Ympäristön vihreydellä on havaittu olevan parantava vaikutus ihmisten elämänlaatuun. Puutarhat ja viheralueet mahdollistavat liikkumisen. Jo pienikin määrä kävelyä tai puuhailua puutarhassa vähentää vakavien sairauksien riskiä.

Ympäristön vihreydellä on havaittu olevan parantava vaikutus  ihmisten elämänlaatuun.  Puutarhat ja viheralueet mahdollistavat liikkumisen. Jo pienikin määrä kävelyä tai puuhailua puutarhassa vähentää vakavien sairauksien  riskiä.

Toukokuun puolivälissä pidettiin mielenkiintoinen ViherFoorumi, jossa kaupunkien viherrakentamista tarkasteltiin monelta eri kantilta.  Nyt suuntauksena on ottaa haltuun ns. viides ulottuvuus, eli istuttaa kasvillisuutta katoille ja seinille. Jopa meillä täällä Pohjolassa on siihen mahdollisuuksia, toki rajallisemmin kuin esim.  Etelä- Euroopassa. Pariisissa on jo useita rakennuksia, jotka on verhoiltu vihreiksi.

Mielenkiintoinen puutarhaharrastuksen näkökulmasta oli professori Kalevi Korpelan esitys tutkimuksista, joissa on selvitetty viheralueiden ja liikunnan yhteisvaikutusta mm. aivoinfarktin ja sepelvaltimotaudin saamisen riskiin. Viheralueet mahdollistavat liikkumisen, ja jo pienikin liikunta vähentää sairastumisten määrää. Myös  masennuksen hoidossa on saatu hyviä tuloksia, kun puutarhassa kävely on yhdistetty  erilaisiin keskusteluihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt keväällä puutarhan voima on parhaimmillaan. Jo lyhytkin kävely pihassa piristää. On mukava seurata kuinka nopeasti lehdet puhkeavat puihin ja kasvit nousevat maasta talviuniltaan.  Kylmät yöt vielä hieman hillitsevät intoa istuttaa hallanarkoja kesäkukkia, mutta orvokit  ja muut karaistuneet olen jo istuttanut.  Melko suuren osan kesäkukista olen kasvattanut siemenestä, osa pitää ostaa.  Niiden ostaminen onkin sitten toinen juttu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kukkaostoksille mennessä kannattaa olla mieli tyynenä. Sen verran olen ostopaikkoja katsastanut, että  jonkinlainen käsitys hinnoista ja kukkien laadusta on muodostunut. Eroja todella on. Jos halpaa haluaa, niin sitä on kyllä tarjolla, mutta sen kasvuun lähdöstä ei ole takuita.  Yksi rouva ihmetteli petunian taimien äärellä, että ovatpa surkean näköisiä, mahtavatkohan lähteä kasvuun. Taimi parka sinnitteli pienessä ruukussa turpeessa ja edellisestä kastelusta oli kulunut hyvä tovi, sen verran kuivuudesta taimi jo kärsi.

Moni halajaa näyttävää puutarhaa, mutta tutkimuksissa on todettu, että pieni vihreä läntti, muutama puu ja kaunis kukkakimppu piristävät mieltä kummasti. Nauttikaamme nyt tätä vihreää eliksiiriä mahdollisimman paljon!

Sisältö jatkuu mainoksen alla