Oikotie hyvään oloon houkuttelee aina, ja siksi uskomme heppoisiakin terveysväitteitä. Kaikki tuotteet eivät ole terveydelle edullisia, vaikka markkinamies niin väittääkin.

1. Täysmaito on ”luonnollisempaa” kuin rasvaton maito. Monet ovat vaihtaneet rasvattoman maidon täysirasvaiseen ja perustelevat muutosta sillä, että rasvatonta maitoa on prosessoitu, kun siitä on otettu rasva pois. Todellisuudessa kaikista maitolaaduista on ensin otettu kaikki rasva pois, ja sen jälkeen esimerkiksi ykkösmaitoon lisätään rasvaa sen verran, että rasvapitoisuudeksi saadaan yksi prosentti ja kevytmaitoon lisätään 1,5 prosenttia rasvaa. Näin ollen rasvaton maito on oikeastaan vähemmän prosessoitua kuin rasvaa sisältävät maidot.

Tunnetko "uudet" maidot?

2. Turkkilainen jugurtti on terveellistä. Onhan siinä proteiineja, mutta siinä on myös 10 prosenttia rasvaa, joten se sopii paremmin jälkiruokatyyppiseksi erikoisherkuksi kuin arjen aamupalaksi.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Rahka on aina terveellistä, kevyttä syötävää. Näin on siis vain silloin, jos rahka on hyvin vähärasvaista eli rasvaa on 0,2–0,3 prosenttia. Markkinoilla on kuitenkin maustettuja rahkoja, joissa rasvaa saattaa olla jopa seitsemän prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Voi-kasviöljyseokset ovat suositeltavampia kuin kasvirasvalevitteet, koska niissä ei ole lisäaineita. Tämä ei siis pidä paikkaansa. Laajojen tutkimusten mukaan lisäaineet ovat ihmiselle haitattomia. Puolukassakin on kuutta eri lisäainetta ja mustikassa peräti 11:tä lisäainetta.

Lue lisää lisäaineista!

Voissa on niin sanottua kovaa rasvaa, jonka nauttimisen on lukuisissa tutkimuksissa todettu olevan sydän- ja verisuonitautien riskitekijä silloin kun se korvaa pehmeää rasvaa. Kasvirasvalevitteissä on pehmeää rasvaa, jota elimistö tarvitsee pysyäkseen terveenä.

5. Oliiviöljy on terveellisempää kuin rypsiöljy. Todellisuudessa rypsiöljy on parempi vaihtoehto, sillä sen rasvahappokoostumus on terveyden kannalta edullisempi kuin oliiviöljyllä. Rypsiöljyssä on runsaasti omega-3-rasvahappoja, joita elimistö tarvitsee päivittäin. Oliiviöljyssä niitä on hyvin vähän. Kiinnostaako rypsiöljyn hyvät vaikutukset? 

6. Kookosöljy on terveellistä. Vaikka kasviöljy onkin, kookosöljyn rasvat ovat pääosin kovaa, tyydyttynyttä rasvaa. Sen sijaan terveydelle välttämättömiä rasvahappoja kookosöljyssä ei ole lainkaan.

7. Ruususuola on tavallista suolaa terveellisempää, sillä siinä on enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita. Ehkä hivenaineita on hiukan enemmän kuin tavallisessa suolassa, mutta niillä määrillä, mitä suolaa käytetään, sillä ei ole mitään merkitystä. Suomalaiset saavat ravinnossaan suolaa edelleen liian paljon. LUE TÄSTÄ: Näin vähennät suolankäyttöä

+ 1

Terveellinen ruoka on kallista. Korkealaatuinen, rasvaton naudanliha onkin kallista ja monista kalalajeista joutuu maksamaan paljon. Mutta esimerkiksi kanaa ja lohta on tarjolla hyvinkin edullisesti, samoin kotimaisia juureksia, joista saa esimerkiksi uunissa haudutettuina herkullista syötävää.

Lähde: THL:n Rasvaseminaari 17.11.2015, apulaisprofessori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta ja ravitsemusterapeutti Hanna Partanen Nutrifilia Oy:stä

Sisältö jatkuu mainoksen alla