Kilpirauhasen toimintahäiriöihin liittyvät oireet ovat monenlaisia ja hyvin yksilöllisiä, mutta oireet kannattaa ottaa vakavasti.

Väsyttää, turvottaa, sydän lyö hitaasti. Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet voivat olla hyvin arkisia, ja tarkkaa yhteyttä on välillä vaikea vetää niistä suoraan tautiin.Samoin on liikatoiminnan kanssa: paino putoaa, suoli toimii liian vilkkaasti, sydän tykyttää.

Kilpirauhasen päätehtävä on tuottaa hormoneja. Kilpirauhashormonin tarkoitus on sen sijaan ylläpitää kehon aineenvaihduntaa, mikä vaikuttaa kaikkiin elimistömme toimintoihin.  Kyseessä on siis yksi merkittävimmistä rauhasista, joka säätelee terveyttämme. Tämä rauhanen sijaitsee ihmiskehossa kurkunpään alapuolella.

Toimintahäiriöiden oireet voivat ilmaantua joskus niin salakavalasti, että niihin ei potilas kiinnitä huomiota. 

Kilpirauhasarvojen mittaukseen – ja lopulliseen diagnoosiin – tarvitaan muun muassa laboratoriokokeita, mutta tietyt oireet saattavat antaa vihjeitä kilpirauhasen epätasapainosta.  Ainakin ne kertovat kehon joistakin häiriöistä, joihin on syytä puuttua eikä antaa niiden piinata elämäänsä.

Tarkista myös elämäsi 10 tärkeintä lukua

 1. Väsymys

  Energian puutteeseen ja väsymykseen on satoja syitä. Mutta jos huomaat olevasi jatkuvasti uupunut etkä pysty keskittymään päiväsi toimiin ilman piristeitä, saattaa tämä olla merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Kilpirauhasen vajaatoiminta on seurausta siitä, kun kilpirauhanen ei enää pysty tuottamaan riittävästi kilpirauhashormoneja. Epätavallinen väsymys kesken päivän, päiväunien tarve ja yöunien yhtäkkinen pidentyminen eivät ole normaaleja toimintoja.

 2. Ruoansulatuksen vaivat

  Ummetusta? Ilmavaivoja? Nämä viittaavat kilpirauhasen vajaatoimintaan.  Suolisto-oireita ei helposti yhdistetä kilpirauhaseen, vaikka ne ovat todella yleisiä. Kilpirauhasen häiriöistä kärsivillä on muita useammin myös keliakia sekä laktoosivaivoja. Kääntöpuolena joillakin voi esiintyä ripulia, joka liitetään usein myös kilpirauhasen liikatoimintaan. 

 3. Iho- ja hiusongelmat

  Hiuksia lähtee ja katkeilee paljon. Ne muuttuvat ohueksi ja kuivuvat. Ihokin kuivuu, hilseilee tai jopa paksuuntuu. Kuulostaako tutulta? Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy monia iho- ja hiusvaivoja.
  Liikatoiminnassa iho voi ohentua tai muuttua hauraaksi ja hiuksiakin lähteä. Kilpirauhasen liikatoiminta on sairaus, joka kiihdyttää kehon aineenvaihduntaa. Oireet voivat tosin olla molemmissa häiriöissä, eli liika- ja vajaatoiminnassa, samoja.

 4. Masennus ja ahdistus

  Kilpirauhasen häiriöiden oireita ovat myös masennus tai ahdistuneisuus – ja jopa äkillinen paniikkihäiriö.  Masennus voi toki ilmaantua muistakin tekijöistä. Se voi myös häiritä kilpirauhasta ja laukaista häiriön. Samoin toimii stressi. Suomen Kilpirauhasliiton mukaan masennuspotilailta pitäisi mitata kilpirauhasarvot.  Joskus masennuksen syynä on kilpirauhasen vajaatoiminta.
  Lue myös: Kilpirauhasen sairauksista kärsivät vaaraksi liikenteessä

 5. Lämmönsietokyvyn häiriöt

  Oudot vilunväristykset, yllättävät kylmyyden tunteet ja kylmänsiedon heikkeneminen. Ne eivät ole normaaleja tuntemuksia pitkällä aikavälillä koettuna, jos ne ovat tulleet mukaan elämään varsin yllättäen. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa elimistön aineenvaihdunta hidastuu. Tämä voi tarkoittaa, että yhtäkkiä pitää alkaa pukea päälle enemmän vaatetta – jopa öisin. Liikatoiminnassa on taas yleistä, että hikoiluttaa ja lämmönsieto heikkenee.

  Juttu perustuu Huffington Postin asiantuntija-artikkeliin. Lähteenä on käytetty myös Suomen Kilpirauhasliiton ja ET-lehden arkistoa.

Haluatko tietää lisää?

Lue kaikki kilpirauhasta käsittelevät ET-lehden jutut täältä.

Vierailija

Katsoitteko eilen Ylen MOT-ohjelmaa? Siinä tuotiin esiin kärkevästi juuri se, että suomalaiset lääkärit eivät tunne riittävän hyvin kilpirauhasen toiminnan häiriöitä, mistä aiheutuu väärää tai turhaa lääkitsemistä. Osa kilpirauhaspotilaista kertoo saaneensa apua ulkomailta ja luonnonmukaisesta lääkityksestä. Onko jollakulla teistä vastaavia kokemuksia?

Vierailija

Katsoin ohjelman, joka antoi kyllä mietittävää. Itselläni oli tämä arvo kaksinkertainen kun aloitettiin T 4 eli tyroksiini hoito. Annokseni on pieni ja tällä hetkellä tauti on pysynyt hyvänä. Kohdallani on varmaan myös kyse perimästä, tätä tautia löytyy suvusta. Kilpirauhaseni on hidas. Niitä mainittuja sivuvaikutuksia, joita joillakin on ollut T 4 lääkkeestä ei ole minulla. Olen saanut diagnoosin n kolme vuotta sitten ja olen jo yli 60 vuotias.

Jos seleeni ei vielä kuulu päivittäiseen ruokavalioosi, tilanne on syytä korjata.

Ravitsemusneuvottelukunta nosti viime vuonna seleenisuositusta kymmenen mikrogrammaa. Naisten on syytä saada seleeniä 50 ug vuorokaudessa ja miesten 60 ug.

Turvallisen saannin yläraja on neuvottelukunnan mukaan 300 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Seleenin tärkeimpiä lähteitä ovat liha ja lihavalmisteet, maito ja maitovalmisteet sekä täysjyvävilja.

Seleeni on kilpirauhaselle elintärkeää. Sitä tarvitaan jo normaaliin toimintaan, mutta erityisesti laiskan kilpirauhasen toiminnassa seleenin osuus on merkittävä. Monilla kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä on seleenin puutosta.

Jo muutamalla parapähkinällä voi korvata seleenivajeen, ellei ole allerginen pähkinöille. Hyviä seleeniruokia on toki muitakin.

10 parasta seleenin lähdettä

1. Parapähkinä 1900 µg / 100 grammaa

2, Munuainen 135 ug / 100 grammaa

3. Tonnikala, vedessä 78 ug / 100 grammaa

4. Anjovis 68 ug / 100 grammaa

5. Seesaminsiemen 49 ug / 100 grammaa

6. Naudan maksa 46 ug / 100 grammaa

7. Savustettu siika 45 ug / 100 grammaa

8. Korvasieni 39 ug / 100 grammaa

9. Poronliha 35 ug / 100 grammaa

10. Lohifilee 30 ug / 100 grammaa
Lähde: Fineli

 

Hikoiluttaako ja tykyttääkö? Vaihde­vuodethan olivat jo! Voisiko kyseessä olla kilpirauhasen liikatoiminta? Mieli­alan laskun syynä voi olla puolestaan kilpirauhasen vajaatoiminta.

 1. Millaiset oireet kilpirauhasen vajaa­toiminnalla on?
  Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypo­tyreoosi vaivaa useammin naisia kuin miehiä. Oireet alkavat yleensä pikkuhiljaa, ja monilla niitä on useita: väsymys, palelu, kuiva iho, ummetus, hidas syke, muistihäiriöt, masennus, äänen käheys, hiusten lähtö, painonnousu ja turvotus.
  Lue myös: Viisi merkkiä siitä, että on syytä tarkistaa kilpirauhanen

 2. Eivätkö tällaiset oireet voi viitata muihin sairauksiin?
  Kyllä vain. Iän myötä kilpirauhassairaudet myös lisääntyvät, ja esimerkiksi vaihdevuosi­oireita muistuttava kilpirauhasen toimintahäiriö voi jäädä siksi viisikymppisillä naisilla piiloon.

 3. Mistä kilpirauhasen vajaatoiminta johtuu?
  Vajaatoiminta seuraa siitä, että kaulalla sijaitseva kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi kilpirauhashormoni tyroksiinia (T4) verenkiertoon. Aivolisäke huomaa tämän ja alkaa puolestaan tuottaa suurempia määriä kilpirauhasen toimintaa lisäävää TSH-hormonia. Sekä kilpi­rauhasen vajaa- että liikatoiminta voidaan diagnosoida ottamalla laboratoriokokeet, joissa mitataan näiden kahden hormonin pitoisuudet.

 4. Miten vajaatoimintaa hoidetaan?
  Lääkkeenä on kilpirauhashormoni tyroksiini, joka korvaa elimistön omaa, puuttuvaa kilpirauhashormonia. Hoito aloitetaan usein pienellä lääkeannoksella, ja parin kuukauden päästä katsotaan laboratoriokokein, millä annoksilla oireet poistuvat ja hormonipitoisuudet palaavat normaaleiksi. Sopivan lääkitystason löytyminen voi viedä useita kuukausia, ja tyroksiinia pitää käyttää yleensä lopun ikää. Kilpirauhaskokeet on otettava vuosittain.
  Tärkeää: Kilpirauhasen toimintahäiriöt – mitä kaikkea ne saavat aikaan?

 5. Onko hoito kallista?
  Ei toki, tyroksiini on erittäin halpa lääke. Keskimääräisellä annoksella kolmen kuukauden hoito maksaa noin kuusi euroa.

 6. Millaiset oireet liikatoiminnalla on?
  Hikoilu, käsien vapina, painonlasku, lisääntynyt ruokahalu, suolen toiminnan vilkastuminen, sydämen tykytys, hermostuneisuus, unettomuus.
  Kilpirauhasen liikatoiminnan aiheut­taa pääosin sairaus nimeltä Basedowin tauti, jossa veressä olevat vasta-aineet kiihdyttävät kilpirauhasen toimintaa. Basedowin taudin oireisiin kuuluu usein edellisten lisäksi silmäoireita kuten kirvely ja valonarkuus, kyynelvuoto, sil­mien punoitus ja ulospäin työntyminen sekä kahtena näkeminen.
  Kilpirauhaskiista: Nyt puhuu lääkäri Antti Heikkilä

 7. Miten liikatoimintaa hoidetaan?
  Aluksi liikatoimintaa hillitään karbimatsoli-nimisellä lääkkeellä. Siitä siirrytään lopulliseen hoitoon, jossa vaihtoehtoja ovat saman lääkkeen käyttö 12–18 kuukauden ajan, radiojodihoito ja leikkaus.
  Karbimatsoli parantaa noin puolet Basedowin tautia sairastavista potilaista. Toinen vaihtoehto on radioaktiivinen jodi, joka nautitaan suun kautta kerta-annoksena. Se kertyy kilpirauhaseen ja tuhoaa sen soluja, jolloin liikatoiminta lakkaa. Usein jodihoidon pitkäaikaisseurauksena on kilpirauhasen vajaatoiminta, jota aletaan hoitaa tyroksiinilla.
  Kolmas mahdollisuus on leikkaus, jossa kilpirauhanen poistetaan. Sen jälkeen potilaan pitää luonnollisesti käyttää tyroksiinikorvaushoitoa lopun ikää.

 8. Vaikuttavatko elintavat tai muu lääkitys ­näiden sairauksien syntyyn?
  Elintavoilla ei ole merkitystä, perimällä sen sijaan on. Kilpirauhasen toimintahäiriötä sairastavalla henkilöllä saattaa olla kilpirauhassairautta suvussa.
  Jotkin lääkkeet, kuten jodia sisältävät yskänlääkkeet ja kuvantamistutkimusten varjoaineet voivat laukaista kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminnan. Terveyskauppojen merilevävalmisteet voivat sisältää kilpirauhasen toimintahäiriöitä aiheuttavia jodimääriä. Muun muassa estrogeenikorvaushoito – erityisesti suun kautta annosteltava – ja keliakia voivat lisätä tyroksiinin tarvetta, joten kilpirauhasarvot on syytä mitata, jos vointi muuttuu.
  Liikatoiminnassa potilaan pitää ehdottomasti välttää tupakkaa, sillä tupakointi lisää Base­dowin tautia sairastavan riskiä saada hankalia silmä­oireita.
  Mielenkiintoinen artikkeli: Kilpirauhasen vajaatoiminta rajoitti Railin autoilua

 9. Paraneeko vajaa- tai liikavajaatoiminta?
  Vajaatoiminta on yleensä pysyvä, mutta pysyy hallinnassa tyroksiinilääkkeellä. Basedowin tauti voi rauhoittua vuosien kuluessa. Kilpirauhastulehdukseen liittyvä kilpirauhasen liikatoiminnan kaltainen tila paranee yleensä ­itsestään.

Asiantuntijana professori, endokrinologian erikois­lääkäri Matti Välimäki, Lääkärikeskus Aava.

"Terveyskauppojen merilevävalmisteet voivat sisältää kilpirauhasen toimintahäiriöitä aiheuttavia jodimääriä."

Struuma katosi kansantauti­kartaltamme
 • Maaperästä ravintoaineeksi kulkeutuva jodi on kilpirauhasen normaalille toiminnalle välttämätöntä. Jos jodia on ravinnossa niukasti, seurauksena voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta tai liikakasvu, struuma.
 • Suomessa jodin puutetta ei enää esiinny. Toisin oli 1950-luvulla: silloin elintarvikkeiden jodipitoisuus oli pieni, ja struuma oli yksi tavallisimmista kansantaudeistamme. Sitten ruokasuolaan ja lehmien rehuun alettiin lisätä jodia, ja struuma katosi.
 • Maailmalla jodin puute on sen sijaan yleistä. Jodivaje näkyy muun muassa lasten pienikasvuisuutena ja älyllisten toimintojen heikkoutena.
vain T3 ylläpitää elämää

"kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi kilpirauhashormoni tyroksiinia (T4) verenkiertoon."

Toimittajako tuossa oli oikonut? Kilpirauhanen tuottaa erityksestään noin viidesosan tärkeää T3-hormonia, jonka tarpeesta 80% kuitenkin syntyy muualla. muualla  T4-hormoni on vain "raaka-aine" joka terveillä ihmisillä maksassa ja kaikkiallakin kropassa TOIVOTTAVASTI muuntuu solujen varsinaisesti tarvitsemaksi T3-hormoniksi. Kaikilla ei muunnos toimi. Tunnettu esimerkki John Kennedy joka v. 1955 alkaen popsi 2 x 25 ug T3-hormonia

Vierailija

Matti Välimäen terveitä näkemyksiä kannattaa lukea Kilpirauhasliiton KILPI-lehden 2-2015 sivuilta 4-6. Löytyy liiton nettisivuilta pdf:nä

Kilpirauhasen ongelmat vaivaavat ja puhuttavat yhä useampia. Kokosimme yhteen lukijoiden kysytyimmät kilpirauhasongelmat ET-lehden omalääkärille Risto Laitilalle.

1. Mikä on struuma?

Struuma on yleisnimi suurentuneelle kilpirauhaselle riippumatta suurentumisen syystä. Tavallista on hitaasti kytevä tulehdus, joka turvottaa kilpirauhasen.

Lue mistä muusta voi olla kyse.

2. Mitä ovat kilpirauhasen vasta-aineet?

Kilpirauhasvasta-aineita löytyy verestä etenkin silloin kun kilpirauhasessa on käynnissä autoimmuunitulehdus. Elimistö käy tuolloin rauhasen kimppuun näillä vasta-aineilla ja hiljalleen rauhanen hiipuu.

Joskus vasta-aineiden esiintyminen voi johtaa lääkitykseenkin.

3. Voinko saada kilpirauhaslääkkeet kokeeksi?

Ongelma on siinä, että oireet, jotka potilas kokee kilpirauhasen vajaatoiminnasta johtuviksi, ovat melko yleisiä ja epämääräisiä. Jos potilaan kilpirauhasarvot T4V ja TSH ovat normaalit, lääkäri ei voi uskoa, että oireet johtuisivat kilpirauhasesta.

Koelääkityksessä voi olla muitakin ongelmia.

4. Lääkäri vähensi tyroksiiniannostani. Tekikö hän virheen?

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hormonikorvaushoito tyroksiinilla ei ole yksinkertaista, ei siis vain oikein tai väärin. Lääkäriäsi varmaan huolettavat mahdolliset tyroksiinihoidon haitat.

Lue koko vastaus.

5. Syön Thyroxinia ja paljon muita lääkkeitä – voisinko jo luopua joistakin? Pelkään painoni nousevan.

Lääkkeitä voi olla vaikka kuinka, eikä listassa ole välttämättä mitään ylimääräistä.

Painonhallintaan lääkkeet voivat vaikuttaa.

6. Voivatko kilpirauhasen ongelmat aiheuttaa rytmihäiriöitä?

Tyroksiini on tärkeä aine sydämen toiminnan säätelylle. Olen taipuvainen ajattelemaan, että sydän jää jotenkin herkemmäksi sairastamisen myötä.

Onko rytmihäiriöistä syytä huolestua?

7. Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta – mitä ruokaa kannattaa syödä?

Jos kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito on hyvällä tolalla, korvaushoito kohdillaan, tärkein on saavutettu. Virallista ravintosuositusta kannattaa noudattaa.

Lue miksi "lautasmallin" noudattaminen on hyvästä.

8. Pitäisikö kilpirauhasongelmista kärsivän käyttää jodioitua suolaa?

Kilpirauhashormonia ei synny ilman jodia. Jodin puute on kuitenkin kehitysmaiden ongelma. Suomessa kilpirauhasen vajaatoiminta johtuu autoimmuunitulehduksesta.

Jodin puute voi olla vakava asia – miksi?

9. Voiko kilpirauhaslääkkeen ottaa samaan aikaan terveysjuoman kanssa, joka pistää mahan toimimaan?

Voi ottaa, sillä lääke ehtii hyvin imeytyä. Imeytymisessä on yksilöllisiä eroja: toisilla lääkeaineesta imeytyy 75 prosenttia, toisilla alle puolet.

Miten persoonalliset erot vaikuttavat lääkityksen toimintaan?

10. Miksi tyroksiinia syödessä on koko ajan kylmä? Pakaroitakin paleltaa.

Syy on ihoverisuonten supistumisessa. Kun näin tapahtuu, kehon ydinlämmin veri ei pääse ihon pintaan asti. Kylmä iho aiheuttaa sitten kylmäaistimuksen.

Lue koko vastaus täältä.

11. Voivatko kilpirauhasen vajaatoiminta ja fibromyalgia olla yhteydessä?

Sellaisia potilaita, joilla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja samanaikaisesti laaja-alaista kipua tai fibromyalgia, on enemmän kuin yleisesti tiedetään. 

Auttaako tyroksiinihoito kipuihin?

12. Jalkojani särkee ja lämpöä on 35 astetta. Onko syy kilpirauhasessa?

Jos Thyroxin-annos on säädetty niin, että verikokeissa TSH on noin 1 ja T4 viitealueella, niin luitasi kolottaa jokin muu – tuskin kuitenkaan luulotauti.

Mistä voisi olla kyse?

13. Kilpirauhasessani on kysta. Pitäisikö se leikata?

Yksinkertaisen kystan kohdalla syöpäriski on häviävän pieni. Mutta jos kysta on kooltaan yli kolme senttimetriä ja se kasvaa pian takaisin, vaikka se tyhjennetään, syöpäriski on silloin reilun 10 prosentin luokkaa. 

Kystan löytäminen vaatii salapoliisityötä.

14. Vaikuttaako kilpirauhasen vajaatoiminta seksihaluihin?

Sairauteen liittyvä väsymys voi myös omalta osaltaan vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen. Limakalvojen kuivuus sukuelinten alueella voi liittyä ikääntymisen aiheuttamaan hormonitoiminnan hidastumiseen, mutta kilpirauhasen vajaatoimintakin aiheuttaa sitäkin. (Vastaajana seksuaaliterapeutti Sari Mäki)

Lue koko vastaus täältä.

MJR

Nämä lääkärin ohjeet sotivat osittain jopa virallisia endokrinologien ohjeita vastaan, ja ennen kaikkea kokonaisvaltaisesti koulutettujen lääkärien ohjeita vastaan. Lisäksi potilaat voivat todistaa kokemuksen perusteella monta näistä ohjeista täysin vääriksi. Kokemusasuantuntija on paras henkilö neuvomaan alkuun ja ohjaamaan pätevälle lääkärille.

AVA

Kiitos, että tartutte asiaan. Siihen loppuvat kiitokset.
Valitettavaa on, että asiantuntijalääkärinne ei ole kovin hyvin perillä tämän keljun sairauden oireista ja hoidosta.
Minä maallikkona, mutta 10 vuotta sairauden kanssa eläneenä tunnen nämä asiat paremmin kuin asiantuntijanne. Toivottavasti kukaan ei näiden ohjeiden perusteella jätä hakeutumatta hoitoon ja korjaamaan omaa hoitoaan.
Kilpparilääkärini totesi minulle monta vuotta sitten 'tunnet tämän sairauden paremmin kuin moni lääkäri'. Näin valitettavasti taitaa olla. Huoh!

Sumuisten vuosien jälkeen rovaniemeläisen Raili Kuuselan, 68, elämässä on nyt iloa. Kilpirauhasen rajut vaihtelut ovat viimein aisoissa. Miten se saatiin aikaan?

"Ensimmäisenä tulivat kurkkukivut. Paine kurkussani säteili korviin ja leukapieliin, ja suuni oli jatkuvasti täynnä sylkeä.

Kun en kurkultani kyennyt enää nukkumaan, lähdin lääkäriin. Tämä totesi, että minulla on lievä struuma, suurentunut kilpirauhanen. Ei sille siinä vaihessa mitään tehty, vaikka struumaan voi liittyä joko kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta. Jatkoin siis elämääni entiseen malliin, väsyneenä, levottomana ja kipeän oloisena.

Lue myös: Viisi merkkiä siitä, että on syytä tarkistaa kilpirauhanen

Poltin silloin reippaasti tupakkaa ja päätin, että koska en pääse paheestani eroon, ei minua ja savukkeita erota toisistaan kuin kuolema. Olin väärässä. Muistan päivämääränkin, johon kessutteluni loppui: Oli joulukuun 2. päivä vuonna 2000. Sinä päivänä sain sydäninfarktin.

Sairastuminen oli minulle valtaisa shokki. Pelotti. Miten tästä voi päästä eteenpäin? Mielessä risteili monia asioita. Kuolenko minä, ja jos en, niin joudunko pois töistä? Entä millä sitten itseni elätän?

Kun sydänoperaatio meni hyvin, kuvittelin, että kyllä tästäkin toivutaan, ja kohta olen kunnossa. Havahduin huonoon oloon

Itkeskelin usein, ja kiloja kertyi aina vain lisää. Olin äärettömän väsynyt: saatoin nukahtaa istualleni keskellä päivää. Autoilu alkoi olla vaarallista, kun en tahtonut pysyä ratissa hereillä.

"Olin äärettömän väsynyt: saatoin nukahtaa istualleni keskellä päivää."

Uupumuksestani huolimatta nukuin öisin huonosti. Muistini pätki, ääneni madaltui ja puhuessani aloin sönköttää, kun en tavoittanut sanoja. Eristäydyin ja tunsin epäonnistuneeni ihmisenä.

Ymmärsin toki, että olin masentunut. Keskussairaalan sydänkontrolleissa yritinkin useaan otteeseen kertoa lääkäreille olostani. Viimein kohdalleni osui eräs naislääkäri, joka kuunteli tarinaani tarkkaan ja kysyi sitten, onko minulta otettu kilpirauhasarvot. Minä sanoin siihen, että ei aavistustakaan.

Lue myös: Kilpirauhasen sairauksista kärsivät vaaraksi liikenteessä

Kun verikokeiden tulokset tulivat, aivolisäkkeen hormoni tyreotropiini eli TSH, oli minulla päälle 13. Lukema kasvaa kilpirauhasen vajaatoiminnassa, ja terveen ihmisen arvo sijoittuisi 0,5 ja 3,6 välille.

Kilpirauhasen vajaatoimintadiagnoosin sain vuonna 2001 syksyllä. Infarktin jälkeen yksi uusi krooninen sairaus ei paljon hetkauttanut meikäläistä.

Lisääntyipähän lääkepakki yhdellä lääkkeellä. Ja kun kysyin lääkäriltä, mikä sairaus se semmoinen kilpirauhasen vajaatoiminta on, lääkäri kommentoi, että ”rouva hyvä, se on helppo ja halpa tauti hoitaa”.

Elämän syrjästä kiinni

Siinä sumussa ja kaiken uupumuksen keskellä aloin napsia kilpirauhashormonia, tyroksiinia. Lääkeannokseni seikkaili pienemmästä aloitusannoksesta isompiin määriin, kunnes annokseksi vakiintui yksi iso tabletti eli 0,1 milligrammaa päivässä.

Kukaan terveydenhuollossa tai apteekissa ei kertonut, että tyroksiini pitää ottaa ennen muita lääkkeitä tyhjään vatsaan 10–15 minuuttia ennen aamupalaa, vaan napsin kaikki lääkkeeni samaan syssyyn ruuan kera.

"Sumussa ja kaiken uupumuksen keskellä aloin napsia kilpirauhashormonia, tyroksiinia."

Vointini alkoi hiljalleen kohentua. Tunsin saavani elämän syrjästä kiinni ja hetken aikaa olin toiveikas. Sitten sydänoireeni alkoivat uudestaan. Sydän hakkasi ja nitrosuihketta kului. Uudet kilpparikokeet näyttivät selvää kilpirauhasen liikatoimintaa, sillä TSH oli painunut 0,03:n tuntumaan.

Tyroksiiniannokseni oli toisin sanoen liian suuri, ja siksi sydämenikin oireili. Laboratoriotulokset tulkinnut lääkäri oli sen sijaan sitä mieltä, että ei TSH:lla ole yleisvoinnin kanssa mitään tekemistä. Tyroksiiniannostani ei muutettu.

 • Suosittelemme

Rintansa pienennyttänyt Ylen juontaja: "Kilpirauhastulehdus edisti loppuunpalamista"

Kierrokset kohosivat ja puhetta tuli

Kului kokonaista seitsemän vuotta, ja kaikki nuo vuodet elin sydän rinnassa takoen, keho ylikierroksilla käyden ja kilpirauhanen liikatoiminnasta riutuen.

Olin lähtenyt mukaan Kilpirauhasliiton toimintaan, mutta en ottanut kuuleviin korviini edes liiton hallituksen kollegojani, jotka sanoivat, että Raili, olisitkohan sinä liikatoimintainen.

Kierrosten kohoaminen näkyi käytöksessäni. Paukauttelin asioita liian ketterästi ja puhuin herkästi toisten päälle. Toisaalta vetäydyin ja pelkäsin. Polttava kipu sydämessä jatkui.

Vasta viisi vuotta sitten tyroksiiniannostani vähennettiin – Kilpirauhasliiton lääkärin ehdotuksesta. Nykyisin syön tyroksiinia 75 mikrogrammaa ja aamuisin aina tyhjään vatsaan.

Sydänoireeni loppuivat, nitropurkkia en enää tarvinnut. Oli upeaa huomata, että uskallan liikkua, hengästyä ja rasittaa itseäni. Uskaltauduin luottamaan siihen, että jospa tämän sairauden kanssa oppiikin pärjäämään!

Tyroksiinilääkitys seuraa minua lopun ikääni, oikea annos lääkettä pitää kehoni ja mieleni kuosissa. Kun hormonitasapaino on kohdallaan, jaksan huolehtia itsestäni.

Olen valmistunut Kilpirauhasliiton kokemuskouluttajaksi, ja luennoin sairaudestani myös julkisesti. Tästä taudista liikkuu niin paljon väärää tietoa jopa terveyden ammattilaisten keskuudessa, että siitä on edelleen syytä pitää melua. Nautin, kun huomaan, että joku pääsee esimerkkini avulla tästä taudista jyvälle.

Parhaimman kiitoksen olen saanut eräästä lappilaisesta hoitolaitoksesta. Siellä eräs työntekijä sanoi minulle, että Lapin Kansassa julkaistu haastatteluni tyroksiinin oikeasta ottotavasta muutti heidän lääkekäytäntöjään.

Lääkäri ET-lehdessä: ”Tämä TSH-arvon yläraja – voitaisiin nostaa vanhoilla

Lähipiirin tuki on tärkeintä

En varmaan osaisi arvostaa hyviä hetkiä ja nykyistä, tervettä oloani, jos ei aina välillä ilmaantuisi niitä huonompiakin hetkiä. Välillä tuppaan masentumaan, onneksi kuitenkin vain lyhyeksi aikaa kerrallaan. Edelleenkin nukun vaihtelevasti: joskus vetelen sikeitä kuin tyytyväinen possu, ja joskus en tahdo nukahtaa ollenkaan.

Tärkeintä on perheeni tuki, ystävät ja läheiset sekä rakkaat harrastukseni. Talvella hiihdän ja teen lumitöitä, kesällä pyöräilen, marjastan, sienestän, vaellan ja lenkkeilen. Teen käsitöitä, luen ja töllötän televisiota. Pohjoisen nopeasti kukkivassa kesässä pihatyöt ovat ­terapiaa.

Olen viimein sinut sairauteni kanssa. Tasapainoilua se on kysynyt, ja sen hakemisesta syntyi aikoinaan synnyinseutuni murteella tekemäni runo Vajjaisen oirheita:

”Kyllä sie akka raiska tästä tokenet,/ kohta hymmyillä raitilla rohkenet,/ eshiin entisen ämmin kaivalet ja / keshään tanssaten kirmailet.”
Sairauden aallonpohjasta voi nousta takaisin pintaan ja elämänilon voi löytää uudestaan.”

Muista myös! Kilpirauhasen toimintahäiriöt – mitä kaikkea ne saavat aikaan?

Raili Kuusela x 4

 1. Syntynyt 1947 Rova­niemen maalaiskunnan Säpsän kylässä.
 2. Asuu Rovaniemellä.
 3. Perhe: Eronnut. Kaksi ­lasta, tyttö ja poika. ­Yksi lapsenlapsi.
 4. Motto: ”Kyllä tämä ­tästä tokenee.”

Artikkeli on julkaistu alunperin ET Terveys -lehdessä 2/2014.

Monioireinen vajaatoiminta x 9

 1. Vajaatoiminnasta puhutaan, kun kaulalla sijaitseva kilpirauhanen ei pysty tuottamaan normaalia määrää kilpirauhashormonia, tyroksiinia.
 2. Noin 4 prosenttia väestöstä potee vajaatoimintaa. Se on naisilla neljä kertaa yleisempi kuin miehillä.
 3. Yleisin vajaatoiminnan syy on ­kilpirauhasen autoimmuunitulehdus.Elimistö muodostaa vasta-aineita ­kilpirauhasen rakenteita kohtaan. ­Sitä, miksi näin käy, ei täysin tiedetä.
 4. Vajaatoiminta todetaan verikokeilla. Herkin on TSH-hormonitutkimus. TSH-arvo nousee vajaatoiminnassa. Samanaikaisesti veren tyroksiini­hormonin (T4V) pitoisuus usein alenee.
 5. Kilpirauhashormonin puute ­hidastaa aineenvaihduntaa, ja siitä johtuvat moninaiset oireet, kuten yliväsymys, palelu, yllättävä painonnousu, ummetus, sydämen sykkeen hidastuminen, hiustenlähtö ja ihon kuivuminen. Silmät, ­kasvot ja sääret voivat olla turvoksissa. Oireet alkavat hitaasti ja pahenevat hiljalleen.
 6. Vaikeaa vajaatoimintaa voivat ­seurata masennus ja muistihäiriöt.
 7. Ainoa tehoava hoito on tyroksiini-hormoni­korvaushoito. Tyroksiinia otetaan tabletteina aamuisin tyhjään vatsaan, ja ennen aamiaista lääkkeen annetaan imeytyä noin 15 minuuttia.
 8. Tyroksiinihoito on yleensä elin­ikäistä. Lääkehoito poistaa vajaa­toiminnan oireet muutamassa viikossa ja potilaan elämänlaatu kohenee.
 9. Tyroksiiniannoksen tehoa pitää ­seurata laboratoriokokein noin ­puolen vuoden tai vuoden välein, ­jos tuntemukset ovat hyvät.