Lämpimät syyskelit ovat jatkuneet Etelä-Suomessa pitkään. Tänä syksynä pihamme syyssyrikät ja sinisade saivat olla ulkona marraskuun puoliväliin asti. Pohjoisessa kasvit on jo aikaisemmin siirretty odottamaan kevättä. Säätilastot kertoivat lokakuun olleen vähäsateinen ja lämpötilaltaan lähes pitkäaikaisten keskiarvojen mukainen. Millainen talvi on tulossa?

Lämpimät syyskelit ovat jatkuneet Etelä-Suomessa pitkään. Tänä syksynä pihamme syyssyrikät ja sinisade saivat olla ulkona marraskuun puoliväliin asti.  Pohjoisessa kasvit on jo aikaisemmin siirretty odottamaan kevättä.  Säätilastot kertoivat lokakuun olleen vähäsateinen ja lämpötilaltaan lähes pitkäaikaisten keskiarvojen mukainen.  Millainen talvi on tulossa?

Mieleen palautui vuosisadan alun Janikan päivä. Moni muukin sen muistaa. Silloin myrsky riehui näillä seuduilla ja kaatoi pihastamme yli 20 puuta. Eipä nukuttu sinä yönä. Puita oli pitkin poikin pihaa. Rakennukset onneksi säästyivät, lähimmillään räystäs oli 15 cm päästä kumollaan olevasta rungosta.

Ajan kulku on suhteellinen asia. Puista näkee kuinka nopeasti se kuluu. Metsään lähes 10 vuotta sitten tulleet aukot ovat kasvaneet lähes umpeen, kun myrskyvuonna vielä polvenkorkuiset kuuset ovat yltäneet reilusti yli miehen mittaisiksi. Eivät enää sovi joulupuiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Reilun kuukauden päästä päivä alkaa pidetä. Kasveja suojaan siirtäessäni toivotin niille hyvää talvea. Toivottavasti viihtyvät yhtä hyvin kuin viime talvena. Keväällä sinisade palkitsi hyvän hoidon kasvattamalla lähes 40 kukkaa! Puutarhurille oikeastaan vain marraskuusta tammikuun puoliväliin on hieman hiljaisempaa aikaa. Piristystä tuovat joulukukat, joiden kanssa puuhailu on mukavaa. Melkein heti joulun jälkeen alkaakin sitten uuden kasvukauden suunnittelu. Joten ehkäpä tätä hitaampaa vaihetta sietää reilut pari kuukautta, kun tarkastelee ajankulua hieman pidemmällä sihdillä. Vuodet vierii, mutta aika matelee!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mukavia loppusyksyn ja alkutalven ( pohjoisemmassa asuville) päiviä

toivottaa Leena

Sisältö jatkuu mainoksen alla