Liikenne -ja viestintäministeriössä pohditaan parhaillaan erityisesti iäkkäille ihmisille suunnattua rajoitettua ajokorttioikeutta. Sen haltija saisi ajaa esimerkiksi vain päivällä tai vain rajoitettuja, tuttuja reittejä.

Kyseessä olisi ajokortti, jossa nykyisen ajokortin edellyttämästä terveystasosta voitaisiin hiukan poiketa. Tällaisella kortilla on nimensä mukaisesti tietysti rajoituksia, sillä ei esimerkiksi voisi ajaa kuin päiväsaikaan.

Mistä idea?

Ajatus rajoitetusta ajokorttioikeudesta perustuu EU-direktiiviin, ja tämäntapaisia ikäihmisten ajokortteja on käytössä jo joissakin Euroopan maissa. Liikenne- ja viestintäministeriön asettaman työryhmän mielestä tämä helpottaisi muun muassa syrjäseudulla asuvien asioiden hoitoa.

Mikä muuttuisi?

Nykyään ajokortti on uusittava 70-vuotiaana ja sen jälkeen aina tasaisin määräajoin. Uusimiseen tarvitaan lääkärin lausunto ajajan näkö- ja hahmotuskyvystä sekä motorisista kyvyistä. Rajoitetussa ajokortissa joistakin terveysvaatimuksista, tosin ei näkökyvyn rajoista, voitaisiin hieman tinkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä mieltä olet?

Rajoitetun ajo-oikeuden selvitystyö käynnistyy ensi syksynä. Mitä mieltä olet ikäihmisille suunnatusta ajokortista? Keskustele!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lukekaapa uutisia. Nuoret kyllä telovat itsensä ja autolastillisen kavereita, mutta vanhukset ajelee motarilla vastaantulevaa liikennettä kohti ja poukkoilevat kolmioiden takaa eteen jne. Se on tuhoisaa, jos mikä. Onhan näitä esimerkkejä. Ei ole kauaakaan kun vanha ukkeli tuli suoraan kohti taksia, jossa matkustanut potilas menehtyi ja oli juuri toipumassa vakavasta sairaudesta. Että sillälailla. ja näkeehän sen käytöksestä, jos vanha mies töpeksii,. heti mulkoilee muita kuin syyllinen olisi aina siellä, vanhat mummot nyt eivät edes älyä uunoilevansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla