Suomessa kasvatettu kukkopoika valmistettuna kukkotilan isännän ja mestarikokin reseptillä avaa komeasti juhlakauden.

Milla ja Kimmo Nikko ovat kasvattaneet kukkopoikia vuodesta 2005 Satakunnassa Kukonharjan kylässä, jonne Nikot muuttivat Helsingistä.

– Olin toiminut kymmenen vuotta keittiömestarina Helsingin huippuravintoloissa ja miettinyt, miksi Suomessa kukaan ei kasvata kukkoja, vaan ne tuodaan ravintoloihin Ranskasta. Siitä saimme liikeidean, Kimmo kertoo.

Kukon liha on tummempaa, suurisyisempää ja rasvaisempaa kuin broilerin. Broilereihin verrattuna kukkoja kasvatetaan melkein puolet pitempään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Pitkä kasvatusaika marinoi lihaan jo valmiiksi makua. Vahvoja mausteita ei tarvita. Appelsiini, yrtit ja valkosipuli toimivat loistavasti. Valmistuksessa oleellista on paistaa nahka rapeaksi kuumalla pannulla tai uunissa ja loppukypsentää liha mehevän kypsäksi matalammalla lämmöllä, Kimmo neuvoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kukkoa appelsiinikastikkeessa

4 annosta

4 kpl kukonpojan koipea
1 tl valkopippuria myllystä
1 tl suolaa
½ l kuumaa vettä

Glaseerauskastike
1 dl kukonpoikien haudutuslientä
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
1 rkl fariinisokeria
1 rkl rypsiöljyä

  • Leikkaa kukonpoikien koivet ja reidet erikseen nivelien kohdalta. Mausta palat pippurilla ja suolalla.
  • Laita palat uunivuokaan ja paahda 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Lisää kuuma vesi ja alenna uunin lämpö 175 asteeseen. Hauduta 45 minuuttia.
  • Ota koivet uunista ja siivilöi liemi. Valmista glaseerauskastike.
  • Laita kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta kastiketta liedellä 10 minuuttia. Voitele koipipalat kastikkeella. Paahda koipia uunissa 225 asteessa muutama minuutti, kunnes pinta saa kauniin värin.
  • Tarjoa appelsiinilohkojen ja curryvoissa paistetun kukkakaalin kanssa.

Kukkakaalia curryvoissa

4 annosta

1 pieni kukkakaali
2 dl vettä
50 g voita
2 valkosipulinkynttä
2 rkl vihreää currytahnaa
½ tl suolaa
1 dl silputtua minttua

  • Irrota kukkakaalista nuput. Laita vesi paistinpannulle ja kiehauta. Lisää nuput pannulle höyrystymään.
  • Kun vesi on haihtunut, lisää voi, hienonnettu valkosipuli ja currytahna.
  • Pyörittele kukkakaalinnuppuja pannulla muutama minuutti niin, että maut levittyvät nuppuihin tasaisesti. Kukkakaali saa jäädä napakaksi.
  • Silppua joukkoon tuoretta minttua.

Annoksen ohjeet laati Viskilän tilan isäntä Kimmo Nikko.

Kukkoa kotiin kannettuna

Viskilän tilan kukkopoikia saa joistakin erikoisliikkeistä eri paikakkunnilla, lista löytyy tilan kotisivulta.  

Tilan tuotteita voi tilata myös kotiin, kotitila.fi -palvelusta, joka on suomalaisen lähi- ja luomuruoan verkkokauppa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla