”Hänestä oli tullut muisto, ei erityisen kaunis eikä kipeä, mutta ehdottoman henkilökohtainen. Hän oli osa sitä mitä olin elämässäni kokenut ja mikä oli painanut jälkensä minuun.”

Näin muistelee mummoaan omanlaisensa sankari ja ”sarasvuo”, julkkisluennoitsija Joel Raento. Oman päänsä sisällä Raento tosin on enemmänkin sivullinen kuin keskeinen ja pikemmin suojassa kuin näytillä. Suhteet läheisiinkin käydään läpi etäännyttämisen kautta.

Tarina rakentuu Raennon identiteettikriisin ympärille. Mies kyllästyy, pakkaa laukkunsa ja muuttaa ranskalaiseen pikkukaupunkiin omistautuakseen Gustave Flaubertin teoksille henkistymisen toivossa.

Matkalla hän ystävystyy rikollisliigalle töitä tekevän entisen lehtorin kanssa ja huomaa, että heitä yhdistävät samat arvokkuuden ja tyylikkyyden kaipuut.

Raennon ristiriitaisuudesta rakentuu romaanin akuutti teema: sivullisuus. Hän sulkee televisiouutisista äänen, jotta aiheet eivät tulisi niin iholle. Hän välttää katsomasta tarkkaan, jottei näkisi liikaa pinnan alle.

Tohinan ja saavutusten keskellä ihminen irtaantuu itsestään ja joutuu väistämättömän etsinnän eteen: On löydettävä sielu. Etsittävä tie siihen elämään, jossa ei tarvitse suojautua itseltään eikä muilta.

Romaani, etunenässä kahden sivullisen kohtaamisen esitellessään, lohduttaa uskomaan, ettei todellisuudelta tarvitse piiloutua. Että minulla täällä on samoja tunteita, huolia ja toiveita kuin sinulla siellä.

Ranskalainen ystävä on Tommi Melenderin  (s. 1968) toinen romaani ja ensimmäinen Finlandia-ehdokas. Melender on kirjoittanut myös runoa.

Tommi Melender: Ranskalainen ystävä.
237 sivua. WSOY 2009. Kotimainen romaani.

Lukupiiri tästä kirjasta kokoontuu Kulttuuri-alueella keskusteluissa!

Vierailija

Lukupiirissä: Tommi Melenderin Ranskalainen ystävä

Ranskalainen ystävä on erikoinen kirja. Aluksi en saanut siitä mitään otetta, loppua kohti sain kiinni, ja lopuksi kirja tuntuikin m ielenkiintoiselta. Mietin, miksi kirja aluksi tuntui niin vaikealta ja suorastaan torjuvalta. Kirjan päähenkilön erillisyyden ja ulkopuolisuuden teemat siirtyivät ilm. lukijaan tällä tavalla. Kun itse elämässään on pyrkinyt nimenomaan kohtaamiseen ja sitä kautta ns.löytämään elämänsä ideaa, niin nämä päähenkilön tavat löytää itseään tuntuivat oudoilta. Kirja...
Lue kommentti
Vierailija

Lukupiirissä: Tommi Melenderin Ranskalainen ystävä

Tommi Melender: Ranskalainen ystävä, 237 s. WSOY 2009. Kotimainen romaani. ”Hänestä oli tullut muisto, ei erityisen kaunis eikä kipeä, mutta ehdottoman henkilökohtainen. Hän oli osa sitä mitä olin elämässäni kokenut ja mikä oli painanut jälkensä minuun.” Näin muistelee mummoaan omanlaisensa sankari ja ”sarasvuo”, julkkisluennoitsija Joel Raento. Oman päänsä sisällä Raento tosin on enemmänkin sivullinen kuin keskeinen ja pikemmin suojassa kuin näytillä. Suhteet läheisiinkin käydään läpi...
Lue kommentti