Tiesitkö, että paleltumilta voi suojautua myös jauhamalla purukumia? Tätä mieltä on ainakin emeritusprofessori.

1. Kun pysäkillä bussia odotellessa paleltaa, käperrynkö tuulen suojaan vai lämmittelenkö liikkumalla?
Jos bussi on jo tulossa, käpertyminen voi riittää. Jos joudut odottamaan kauemmin, kannattaa panna lihakset töihin, tuottamaan lämpöä.

2. Paleleeko vanhana enemmän kuin nuorena?
Vanhana veri kiertää heikommin käsissä ja jaloissa, koska verenkiertoelimistökin ikääntyy eikä pumppu toimi yhtä tehokkaasti kuin ennen.
Vanhat myös liikkuvat keskimäärin vähemmän kuin nuoret ja heillä on paljon kroonisia sairauksia, joiden takia he kokevat kylmää helpommin: verisuonten kalkkeutumista, kilpirauhasen vajaatoimintaa.
Se ei silti ole koko totuus. Kun verrattiin terveitä ja yhtä paljon liikkuvia ihmisiä, kaikenikäiset päätyivät pitämään 23 asteen sisälämpötilaa kaikkein viihtyisimpänä. Ikä ei siis yksin tee kylmänherkäksi.

3. Miksi pakkasella neuvotaan pitämään pipoa ja kaulaliinaa?
Koska päänahan verisuonet eivät supistu kylmässä, sitä kautta hukkaantuu lämpöä. Jos ruumis on muuten suojattu hyvin, jopa kaksi kolmasosaa lämmöstä haihtuu paljaasta päästä. Ja kun pakkasta on yli viisi astetta, korvat ovat vaarassa saada paleltumia.
Kaulaliina taas tukkii kaula-aukon, jolloin lämmin ilma ei pääse karkaamaan kehosta sitä kautta.

4. Nostaako kylmyys verenpainetta?
Kyllä. Verenpaine alkaa kohota jo 15–18 asteessa eli tavallisella suomalaisella kesäkelillä. Verenpaineen nousu on todennäköisesti yksi merkittävä syy kylmäsairauksiin ja kylmäkuolemiin.

"Verenpaine alkaa kohota jo 15–18 asteessa eli tavallisella kesäkelillä."

5. Kansa kutsuu flunssaa vilustumiseksi, mutta lääkärien mukaan kyse on mikrobitar­tunnasta. Kumpi on oikeassa?
Kyllä kansa tietää. Meillä on kaikilla hengitysteissämme taudinaiheuttajia, mutta normaalisti ne eivät meitä sairastuta. Tarvitaan jokin käynnistäjä, ja tässä kylmyydellä on merkitystä. Hengitystieinfektiot lisääntyvät, kun ilma jäähtyy. Tosin lääkäritkin ovat oikeassa: jokin mikrobi ne infektiot aina aiheuttaa.

6. Laihduttaako paleleminen?
Kun kehon lämpötila laskee, lihakset jännittyvät ja alkavat väristä. Väristessään ne tuottavat lämpöä ja kuluttavat energiaa. Se on kuitenkin niin epämiellyttävää ja vaikutus on niin pieni, ettei palelemisesta ole laihduttajaksi. Sen sijaan laihduttaminen kyllä saa palelemaan herkemmin.

7. Miten paljon tuuli lisää pakkasen purevuutta?
Jos pakkasta on esimerkiksi –10 astetta ja tuulee niin, että puiden oksat liikehtivät, paljaat kädet jäähtyvät yhtä nopeasti kuin tyynellä säällä –20 asteessa.
Pakkasella kannattaakin pukea alle kerroksia ja päälle tuulenpitävää. Vaatteiden tarve riippuu myös siitä, miten tehokkaasti liikkuu.

8. Palelevatko naiset herkemmin kuin miehet?
Siltä näyttää. Syytä ei ole tutkittu, mutta se voi liittyä vaikka siihen, että naiset ovat keskimäärin pienempiä. Paleltumia on naisilla vähemmän kuin miehillä.

Lue myös: Älä rasvaa kasvoja pakkasella!

9. Palelevatko eteläsuomalaiset herkemmin kuin pohjoissuomalaiset?
Pohjoisen ja etelän välillä ei ole eroja, koska elämänmuoto on kummallakin suunnalla sama: kun ulkona piipahdetaan vain 10–15 minuutiksi kerrallaan, kylmään ei ehdi sopeutua. Sen sijaan paljon ulkoilevat sopeutuvat paremmin.

10. Tarvitseeko keuhkosairas talviulkoilussa hengitys­suojaimen vai riittääkökasvoille nostettu kaulaliina?
Kaulaliina auttaa alkuun, mutta keuhkosairauksien hoitoyksiköistä saa myös hengityssuojaimia. Ilma lämpiää tehokkaasti virratessaan suojaimen metalliverkon läpi, mutta hengittäminen on raskaampaa. Suojain voi olla tarpeen vaikka astmaatikolle, joka harrastaa hölkkää tai hiihtoa.

11. Missä sairauksissa pakkanen on pahaksi?
Kylmä tekee pahaa monissa yleisissä sairauksissa. Näitä ovat esimerkiksi verenpainetauti, diabetes, astma, keuhkoahtaumatauti ja sydän- ja verisuonisairaudet.
Reumakipuja kylmyys ei pahenna, mutta muiden tuki- ja liikuntaelin­sairauksien oireita kyllä.
Muistisairaat taas saattavat lähteä ulos liian kevyissä vaatteissa tai eivät lähdettyään löydä takaisin kotiin.
Näitä sairauksia potee 1,5–2 miljoonaa suomalaista.

12. Mistä huomaan, että ihooni on kehittymässä paleltuma?
Paleltuma uhkaa, kun kylmyys tuntuu kipuna ihossa. Silloin on syytä siirtyä suojaan tai lämmittää kipuileva kohta, ennen kuin se jäähtyy tunnottomaksi.
Paleltuman huomaa myös katsomalla: valkoiset läiskät iholla ovat lieviä eli ensimmäisen asteen paleltumia.

13. Vanha kansa sanoo, että paleltumaa pitää hieroa lumella. Päteekö neuvo yhä?
Ei. Lumella hierominen vahingoittaa ihoa, jolloin paleltuman lisäksi on luvassa hankausvamma.
Jos huomaa iholla valkoisen läikän tai jostakin kohdasta häviää tunto, ei muuta kuin hanska pois ja paljas käsi paleltuman päälle lämmittämään.

14. Miten suojelen kasvojani paleltumilta?
Huppu on hyvä keino. Kun se on päässä, ilma kasvojen ympärillä on monta astetta lämpimämpää kuin ulkopuolella.
Vielä tehokkaampi on kasvot peittävä silkkinen naamio. Raja­vartijat ovat säästyneet sellaisen kanssa paleltumilta jopa moottorikelkkaillessaan yli 40 asteen pakkasessa.
Kasvoja suojaa myös purukumi. Kun sitä jauhaa, poskien ihon lämpö­tila nousee kolme astetta.

"Kun jauhaa purukumia, poskien ihon lämpö­tila nousee kolme astetta."

15. Milloin paleltumaa pitää näyttää lääkärille?
Jos iholle nousee rakkuloita eli saa toisen asteen paleltuman, kannattaa käydä lääkärissä. Samalla lääkäri varmistaa, piileekö taustalla jokin sairaus, joka altistaa paleltumille, esimerkiksi valkosormisuus, diabetes tai verisuonten kalkkeutuminen.

16. Miksi naamaan ei enää saa sivellä pakkasvoidetta niin kuin lapsena?
Kun täysrasvainen voide muodostaa kasvoille läpäisemättömän kalvon, iholta haihtuva kosteus jää kalvon ja ihon väliin. Vesi jäähdyttää 25 kertaa tehokkaammin kuin ilma.
Toimivan kylmänsuojauksen saa, kun levittää kasvoille kosteusvoidetta puolisen tuntia ennen ulkoilua. Silloin se ehtii imeytyä kunnolla, ja ihon kuivumisesta on vähemmän haittaa.

17. Miksi sanotaan, että kylmällä ilmalla pitää juoda?
Aina kun menemme kylmällä ulos ovesta, kehon ääreisosien verisuonet supistuvat ja veri ahtautuu lämmittämään keskikroppaa. Supistuneista suonista puristuu puoli litraa nestettä virtsaan.
Kun palaamme sisälle tai liikumme ripeästi, suonet laajenevat ennalleen. Silloin niissä kuitenkin virtaa se puoli litraa vähemmän nestettä kuin pitäisi, eikä neste palaa virtsasta takaisin verisuoniin. Tilanne korjautuu,  kun juo lasin tai kaksi vettä.

Asiantuntijana emeritusprofessori Juhani Hassi, Oulun yliopiston terveystieteiden laitos

Kysely

Pidätkö pakkassäästä?

En
En
53.6%
Kyllä
Kyllä
46.3%
Ääniä yhteensä: 82

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.