8. maaliskuuta vietetään Kansainvälistä naistenpäivää - skål meille kaikille naisille! Tiesitkö, että päivän historia ulottuu yli 100 vuoden taakse?

Ensimmäisenä naistenpäivää alettiin juhlia Yhdysvalloissa. Vuonna 1909 Amerikan sosialistipuolue julisti Kansalliseksi naistenpäiväksi 28. päivän helmikuuta. Päivää vietettiin helmikuun viimeisenä sunnuntaina vuoteen 1913 asti.

Yhdysvalloista tasa-arvon ja naisten oikeuksien huomioiminen levisi Eurooppaan ja Venäjälle. Euroopassa sosialistinen naisliike taisteli naisten äänioikeuden puolesta, vaikka se jo esimerkiksi Suomessa olikin toteutunut.

Kansainvälinen naistenpäivä sai alkunsa Kööpenhaminassa  elokuussa 1910 pidetyssä sosialististen naisten kongressissa. Suomesta kokouksessa olivat mukana kansanedustajat Hilja Pärssinen, Miina Sillanpää, Aura Kiiskinen, Hilda Herrala ja Ida Aale-Teljo. Pitkään naistenpäivää juhlittiin lähinnä työväen ja sosialististen puolueiden piirissä.
 
Yhdistyneet Kansakunnat julisti 8. päivän maaliskuuta Kansainväliseksi naisten päiväksi Naisten vuonna 1975.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Päivän virallinen nimi on Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tänä vuonna YK:n viralliseen Naistenpäiväohjelmaan kuuluu tapahtuma, jossa puhuvat muun muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ja Yhdysvaltain senaattori Hillary Rodham Clinton.

Sittemmin päivä on saanut poliittisen merkityksen lisäksi kaupallista kuorrutusta. "Naistenpäivätarjouksina" mainostetaan teemaan mukaan kehiteltyjä leivoksia, alennuksia kauneushoidoista ja vaikkapa huiveista tai teatterilipuista.

Naistenpäivänä voit Helsingissä osallistua myös Kävele sydämen puolesta -tapahtumaan!

Kävittekö, pääkaupunkiseudulla asuvat tai muut, osallistumassa tapahtumaan ja kävelemässä Marcon ja muiden reippaiden kanssa? Millaista oli?

Sisältö jatkuu mainoksen alla