Kansallispukukonsultti Taina Kangas tietää kaiken ihanista puvuistamme. Hänet löytää Suomen kansallispukukeskuksesta Jyväskylästä.

Mitä sinulta kysytään eniten?
Erilaisia asioita korjaamisesta. Joskus pitää aloittaa puvun tunnistamisesta.

Kuinka paljon pukuja on?
Suomessa on yli 200 mallia, joista tarkistettuja on 98. Tarkistaminen tarkoittaa, että kansallispukuraadin ohjauksessa on tutkittu puvun historiallinen tausta ja koottu mallipuku, jonka väritys, ompelurakeneet, kaavoitus ja materiaalit vastaavat mahdollisimman tarkasti alkuperäistä. Puvulle on laadittu työohjeet ja kaavasarjat.

Miltä ajalta kansallispuvut ovat peräisin?
1800-luvun lopulla ryhdyttiin valmistamaan uusintoja kansan 1700- ja 1800-luvuilla käyttämistä juhlapuvuista. Pukujen suosio liittyy laajemmin kansalliseen heräämiseen ja itsenäistymispyrkimyksiin.

Miten vanhaa pukua voi korjata?
Ihanteellisinta olisi, jos asiakas voisi käydä näyttämässä pukua ja näkisin sen kunnon. Tärkeä osa on liivi, sen tulee olla oikean­kokoinen. Sen korjaaminen saattaa olla hankalaa, joten yksinkertaisinta on hankkia uusi liivi. Usein myös käytössä nuhraantuva paita kaipaa uusimista.

Miten puvusta huolehditaan?
Se pitää säilyttää valolta suojattuna, mielellään tilavassa pahvilaatikossa, jotta hame voi olla suorana. Tiukkoja taitoksia ja laskoksia tulee välttää, etenkin silkkiasusteissa. Huivit on viisainta rullata. Pukua ei saa roikottaa pitkiä aikoja. Ihoa vasten tulevat osat, kuten sukat ja paita, on hyvä pestä
aina käytön jälkeen. Hameille, housuille,
takeille ja liiveille riittää tuuletus.

Voiko eri pukuja yhdistellä?
Ei, puku on oma kokonaisuutensa. Mutta saman puvun tarkistetun ja tarkistamattoman mallin osia voi yhdistellä.

Entä korut?
Kansallispuvun kanssa käytetään vain pukuun kuuluvia koruja. Toive on, että kokonaisuus on ajanmukainen eikä esimerkiksi nykyaikainen korukello näy hihan päällä.

Millaiset kengät?
Yleisesti pukuihin sopivat mustat, eleettömät nauhakengät. Länsi-Suomen puvuissa voi käyttää mustia solkikenkiä. Karjalaisissa puvuissa jalkineiksi käyvät nahanväriset lipokkaat.

Entä jos päähine puuttuu?
Kyllä pukua voi silti käyttää. Päähineen ja korut voi hankkia yksittäin.

Mitä kansallispuvut maksavat?
Riippuu puvusta. Esimerkiksi kirjailujen määrä ja korut nostavat hintaa. Hinnat alkavat noin 2000 eurosta, tarvikepaketit ovat valmiita pukuja halvempia. Tarvikepaketin ostajalle suosittelen kurssia: on hauskaa ja hyödyllistä tuntea tekemiseen liittyviä työtapoja. Moniko tietää esimerkiksi sen, että paidan saumat ovat katesaumoja? Mahdollisimman paljon tehdään käsin, vetopoimituksista alkaen. Yleensä ihmiset innostuvat tekemään juuri alkuperäisin työtavoin.

Mistä voin ostaa kansallispuvun?
Esimerkiksi paikalliset Taitokeskukset ja Helmi Vuorelma Oy myyvät pukuja ja niiden osia. Yksityisiä valmistajia on Suomessa kymmenkunta.

Puhelinneuvonta (014) 2664381 ke–to klo 10–15,
kansallispukukeskus@jkl.fi
www.kansallispukukeskus.fi
www.kansallispuvut.fi

et-lehden lukijoiden kansallispukuja

http://galleria.nettiet.fi/kansallispuku

Vierailija

Tiesitkö tämän kansallispuvuista?

Hei, kyllä kaikilla kansallispuvuilla on omat niin liivin- kuin korusolkensa. www.vuorelma . net myy oman mallistonsa pukukorut, Kulta Seppo valmistaa pääosan muista kansallipukukoruista ja liivin soljista ja napeista. Kultakeskus muistaakseni valmistaa myös pronssinappeja ja joitakin koruja. Ja, kyllä.. kaikkia kansallispuvun osia voi ja saa tehdä itse tarkkojen ohjeiden na materiaalien mukaan. Kansallipukukeskukselta saa lisää tietoa tarvittaessa.. :) entinen alan ammattilainen
Lue kommentti
Vierailija

Tiesitkö tämän kansallispuvuista?

Lainaus: Kansallispukujen paljinsoljet Usein kansallispukujen soljet ovat aikain saatossa kadonneet. Uuden hankkiminen tuottaa ongelmia. Kaikkien pukujen oikeaoppisista soljista ei löydy edes kunnollisia kuvia. Voiko pukuun yhdistää toista muodoltaan samantyyppistä kansallispuvun paljinsolkea? Toivoisinkin nimenomaan korujen osalta tarkkoja tietoja ja kuvia. Osasta niitä löytyy, mutta kaikista ei. Miksi tämä kaksi kertaa, eikö yksi riitä? Mikä on oikeaoppinen solki? Tiedän vain pukuihin...
Lue kommentti