Pannaanpa puntariin suomalaisen miehen terveys. Tilanne ei ole niin paha, kuin kuvitellaan, mutta paljon on vielä mysteerejä, kuten erektiohäiriöt, lyhyt eliniän odotus ja osteoporoosi.

 • 1 Miksi suomalaisilla miehillä on Pohjoismaiden lyhin eliniän odote 77, 5 vuotta?

  Elintavat ovat syynä miesten huonoon sijoittumiseen kansainvälisissä vertailuissa. Suomalaiset miehet ovat olleet kovapäisempiä hoitoon hakeutumisessa ja terveyssuositusten noudattamisessa kuin muut pohjoismaalaiset. Suomalaisilla miehillä on Pohjoismaiden lyhyin eliniän odote Grönlantia lukuun ottamatta.

 • 2 Vieläkö viina, tupakka, liikkumattomuus ja yksipuolinen ravinto tappavat suomalaisia miehiä?

  Miesten alkoholikuolemat ovat hieman vähentyneet suhteessa naisten alkoholista aiheutuviin kuolemiin. Yleisimmät miesten kuolinsyyt ovat kuitenkin edelleen elämäntapasidonnaisia: syövät, sydän- ja verisuonitaudit, diabetes sekä ylipaino. Mies tekee itsemurhan useammin kuin nainen.

 • 3 Lähes joka toinen mies kärsii erektiohäiriöistä, miksi?

  Erektiohäiriöön on vaikea löytää yhtä syytä. Häiriössä on sekä fyysinen että psyykkinen ulottuvuus, myös elämäntavoilla on suuri vaikutus. Tupakoiva, runsaasti alkoholia käyttävä, vähän liikkuva ja ylipainoinen mies on syrjäytymisvaarassa myös seksuaalisesti.
  Erektiota heikentävät diabetes, kohonnut kolesteroli ja lääkeaineet sekä verenpaine- ja sepelvaltimotauti. Psyyken puolella laukaisijoita on monia: ahdistus, masennus, stressi, uupuminen, paniikkihäiriö, itsesyytökset, huolet, pelot ja murheet. Psyykkisiin syihin lukeutuvat myös parisuhteen ongelmat kuten puhumattomuus, seksuaalisen mielenkiinnon hiipuminen sekä läheisyyden ja luottamuksen puute.

 • 4 Mistä johtuvat ikämiehen orgasmivaikeudet?

  Miehen orgasmi ja siemensyöksy ovat eri asioita. Mies voi saada orgasmin, mutta ei siemensyöksyä. Joissakin tilanteissa voi käydä niin, että miehen siemensyöksy suuntautuu ”taaksepäin” virtsarakkoon. Taaksepäin suuntautunut siemensyöksy voi johtua rakon kaulan sulkijalihaksen toimintahäiriöstä tai intiimialueen kirurgisista toimenpiteistä. Siemensyöksyn puuttuminen voi johtua diabeteksesta, MS-taudista tai selkäydinvammasta.
  Ikääntyvän miehen penis kaipaa enemmän ja kovempaa kosketusta kuin nuoremman. Tämä voi johtua testosteroniarvojen laskusta tai peniksen verenkierrollisista ongelmista.


  Lue myös: Enemmän seksiä, vähemmän sydänvaivoja: "Vaatii 2 orgasmia/viikko"

 • 5 Mitä kuuluu suomalaiselle miehelle töissä, perheessä, parisuhteessa?

  Pääsääntöisesti hyvää ja parempaan suuntaan ollaan menossa. Miehet uskaltavat erottua joukosta, eivätkä he aina käyttäydy perinteisten rooliodotusten mukaan. Miehet ovat yhä enemmän mukana perheen arjessa, ja he ovat valmiita näyttämään tunteitaan. Valitettavasti hyvinvointierot miesten välillä ovat suuria. Monet miehet kärsivät työttömyydestä ja yksinäisyydestä. Kaksikolmasosaa syrjäytyneistä on edelleen miehiä.

 • 6 Mikä miestä huolestuttaa ja miten siihen tulisi suhtautua?

  Isän ja isoisän rooli huolestuttaa montaa miestä. Lisäksi miehet hakevat tarvitse­miaan sosiaali- ja terveyspalveluja suhteellisesti harvemmin kuin naiset. Miehet ovat avunhakijoina suorastaan aliedustettuina. Miehisyydestä vallitsee edelleen melko yksi­puolinen sankarikuva, mikä voi ahdistaa miestä. Väkivallan kategorisesta kytkemisestä miehiin olisi luovuttava. Parisuhteessa miehen asema on muuttunut tasa-arvoisempaan suuntaan. Mutta nainen: kohtele miestä kuten toivoisit hänen kohtelevan sinua.

 • 7 Onko mies onnellisimmillaan yksin, miesporukassa vai parisuhteessa?

  Tuoreen tutkimuksen mukaan parisuhteessa elävät miehet ovat onnellisempia ja pitkäikäisempiä kuin yksinäiset miehet. Parisuhde tuo usein myös taloudellista vakautta, mikä sekin vaikuttaa onnellisuuteen. Parisuhteen merkitys korostuu etenkin eläkeläisten hyvinvoinnissa. Toinen tutkimustulos kertoo, että elämäntapamuutokset, kuten painonpudotus, onnistuvat miehiltä paremmin porukassa kuin yksin.

 • 8 Uusi miesten tauti on osteoporoosi. Mikä haurastuttaa miestä?

  Osteoporoosissa luu menettää lujuuttaan ja luunmurtumien vaara kasvaa. Murtumariski on suoraan suhteessa luuntiheyden vähenemiseen. Miehen luustoa haurastuttavat muun muassa tupakointi, perimä, testosteronivaje ja eturauhassyövän hoito sekä monet krooniset sairaudet ja lääkkeet, kuten kortisoni.

 • 9 Melkein joka toinen eläke­­­­­ikäinen mies syö D-vitamiinilisää. Ehkäiseekö se miehen osteoporoosia?

  Kyllä vain. Kalsium hidastaa luumassan vähenemistä ja saattaa myös vähentää nikamamurtuman uusiutumisriskiä. Kalsiumia saa parhaiten maitotuotteista ja kalasta. Jos maito ei maistu, päivittäinen 800 milligramman kalsiumlisä on tarpeen.
  D mahdollistaa kalsiumin ja fosfaatin imeytymisen luustoon ja turvaa siten luuston tärkeiden rakennusaineiden saannin. Osteoporoottisten murtumien vaara vähenee miehilläkin selvästi, kun D-vitamiinitasot ovat kohdillaan. Alle kuusikymppi­sille suositeltu päiväannos on 10 mikrogrammaa ja yli 60-vuotiaille 20 mikro­grammaa.
  8 kysymystä miesvaivasta: Tiedätkö milloin luusi alkavat hapertua?

 • 10 Mikä olisi miehelle käypää luuliikuntaa?

  Liikunta vahvistaa luita kaikenikäisillä, mutta eläkeikäiselle se on suoranainen luusuoja. Liikunta parantaa tasapainoa ja lihasten kuntoa ja ehkäisee sen vuoksi kaatumisten aiheuttamia murtumia. Älä stressaa lajista. Tärkeintä on, että liikut päivittäin. Jos haluat harrastaa luita tärisyttävää liikuntaa, sopivia lajeja ovat muun muassa erilaiset mailapelit, jumppa ja tanssi.

 • 11 Onko ikämiehen marssittava lääkäriin, jos epäilee kaatuessaan saaneensa vaikkapa vain hiusmurtuman?

  Ehdottomasti! Vasta murtuman sattuessa osteoporoosia yleensä aletaan epäillä. Kyse voi olla osteoporoottisesta murtumasta varsinkin silloin, jos kaatuminen kipeyttää lonkan, lantion, lannerangan, olan tai ranteen. Osteoporoosi löytyy DXA-nimisessä luuntiheysmittauksessa. Niitä tehdään myös yksityisesti, joten voit hakeutua mittaukseen varmuuden vuoksi.

 • 12 Miksi miesten on niin vaikea puhua tunteistaan?

  Yleisesti ajatellaan, että nainen on se, joka kaipaa keskustelua enemmän. Tämä stereotypia ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa, sillä myös mies voi kaivata enemmän keskustelua parisuhteessa. Tämä johtuu siitä, että omaksumme keskustelukulttuurimme lapsuudenperheestämme. Hiljaisessa perheessä kasvanut puhuu parisuhteessakin vähemmän kuin pitkiin ja syvällisiin keskusteluihin jo lapsena tottunut.

 • 13 Mistä johtuu miehen virtsankarkailu?

  Heikot lantionpohjan lihakset aiheuttavat miehille virtsaamisen, ulostamisen ja seksuaalitoimintojen häiriöitä. Yli 60-vuotiailla miehillä on paljon lantionpohjan lihasten heikkoutta. Jopa noin joka neljännellä yli 70-vuotiaista miehistä esiintyy haittaavaa virtsanpidätyksen häiriötä.


  Mies, jumppaa alapäätä ja saat virtsankarkailun kuriin!

 • 14 Miksi miesten pissa­vaivoista puhutaan niin vähän?

  Suurimmalle osalle miehistä on uutta, että lantionpohjanlihasten häiriöt voivat olla myös heidän ongelmiensa takana. Nämä ongelmat voidaan kuitenkin ratkaista niinkin pienellä hoidolla kuin lantionpohjanlihasten harjoitteilla. Vaiva voi olla monelle häpeällinen, eivätkä he uskalla ottaa asia puheeksi ja siksi jäävät ilman hoitoa ja vertaistukea. Naisten lantionpohja on miesten lantionpohjaa heikompi ja vaurioituu helposti esimerkiksi synnytyksessä. Tämän vuoksi naisten lantionpohjan­lihasten treeni saa paljon enemmän huomiota.

 • 15 Mistä kertoo kohonnut PSA-arvo?

  PSA on lyhenne sanoista prostataspesifinen antigeeni. Se on prostatasolujen tuottama valkuaisaine, jota löytyy pieniä määriä veriplasmasta. Mitä suurempi prostata on, sitä suurempi on plasman PSA-pitoisuus. Iän mukana prostata kasvaa, jonka vuoksi myös viitearvojen yläraja melkein kaksinkertaistuu 56 ikävuoden jälkeen. PSA-arvo kohoaa selvästi yli viitearvojen, jos prostata suurenee huomattavasti eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun seurauksena. Viitearvojen ylittyminen ei siis  aina merkitse syöpää.
  Eturauhasen syöpäsolut kyllä tuottavat PSA:ta, joten sen pitoisuus suurenee syövän yhteydessä. Mitä korkeampi PSA-arvo on, sitä suurempi on prostatasyövän mahdollisuus. Arvolla 4–10 g/l syövän mahdollisuus on noin 25 prosenttia ja arvon ollessa yli 10 g/l syövän mahdollisuus nousee runsaaseen 50 prosenttiin.

  Asiantuntijat ja lähteet: Osteoporoosista Fimean lääketurva- ja informaatioyksikön päällikkö ja osteoporoosin Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja Leo Niskanen. Miehen asemasta Kari Välimäki, Merimieskassa, Mika Gissler,THL, ja NOMESKON terveystilastot.
  Muut lähteet: etlehti.fi, Duodecim / Miesten tutkimuksia, Men´s Health, kaypahoito.fi ja Luuliitto.

Lääkärin valitsemista helpottaisi kovasti, jos ei tehtäisi niin numeroa siitä erikoisalasta, uskoo lastenpsykiatri ja psykoterapeutti Janna Rantala.

Kun nyt on jo omalääkäriä ja vapaavalintaista hoitokuntaa ja tulevaisuudessa kuulemma joku sote, niin eikö laitettaisi samalla remonttiin tätä erikoislääkärijärjestelmäkin? Ainakin avohoidossa. Nykyisellään potilaan on mahdoton tietää kokeilematta, onko lääkäri sittenkään hänelle sopiva. Ja vääristä valinnoista aiheutuu usein molemminpuolista harmia, jopa valituksia.

Lää­kärin valitsemista helpottaisi kovasti, jos ei tehtäisi niin numeroa siitä erikoisalasta. Jaoteltaisiin sen sijaan kollegakunta käytösperusteisiksi erikoisryhmiksi, eräänlaisiksi palvelulupauksiksi. Näin uuden alun edessä riittäisi neljä perusryhmää, joihin kukin lääkäri voisi pyrkiä erikoistumaan.

"Vo.max.5min"-lääkärin luona viivytään keskimäärin 3,5 minuuttia. Hänellä on periaate: jos potilas ehtii istumaan, peli on menetetty. Auskultoida voi aivan hyvin toppatakin läpi, seisaaltaan, ennen kuin potilas on ehtinyt kättään ovenkahvasta irrottaa. Lähetteet ovat ytimekkäitä kuin Hotakaisen lause: P.k. hoitoon. Lääkärin ajat ovat aina täynnä, mutta ylimääräisiä saa tunkea joka väliin, kyllä tässä ehtii. Hoitotakuu pitää, kansa virtaa kuin ämpäreitä jaettaessa.

Esimerkiksi oma aviomieheni listautuisi oitis tälle kollegalle. Eihän hän mene lääkäriin jutustelemaan, vaan saamaan kyllä- tai ei-vastauksen. Onko mennyt keuhkoihin? Ei ole. Voiko men­nä töihin? Kyllä voi.

Itse valitsisin "Empa"-lääkärin. Hän jaksaisi kiinnostua empaattisesti pikkuvarpaan kynnen poikkeamasta, joka juolahti mieleeni kun 20 minuutin vastaano­tosta on käytetty rutiinireseptin uusintaan 2 minuuttia ja kuulumisten vaihtamiseen 22 minuuttia. Yhdessä sitten arvuuttelisimme huolekkaasti kynnen ulkomuotoa ja muistelisimme Aunetädillänikin olleen vasaravarpaat, mutta ei kai tämä nyt sitä kuitenkaan.

Näitä kahta palvelulupausryhmää yhdistää vuorovaikutusmalli, jossa potilas menee lääkäriin kuulemaan mistä mahtaa olla kyse. Se ei tietenkään sovi potilaille, jotka ovat selvittäneet asian jo itse. He varaavat vastaanottoaikansa, jotta lääkäriä voidaan ystävällisesti informoida tarvittavista tutkimuksista ja hoitotoimenpiteistä.

"Toki"-vastaanottoa pyörittävä ilahtuu potilaan omaaloitteisuudesta. Jos potilas kerran pyytää, niin mikä ettei. Onhan palvelutapahtuma aina sujuvampi, kun asiakas on lukenut menun etukäteen vaikkapa netistä, ja tietää jo kynnyksellä mitä tilaa. Halpa on se mielenrauha, jonka voi labrapaketin hinnalla palauttaa. Ja jos koiraa kerran ahdistaa omistajan varpaankynnen muutos, niin toki laitamme hauvalle rec Diapam 10 mg, no. C, 1x3 tarv.

Sen sijaan "Inttä"-erikoisalan valinneen lääkärin verenpaine nousee, kun potilas esittelee Google-hakunsa ja JAMA-artikkelikopionsa. Palvelulupaus on selkeä: ei ja inttämisenkin jälkeen ei. Antibioottia ei hevillä tipu, enkä mittaa ihan vain tiedonjanosi vuoksi edes hemoglobiiniasi. Varpaankynnen muutos ei ole indikaatio kokovartalon TT:lle, vaikka naapurilla onkin syöpä. Ja ei, minua ei kiinnosta Mitä halvattua -lehden näkemys lääkärikunnan salaliitosta.

Lääkärit suorastaan jonottaisivat tähän käytösperusteiseen erikoisryhmään! Työnantaja rakastaisi tätä kulut kurissa pitävää kuntakollegaa! Vastaanotolla tosin saattaisi olla hiljaista. Vaan jäisipä sitä enemmän aikaa inttää.

Kirjoittaja LL Janna Rantala on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja tietokirjailija, joka myös kouluttaa lastenpsykiatriaan ja vanhemmuuteen liittyvistä aiheista.

Onko illallis- tai kahvipöytään tulossa vieras, jolle viljat eivät sovi? Pidä tarkasti silmällä pakkausselosteita. Yliherkkyydestä, allergiasta tai keliakiasta kärsivälle monet tutut elintarvikkeet ovat vaaranpaikkoja.

Gluteenittomat tuotteet eivät aina sovellu vilja-allergikolle. Siinä missä keliaakikko voi yleensä huoletta syödä vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita, saattaa yliherkkyyksiä omaava saada niistä voimakkaita oireita. Allergisia reaktioita aiheuttavat ainesosat eivät ole kiveen kirjoitettuja. Jos mahdollista, tiedustele ennakkoon, sopiiko tietty tuote tai raaka-aine kylään saapuvalle ruokarajoitteiselle.

 

1. Pakasteranskalaiset ja –lohkoperunat

Kylmäaltaasta löytyvien perunatuotteiden ainesosalistaus kannattaa syynätä tarkkaan. Osa pakasteranskalaisista ja –lohkoperunoista sisältää vehnää. Jos valmistat ensin paneroituja ja sitten viljattomia tuotteita, muista huolehtia ruuanlaittovälineiden puhtaudesta. Jopa pienet vehnämäärät voivat aiheuttaa yliherkälle tukalan olotilan.

2. Sipsit

Perunalastut eivät tavallisesti sisällä gluteenia tai viljoja. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin tuubiin pakatut, vehnää sisältävät Pringlesit. Jos sipsihyllyn valikoima epäilyttää, valitse tarjottavaksi maissilastuja, popcornia tai maustamattomia pähkinöitä.

3. Hillot

Osa kaupan hilloista sisältää vilja-allergikolle sopimatonta glukoosi-fruktoosisiirappia. Kyseisen ainesosan valmistuksessa käytetään vehnää. Glukoosi-fruktoosisiirappi sopii kuitenkin keliaakikolle, sillä sen sisältämä gluteeni poistuu valmistusvaiheessa.

4. Nonparellit

Iloisen väriset kakkukoristeet sisältävät vehnätärkkelystä, joka ei sovi vilja-allergikolle tai yliherkälle. Strösselit ovat nonparelleja turvallisempi valinta. Tarkista kuitenkin ainesosaluettelo.

5. Jäätelö

Tavalliset tuuttijäätelöt ovat vehnävohveliensa takia luonnollisesti pannassa niin keliaakikoilta, vilja-allergikoilta kuin yliherkkyyksistä kärsiviltä. Siinä missä keliaakikko voi syödä useimpia tavallisia puikko- ja pakettijäätelöitä, löytyy viileistä herkuista yliherkille ja allergisille sopimatonta vehnäperäistä glukoosisiirappia, fruktoosisiirappia, vehnätärkkelystä, dekstroosia tai maltodekstriiniä. Jäätelöistä turvallisia valintoja ovat esimerkiksi tietyt Pappagallo ja Ben & Jerry’s –merkkien maut. Luontaisesti valmistetut, kotimaiset Jymy-jäätelöt ovat myös viljavapaita tuotteita.

6. Soijakastike

Itämaisten ruokien maustamiseen käytetty soijakastike sisältää tavallisesti vehnää. Markkinoilla on kuitenkin gluteenittomia vaihtoehtoja keliaakikoille. Allergikoille ja yliherkille sopivat luontaisesti viljattomat soijakastikkeet. Tällainen on muun muassa monista vähittäiskaupoistakin löytyvä, pelkästään soijapohjainen Soy King – kastike.

7. Ketsupit, majoneesit, sinapit

Ketsupit, majoneesit ja sinapit saattavat sisältää vehnää, tavallisesti glukoosi-fruktoosisiirapin muodossa. Felixin ja Heinzin maustamattomat ketsupit ja majoneesit ovat turvallisia valintoja ruokarajoitteisille. Myös Auran sinapit ovat viljattomia ja soveltuvat täten sekä keliaakikoille, allergikoille että yliherkille.

8. Karkit

Makeisostoksilla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tuoteselosteisiin. Lähes kaikissa makeisissa on glukoosi-, fruktoosi, tärkkelys- tai glukoosi-fruktoosisiirappia, joka tekee niistä allergisille ja yliherkille sopimattomia. Mikäli löydät makeisia, joiden glukoosisiirappi on maissipohjaista, osta karkit mieluummin valmiissa pussissa, kuin irtokarkkihyllystä. Koska kauhoilla poimitaan namuja jokaisesta laarista, on niissä jäämiä allergisoivista ainesosista. Perinteisessä lakritsassa on aina vehnää, mutta markkinoilla on myös gluteenittomia, keliaakikoille sopivia vaihtoehtoja. Täysin viljatonta ruokavaliota noudattavalle varma makeisvalinta on esimerkiksi Fazerin Wiener Nougat.

Viljoja löytyy myös muista yllättävistä tuotteista. Erityisen yliherkät voivat saada oireita myös näistä:

9. Kosmetiikka

Meikit ja hiustenhoitotuotteet saattavat sisältää hydrolysoitua vehnäproteiinia, HVP:tä. Pehmeän rakenteensa, vaahtoavuutensa ja kosteuttavuutensa takia se on suosittu kosmetiikkateollisuuden raaka-aine. HVP voi aiheuttaa yliherkälle turvotusta, kutinaa ja paukamia, pahimmillaan jopa anafylaktisen shokin.

10. Kahviautomaatit

Työpaikan kahviautomaatin hyödyntäminen voi olla viljayliherkälle petollinen valinta. Esimerkiksi tietyt Selectan automaattien erikoiskahvit sisältävät glukoosisiirappia ja maltodekstriiniä. Allergisen kannattaa myös aina varmistaa, annosteleeko kone kaikki juomat samoja putkia pitkin.

Mistä tuotteesta tai elintarvikkeesta sinä olet löytänyt piilovehnää? Kerro se meille kommenteissa!

Gluteeniton vehnäleipä

Oho – viljaa on vaikka missä! Katso lista

Vehnätärkkelys ei ole ainakaan täysin varmasti gluteeniton, jos ainesosaluettelossa ei erikseen lue "gluteeniton vehnätärkkelys". Herkkiä keliaakikkoja ja ihokeliaakikkoja suositellaan välttämään myös ohramallasuutetta, joka on juuri siinä rajapinnalla sen suhteen, onko se gluteeniton vai ei. Se on siis vähägluteeninen ja siksi sitä kannattaa välttää, ellei keliaakikko itse tiedä voivansa ilman oireita sitä syödä. Ohramallasuutetta löytyy monesta tuotteesta, karkeista valmiskastikkeisiin. Yksi...
Lue kommentti

Tuo­reen ky­selyn mu­kaan va­jaa puo­let lääkä­reistä on jos­kus lievit­tänyt po­tilaan kärsi­mystä tie­täen, et­tä se ly­hentää po­tilaan elämää.

Tuo­reen Lää­käri ja kuoli­napu -ky­selyn mu­kaan 40 prosenttia lääkä­reistä ker­too jos­kus lievit­tä­neensä po­tilaan kärsimystä tietoi­sena sii­tä, et­tä se ­ly­hentää po­tilaan elämää. Heis­tä 87 prosenttia ko­kee toimi­neensa ai­na oi­kein.

Noin joka viides vastan­neista lääkäreistä on si­tä miel­tä, et­tä lää­käri tu­lee ai­na asettaa juri­diseen vas­tuuseen, jos hän te­kee kärsi­myksen lievit­tä­mi­seksi toimenpiteen, jo­ka ly­hentää po­tilaan elämää.

Joka kolmas avustaisi kärsivää potilasta itsemurhassa

Kol­mannes vastaa­jista on si­tä miel­tä, et­tä lää­käriä tu­lisi rangaista, jos hän avustaa poti­lasta päät­tämään elä­mänsä. Yh­tä mo­ni olisi kuitenkin it­se val­mis avus­tamaan vai­keista oi­reista kär­sivää poti­lasta te­kemään itse­murhan, jos lainsää­däntö sen sal­lisi.

Kaksi kolmesta ky­selyyn vastan­neesta lääkä­ristä on jou­tunut seu­raamaan oman lähei­sensä vai­keaa sai­rautta tai kärsi­mystä. Oma­koh­taiset koke­mukset lähi­pii­ristä ovat saat­taneet vah­vistaa tai muut­taa aiem­pia käsi­tyksiä kuolinavusta.

Noin jo­ka toi­nen vas­taaja il­moittaa kohtaa­vansa kuo­levia tai vai­keista oi­reista kär­siviä poti­laita työs­sään täl­lä hetkellä.

Suhtautuminen eutanasiaan aiempaa myönteisempää

Kuoli­na­vulle ei ole vakiin­tu­nutta määri­telmää. Täs­sä kyse­lyssä ter­millä vii­tattiin tilan­teisiin, jois­sa lää­käri lie­vittää potilaan kärsi­mystä lä­hellä kuo­lemaa tietoi­sena sii­tä, et­tä se voi ly­hentää po­tilaan elämää. Kuoli­napua voi ol­la hoito­toimen­piteen teke­minen, hoi­dosta pidät­täy­ty­minen tai po­tilaan neuvo­minen ja vä­lineen anta­minen elämän päättämistä var­ten.

Ky­selyn toteu­tettiin syys­kuussa Lääkä­ri­liiton, Duode­cimin ja Hy­vä kuo­lema -yhteis­vas­tuu­hankeen yhteis­työnä. Sii­hen vas­tasi 3 100 työi­käistä lää­käriä. Noin kolmanneksella vastanneista oli 10 vuo­den ko­kemus kuo­levien tai vai­keista oi­reista kär­sivien poti­laiden hoi­dosta. Vain yhdeksällä prosentilla ei ol­lut lain­kaan koke­musta kuo­levien hoi­dosta.

Euta­nasia ra­jattiin ky­selyn ulko­puo­lelle, kos­ka Lääkä­ri­liitto ja Hel­singin ylio­pisto seu­raavat euta­nasiaa kos­kevia mielipi­teitä toi­sella tutki­mus­sar­jalla. Lää­kärien suhtau­tu­minen euta­nasiaan on muut­tunut aiem­paa myönteisemmäksi.

Näin lääkärit kommentoivat kuolinapua

"Ky­symys on eetti­sesti vai­kein mi­tä lääkä­rille voi tul­la eteen."

"Tär­keintä elämän lo­pun ol­lessa lä­hellä on elämän laa­tu, ei pi­tuus."

"Itse­mur­hassa avus­ta­minen so­tii vas­taan käsi­tys­täni lää­kärin etii­kasta ja roo­lista."

"Kär­si­mystä pi­tää ai­na hel­pottaa, mut­ta mis­sä me­nee se häi­lyvä ra­ja, et­tä toimen­pide voi­kin jou­duttaa kuo­lemaa?"

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Erikoislääkäri Sa­ri Hannu­kainen toi­voo saa­vansa työsken­nellä eri ikäisten ih­misten ympä­röi­mänä. Hänen mielestään työinnokkaita senioreita pitäisi auttaa jatkamaan töissä.

Työ asettaa ih­misiä hy­vin eriar­voiseen asemaan jo sii­täkin lähtö­koh­dasta, et­tä toi­silla si­tä on lii­kaa ja toi­silla si­tä ei ole. Työn kuormit­tavuus koe­taan eri ta­voin ja työs­tä luopu­minen ja eläk­keelle siirty­minen on usein odo­tettua, mut­ta se voi ol­la myös kiro­sana.

Työ an­taa si­sältöä elämään ja pi­tää kiin­ni ar­jessa. En ole vakuut­tunut sii­tä, et­tä jo­kaisen tu­lisi jää­dä eläk­keelle eläkeiän täyt­tyessä. Mik­si täy­sin työssään pär­jääviä, suunnat­toman tieto­taidon omaavia senio­reja pi­täisi heit­tää pois työelä­mästä, mi­käli he ha­luavat ja kyke­nevät jat­kamaan sii­nä? Heitämmekö heidän mukanaan hukkaan suunnat­toman tieto­määrän ja koke­muksen?

Lue lisää: Suomalaiset seniorit töissä EU-keskiarvoa pidempään

Työtaakka kevyemmäksi työnajolla

Yksit­täisen työte­kijän fyy­sinen ja psyyk­kinen kun­to tulisi ottaa huomioon entistä paremmin. Oli­siko vanhemman työntekijän työkuvaa mahdol­lista muut­taa vä­hemmän kuormit­ta­vaksi? Se voisi onnistua työ­määrää vähen­tä­mällä tai jaka­malla si­tä nuo­remman työnte­kijän kans­sa.

Työs­tä puhut­taessa paino­tetaan usein sen tehok­kuutta. Yksit­täisen ih­misen koh­dalla tär­kein asia on kui­tenkin työs­sä viihty­minen ja arvos­tuksen saaminen työn­sä kaut­ta, olipa ky­se sit­ten Nobel-tut­ki­jasta tai kotiäi­distä. Meil­lä kai­killa on oma tär­keä paik­kamme yhteis­kun­nassa. Työs­sään viih­tyvä ja moti­voi­tunut työte­kijä on kul­lan ar­voinen ko­ko työyhtei­sölleen. 

Olen seu­rannut lä­hellä elä­keikää olevan, se­kä eläk­keellä olevan hen­kilön innos­tavaa työl­leen antau­tu­mista. Ihmetellen ihailen heidän ute­liai­suuttaan ja roh­keuttaan vie­dä lä­pi muu­toksia omassa työs­sään. Toisaalta tie­dän myös nii­tä, jot­ka naut­tivat elä­ke­päi­vistään lapsen­lap­si­kat­raastaan huo­lehtien.

Lue lisää: Pertti Tamminen, 69, tekee kolmekymppisen työpäivän

Ikä ei voi olla ainoa eläkekriteeri

Hyvä elämänlaatu merkitsee sitä, että on mahdol­lisuus teh­dä valin­toja. Eläk­keelle siirty­minen voi ol­la uu­si mahdol­lisuus to­teuttaa haa­veita, teh­dä muu­toksia elä­mässä ja pääs­tä eroon rasit­ta­vasta ja pit­kään jatku­neesta työn kuormi­tuk­sesta.

Ikä ei voi kui­tenkaan ol­la auto­maat­ti­sesti ai­noa kri­teeri eläk­keel­le­siir­ty­miseen, jos työnte­kijä haluai­si jat­kaa työu­raansa, ja hä­nen tervey­tensä ja työtilanne niin sal­lii.

Ai­koinaan nuo­rena lääkä­rinä olen saa­nut opas­tusta taita­vilta ja kärsi­väl­li­siltä kolle­goilta ja op­pinut heil­tä pal­jon – etenkin sel­laista, mi­tä ei kir­jojen sivuilta ky­kene omak­sumaan. Van­hemmat kol­legat ovat ol­leet mi­nun työ­ni rik­kaus. Nä­kisin tule­vai­suu­teni mielel­läni eri-ikäisten ammat­ti­laisten ympäröi­mänä.

Kirjoit­taja Sari Hannukainen on yksi­tyis­sai­raa­lassa työsken­te­levä anes­te­sio­logian ja teho­hoidon eri­kois­lää­käri.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.