Volvo on ollut turvallisuustekniikan edelläkävijä. Uusi XC90 vakuuttaa tekniikallaan, mutta siitä on maksettava pitkä penni.

Lumisade on yllättänyt Etelä-Suomen. Sakean pyryn takia liikenne matelee, eikä moottoritielläkään vauhti nouse yli kuudenkympin. Keli harmittaisi – ehkä jännittäisikin – mutta nyt keskityn nauttimaan hifilaitteiston mainiosta äänentoistosta. Uusi Volvo XC90 on juuri nyt parhaimmillaan.

Turvallisuus

Volvo on jo vuosikymmenien ajan erikoistunut autojen turvallisuustekniikkaan. Se onkin erinomainen kilpailuvaltti, kukapa ei haluaisi ajaa turvallisella autolla. Tutkimukset osoittavat, että Volvon panostus on kannattanut: Törmäystestien perusteella yli 10 vuotta vanha Volvo päihittää monet uudet autot.

Lasikatto on lisävaruste. Se lisää tilan tuntua entisestään.
Lasikatto on lisävaruste. Se lisää tilan tuntua entisestään.

XC90 on ruotsalaisen turvallisuusajattelun kirkkain helmi. Se on saanut törmäystestistä täydet pisteet, mutta sen lisäksi auto on ladattu täyteen tekniikkaa, jonka tehtävänä on estää törmäys. Auto on tehty jalankulkijoillekin mahdollisimman turvalliseksi. XC90 on kuin neljällä pyörällä liikkuva huomioliivi, jolla on kypärä päässä.

Palataan moottoritielle. 

Olen säätänyt vakionopeudensäätimen suurimpaan sallittuun nopeuteen. Jono edessä etenee paljon verkkaisemmin, mutta auto osaa automaattisesti pitää reilun turvavälin edellä ajavaan, myös kiivaissa jarrutuksissa. Mukautuva vakionopeudensäädin on lisävaruste, mutta sen hankkimista uskaltaa suositella. 

Vaikka turvallisuustekniikan varaan ei saisi liikaa luottaa, niin valitettavan helposti käy. Keskittymisen herpaantuessa alkavat ajatukset harhailla, samoin auto. Silloin kaistavahti puuttuu lempeästi peliin ja ohjaa varovaisesti auton takaisin omalle kaistalle. Tieto kaistavahdin valppaudesta lisää osaltaan turvallisuuden tunnetta.

Tavaratilaan mahtuu esimerkiksi keskikokoinen koirahäkki, vaikka kolmas penkkirivi on käytössä.
Tavaratilaan mahtuu esimerkiksi keskikokoinen koirahäkki, vaikka kolmas penkkirivi on käytössä.

Tilat

XC90 on iso auto, suorastaan häpeilemättömän iso. Ei mikään ujon ihmisen valinta.

Koeajetussa autossa oli seitsemän istuinpaikkaa. Viimeisen penkkirivin istuimet taittuvat helposti tavaratilan pohjalle. Istuimet ylhäälläkin autossa on vielä kohtuullisesti tavaratilaa. Lisäksi penkit voi nostaa ja laskea yksitellen, joten kuuden hengen porukalla on tilaa matkatavoille jo aika paljon. 

Keskiriville mahtuu kolme aikuista hyvin, kaksi loisteliaasti. Ylellistä tunnelmaa voi lisätä valitsemalla lisävarustelistalta reunapaikoille istuinlämmityksen ja ilmastoinnin. 

Takapenkkejä voi liikuttaa pituussuunnassa, kutakin erikseen.
Takapenkkejä voi liikuttaa pituussuunnassa, kutakin erikseen.

Etupenkkiläisten tilat ovat useimmissa autoissa hyvät. XC90:ssä ne hipovat täydellistä. Penkki säätyy sähköllä useampaan suuntaan kuin hammaslääkärin tuoli. Olo vain on paljon mukavampi. Selkänoja tosin tuntui aluksi liian kovalta, mutta pitkä ajomatka osoitti, että penkissä kestää pitkäkin matkan ilman selkävaivoja, 

Lyhytjalkaiselle autoon nousu ja sieltä poistuminen voi käydä urheilusta. Sen verran korkealla autossa istutaan.

Ohjaamon yleisilme on äveriäs mutta pröystäilemätön. Tunnelma on kuin tukholmalaisella yksityisklubilla, jonne vanhan rahan edustajat pakenevat arjen huolia.

Tekniikka

XC90:n turvallisuutta on helppo hehkuttaa, mutta kehuja ansaitsee muukin tekniikka. Koeajoautossa oli kaksilitrainen dieselmoottori, väkivahva mutta taloudellinen. Yli 2000 kiloa painava auto kiihtyy sadan kilometrin nopeuteen noin kahdeksassa sekunnissa. Vielä tärkeämpää on, että myös ohituskiihtyvyys on ripeää. Siitä kuuluu osakiitos kahdeksanvaihteiselle automaattivaihteistolle, joka reagoi nopeasti kiihdytyksissä ja osaa pitää moottorin kierrokset matalalla tasaisessa ajossa.

Auton keskikulutukseksi luvataan alle kuusi litraa sadalla kilometrillä. Lukuun voisi päästä, jos ajaisi vain tasaista maantietä, mielellään myötätuulessa. Todellinen kulutus sekalaisessa ajossa oli hiukan alle yhdeksän litraa. Sekään ei ole paljon isolle autolle, mutta roimasti yli ilmoitetun.

Kuski saa säädettyä esimerkiksi reisitukea ja istuimen pituutta.
Kuski saa säädettyä esimerkiksi reisitukea ja istuimen pituutta.

Vaan on autossa menty metsäänkin. Likipitäen kaikkia auton toimintoja ohjataan ison kosketusnäytön kautta. Esimerkiksi istuinlämmittimille tai ilmastoinnille ei ole omia painikkeitaan. Näytön käyttö on kyllä kätevää parkissa, mutta liikenteessä ei. Tunnustan kironneeni, kun kolmannen kerran tökkäsin penkinlämmiten sijaan päälle penkinviilennyksen (kyllä, Volvossa on sellainen!). Aamuvilakka nahkapenkki ei muutu mukavammaksi, jos se puhkuu kylmää ilmaan suoraan takalistoon. 

Kosketusnäyttöä voi käyttää hanskat kädessä. Liikenteessä näyttöä on välillä hankala painella.
Kosketusnäyttöä voi käyttää hanskat kädessä. Liikenteessä näyttöä on välillä hankala painella.

Talous

Raha. Sitä XC90:n ostaja tarvitsee. Koeajetun auton lähtöhinta on 88 721 euroa. Kun lisävarustelistaa oli ruksittu 23 000 euron edestä, saadaan hintalappuun loppusummaksi hiukan yli 112 000 euroa. 

Onko auto sitten kaiken tuon rahan väärti? 

Kysymystä pitää lähestyä oikeaan kahta kautta. Ensinnäkin XC90 on niin kallis auto, että sen ostajalla on oltava paljon rahaa. Tätä autoa varten ei oteta pikavippiä. Ja kun rahaa on, sitä voi käyttää vaikka mukavaan ja tehokkaaseen katumaasturiin.

Yli 100 000 euron auton pitäisi sykähdyttää.

Toisaalta sadan tuhannen euron autot ovat kaikki erinomaisia, ja silloin niiltä odottaa jotain erikoista. Auton pitää sykähdyttää, herättää pientä värinää. Siihen XC90 ei pystynyt.

XC90 sopii totisempaankin käyttöön: maavara on 27 senttiä ja vetokyky 2700 kiloa.
XC90 sopii totisempaankin käyttöön: maavara on 27 senttiä ja vetokyky 2700 kiloa.
Info

Volvo XC90 D5 AWD Inscription

Lukujen valossa

Mitat (mm): pituus 4950, leveys 2008, korkeus 1776, akseliväli 2984, raideleveys edessä 1668, takana 1671, maavara 238, kääntöympyrä 11,8 m.
Painot (kg): omamassa 2130, kantavuus 620, perävaunu jarruin 2700.
Tavaratila (l): 671, laajennettuna 1868.
Moottori: iskutilavuus 1969cm³, teho 165kW (225hv)/4250r/min, vääntö 470Nm/1750-2500r/min.
Kiihtyvyys: 0–100 km/h 7,8 sekuntia, huippunopeus 220 km/h.
Kulutus: 5,8 l/100 km, diesel.
Hiilidioksidipäästöt: 152 g/km.
Hinta: 88 721 euroa (lisävarustein 112 292 e).

Arvio

XC90 on korskeankomea auto, jota helppo ajaa niin kaupungissa kuin maantiellä. Automaattivaihteisto, tehokas moottori ja kehittynyt neliveto tekniikka mahdollistivat etenemisen hankalissakin keleissä. Autossa on hyvin tilaa jopa 7 matkustajalle. 

Plussat

Vakaa ja helppo ajettava
Hyvät tilat
Turvavarusteet

Miinukset

Kosketusnäyttö
Lisävarusteiden hinta

ET-lehti on mukana Helsingin kirjamessuilla 27.–30. lokakuuta. Tule tervehtimään, hae ilmainen lahja ja osallistu lahjakortin arvontaan.

Helsingin kirjamessut järjestetään tänä vuonna 27.–30. lokakuuta Pasilan Messukeskuksessa.

ET-lehti on mukana menossa. Kirjamessuilta kannattaa etsiä ET-polkupyörä, sillä 1000 ensimmäistä saa noutaa sen luota ilmaisen lahjan, kirjaan kiinnitettävän ET-lukuvalon.

Samalla voit osallistua arvontaan, jonka voittaja saa 200 euron arvoisen lahjakortin Suomalaiseen kirjakauppaan. 

ET-lehti järjestää messuilla myös lukupiirin, jossa sinäkin pääset keskustelemaan kirjailija Teemu Keskisarjan kanssa perjantaina 28.10. klo 10.15-11.45. Keskisarjalta on juuri ilmestynyt kirja Hulttio – Gustaf Mannerheimin painava nuoruus. Lukupiiriin pääset ilmoittautumaan täältä.

Lue tästä Teemu Keskisarjan haastattelu, jossa hän kertoo Mannerheim-kirjan teosta.

Nähdään messuilla!

 

Historioitsija Teemu Keskisarja saneli koiraa ulkoiluttaessa kirjansa C. G. E. Mannerheimin murheellisesta lapsuudesta ja nuoruuden hulttiovuosista. Samaan tapaan on syntynyt moni muukin hänen kirjoistaan.

Historioitsija Teemu Keskisarja, 45, tykkää olla vastareaktio yleiselle mielipiteelle. Hän karsastaa suurmiesmyyttejä, mutta yhtä tympäisevältä tuntuu sankareiden painaminen lokaan.

Carl Gustaf Emil Mannerheimista hän innostui vasta, kun yleisen vinoilun ja homottelun lisäksi tarjolle tuli aiheesta  Keskisarjan omin sanoin "järkeenkäypää näkemystä". Sitä tarjosi kollega, historioitsija Lars Westerlund selviteltyään nuoren Mannerheimin aikaa Haminan kadettikoulussa.  

Tältä pohjalta Keskisarja alkoi kasata juuri ilmestynyttä kirjaansa Hulttio - Gustaf Mannerheimin painava nuoruus

Taakkana paska nuoruus

– Mannerheim oli hyvä jätkä, mutta ei sillä perinteisellä sinivalkoisella tavalla, vaan ihmisenä, joka selätti paskan nuoruutensa ilman psyykenlääkkeitä. Miten hän siinä onnistui – jotkut meistä vain ovat luonteeltaan muita kovempaa tekoa, Keskisarja sanoo.

Paskaan nuoruuteen kuului isä, joka jätti perheensä, ajautui vararikkoon ja näillä teoillaan saattoi vaimonsa ennenaikaiseen hautaan ja hajoitti lapsikatraan sukulaisten eläteiksi.

Vaikeuksia Gustaf keräsi itsekin hanakasti jo poikasesta aina kadettikoulusta erottamiseen saakka.

Ennen Mannerheim-teostaan Keskisarja on kirjoittanut vähintään yhden kirjan vuodessa aina siitä lähtien kun väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2006. Aihepiireinä ovat useimmin sota, rikokset ja talouselämä. 

– Vuosi riittää yhdelle kirjalle, jos pitempään jatkaa, sitten teksti vaan huononee.

Hulttio syntyi metsässä.

– Sanelin sen nauhalle, kävelin koiran kanssa. Isolta osalta kirjani tulevat näin, puhuttuna.

Puhtaaksikirjoittaja purkaa nauhat ja Keskisarja viimeistelee tekstin.

Myös työn alkuvaiheessa oli apuvoimia.

– Kolme motivoitunutta jatko-opiskelijaa, joiden väitöskirjat käsittelevät samankaltaisia aiheita, tekivät puolestani likaista arkistotyötä.

Häpeällisen vähän kaunokirjallisuutta

Keskisarjan teksti on vetävää ja rehevää, kaukana kuivakkaasta kronikoinnista. Kaunokirjallisuus, ainakaan uudempi, ei kuitenkaan ole ollut hänen innoituksensa lähteenä.

– Luen häpeällisen vähän kaunokirjallisuutta, käännösromaaneja en ole lukenut vuosikymmeniin, Keskisarja tunnustaa

Kotimaisessa kirjallisuudessa Keskisarja on jämähtänyt 50- ja 60-luvuille. Juoksuhaudantiet ja Puhdistukset hän tuntee vain nimeltä.

- Väinö Linna, Kalle Päätalo, hän luettelee suosikkejaan, Iijoki-sarjan olen lukenut monesti.

Ahkeran kirjoitustyön lisäksi Keskisarja esiintyy paljon.

– Se on iso osa työtäni, esiintymisiä voi olla satakin vuodessa. Tänä vuonna olen käynyt puhumassa muun muassa erään herätysliikkeen tilaisuudessa, Teatterikorkeakouussa ja kahdessa mielisairaalassa.

Helsingin Kirjamessuilla Hulttiosta pääsee keskustelemaan Teemu Keskisarjan kanssa ET:n lukupiirissä Messukeskuksessa perjantaina 28.10. klo 10.15-11.45. Ilmoittaudu lukupiireihin täältä.

Jukurit isännöi kotiotteluaan Jypiä vastaan lauantaina 8.10.miehekkään pinkeissä pelipaidoissa. Näin kerätään rahaa Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjaan. Hallilla saattaa näkyä myös runsaasti pinkkejä lankavyyhtejä ja kenties neulovia jääkiekkofanejakin!

Jukuri-organisaation koordinaattori Henna Huuhka kertoo unelmoineensa pitkään pinkeissä peliasuissa jäälle luistelevasta Jukuri-joukkueesta. Vierailijajoukkue Jypin kanssa on sovittu, että se pelaa ottelun mustissa eli kotipaidassaan. Tavallisesti Jypin vierasväri on valkoinen.

- Näin siksi, että pinkki erottuu paremmin mustan rinnalla, Huuhka toteaa tyytyväisenä.

Jukurit pelaavat pinkeissä pelipaidoissa täydet kolme erää. Ja miksi eivät pelaisi, sillä peliasut ovat väriä lukuunottamatta aivan normaalit.  Hyvän asian tukemiseksi pinkit pelipaidat huutokaupataan myöhemmin ja tuotto ohjataan lyhentämättömänä Syöpäsäätiölle. Pelipaidat kustantaa Jukureiden kumppanina mikkeliläinen Kuntokeskus Ote. 

Kuvassa pinkkiä paitaa arvioivat Jukureiden apuvalmentaja Ville Nieminen ja puolustaja Mikko Kokkonen.

Joskus hyvä asiaa saa yllättävätkin tahot innostumaan mukaan. Miten jääkiekko liittyy neulomiseen ja pehmeisiin, pinkkeihin lankavyyhteihin?

- Paljonkin, nauraa Mikkelin Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi.

Kenkävero ja Taito Itä-Suomi on mukana Roosa nauha -kampanjassa, sillä lankojen myynnillä kerätään varoja Syöpäsäätiölle. Mutta nyt ensimmäistä kertaa lankakauppa jalkautuu hikisille jäähallin käytäville! Muutamia lapasiakin saadaan varmaan myyntiin.

- Meiltä Kenkäverosta lähtee 15-20 henkeä lähtee katsomaan peliä. Osa myy lankoja ständillä, osa kannustaa katsomossa. Moni aikoo laittaa pinkin lankavyyhdin kaulaan, se on trendikäs huivi. Minä olen ylittänyt itseni, ja yritän neuloa itselleni pinkin pipon. Vielähän tässä on aikaa.

 

Kenkäverossa valmistaudutaan matsiin. Anne Pitkänen on lähdössä ensimmäistä kertaa elämässään jääkiekon SM-liigan peliin. Vyyhti kaulassa tietysti! Raija Kääriäisellä pelipipo jo loppusuoralla.
Kenkäverossa valmistaudutaan matsiin. Anne Pitkänen on lähdössä ensimmäistä kertaa elämässään jääkiekon SM-liigan peliin. Vyyhti kaulassa tietysti! Raija Kääriäisellä pelipipo jo loppusuoralla.

MIKKELIN JUKURIT - JYP lauantaina 8.10. klo 19 Ikioma Areenalla.

Raviradantie 24 A, 50100 Mikkeli.

Tietokonepelit sopivat kaiken ikäisille. Pelivälineeksi käy myös älypuhelin tai tabletti, ja ilmaisten pelien valikoima on valtava.

Riikka Marttinen ja Jouni Ahonen työskentelevät Lähiverkko-projektissa, jonka tavoitteena on kehittää ikäihmisten taitoja ja tietoja tietotekniikassa. Digitaalinen pelaaminen kuuluu vahvasti projektiin.

– Pelit ovat hyvä tapa pysyä mukana kehittyvässä teknologiassa ja nykymaailmassa, Jouni toteaa.

Moni ikäihminen on suhtautunut kielteisesti tietokoneisiin, mutta tilanne on muuttumassa.

– Olemme huomanneet, että aivan viime vuosien aikana asenteet tietotekniikkaa kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi. Nykyään on lähes pakko ottaa tekniikka osaksi arkea pysyäkseen yhteiskunnassa aktiivisesti mukana, Riikka toteaa.

Tietokonetta takomaan

Suomen suosituin digitaalinen peli on pasianssi. Sitä lätkitään niin tietokoneella, älypuhelimilla kuin tableteillakin. Jos pasianssin pelaaminen alkaa kyllästyttää, on internetissä lukuisia ilmaisia pelejä, jotka toimivat tietokoneen verkkoselaimessa.

Pelejä on monenlaisia pulma- älypeleistä urheilu- ja sotapeleihin. Yhteistä on, että pelaaminen on helppo aloittaa, eikä pelin parissa välttämättä tarvitse viihtyä kuin hetki. 

Pelikone-sivulla on iso valikoima monenlaisia nettipelejä. 

Jouni kiertää ympäri Suomea järjestämässä erilaisita tietotekniikka-aiheisia tilaisuuksia. Hänen kokemuksensa mukaan digitaalisiin peleihin on helpompi tarttua, jos niissä on jotain ennestään tuttua.

– Tietovisat kiinnostavat, vaikkei olisi koskaan pelannut digitaalisia pelejä. Niitä on mukava pelata porukallakin.

Erilaisia tietokilpailuja löydät esimerkiksi Älypää-verkkosivulta. 

Helpompaa tekniikka

Älypuhelimet ja etenkin tablettitietokoneet helpottavat tietotekniikan pariin astumista. Niillä voi pelata samanlaisia nettipelejä kuin tietokoneellakin. Lisäksi niihin voi hankkia varta vasten näitä laitteita suunniteltuja mobiilipelejä. Ne ovat usein ilmaisia tai korkeintaan parin euron hintaisia. Monessa pelissä voi ostaa lisäominaisuuksia, mutta ilman niitäkin pärjää. Pelaamiseen sopivan kännykän tai tabletin saa jo reilulla satasella.

Applen iPhone- ja iPad-laitteisiin pelit hankitaan App Storesta, Android-puhelimien ja -tablettien kauppa on nimeltään Google Play ja Lumia-puhelimiin (ja muihin Windos-puhelimiin) Microsoft-kaupasta. Viimeksi mainitun valikoima on kahta edellistä pienempi, eikä kaikkia suosikkpelejä välttämättä ole tarjolla.

Tällä hetkellä suosituin – tai ainakin näkyvin – peli on Pokémon Go, jonka pelaaminen vaatii kävelyretkiä, joiden aikana etsitään pelin hahmoja varusteita. Peli sopii erinomaisesti ylisukupolviseen pelaamiseen, sillä isovanhemmat voivat hyvin lähteä mukaan kävelyille.

– Toiminnassamme on mukana isovanhempia, jotka ovat hienosti ottaneet pelaamisen yhdeksi tavaksi viettää aikaa ja tutustua lastenlasten elämään, kertoo Riikka Marttinen.

Lue lisää: Pelaako lapsenlapsesi Pokémon Go -peliä? Tämä sinun tulisi tietää siitä.

Suomalaiset ovat onnistuneet keksimään monta supersuosittua mobiilipeliä. Niistä kaupallisesti merkittävin on Clash of Clans. Se on yksinkertainen strategiapeli, jossa kehitetään omaa kylää ja käydään nopeita taisteluita muita pelaajia vastaan.

Hay Day -pelissä taas rakennetaan oma maatila, josta yritetään saada mahdollisimman menestyvä. Molempia pelejä voi pelatata vaikka vain minuutin kerrallaan, mutta niiden parissa voi viettää pitkänkin ajan.

Angry Birds -pelit olivat muutama vuosi sitten valtavan suosittuja ja niillä on vieläkin miljoonia pelaajia. "Änkkäreissä" on tarkoituksena ampua erilaisilla linnuilla rikki ilkeiden sikojen linnoituksia. Hassusta ideasta huolimatta pelit vaativat ongelmanratkaisukykyä ja tarjoavat sopivasti haastetta. Toinen suosittu aivopähkinäpeli on Candy Crush, joka on hiukan kuin moderni versio vanhasta jätkänshakista.

Hyötyä huvista

Ajanvietteen voi ottaa myös oppimisen kannalta. Esimerkiksi Wordbase-sanapeli on erinomainen tapa virkistää sanavarastoa suomeksi tai vaikkapa englanniksi. Pelissä etsitään kirjainjoukosta sanoja. Mitä pitempi sana, sitä enemmän pisteitä. Matematiikan taitoja taas voi verestää sudoku-peleillä.

Riikka Marttinen ja Jouni Ahonen neuvovat kyselemään mitä muut pelaavat ja katselemaan kun he pelaavat.

–Pelaaminen on hauskaa ja pelaaminen kuuluu kaikille. 

Info

Pelitapahtumia senioreille

8.11.2016 Lähiverkko ry järjestää Kaikki pelaa -seminaarin Kuntatalossa Helsingissä kello 8.30–16. Tapahtumaan mahtuu mukaan 250 ensiksi ilmoittautunutta. 

14.11.2016 järjestetään Kampin palvelukeskuksessa kaikille avoin pelitapahtuma senioreille kello 14.30–16.30. 

Lähiverkkon nettimateriaalit

Eläkeliittolla ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:llä on yhteinen viisivuotinen kehittämishanke, jota rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Lähiverkon sivuilla on mainioita ideoita tietotekniikan käyttöön.

Agenteista apua

Muutamissa kouluissa toimii koulutettuja oppilasagentteja, jotka tukevat koulukavereiden lisäksi myös opettajia tietoteknisissä asioissa. Oppilasagentit voivat myö vierailla esimerkiksi palvelutaloissa pelaamassa asiakkaiden kanssa.