Lämmin siitä sitten tuli, paikoin kuivakin. Aluksi kaikki lähti hieman hitaasti liikkeelle, mutta nyt voisi vauhtia hieman hidastaakin

Lämmin siitä sitten tuli, paikoin kuivakin. Aluksi kaikki lähti hieman hitaasti liikkeelle, mutta nyt voisi vauhtia hieman hidastaakin. Alkukesä puutarhassa on ollut kiireistä aikaa, nyt helteellä voikin sitten ottaa rennommin.

Myyrien tuhojen jäljiltä korjaillut kukkapenkit lähtivät onneksi hyvin kasvuun, kuivuus tosin alkoi vaivata jo ennen juhannusta. Pöyhitty multa kuivahtaa herkemmin kuin pitkään paikoillaan ollut. Ensimmäisten helteiden aikaan sai olla letkun jatkeena melkein joka ilta. Nyt näyttää taas helteiden jatkuessa sama urakka olevan edessä, ellei tule sadetta.

Kesäkukkaistutuksissa varautuminen kahteen vaihtoehtoon, sateiseen ja poutakesään, tuotti onnistuneen lopputuloksen. Jälleen tuli todistetuksi myös se, että aika moni meistä puutarhaihmisistä on perinteiden vanki. Olin töissä kauppapuutarhalla, joka myi kesäkukkia. Hyvin moni tuli viimevuotisen ostoslistan kanssa. Jonkin aikaa kun keskusteltiin, niin ostoslista kokikin uudistuksen. Viime kesän onnistumiset ja pettymykset kun otettiin huomioon kasveja valittaessa, niin moni tuttu kasvi vaihtui uuteen tuttavuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kiertelin sitten myös puutarhaliikkeiden taimimyymälöissä. Ja voi kauhistus! Ollaanko me kaikki asiakkaina sellaisia, että vain hinta ratkaisee ja sitä ostetaan mitä halvalla saadaan.  Näin minulle sanottiin, kun kyselin hieman laadun perään; että asiakkaat haluavat vain halpaa!. Vaikka taimessa olisi vain yksi varsi ja sen päässä vaivainen kukka tai ruukkutaimessa juuri ja juuri vihreää näkyvissä.  Tai sitten ruukku on niin täynnä kasvia, että sillä on varmaan samanlainen olo kuin aikoinaan kiinalaisilla naisilla, kun varpaat sidottiin. Sattuu ja ahdistaa, mutta pitäisi jaksaa kukoistaa. Kun vertasin kauppapuutarhan suoraan kasvihuoneista myytäviä taimia suuren puutarhaketjun taimiin, niin olipa lajintuntemus koetuksella. Joistakin kasveista ei olisi uskonut, että kyse on samasta lajista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toinen mielenkiintoinen havainto on, että kasveja ostetaan samalla tavalla kuin keittiökalusteita tai huonekaluja. Siis valmiina ja lopullisessa koossa. Jos  kesäkukan varret eivät ole asettuneet juuri oikeaan suuntaan ja kaikki neljä tainta eivät ole tismalleen saman kokoisina, niin eihän sellaista kasvia voi ostaa. Haloo! Astiat ja huonekalut eivät kasva, mutta kasvit kasvavat ja kehittyvät; valo, kosteus ja ravinteet ohjaavat kasvua. Teki mieli joillekin sanoa, mutta eihän sitä asiakkaille voi.  Tämä Heti valmista- aate on siis valloittanut  nyt kasviostoksetkin.

Mutta kyllä se puutarha kuitenkin aina piristää mieltä, oli sitten suuri tai pieni. Pienissä pihoissa vierailtuani  olen yhtä ihastunut kuin isoimmissakin pihoissa kulkiessani. Moni vähättelee omia aikaansaannoksiaan, mutta minusta kasvien kanssa lopputulos on aina hyvä. Luonnossa kun ei oikeastaan ole vääriä värivalintoja ja kasveja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla