedä lasta lääkäriin. Vaan voi viedä mennä heti kun siihen on pieninkin syy. Voit siis uskoa, että mielelläni näitä amarylliksiä kasvatan ja myyn, koska näistä tulee kaksin verroin paremmalle mielelle. Uskomatonta nimittäin mitä muutamalla sentillä / sipuli saa aikaan.

Täältä löydät koko lajitelman, näitä Reilun Puutarhurin Amarylliksiä ja hiukan muitakin joulukukkia.

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo2.asp?os=14&ryhmanimi=joulukukat

Nyt kyllä tuli niin kova innostus mennä tuonne amaryllisten pariin, että taidan mennä muutamaksi tunniksi valmistelemaan niitä, ennen kuin maltan mennä herättämään pienen Huhu-koiran aamupalalle ja lenkille. Se näkyi nimittäin aamulla nukkuvan niin tyytyväisenä pienen koiran unta, etten raaski mennä herättämään sitä vielä. Tosin sitä näkyä, kun se nukkuu viltillään tyytyväisenä, voisi katsella vaikka kuinka kauan. Ihan niin kuin virtaavaa veden, palavan tulen ja leikkivän lapsen, joiden katseluun ei kyllästy eikä väsy ikinä. Sielu vain täyttyy ja ravittuu, kun näitä asioita katselee, eikö vain?

-------------------------------

Tavalliset ihmiset ovat maailman parhaita ja juuri siksi Herra luo heitä niin paljon.

-   Abraham Lincoln

-------------------------------------

Ihanan elämänmakuista viikonloppua Sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivotteleepi, kurpitsaa kaivertaen, kynttilöitä sytytellen ja kelloa sunnuntaina tunnilla kesää kohden siirtävä.

Puutarhurisi

Juha

------------------------

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: http://www.puutarha.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla