Moni pyörii unettomana sängyssä eikä saa unta, mutta lääkärin käyntiä vaativista univaikeuksista kielivät monet muutkin asiat. Katso viisi vakavaa yöllistä tapaa.

 1. Heräät monta kertaa yössä

  Katkeaako unesi keskellä yötä ja usein? Oletko aamulla kuolemanväsynyt? Nämä merkit voivat tarkoittaa muun muassa sitä, että sinulla on uniapnea.
  Sillä ei ole väliä, heräiletkö joka viides minuutti tai kahden tunnin välein. Jos pätkänukkuminen tekee sinut väsyneeksi seuraavana päivänä, asia kannattaa tutkituttaa lääkärissä.
  Vieressä nukkuva huomaa parhaiten uniapnean selvät merkit: Yölliset hengityskatkokset. Hengitysääni häviää joksikin aikaa, ja usein hengityksen alkaessa uudelleen syntyy voimakas korahdusääni.
  Hoitamaton uniapnea aiheuttaa päiväsaikaan väsymystä, päänsärkyä, keskittymisvaikeuksia ja masentuneisuutta. Myös toistuva torkahtelu päivän mittaan saattaa viestiä uniapneasta.

  Taustaa

  Uniapnea piinasi Pirkkoa tauotta: "Nukuin vain 1,5 tuntia yössä ja paino nousi 10 kiloa”

 2. Painajaiset piinaavat untasi

  Oletko herännyt keskeltä painajaisunta, esimerkiksi tsunamia tai muuta kauhistuttavaa tilannetta?
  Unitutkijoiden mukaan uniapnean sivuoireena ovat muun muassa painajaiset.
  Nukkuessa vartalo ja hengitysteiden lihakset rentoutuvat. Uniapneaa sairastavien stressitaso nousee, hengitystiet ahtautuvat ja hengitys katkeaa sekä uni häiriintyy. Kun veren happipitoisuus alkaa laskea, aivot herättelevät nukkujan automaattisesti.
  Painajaisia näkevät toki muutkin kuin uniapneaa sairastavat. Esimerkiksi putoamisunet voivat olla merkki tai varoitus laiminlyönnistä, statuksen putoamisesta tai syyllisyydentunteesta.

  Suosittelemme:

  Uniapnea voi altistaa kuorsaajan diabetekselle

  Näistä asioista nähdään eniten unia

 3. Sinulla on päänsärky aamulla

  Päänsärky aamulla voi johtua monesta asiasta. Tuttu sairaus, uniapnea on yksi syy. Mutta pääkipuun löytyy muitakin tekijöitä: Jopa huono ryhti saattaa olla syyllinen.
  Jos särky vaivaa usein, siitä kannattaa kertoa lääkärille. Sitä ennen on syytä tarkistaa myös oma tyyny ja nukkumisasento.

  Lue myös: Viisi vinkkiä hyvään uneen

 4. Narskutat hampaitasi

  Vihlooko hampaitasi päivisin? Liittyykö siihen pää- ja leukakipua? Ne voivat olla merkkejä hampaiden öisestä narskuttelusta. Unen aikainen narskutus on tahdosta riippumatonta toimintaa, josta sinulla ei välttämättä ole itse mitään havaintoa. Nukkumiskumppani tietää kyllä asiasta äänen perusteella.
  On arveltu, että hoitoa vaativaa narskuttelua esiintyy jopa kymmenellä prosentilla aikuisväestöstä. Voimakas narskuttelu on hyvä syy mennä hammaslääkäriin. Vaivaan on monenlaista hoitoa.

  Välty monilta vaivoilta: Osaatko hoitaa hampaasi oikein?

 5. Teet asioita, joita et muista

  Oletko joskus herännyt aamulla ulkovaatteet päälläsi? Ikään kuin olisit käynyt lenkillä kesken unien? Unissakävelyn lisäksi ihmiset saattavat käydä yöllä jääkaapilla tai vessassa ilman, että he muistavat siitä mitään seuraavana aamuna.
  Joidenkin nukahtamislääkkeiden haittoja on unissakävelyn riski. Aamulla unissaliikkuja ei muista, missä on käynyt ja mitä on tehnyt.
  Mutta jos et ole käyttänyt unilääkettä etkä juonut itseäsi humalaan, kannattaa oudoista yöllisistä tapahtumista keskustella lääkärin kanssa nopeasti.  Myös unilääkkeiden vaikutuksia on hyvä seurata.

  Otatko nukahtamislääkkeen lisäksi nämä riskit? 9 tapausta ja professorin tulkinnat

  Lähteet: etlehti.fi uniteema ja Men's Health Magazine

Oikein valitulla iltapalalla varmistat hyvät unet. Katso lista parhaista ruoka-aineista ja kokeile kivoja uniruokareseptejä.

Keho ja aivot tarvitsevat rauhoittumiseen ruokia, jotka sisältävät hitaita hiilihydraatteja, tietynlaisia proteiineja, magnesiumia ja tryptofaania.

Banaani sisältää paljon kaliumia, lihasten ja hermoston hivenainetta. Lisäksi se on oivallinen magnesiumin ja proteiinin lähde, ja se sisältää paljon tryptofaania.

Kaikissa viljoissa on tryptofaania. Kaurasta saa myös reilun annoksen B-vitamiineja ja magnesiumia. B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä hermoston säätelylle.

Siemenet ja pähkinät voivat edistää serotoniinin ja melatoniinin muodostumista aivoissa. Lisäksi niistä saa proteiinia, hyviä rasvoja ja trypofaania.

Katso resepti: Rapeat siemenkeksit

Maitotuotteet ovat hyviä ja kevyitä proteiinin lähteitä. Lämmin maito onkin iltajuomana klassikko. Sen teho perustuu maidon sisältämiin tryptofaaneihin.

Lempeä unimaito: Hauduta lämpimässä maidossa sitruunamelissaa, kamomillaa tai kanervankukkaa, yhdessä tai erikseen. Makeuta hunajalla.

Näin ne vaikuttavat

Hitaat hiilihydraatit kohottavat ruumiin lämpötilaa, joten niitä kannattaa syödä muutama tunti ennen nukkumaan menoa. Kun kehon lämpötila taas laskee, valmistautuu mielikin nukkumiseen.

Proteiini sisältää tyrosiinia, joka kiihdyttää aivotoimintaa, joten runsaasti proteiinia sisältäviä ruokia ei suositella iltasyömisiksi. Toisaalta esimerkiksi maitotuotteiden proteiinit yhdessä hitaiden hiilihydraattien kanssa nautittuna edistävät unen tuloa. Muita hyviä proteiinin lähteitä ovat soijapavut, kala, kalkkuna, kananmunat ja banaanit.

Katso resepti: Italialainen munakas

Magnesium rentouttaa lihaksia ja helpottaa siten nukahtamista. Lisäksi sen sanotaan parantavan unenlaatua. Suosi siis vihreitä kasveja, kokojyväviljaa, kauraa ja auringonkukan siemeniä.

Katso resepti: Vihersmoothie

Tryptofaani on mielihyvähormonin, serotoniinin esiaste. Seroniini taas edesauttaa melatoniinin, unihormonin, muodostumista. Tryptofaania sisältäviä ruokia ovat muun muassa maito, banaani, munat, pähkinät, kokojyvä, kana, tumma riisi, siemenet, mantelit ja hunaja.

Katso resepti: Banaanileivät ja mantelikerma

 

 

 

Ikääntyessä kehosi tyhjäkäynti hidastuu ja ruokailutottumuksia on muutettava, ellet halua ylimääräisiä kiloja.

1. Pidä säännöllinen ruokarytmi.

Kolme lämmintä ateriaa päivässä ja terveelliset välipalat pitävät aineenvaihdunnan terässä.

2. Huolehdi nestetasapinosta.

Yli 60-vuotiaan nesteentarve on runsaat kolme desiä vuorokaudessa kymmentä painokiloa kohden. Viisikymmentä kiloa painava henkilö tarvitsee siis vähintään 1,5 litraa nestettä päivässä.

3. Varmista syvä uni.

Unen tarve on yksilöllistä, mutta erityisen tärkeää jokaisen olisi saada vuorokauden aikana sydää unta, jolloin aivot lepäävät ja elimistö elpyy.

4. Liiku monipuolisesti.

Vähimmäistavoite liikunnalle on puoli tuntia kävelyä viitenä päivänä viikossa.

5. Ota D-vitamiinisi.

Yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä.

6. Ota lunkisti!

Stressi on myrkkyä aineenvaihdunnalle, sillä stressi saa kehosi tuottamaan aineenvaihdunnan hidastavaa hormonia, kortisolia.

 

 

Kun yöunet eivät virkistä ja päivällä uuvuttaa, ei kaikki ole kohdallaan.

Tavallisesti väsymys johtuu liian vähäisestä unesta. Vointi on päivällä väsähtänyt, mieliala ärtyisä ja keskittymiskyky kateissa. Näin käy, jos uni jää viikkotolkulla vähiin.

Yleensä univaje ei ole vaaraksi, jos se korjaantuu muutaman viikon sisällä. Kannattaa opetella menemään tuntia aikaisemmin nukkumaan, pitämään makuuhuone viileänä ja pimeänä sekä välttämään raskasta ruokailua sekä alkoholia ennen yöunia.

Joskus väsymyksen takana voi piillä vakavampi vaiva. Esimerkiksi:

1. Uniapnea

Unenaikaisia hengityskatkoksia useasti yön mittaan, jatkuvaa heräilyä ja katkoksiin havahtumista. Rajua päiväväsymystä, pahimmillaan jopa tahatonta nukahtelua autonratissa.

Vaatii lääkärinhoitoa. Katkokset saadaan loppumaan ylipainehappihoidolla eli CPAP-maskilla, jota pidetään yöllä kasvoilla. Jo pelkkä laihdutuskin voi auttaa.

2. Raudanpuute, anemia

Syynä veren punasolujen vähyys tai punasolujen sairaus. Jos hemoglobiini (B-Hb) laskee miehillä alle 134 ja naisilla alle 117 yksikön, seuraa väsymystä ja suorituskyvyn laskua, jopa huimausta ja hengenahdistusta.

Rautatablettikuuri, jonka lääkäri määrää laboratoriokokeiden perusteella. Rautaa ei kannata napsia omin päin. Rautaa voi kertyä elimistöön liikaa, ja se voi vaurioittaa maksaa.

3. Masennus

Väsymystä, ruokahaluttomuutta, vetäytymistä sosiaalisista suhteista ja mielenkiinnon menettämistä niitä asioita kohtaan, jotka ennen tuottivat mielihyvää.

Lievässä masennuksessa ystäville puhu-minen ja etenkin liikunta. Keskivaikeassa ja vaikeassa masennuksessa lääkärin apu on tarpeen. Masennusta hoidetaan terapialla ja mielialalääkkeillä.

4. Kilpirauhasen vajaatoiminta

Aineenvaihdunta ja suolen toiminta hidastuvat, paino nousee, masentaa, väsyttää, iho voi kuivua ja hiuksia saattaa lähteä.

Lääkärintutkimus ja laboratorio-kokeet. Vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiini-nimisellä hormonikorvausvalmisteella. Yleensä tyroksiinilääkitystä pitää käyttää lopun ikää.

Vai sittenkin krooninen väsymysoireyhtymä?

Kroonisesta väsymysoireyhtymästä voi olla kyse, jos lääkärikään ei ole saanut väsymyksen syytä selville. Vaikka nopeaa hoitokeinoa tähän ei ole, kannattaa kokeilla päivärytmin ja unitapojen muutosta sekä liikuntaa. Masennuslääkityksestä voi olla hyötyä. 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2016.

Sairausloma sotki ET:n blogistin vuorokausirytmin. Hänen uusi uniohjelmansa sisältää muun muassa melatoniinia ja päivätorkkukiellon.

– Tämä kirpaisi, koska nautin päiväunista kovasti. Päivällä nukahdan aina muutamassa minuutissa, hän kertoo.

Torkkukiellon lisäksi korjauskeinoihin kuuluivat tarkkaan ajoitettu aamuherätys, melatoniiniannoksen aikaistaminen ja aamupäivän valohoito.

– Jo viikossa kävi selväksi, että menetelmä toimii, blogisti iloitsee ja kertoo, että yöunista tuli nopeasti yhtäjaksoisempia, vaikkei välttämättä pidempiä.

Lue lisää unirytmin rukkaamisesta Tietyssä iässä -blogista.