Kuinka yliherkästä lapsesta tuli menestynyt elokuvaohjaaja. Tai perheenisästä pettäjä ja alkoholisti. Matti Kassila, 88, kertoo uusimmassa et-lehdessä elokuvista ja elämästään.

- Elokuvat ovat olleet aina kumppaneitani. Niiden avulla olen voinut sekä käsitellä omia tunteitani että koskettaa muiden tunteita. Viedä katsojaa kuin pässiä narussa ja antautua itsekin vietäväksi. Ja se naru, se on aina tunne, Matti Kassila sanoo.

Mies, joka on nähnyt tuhansia elokuvia ja ohjannut useita kymmeniä, muistaa kirkkaasti, mistä kaikki alkoi. Ensimmäinen elävä kuva Haapamäen Nuorisotalon kovilla penkeillä oli viisivuotiaalle järisyttävä.

- Lapsuuteni elokuvat olivat niin paljon elämää suurempia. Niissä kiisi komeita junia, lentokoneita ja hurjia autoja, joita en tiennyt edes olevan olemassa, hän mjuistelee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viina ja naiset olivat nuoren Kassilan harhakuvitelmien päärooleissa. Vaikka Kassilalla oli vaimo ja neljä lasta, perhe-elämä ei ollut auvoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Koin olevani kyvytön parisuhteeseen. En pystynyt lainkaan aviolliseen uskollisuuteen.

Vaimo oli silti Kassilan suojamuuri, koska hän varjeli lapsia isän alkoholismilta ja piti kotikulisseja pystyssä. Kassila oli tuurijuoppo, joka yleensä joi vain töidensä lomassa.

Matti Kassilaa ei nolota. Hän on käynyt hölmöilynsä läpi moneen kertaan sen jälkeen, kun kiersi pullonkorkin kiinni.

Lue koko artikkeli et-lehdestä 8/02.

Sisältö jatkuu mainoksen alla