Vatsan ikävä kumpu pysyy laihduttamisesta huolimatta. Lähteekö se koskaan pois ja miten? Asiantuntijamme vastaa.

Olen laihtunut, mutta pömppö pysyy. Lokakuussa 2013 painoin 105 kg, mutta nyt olen saanut painoa pudotettua niin, että painan 81 kiloa.

Miksi pömppömahani ei katoa? Olen tyypin 2 diabeetikko, sekö on syy?

Lisäksi sain alavatsalle rasvakielekkeen, jonka alus helposti tulehtuu, varsinkin helteellä. Mitä pitäisi tehdä?

Nimimerkki Laihduttaja

Lue myös: 6 klassikkodieettiä ja asiantuntijan analyysit

Upeaa, että olet saanut painoa putoamaan! Rasvakudosta on varmasti kadonnut tasaisesti koko kehosta, ei vain vatsan alueelta. Pömppömahan kiinteyttämiseksi sinun tulee tehdä vatsa­lihasliikkeitä ja harjoitella vatsan ”tiivistystä.”

Vatsan tiivistyksessä tee näin: vedä vatsaa kevyesti sisäänpäin ja samalla ojenna selkäranka pitkäksi.

Liikettä voit tehdä istuen, seisten tai samalla kun liikut. Vähitellen vatsalihakset vahvistuvat ja keskivartalokin hoikistuu. Kaupanpäällisiksi selän tuki paranee, koska syvien lihastesi voima on parantunut.

 

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Lukijan kysymys

Minulla on alkanut lähteä hiuksia, ja olen usein väsynyt.

Olen yrittänyt laihduttaa, mutta paino ei tahdo pudota. Nilkkani ovat usein turvonneet ja vatsakin. En ole puoleentoista vuoteen jaksanut lenkkeillä.

Voimistelen silloin tällöin. Mistä saisin uutta virtaa?

– Krisse

Asiantuntijan vastaus

Ymmärrän, että tilanteesi huolestuttaa. Ehdotan, että menet lääkärinvastaanotolle, jossa selvitetään terveydentilasi ja poissuljetaan esimerkisi mahdollinen kilpirauhasen vajaatoiminta. Ehdotan myös, että koetat löytää itsellesi kävelyseuralaisen. Jokapäiväinen kävely ulkona nostaa vähitellen kuntoa ja mielialaa.

Kävelyseuralainen kannustaa kävelylenkille, vaikka itse ei aina jaksaisikaan tai sää olisi vähän huononpi.

Aluksi päivittäiseen kävelyyn ehkä pitää ”pakottaa” itsensä, mutta parin viikon kuluttua keho jo kaipaa sitä ja huomaat muutoksen jaksamisessasi. Kävelyn ei tarvitse olla hikistä, vaan vauhti sopeutetaan omaan kuntoon.

Kävelyn jälkeen olon pitää tuntua hyvältä, näin kävelystä voi muodostua säännöllistä. Tärkeätä on myös löytää miellyttävä ja turvallinen kävelylenkki, jossa esimerkiksi vuodenajan vaihtelua on kiva seurata.

"Tärkeää on myös löytää miellyttävä ja turvallinen kävelylenkki."

Itse kävelen mielelläni Töölönlahden puistossa Helsinfissä. Siellä on mahtava seurata kirjavaa linnustoa rannalla sekä tarkkailla hyvin erilaisia liikkujia, joista saa intoa itsekin.
M.K.

Kysy mitä tahansa terveydestä ja liikunnasta

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Huoli vanhuudesta painaa ja mielessä on myös liikkuminen, mutta miten se ensimmäinen askel otetaan? Siinäpä vasta haastetta ET-lehden asiantuntijalle, joka joutui tällaisen lukijakysymyksen eteen.

En pidä liikkumisesta, enkä todellakaan nauti siitä, mutta tunnen huolta vanhuusvuosista.

Antaisitko pari vinkkiä arjen liikkumista ajatellen?

Elän maa­seudulla omakotitalossa. Auto minulla on ja menen usein sillä kauppaankin parin kilometrin matkan. Ikää on nyt 72.

Nimimerkki Liikkumaton

Tärkeää! Sinustakin liikkuja? Kattava vinkkipaketti 55+-vuotiaille

Hienoa kun olet huolissasi tulevista vuosista. Etenkin lihaskuntoharjoittelu on tärkeää ikääntyvälle arjen sujuvuuden kannalta. Moni jokapäiväinen toiminto, kuten nouseminen, kävely ja tavaroiden nostelu edellyttävät lihasvoimaa.

Pyri olemaan mahdollisimman aktiivinen omakotitalossasi niin sisällä kuin ulkona. Kävele ripeästi postilaatikolle, hakkaa halkoja, haravoi, marjasta, sienestä, talvella lakaise ja lapioi lunta.

Tv:tä katsellessa voisit ottaa tavaksi istua alas ja nousta ylös tuolista 5–10 kertaa ilman käsien apua joka katselukerta. Näin yllä­pidät reisilihasten voimaa ja kävelyvarmuutta. Kauppamatkan voisit tehdä kerran tai pari viikossa pyörällä tai kävellen reppu selässä.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista. Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Elämä onnettomuuden jälkeen tuntuu usein raskaalta. Miten tilalle saisi hyvän mielen ja virkeän olemuksen? ET-lehden asiantuntija vastaa.

Olen halvaantunut auto-onnettomuudessa muutama vuosi sitten pyörätuoliin. Alaraajat eivät toimi, mutta kädet ja pää sitäkin paremmin, melkein liiankin hyvin.

Välillä masentaa ja ahdistaa. Miten mieli ja keho pysyisivät virkeinä, kun tilanne on tällainen?

Nimimerkki Seppo

Kinkkinen kysymys Seppo, mutta hyvä, että tuot asian esiin. Ja hyvä, että olet
kiinnostunut liikkumaan yhä. Liikunta auttaa myös mieltäsi voimaan paremmin.

Tässä tapauksessa suosittelen kuitenkin käyntiä psykologin tai psykiatrin vastaanotolla, jotta mielialasi pysyisi virkeänä.

Kehon kuntoutukseen pyörätuolissa sopivat hyvin käsipainot tai vastuskuminauha. Suosittelen tekemään liikkeet peilin edessä, jotta teet liikkeet hyvässä ryhdissä.

Liikkeiden suunnitteluun ja oikean suoritustekniikan opettamiseen olisi hyvä saada käytännön ohjausta fysioterapeutin vastaanotolla.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Toimistotyö, etukumara työasento ja jatkuva istuminen eivät tee hyvää, mutta aiheuttavatko ne jopa väsymystä?

Voiko väsymyksen ja vetämättömyyden syy olla huono ryhti?

Kärsin toistuvista pääkivuista. Harrastan lähinnä hyötyliikuntaa. Olen normaali­vartaloinen, 55-vuotias nainen. Teen toimistotyötä näppiksellä.

Nimimerkki Kaija Kumara

Väsymyksen ja vetämättömyyden syyt on parasta selvittää yleislääkärin vastaanotolla. Lisäksi voi ottaa täydentävät verikokeet.

Päänsärky tai niskakivut voivat johtua huonosta, lysähtäneestä ryhdistä. Etukumara työasento altistaa niska- ja hartiakivuille, samoin käsien jatkuva kannattalu ja pään kiertynyt asento.

Lue kaikki selkä- ja niskavaivoista kattavasta teemapankista.

Ergonomian huomioonottaminen ja työn tauotus ovat tärkeää ennaltaehkäisyä. Työpäivän aikana tulisi lisäksi pyöritellä olkapäitä, ravistella hartioita ja tehdä niska-hartiaseudun kevyitä venyttelyliikkeitä. Hyötyliikunta, joka vilkastuttaa verenkiertoa, on myös hyväksi.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.