Näyttelijäliiton edustaja toteaa, että 50-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä

Kansallisteatteatterin lavalla tanssahtelee onnellinen 70-vuotias. Esko Salminen on juuri vastaanottanut Suomen Näyttelijäliitolta ainutlaatuisen kunnianosoituksen.

N√§yttelij√§liiton edustaja toteaa, ett√§ 50-vuotistaiteilijajuhlaansa viett√§v√§ sankari on jo saanut kaikki liiton jakamat kunniaosoitukset, joten nyt on turvauduttava taiteilijaan itseens√§. Koska Esko Salminen on monen todistajalausunnon mukaan usein sanonut, ett√§ h√§nelle kuuluisi tietty arvonimi, h√§n sen saakoon. Marraskuun 15:n iltana Esko Salmiselle suotiin Ylin√§yttelij√§n titteli - voisi sanoa ‚ÄĚpyynn√∂st√§‚ÄĚ.

Ja Esko menee ymp√§ri lavaa notkeasti niiailleen. Miksei menisi, onhan h√§nelle kes√§ll√§ asennettu ‚ÄĚuudet polvet‚ÄĚ. Mit√§p√§ niill√§ muuta kuuluisi tehd√§ kuin t√∂it√§ - teatteria. T√§n√§kin iltana salint√§ysi Salmisen ja Eugen O‚ÄôNeillin taiteen yst√§vi√§ on juuri el√§nyt kauhistuttavan p√§iv√§n Tyronen perheen el√§m√§√§. Pitk√§n p√§iv√§n matka y√∂h√∂n on j√§rkytt√§v√§ teos. Se puhuttelee viel√§ sata vuotta valmistumisensa j√§lkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esko Salminen on tehnyt ty√∂kseen taidetta 50 vuoden ajan. Yhdess√§ ¬†70-vuotissyntym√§p√§iv√§haastatteluistaan h√§n totesi ty√∂st√§√§n teatterin pakeilla: ‚ÄĚM√§ olen kiitollinen siit√§, ett√§ mut otetaan mukaan. Kyll√§ m√§ sinne tungen niin kauan kuin ne sulkee oven multa, ja sanotaan "√§l√§ papparainen tule t√§nne en√§√§". Sitten m√§ uskon, en ennen.‚ÄĚ

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näitä kauan tuikkineita tähtiä muuten riittää ja Esko S. on heidän joukossaan melkein poikanen.

Tea Ista, 77, tekee ‚ÄĚmaagista teatteria‚ÄĚ Kansallisen Mr Vertigossa, Ritva Valkama, 80 ottaa Kvartetin lis√§ksi koko ajan uusia hommia, kuten roolin Kari Hotakaisen Ihmisen osa -kirjasta tekeill√§ olevasta elokuvasta. Kvartetin Kyllikki Forssell on 85 ja Lasse P√∂ysti 83. Antti Litja on vasta 70.

Taiteilijan työ näyttää antavan iloa ja motivaatiota vielä 50 tai 60 työvuoden jälkeen. Meidän muiden on parasta kerätä voimia omaan työhömme näitten ikiliikkujien taiteen äärellä.

Onneksi Eskolla on uudet polvet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla