Kuusikymppiset Leena ja Jaana elävät yhdessä tavallista elämää. Jaanalla on lapsia, jotka kutsuvat häntä isäksi: olihan hän ennen mies. Leena on biseksuaali.

Tässä suhteessa on selvästi kyse rakkaudesta. Ja sitoutumisesta sekä taidosta hyväksyä toinen juuri sellaisena kuin tämä on.

Naiset tahtovat kertoa tarinansa, jotta tieto leviäisi ja kanssaihmisten ennakkoluulot painuisivat unohdettujen muinaismuistojen joukkoon. He painottavat, että he elävät ihan tavallista elämää ja nauttivat arjesta.

– Olen kokenut olevani tyttö jo ihan pienestä pitäen, mutta enhän tiennyt, mitä se oikein tarkoitti, Jaana kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Noin 20 vuotta sitten Jaana oli nelikymppinen. Hänen kuopuksensa oli vuoden ikäinen, tytär muutamaa vuotta vanhempi. Vaimo ei millään saattanut hyväksyä miehensä päätöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaapin ovet aukenivat hitaasti. Muutos Jaanaksi alkoi siitä, kun mies alkoi käyttää naisten vaatteita. Pikkuhiljaa hän muuttui yhä naisellisemmaksi.

Pian kotoamuuton jälkeen Jaana alkoi käyttää naishormoneja, kävi tutkimuksissa ja alkoi odottaa sukupuolenvaihdosleikkausta.

Muutos Jaanaksi kesti kymmenen vuotta. Vuonna 1994 nimi muuttui Jaanaksi ja sosiaaliturvatunnus meni uusiksi.

– Se oli todellinen hyppy tuntemattomaan. Sitten tapasin Leenan. Jotakin loksahti. Olemme olleet yhdessä siitä saakka, vuodesta 1993. Rakkautta lujitti se, että olimme samanikäisiä ja ajattelimme jo silloin asioista samalla tavalla, Leena kertoo.

Rakastuminen oli naisille tärkeä asia. Molemmat olivat vuosikausia taistelleet oman identiteetin kanssa, ja sitten löytyikin ihminen, jolle ei tarvinnut todistella mitään.

Lue koko haastattelu et-lehdestä 19.

Sisältö jatkuu mainoksen alla