Näyttelijäliiton edustaja toteaa, että 50-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä

Kansallisteatteatterin lavalla tanssahtelee onnellinen 70-vuotias. Esko Salminen on juuri vastaanottanut Suomen Näyttelijäliitolta ainutlaatuisen kunnianosoituksen.

Näyttelijäliiton edustaja toteaa, että 50-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä sankari on jo saanut kaikki liiton jakamat kunniaosoitukset, joten nyt on turvauduttava taiteilijaan itseensä. Koska Esko Salminen on monen todistajalausunnon mukaan usein sanonut, että hänelle kuuluisi tietty arvonimi, hän sen saakoon. Marraskuun 15:n iltana Esko Salmiselle suotiin Ylinäyttelijän titteli - voisi sanoa ”pyynnöstä”.

Ja Esko menee ympäri lavaa notkeasti niiailleen. Miksei menisi, onhan hänelle kesällä asennettu ”uudet polvet”. Mitäpä niillä muuta kuuluisi tehdä kuin töitä - teatteria. Tänäkin iltana salintäysi Salmisen ja Eugen O’Neillin taiteen ystäviä on juuri elänyt kauhistuttavan päivän Tyronen perheen elämää. Pitkän päivän matka yöhön on järkyttävä teos. Se puhuttelee vielä sata vuotta valmistumisensa jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esko Salminen on tehnyt työkseen taidetta 50 vuoden ajan. Yhdessä  70-vuotissyntymäpäivähaastatteluistaan hän totesi työstään teatterin pakeilla: ”Mä olen kiitollinen siitä, että mut otetaan mukaan. Kyllä mä sinne tungen niin kauan kuin ne sulkee oven multa, ja sanotaan "älä papparainen tule tänne enää". Sitten mä uskon, en ennen.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näitä kauan tuikkineita tähtiä muuten riittää ja Esko S. on heidän joukossaan melkein poikanen.

Tea Ista, 77, tekee ”maagista teatteria” Kansallisen Mr Vertigossa, Ritva Valkama, 80 ottaa Kvartetin lisäksi koko ajan uusia hommia, kuten roolin Kari Hotakaisen Ihmisen osa -kirjasta tekeillä olevasta elokuvasta. Kvartetin Kyllikki Forssell on 85 ja Lasse Pöysti 83. Antti Litja on vasta 70.

Taiteilijan työ näyttää antavan iloa ja motivaatiota vielä 50 tai 60 työvuoden jälkeen. Meidän muiden on parasta kerätä voimia omaan työhömme näitten ikiliikkujien taiteen äärellä.

Onneksi Eskolla on uudet polvet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla