Raikasta huomenta ja mitä ihaninta alkanutta vuotta täältä puutarhalta.

Raikasta huomenta ja mitä ihaninta alkanutta vuotta täältä puutarhalta.

Niin se vain joulu meni ja uusivuosikin vaihtui sillä välin kun viimeksi kirjoittelin.

Eilen olikin sitten Loppiaisen kunniaksi aika siivota joulukoristeet talteen ja siirtää kuusi uusiin tehtäviin; oksista rapunedushavuja ja runko pätkiksi ja takkapuiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

OMA MAA MANSIKKA, MUU MAA MUSTIKKA…

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiukan ehdin tuossa lomaillakin ja kävin pikkuisen nauttimassa Afrikkalaisesta kukkaloistosta ja lämmöstä. Siellä sain paikallisen puutarhurin opastuksella tutustua mitä upeimpiin paikallisiin lajikkeisiin ja viljelyn erityisvaatimuksiin. On se vain aina yhtä kiehtovaa saada lisää ymmärrystä erimaiden kasvien ja olosuhteiden erityisvaatimuksista ja ominaisuuksista. Ja olihan se toki sielullekin ihanaa kylpeä siinä väriloistossa ja kävellä paljain varpain nurmikolla. Vaikka täällä olikin sitten pakkasta ja lunta vastassa, niin kyllä se vain hyvälle tuntui olla takaisin talvessa ja koti Suomessa. Kyllä se vain niin on, että muu maa mustikka ja oma maa mansikka.

LUMIA RAVISTELEMAAN

Eilen illalla tuuli yltyi navakaksi ja se tuntuikin oikein hyvälle. Ei niinkään luissa ja ytimissä vaan siinä, että paljon lunta tippui alas puiden oksilta. Tuo viikonlopun keliennuste kuin lupaa lisää lunta ja mahdollisesti lämpöasteitakin, niin suuri vaara on olemassa, että painava lumi katkoo oksia. Pahimmillaan puiden runkojakin menee luokalle ja poikki. Itse ajattelin mennä vielä tänään ravistelemaan noiden nuorten ja hennompien pensaiden puiden päältä lumet pois, ettei vain vahinkoa tapahdu.

JA JÄNISUOJIA YLEMMÄS SAMALLA

Ja samalla kun käy ravistelemassa lumia, niin on kätevä tarkistaa, että jänissuojat ovat paikoillaan ja riittävän ylhäällä. Paikoin lunta on nimittäin jo niin paljon, että suojat meinaa jäädä liian alas. Jos ei suoja nouse ylemmäs, niin sitten vain ylimääräinen kierros siihen vanhan päälle ja niin pystyy puut turvassa kevääseen asti.

PISTOKKAITA TALTEEN JA KEVÄTTÄ ODOTTAMAAN

Nyt on hyvä ja oikea aika ottaa pistokkaita omenapuista ym. vartettavista kasveista. Nyt kun puut on lepotilassa ja kelikin on tuollainen leppoisa, niin aika on mitä parahin. Pistokkaat on hyvä olla sellaisia lyijykynän paksuisia ja pari- kolmekymmentä senttiä pitkiä. Sitten vain kääritään ne muovipussin sisään ja laitetaan ne hankeen odottamaan kevättä. Keväällä ne sitten voi varttaa tai käyttää sillastukseen. Jos itsellä ei satu olemaan sopivaa perusrunkoa, niin paikallisilta puutarhoilta kannattaa kysellä apuja. Näiden kanssa on hauska myös opetella varttamista ja tehdä vaikka oma perheomenapuu varttamalla eri lajikkeita samaan puuhun.

VINKKI: kun leikkaat pistokkaat, niin leikkaa aina alaosa vinoksi ja yläosa suoraan, näin on helppo tietää, että pistokas on oikeinpäin.

JOULUKUKKIEN ELÄMÄÄ JOULUN JÄLKEEN

Jouluruusut ja kielot ovat jo kukintansa lopettaneet ja olenkin vienyt ne kellariin odottamaan kevättä ja ulosistuttamista.

Muista joulukukista olen poistellut sitä mukaa kukintoja, kun ne ovat kukkineet. Osan asetelmista olen varovasti purkanut ja istuttanut niistä kasvit omiin ruukkuihin kasvamaan. Uudelleenistutukset onnistuvat yleensä hyvin, kun olen istuttanut ne suht samankokoiseen ruukkuun kun niiden juuripaakku on juuria rikkomatta. Sitten vain hiukan vettä ja sumuttelua, niin hyvin ne ovat selvinneet kevääseen ja kohti uutta kasvukautta. Koristeet ja korit olen tuttuun tapaan putsannut ja pannut säilöön ensijoulua varten.

SIEMENIÄ JA PISTOKKAITA

Ja onhan se hiljalleen alkanut kevääseen valmistuminen täällä puutarhallakin. Ensimmäiset siemenet on jo kylvetty ja pistokkaat pistetty juurtumaan. Ihana ajatus keväästä ja kesästä on siis jo kylvetty, mutta niistä sitten hiukan enempi ensiviikolla…

PIKKUYSTÄVIEMME TALVIRUOKINTAA JATKETAAN

Pikkuiset lintuystävämme ovat olleet kovilla pitkään jatkuneen talven takia ja nyt jos keli muuttuu vetiseksi ja jäätää puiden oksat, niin monen pikkulinnun ravinnon saanti vaikeutuu vieläkin entisestään. Eli jatketaan ruokintaa ja pidetään huoli, että ruokaa riittää joka päivä.

Näillä minä autan pikkuystäviä:

http://www.puutarha.com/Tuoteluettelo3.asp?PID=&OS=27&tr=2156&ryhmanimi=...

Vuoden ensimmäisen perjantaiaamun kunniaksi kun keittelin tuossa äsken kahvit, niin lisäsin vielä hiukan joulukahvia porojen sekaan. Siitä tuli sitten ihanan jouluinen tuoksu ja kun tuossa takkatulen ääressä sitä nautiskelin, niin ajattelin, että kuinka hienoa onkaan kun on juhlapyhiä ja erivuodenaikoja. Nyt on siis aika sanoa joululle kiitos ja mielen täyttää hiljalleen kevään odotus ja ihana tunne uudesta kasvukaudesta, eikö vain.

Vaan nyt kun kahvikuppi on tyhjä, niin taidan lähteä hiljalleen herättelemään pikkuista Huhu-koiraa aamupalalle sekä harjaamaan sen turkin. Huhu on kai kevättä jo kovin odottava, sillä se on jo aloitellut karvanvaihtoa. Sen turkki on nyt hauskan näköinen kun vanha karva irtoaa laikuittain ja se näyttääkin ihan sille kuin sillä olisi risa takki päällä. Vaan harjaamisesta se tykkää kuin se kuuluisa hullu siitä puurosta, joten taidan lähteä rapsuttelemaan sitä.

----------------------------------

Puolet elämän iloista on löydettävissä pikkuasioista, ohimennen siepatuista.

O.S.Marden

-----------------------------------

Oikein ihanan talvista viikonloppua Sinulle hyvä ystäväni.

Toivotteleepi

Puutarhurisi Juha

Kodin Kukat Oy

Toikanmäentie 44

49570 KANNUSJÄRVI

p. 05- 344 0300 ma-pe klo 8.00–16.00

E-mail. mailto:puutarha@kodinkukat.fi

internet: http://www.puutarha.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla