Puutarhalla on todettu olevan mieltä ja kehoa hoitava vaikutus. Puutarhaterapia on laajasti käytössä  ja sillä on saavutettu hyviä tuloksia. Puutarhanhoito oli aikojen alussa  ensin miesten elinkeino,  ja naiset saivat osakseen harrastaa sitä. Nykyään alalla taitaa olla jopa enemmän naisia kuin miehiä.

Munkit perustivat ensimmäiset yrttitarhat  ja puutarhat, ja niistä ajoista voidaan lukea puutarhan hoidon  saaneen alkunsa myös meillä Suomessa. Nyt yrttitarhat lisäävät taas suosiotaan. Jos suinkin on mahdollista, niin yrttejä kasvatetaan ikkunalaudoilla, parvekelaatikoissa, kasvihuoneissa ja avomaalla.

Puutarhat ovat tuottaneet laajalti iloa jo vuosikymmeniä. Taiteilijat ovat saaneet niistä innoitusta teoksiinsa ja monien kuolemattomien runojen ja näytelmien aiheet liikkuvat puutarhojen lumouksessa.1800-luvulla puutarhoista  tehtiin runsaita, istutettiin lehtikujia, rakennettiin kaarisiltoja ja muokattiin näkymä silmiä hivelevän kauniiksi. Sitten tämä runsaus sai väistyä  ja tehokkuus astui tilalle. Viime vuosina  jälleen alettu  antaa arvoa puutarhoille ja taajamien vihreille keitaille. Mutta valitettavan usein vihreys saa  toisaalla väistyä, kun  halutaan lisää tonttimaata ja rakentaa tiivis yhdyskuntarakenne. Mutta tuottaako se virkistystä antavan ympäristön?

Kevätauringon taas  lämmittäessä ja sulattaessa todella pitkään kestäneen talven hankia, on paikallaan pysähtyä pieneksi hetkeksi miettimään sitä mitä puutarha, luonto ja kasvit itse kullekin merkitsevät. Millainen olisi elinympäristösi, jos siitä puuttuisivat puutarhat, niiden tuoma vihreys? Kuinka paljon saammekaan uutta voimaa, kun katsomme pullistuvia koivujen lehtisilmuja ja näemme ensimmäisen krookuksen tai valkovuokon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Heitänpä tähän lukijoille vähän mietittävää. Kuinka paljon televisio on vienyt aikaamme siihen suuntaan, että emme enää ehdi nauttia luonnosta ja sen monimuotoisuuden seuraamisesta? Olemmeko täyttäneet päivämme puuhilla, jotka pitävät meidän touhukkaina, mutta silti kaipaamme jotain uutta sisältöä elämäämme?

Entäpä jos tänä vuonna etsisimme sen mielipaikan puutarhasta, joko omasta tai kaikille avoimesta, istahtaisimme hetkeksi  ja antaisimme puutarhan hoitaa itseämme.

Helsingissä avautuu Sederholmin talossa näyttely "Naisten huoneet, elämää ja tekoja". Näyttelyn yhteydessä on useita avointen ovien tilaisuuksia. Maaliskuun 31. päivä kaikilla on mahdollisuus tulla keskustelemaan ja kuuntelemaan esityksiä miten tehdä ja löytää se mielipaikka puutarhasta. Lisää tietoja löytyy

http://www.naisjarjestot.fi/toiminta/kalenteri/?eventid=23

Nautinnollisia puutarhahetkiä

toivottaa Leena

Sisältö jatkuu mainoksen alla