Hannu Ilmolahti hullaantui liikunasta. Kuva: <span class="photographer">Päivi Karjalainen</span>
Hannu Ilmolahti hullaantui liikunasta. Kuva: Päivi Karjalainen

Hyvä, jos olet sopivasti lihava. Ellet, painoa täytyisi saada tippumaan. Takkuaako? Ei hätää, onnistut kyllä! Elämänkurimuutoksen tehneet 55+ kertovat, miten.

"Pullat pois"

Raili Wallenius, 76

-52 kg

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Elämänmuutokseeni kuului myös liikunnan aloittaminen. Ryhdyin sauvakävelemään. Ensin en jaksanut kulkea kuin muutama sata metriä, mutta nykyään kävelen joka aamu neljä–viisi tuntia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen laihtunut yhteensä 52 kiloa. Nyt ei enää väsytä eikä ole hengenahdistusta. Mielikin on tosi virkeä.

Pistin ruokavalioni kokonaan uusiksi viisi vuotta sitten, kun sain kuulla sairastavani diabetesta. En halunnut syödä lääkkeitä, joten ryhdyin sauvakävelemään ja syömään terveellisesti.

Aiemmin olin syönyt ihan mitä vain. Kun lapset olivat pieniä, söin heiltä yli jääneet ruoat. Tykkäsin myös kahvileivistä, kuten pullasta ja berliininmunkeista. Miehen kuoleman jälkeen 15 vuotta sitten söin kahvileipää suruuni entistä enemmän.

Omakotitalon pihalla tuli myös usein grillattua makkaraa. Kun tein ruokavaliomuutoksen, juuri makkarahyllyn ohi käveleminen teki tiukkaa. Nykyään menen liukkaasti ohi enkä ajattele koko makkaraa.

Lue lisää: Tästä syystä painosi ei putoa

Makkaran lisäksi jätin pois kahvileivät, perunan ja riisin. Leipää syön nykyään vähän, ja sekin vähä on ruista.

Syön paljon kaalia, bataattia, porkkanoita, lanttua ja varsiselleriä sekä kalaa. Keitän myös raparperi-puolukkasoppaa.

En käytä levitteitä ollenkaan, mutta syön oliivi- ja rypsiöljyä. Juustoa syön aamuisin leivän päällä taatakseni kalsiumin saannin.

Sokerin ja suolan käytön olen lopettanut melkein kokonaan. Joskus saatan syödä korvapuustin iltapäiväkahvin kanssa."

Keinot:

1. Sokeri ja suola pois

2. Levitteet pois

3. Rypsi- ja oliiviöljyä käyttöön

4. Makkarat pois

5. Sauvakävelylenkki joka aamu

 

"Lihan syönti kuriin"

Kirsi Mäntylä, 58,

-60 kg

"Sairastin psoriasista. Uskon, että sairauden syy on suolistossa. Nyt kun vältän lihaa, paprikaa ja perunaa, sairauskin pysyy paremmin kurissa.

Päätin laihduttaa. Sain homman alkuun terveyskeskuksen painonhallintaryhmässä. Laihdutin kahdessa vuodessa 60 kiloa. Olen tehnyt täydellisen ruokavalioremontin. Nykysin seuraan tarkasti, mikä ruoka ei ole hyväksi psoriasikselle.

Kokeilen elämää ilman lääkkeitä ja hoidan sairauttani ruokavaliolla. Tämä on oma päätökseni, ja sen kerroin myös lääkärille. Lääkkeet ovat toki koko ajan ulottuvilla. Aikaisemmin pistin kerran viikossa itseeni solumyrkkyä, josta tuli paha olo. Siihen piti sitten ottaa toista lääkettä!

Ohjenuoranani ovat olleet amerikkalaisen Voita psoriasis -kirjan opit ruokavaliosta. Kirjan mukaan meidän psoriaatikkojen suolisto ei pysty käyttämään hyväkseen tiettyjä ravintoaineita, jotka sitten puskevat suolenseinämistä ja ihosta ulos ja aiheuttavan tulehduksen ihollemme. Noudatan kirjan oppeja mukaillen.

Jätin ruokavaliosta lihan pois. Syön paljon kasviksia, marjoja, hedelmiä ja kalaa joka päivä. En syö tomaattia, perunaa ja paprikaa.

Kesällä söin salaattia, jossa oli tomaattia ja paprikaa. Heräsin yöllä heti kutinaan. Perunasta saan sekä ihottumaa että nivelkipua, mutta bataatti on sallittu.   

Lisäravinteina nautin havupuu-uutetta ja Valmarinia. Havupuu-uute on vahva antioksidantti, joka hillitsee tulehdusta. Valmarin on vanha suomalainen happo-emästasapainon säätelijä, joka tehostaa myös kudoshengitystä ja poistaa kuonaa.

Käytän oliivi-, hasselpähkinä-, pistaasi- ja kookosöljyjä, sillä solut tarvitsevat hyviä rasvoja. Kookosöljy on hyvää myös ihon rasvaukseen."

Keinot:

1. Lihan syömisen lopettaminen

2. Kasviksia, marjoja, hedelmiä joka päivä

3. Lisäravinteita tarpeen mukaan, mm. havupuu-uutetta.

4. Suosin oliivi-, kookos- ja pähkinäöljyjä.

5. Yksi lämmin ateria päivässä riittää.

 

"Säännöllistä liikuntaa"

Mini Marttila, 72,

- 26 kg

"Minä olen tunnesyöppö. Syön, kun ottaa päähän, ja syön, kun olen iloinen. Jos en koe kumpaakaan noista tunteista, mietin, että mikäs olo se tämä on, ja syön siihenkin.

Keväällä 2013 mahduin pöydän alle seisomaan, mutten makaamaan. En saanut kengännauhoja solmittua, koska maha oli tiellä. Menin kuin zombie. Jos kävelin raput ylös, olin varma, että kuolen.
Ajattelin, että ei tämä näin voi mennä. Jos pystyn itse vaikuttamaan hyvinvointiini, minun pitää se tehdä.

Tuona keväänä näin lehdessä ilmoituksen kuntosaliketju Finnbodyn painonpudotusryhmästä, joka oli suunnattu ikäihmisille. Ajattelin, että menen katsomaan, mutta minulla ei ollut korkeita odotuksia. Innostuin kuitenkin kovasti ja pudotin 26 kiloa neljässä kuukaudessa.

Sain ryhmästä ruokalistan ja luin sitä kuin piru Raamattua. Roskaruoka jäi, samoin suola, sokeri ja huonot hiilihydraatit. Myös rasvan määrän vedettiin tosi vähiin. Proteiinia syötiin paljon joka ruokailun yhteydessä.

Kahdeksan ensimmäistä viikkoa oli tosi tiukka ruokavalio, mikä tarkoitti ohjeiden pilkuntarkkaa noudattamista. Välillä tuntui, että jatkuvasti piti syödä, koska ruokailuvälit olivat maksimissaan neljä tuntia. Herkut sai unohtaa. Tämän jälkeen lisättiin yksi herkkupäivä viikossa – ja se tarkoittaa todellakin vain yhtä päivää."

Keinot:

1. Lähdin painonpudotusryhmään.

2. Seurasin ammattilaisen tekemää ruokalistaa.

3. Jätin roskaruuan.

4. Jätin suolan ja sokerin

5. Lisäsin proteiinia joka ruokailuun.

 

"Makkarat ja oluet piiloon"

Hannu Ilmolahti, 59

- 45 kg

Hannu Ilmolahti, 57, teki hurjan elämäntapamuutoksen. Ruokavalio meni remonttiin, säännöllinen liikunta tuli osaksi elämää ja paino putosi 45 kiloa.

Kun katsoo oopperalaulaja Hannu Ilmolahden vauhdikasta liikehdintää jumpan vetäjänä, on vaikea kuvitella, että vielä neljä vuotta sitten hän oli väsynyt 125-kiloinen.

– Tein vuosia hullun lailla töitä, söin hirveästi ja kaljakin maistui. Paino nousi, väsähdin enkä jaksanut huolehtia itsestäni. Liikuntaa en edes kuvitellut harrastavani.

Hannu alkoi kävellä korttelin ympäri ja pidensi pikkuhiljaa lenkkiä.

– En ollut koskaan käynyt kuntosalilla, mutta arvelin ryhmäliikunnan sopivan minulle. Ajoin pari kertaa kuntosalin ohi, ennen kuin kehtasin astua sisään. Minua nolotti mennä lihavana trimmattujen ihmisten joukkoon.

Kuntosalin työntekijä otti Hannun mukavasti vastaan ja esitteli liikuntavaihtoehdot.

– Jos hän olisi ollut tympeä, kontakti salille olisi ehkä ollut ensimmäinen ja viimeinen. Uskallat, pystyt ja kehtaat olivat avainsanat, joilla hän rohkaisi minut uudelle tielle, Hannu kehuu.

Hannu aloitti spinningillä eli 45 minuutin sisäpyöräilyllä. Kilpailuhenkinen mies polki liian raskailla vastuksilla ylä- ja alamäkiä ja lähes konttasi salilta pois.

– Seuraava koitos oli järkyttävä body compact, jossa potkitaan ja nyrkkeillään. Odotin vain tunnin loppumista, ja olin sen jälkeen puolikuollut. Mutta päätin olla antamatta periksi. Väänsin pakolla vain nuo kaksi ensimmäistä kertaa, sitten innostuin ja jäin koukkuun liikunnan aiheuttamaan hyvään oloon. Olen käynyt neljä vuotta salilla viisi kertaa viikossa.

Hannu jätti kovat rasvat pois, ja maitotuotteet vaihtuivat rasvattomiin ja vähärasvaisiin. Kaikki hiilihydraatit tulevat täysjyväviljasta, ja hedelmiä ja vihanneksia kuluu paljon.

Enää Hannu ei syö punaista lihaa. Perusateria on kala ja iso salaatti.

– Ennen paistoin braatvursteja joka viikko. Tyypillinen iltapalani oli kasa leipiä ja kolme olutta. Nykyisin se on smoothie, jossa on rasvatonta jogurttia, rahkaa, pakastemarjoja, siemeniä ja pähkinöitä, Hannu.

Keinot:

1. Kovat rasvat pois

2. Maitotuotteet vähärasvaisiin

3. Hiilihydraatteja vain täysjyväviljasta

4. Punainen liha pois

5. Spinnig-pyöräily ja salikäynnit muutaman kerran viikossa.

Oho! Katso Hannu Ilmolahden videotervehdys tästä!

 

"Ei enää hiilareita"

Marion Herold, 69,

- 14 kg

Marion Herold, 69, pudotti eläkkeelle jäätyään painostaan 14 kiloa uudella ruokavaliolla ja harrastamalla joogaa.

– Malliaikoina 1960-luvulla oli pakko olla langanlaiha ja pitää laihuutta yllä kyseenalaisillakin menetelmillä. Muu työelämä toi tullessaan sitten edustustilaisuuksia, pitkiä illallisia, stressiä ja ylipainoa, hän kertoo.

Marionille sopiva ratkaisu hoikistumiseen on ollut gluteeniton LCHF-dieetti, eli Low Carb High Fat -dieetti, jossa rasvaa ei vältellä.

– Saan käyttää juustoja, voita ja kermaa, joita herkkusuuna rakastan, hän sanoo.

Aamiaiseen kuuluu kahden munan munakas, jonka joukkoon Marion sekoittaa kermaa, marinoitua valkosipulia ja kaprista. Kiireiseksi lounaaksi sopii myös munakas juuston ja runsaitten vihannesten kera. Jälkiruuaksi esimerkiksi jugurttia ja marjoja tai gluteenitonta suklaakakkua.

Ruokavalioon kuuluu myös paljon kalaa ja kvinoaa.

– Sen sijaan en syö juuri ollenkaan hedelmiä tai sokeria, mutta makeutan jälkiruuat jauhetulla stevialla.

Keinot:

1. Jooga säännöllisesti

2. Gluteeniton ruokavalio

3. Rasvaa ei vältellä

4. Hedelmäien syöminen minimiin

5. Sokeri vaihtui makeutusaine Steviaan.

Katso Marion gluteenittoman suklaakakun ohje tästä!

 

Tieto

Terveellistä painonpudottamista

1. Puoli kiloa viikossa

Viiden kilon painonpudotus hyödyttää terveyttä, jos pudotuksen tekee viisaasti ja rauhallisesti. Silloin vyötäröltä häviää haitallista rasvaa, verenpaine laskee, veren sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta paranee ja riski sairastua kakkostyypin diabetekseen pienenee.

2. 10 viikon urakka

Vähennä päivittäisestä ruokavaliosta 500 kcal (pullo keskiolutta 133 kcal, 100 g perunalastuja 545 kcal , 0,5 dl bearnaisekastiketta 300 kcal, kuusi lihapyörykkää 215 kcal). Puolita jotain ja jätä turhia pois.

3. Päivittäistä aktiivisuutta

On tärkeää tehdä liikkumisesta rutiini. Jos liikut vuoden ajan vaikka kahdesti viikossa, on suunta oikeampi kuin että riuhdot helmikuussa joka päivä ja sitten uuvut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla