Yhteistyössä Antiikki & Design -lehden kanssa

Alun perin nukkekoti ei ollut mikään lasten lelu. Se syntyi aikuisten harrastukseksi ja arvokkaiden miniatyyrien kokoelmaksi.

Nykyaikuisille nukkekoti on lapsuudesta tuttu, mutta alun perin niitä ei kuitenkaan annettu lasten leikkeihin. Nukkekoti oli tavallisimmin talon rouvan harrastus, ja se oli perheen ylpeys, jonka paikka oli sisääntulohallissa vieraiden nähtävillä.

– 1800-luvun lopulla Britanniassa alkoivat yleistyä lelukaupat ja teollisesti valmistetut lelut. Kun saataville tuli aiempaa halvempia nukkekoteja, niitä alettiin hankkia lapsille, kertoo Victoria and Albert Museum of Childhoodin näyttelypäällikkö Stephen Nicholls.

Nukkekodin kalusteet ovat mukailleet aikansa sisustustyylejä, mutta eivät välttämättä tarkemmin tietyn maan tyylipiirteitä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuva: Roma Hopkinson House kuvaa 1940-luvun lontoolaista vuokrataloa. Roma Hopkinson rakensi talon 1980-luvulla omien lapsuusmuistojensa pohjalta; hän itse on nukke vasemmalla, toinen on hänen siskonsa Norma.

Varakkaiden hienouksista kaikki alkoi

Suomessa seurailtiin muun Euroopan kehitystä. Jouni Kuurneen kirjasta Unelmien koti – Nukketalojen pienoismaailmat (Museovirasto ja SKS 2010) löytyy tietoja maamme ensimmäistä nukketaloista. Maininnat ovat perukirjoista: jonkinlainen nukketalo on 1800-luvun alussa ollut niin Gustaf Mauritz Armfeltin Joensuun kartanossa kuin vara-amiraali C.O. Cronstedtin Herttoniemen kartanossakin.

Meilläkin nukkekodit olivat aluksi varakkaiden hienouksia, ja teollinen valmistus toi ne lasten leikkeihin.

Sotien jälkeen nukkekoteja pidettiin hyödyllisinä tytöille, sillä niistä oli apua kodinhoidon opettelussa.

Turun näyttelyssä on esillä erityisen hieno lapselle tehty nukkekoti 1930-luvulta: Peggy Lines House on valmistettu Lines Bros Ltd -leluyrityksen johtajan tyttärelle. 1800- ja 1900-lukujen vaihteen tyylinen kartano muistuttaa perheen oikeaa kotia.

Kuva: Amy Miles’ House, 1890, muistuttaa Milesin lapsuudenkotia, lontoolaista Friern Barnetin kartanoa. Talossa on ajan tavan mukaan naisten ja miesten puoli, joiden sisustustyylit poikkeavat toisistaan: naisilla kultauksia ja koristeita, miehillä pelkistetympää tummaa puuta. Ajan teknisiä uutuuksia olivat sähkövalo ja kylpyhuoneen suihku.

Oikea pieni kakkukin esillä

Kun nukketalojen sisustuksessa kohtaavat muistot, mielikuvitus, käsityötaito ja keräilyinto, mukana voi olla melkein mitä tahansa. Näyttelyssä voi ihmetellä 1700-luvun kotisynnytyshuonetta ja 1800- ja 1900-lukujen vaihteen modernia vesijohtoa.

Kuraattorien kanssa kiertäessä taloista löytyy pikkuinen oikea, sokerin säilyttämä täytekakku ja hieno herrojen biljardipöytä, jopa kartanon kummitustarinaan liittyvä pääkallo. Mutta onko nukkekodeissa koskaan nukkekoteja?

– Kyllä! Nukkekodissa voi olla nukkekoti, jossa on nukkekoti, jossa on nukkekoti, toinen Turun näyttelyn kuraattoreista, Alice Sage nauraa.

Katso kuvia upeista nukkekodeista ja juttu kokonaisuudessaan Antiikki & Design -lehden verkkosivulta.

Onko sinulla nukkekoti? Esittele se muillekin! Ota kuva ja lähetä jutun oheen alla olevalla lomakkeella!

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla