Sansibarin saari on monelle tuttu maustetarinoista. Lapsetkin ovat seikkailleet satujen kardemumman yössä. Tansanialle kuuluva saari on kasvattanut suosiotaan lomakohteena.

Sansibarin saari on monelle tuttu maustetarinoista.  Lapsetkin ovat seikkailleet satujen kardemumman yössä.  Tansanialle kuuluva saari on kasvattanut suosiotaan lomakohteena. Valtameren aalloissa voi liottaa varpaitaan ja nauttia hyvästä ruuasta.  Harvoin tulee  ajatelleeksi miten ja mistä aamiaispöydän tuoreet hedelmät ovat tulleet.

Saarella kasvatetaan runsaasti vihanneksia ja hedelmiä. Kypsänä suoraan puusta poimittu appelsiini ja papaija maistuvat taivaallisen hyviltä. Basilika ja minttu pursuavat aromeja.  Valitettavasti tuotteiden  saatavuus  ei ole hotelleja tyydyttävällä tasolla. Viljelymenetelmissä on kehittämisen varaa ja vedensaannin turvaaminen vaatisi valtion panostusta joko kaivoihin tai muihin vesivarastoihin.  Tästä syystä lähes 80%  saaren hotellien tarvitsemista määristä tuodaan mantereelta.

Jos kaikki etenee suunnitelmien mukaan, niin suomalaista puutarhaosaamista voidaan viedä Sansibarin viljelijöille ja auttaa heitä parempilaatuisen sadon kasvattamisessa.  Se antaisi työtä monelle. Puutarhanaiset ry on yhdessä Tansanian puutarhaliiton kanssa aloittelemassa kummitoimintaa.  Yhtenä tavoitteena on kerätä varoja, jotta naisille saataisiin kunnon työvälineitä palstansa hoitamiseen.  Yhdistyksellä on tarkoitus järjestää Afrikkalainen puutarhailta, jonka tuotolla voidaan hankkia tuikitarpeellisia puutarhatarvikkeita ja siemeniä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Puutarhanhoidolla ja metsien säilymiselläkin on yhteys. Aamuaskareiden jälkeen naiset lähtevät keräämään  ohuita puita, joista he tekevät hiiliä.  Saaren alkuperäiset metsät on hävitetty lähes kokonaan ja tilalle on tullut pusikoita.  Hiilien myynti torilla tuo kaivattua lisäansiota perheelle.  Kun puutarhapalstasta saataisiin enemmän myytävää, naisten ei tarvitsisi mennä risusavottaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puutarhat vaipuvat meillä talvilepoon. Tansaniassa kasvukausi jatkuu ympäri vuoden, mikäli vettä on saatavissa kuivan kauden aikaan riittävästi. Mantereen puolella Kilimanjaron vuoren rinteillä kukkii kahvi juuri nyt, ja porkkanasato on valmis korjattavaksi.  Kun kotimatka alkoi, Afrikan korkein vuori lumisine huippuineen näkyi lentokoneen ikkunasta. Tekee mieli palata Tansaniaan uudelleen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla