Eläkekortilla saa monia alennuksia. Listasimme parhaat vinkit aktiiviselle eläkeläiselle. Puuttuuko listalta joku tietämäsi hyvä eläkekortilla saatava alennus? Kerro siitä kommenteissa!

Työeläkekortilla ja kansaneläkkeensaajan kortilla saa useita rahanarvoisia etuja. Alennusten etsiminen voi kuitenkin olla hankalaa, sillä yritykset eivät niistä aina selvästi kerro. Eläkeläisetuja kannattaakin aina kysyä rohkeasti.

1. Liikkumaan

Moni kunnallinen ja yksityinen liikuntapaikka tarjoaa reiluja alennuksia eläkeläisille. 

Helsinki UH Fixin kahdeksassa uimahallissa ja kuntosalissa alennukset 45–50 prosenttia. Helsingin kaupungin uimahalleissa ja liikuntapaikoissa alennus on 45 prosenttia.

Espoo Kaupungin uimahallien ja kuntosalien sisäänpääsymaksu puoleen hintaan.

Vantaa Ihan Espoon tasolle ei Vantaan kaupunki pääse, sillä eläkeläisalennus on uimahalleissa ja kuntosaleissa tasan 48 prosenttiaTurku Kaupungin uimahalleissa ja kuntosaleissa eläkeläisalennus on 40 prosenttia.

Tampere Turku ja Tampere voivat kisata kaikeasta muusta, mutta eläkeläisalennus on samansuuruinen myös Tampereen kaupungin uimahalleihin ja kuntosaleille.

Oulu Myös Oulussa uimahallien ja kuntosalien alennusprosentiksi on päätetty 40.

2. Teatteriin

Kulttuuririentoihin mennessä kannattaa taas kaivaa eläkekortti esille. Monet teatterit tarjoaa eläkeläisalennuksia, mutta ne ovat harvoin kovin suuria. Myös elokuvista saa alennusta. 

Finnkino tarjoaa alennusta elokuvista eläkeläisille. Työeläkekorttia näyttämällä saat elokuvalipusta 30 % alennuksen normaalihinnasta arkena ennen klo 17 alkaviin näytöksiin. Muina aikoina alennus on 20 % normaalihinnasta. Nettivarausta tehdessä lippu varataan normaalihintaisena, mutta alennus huomioidaan, kun lunastat varauksesi lippukassalta. 

Tampere Sekä Tampereen Työväen Teatteri että Tampereen teatteri antavan eläkeläisille kahden euron alennuksen lipun hinnasta.

Helsinki Kansallisteatteri ja Kaupunginteatteri ovat tamperelaisia hövelimpiä. Kaupungiteatterin alennus on kolme euroa, Kansallisteatterin 4–5 euroa. 

Espoo Kaupunginteatteri antaa eläkeläisille  3–6 euron alennuksen.  

Jyväskylä  Kaikkiin Kaupunginteatterin esityksiin alennusta ei saa, osassa alennus on kaksi euroa.

Joensuun Kaupunginteatteriin kaikissa esityksissä eläkeläisalennus on kaksi euroa.

Lahti Kaupunginteatterin vakioalennus on kolme euroa.

Lappeenranta Lahden kanssa samoilla linjoilla on Lappeenrannan kaupunginteatteri kolmen euron alennuksellaan.

Seinäjoki Kaupunginteatteri antaa esityksistä kolmen euron alennuksen.

Kokkola Kaikkiin Kaupunginteatterin esityksiin ei saa lainkaan alennusta. Suurimmillaan alennus on neljä euroa.

Oulu reilummat alennukset saa Oulun Kaupunginteatterista. Niiden suuruus 3–4,50 euroa.

Turku Teatterisarjan ykkönen eläkeläisalennuksissa on Turun Kaupunginteatteri, jossa alennus 2–15 euroa! 

3. Konsertteihin

Klassisen musiikin konsertteihin saa teattereita parempia alennuksia. Rokkifestareille eläkeläiset voivat päästä jopa ilmaiseksi. 

Helsinki Kaupunginorkesterin konsertteihin eläkeläislippu maksaa 35–40 prosenttia peruslippua vähemmän. Radion Sinfoniaorkesterin konsertteihin alennus on samaa luokkaa. Raskaan rokin Tuska-festivaaleille pääsevät ilmaiseksi yli 65-vuotiaat.

Espoo Tapiola Sinfonietta antaa eläkeläisille noin 35 prosentin alennuksen. 

Lahti Sibeliustalossa esiintyvän Lahden Kaupunginorkesterin konsertteihin eläkeläiset saavat 3–5 eurona alennuksen. 

Turku Komeasti nimetty Turun Filharmoninen Orkesteri antaa eläkeläisille noin viiden euron alennuksen. Perinteikkääseen Ruisrockiin yli 70-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. 

Tampere Liki yhtä komeasti nimetyn Tampere Filharmonian  konsertteihin eläkeläiset saavat keskimäärin kuuden euron alennuksen.   

Oulu Oulu Sinfonian konsertteihin eläkeläiset saavat neljän euron alennuksen. 

Hannu Lintu harjoittelee RSO:n kanssa. Kuva: Heidi Piiroinen
Hannu Lintu harjoittelee RSO:n kanssa. Kuva: Heidi Piiroinen

4. Penkkiurheilemaan

Penkkiurheilevat eläkeläiset pääsevät alennuksella monen jääkiekko- ja jalkapallojoukkueen otteluihin. Esimerkiksi Oulun Kärppien kausikortin hinta on eläkeläisille melkein 30 prosenttia halvempi. Lähes kaikilla joukkueilla alennuslipun saa vain seisomakatsomoon, tosin Ässillä eläkeläispaikat taas ovat aina istumapaikoilla. 

Hämeenlinna HPK:n matseihin alennus on 40 prosenttia.

Tampere Paikalliskamppailun vie Tappara 27–62 prosentin alennuksillaan. Ilves jää 35–50 prosenttiin.

Turku TPS:n peleihin eläkeläislipun saa 11 prosentin alennuksella.

Rauma Paljon parempi alennus ei ole Lukollakaan, 12 prosenttia. Lukko 12%

Pori Länsirannikon ykkönen on (alennuksissakin) Ässät, joka antaa reilun 35 prosentin alennuksen.  

Lahti Pelicansin peleihin eläkeläisalennus on 33 prosenttia.

Kouvola Kymenlaakson ylpeys KooKoo tarjoaa eläkeläisille 18–22 prosentin alennuksen.

Lappeenranta Saipan alennus on paikasta riippuen 21–27 prosenttia.  

Jyväskylä Mukavan 30 prosentin eläkeläisalennuksen saa JYPin peleihin.

Mikkeli Jukurit tarjoaa 22 prosentin alennuksen.

Kuopio Kalakukkokaupungin Kalpalla on muhkea 40 prosentin eläkeläisalennus.

Vaasa Hiukan ujompi on Sportin 11–13 prosentin alennus.

Oulu Kärpät antavat eläkeläisalennusta 27 prosenttia.

 JYP ja Ässät vastakkain. Kuva: Hannu Rainamo.
JYP ja Ässät vastakkain. Kuva: Hannu Rainamo.

Hyppää kyytiin

Eläkekorttia vilauttamalla saa kaukojunista 20 prosentin alennuksen. VR:n lähijunien lippuja eläkeläiset voivat ostaa puoleen hintaan. Matkahuollon linja-autoissa alennusprosentti on 30.

Eläkeläisten on mahdollista ostaa Finnairin kotimaan lennoille yhdensuuntaisia lippuja puoleen hintaan. Muille Finnairin lennoille on rajoitettu määrä seniorilippuja, joilla saa edullisemmalla hinnalla joustavammat ehdot. Alle 65-vuotiaat eläkeläiset voivat varata lipun vain puhelinpalvelun kautta ja tarvitsevat Kela-kortin tai eläkepäätöksen. Yli 65-vuotiaat saavat alennukset myös varatessaan netistä.

Laivamatkoilla senioriryhmille on mukavia tarjouksia. Ryhmän voi koota kuka tahansa. Muuten alennukset ovat tiukassa.

Ennen eläkeläislipun ostamista kannattaa varmistaa, etteivät tavalliset liput ole halvempia. Esimerkiksi lentolippuja voi saada kymmenien prosenttien kampanja-alennuksilla. Kaukojunien säästöliput voivat tulla paljon halvemmiksi kuin eläkeläisalennetut perusliput.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä vastaava HSL antaa kansaneläkeläisille 25 prosentin alennuksen. Takuueläkettä saavat matkustavat puoleen hintaan.

Turun seudun joukkoliikenteessä eläkeläisalennus on 30 prosenttia.

Tampereella kertalipun saa puoleen hintaan.

Majapaikkaa etsimässä

Isot hotelliketjut muistavat senioreita ja eläkeläisiä alennetuilla hinnoilla. Osalla on kiinteä alennus, esimerkiksi Sokos Hotelsilla ja Radisson Blulla 10 prosenttia. Scandic-hotelleissa eläkeläishinta on halvimmillaan noin 90 euroa kahden hengen huoneelta.

Osalla ketjuista alennushinnan selvittäminen saaminen on hankalaa, sillä erikoishintaisia huoneita on rajallisesti ja normaalikin hinta vaihtelee varausajankohdan mukaan.

Hotelleistakin voi löytää eläkeläistarjousta edullisemman hinnan etenkin, jos varaa riittävän aikaisin. S- ja K-ryhmän etukorteilla voi välillä saada hotellin reilusti tavallista edullisemmin.

Yksittäisillä hotelleilla voi olla ketjuja parempia alennuksia. Asiaa kannattaa kysyä varausta tehdessä.

Puuttuuko listalta jokin tietämäsi hyvä alennus, jonka saa eläkekortilla? Kerro siitä kommenteissa!

Netin seuranhakupalveluissa liikkuu huijareita, joiden tavoitteena on luoda intiimi suhde ja seuraavaksi lypsää rahaa. Näillä neuvoilla vältyt lentämästä lankaan.

Turun seudulla toiminut mies sai vuonna 2015 tuomion Auervaara-tyyppisistä huijauksista, joiden uhreina olivat naiset. Yhden uhreistaan mies löysi internetin deittisivustolta. Toisessa tapauksessa turkulaisnainen rakastui netissä rikkaaseen mieheen, joka huijasi naiselta yli 330 000 euroa.

Miehiä taas kalastelevat usein ulkomailta viestittelevät naiset, joiden toimintaa pyörittävät rikollisjärjestöt.

Huijareiden tavoitteena on saada yhteystiedot, jotta voivat lähestyä uhriaan intiimimmin. Kun suhde kehittyy, vuorossa ovat rahapyynnöt milloin mihinkin syyhyn vetoamalla.

Joskus uhri tajuaa näpäyttää takaisin. Niin teki 62-vuotias Tiina Laukkanen, joka ei lähtenyt mukaan "amerikkalaissotilaan" huijaukseen, vaan vedätti tätä takaisin.

Kuinka nettipalstoilla rehellisin aikein liikkuva voi tunnistaa huijarin, nettipoliisi Marko Forss Helsingin poliisista?

 1. Nettirakashuijauksissa kyse on yleensä ulkomaalaisesta toimijasta, joten keskustelu käydään englanniksi.
 2. Huijari esiintyy esimerkiksi armeijan upseerina, öljynporauslautalla tai rakennusalalla työskentelevänä tai jossain muussa vastaavassa ammatissa, jossa ollaan yleensä reissun päällä.
 3. Lähestyminen voi tapahtua valeprofiililla Facebookissa tai jollain seuranhakupalstalla.
 4. Valeprofiilin voi tunnistaa esimerkiksi vain muutamasta kaverista listalla, jotka nekin ovat ympäri maailmaa. Myös vain muutama profiilikuva, jotka on lisätty kaikki samana päivänä, on paljastava merkki valeprofiilista. Profiilikuvia kannattaa myös googlailla kuvahaulla, jolloin kuvien oikea omistaja voi löytyä.
 5. Valetarinan tueksi on voitu tehdä jopa kotisivu, jossa esitellään esimerkiksi rakennusfirma, jossa henkilö on töissä. Yrityksen tietoja googlettamalla pääsee yleensä huijauksen jäljille.
 6. Huijari voi esittää todisteeksi passinsa kuvan ja erilaisia dokumentteja, mutta ne ovat aina väärennettyjä. Yleensä väärennyksen havaitsee melko hyvin.
 7. Muutaman viikon sisällä tutustumisesta tapahtuu jotain, jonka takia henkilö tarvitsee rahaa. Esimerkiksi lapsi on voinut joutua onnettomuuteen.
 8. Rahat pyydetään yleensä lähettämään sähköisten rahansiirtopalvelujen kautta. Esimerkkinä Western Union.
 9. Pyydetyt rahasummat nousevat aina sitä mukaan, kun rahaa lähetetään.

Oletko sinä törmännyt deittihuijariin? Pyysikö hän rahaa vai oliko hän muuten petollinen? Kerro kokemuksistasi alla olevassa kommentointikentässä.

 

Kun toimit järkevästi lainojen ja arvopapereiden kanssa, säästät sievoisen summan rahaa. 

 1. Asiakkaista kilpailevat pankit ottavat auliisti uusia laina-asiakkaita. Pankkisi saattaa laskea korkomarginaalia, jos ilmoitat kyseleväsi tarjouksia muista pankeista.
 2. Marginaalista voit neuvotella pankkisi kanssa, vaikkapa vuosittain, jos epäilet, että sinun maksamasi on selvästi korkeampi kuin senhetkinen yleinen taso. Hyvällä asiakkaalla on aina varaa esittää toivomuksia.
 3. Älä silti vaihda pankkia suin päin halvimman lainamarginaalin perässä. Vertaile, mistä pankista saat edullisimman pakettihinnan kaikista tarvitsemistasi pankkipalveluista.
 4. Jos sinulla on asuntolaina ja kulutusluotto, tapa kulutusluotto. Kulutusluoton korko on aina reilusti korkeampi kuin asuntolainan. Siksi Sinun kannattaa maksaa kulutusluotto mahdollisimman nopeasti pois, vaikka se hidastaisi asuntolainan maksamista. Voit pyytää pankista lyhennysvapaata ja näin vapautuvilla rahoilla voit kulutusluottoa.
 5. Hanki tarvitsemasi mieluummin säästöillä kuin kulutusluotolla. Pankkitililtä saamasi korkotuotto on paljon pienempi kuin kulutusluotosta maksamasi korko.
 6. Lähes nollakorkoisella pankkitilillä rahasi hupenevat inflaatiopeikon kitaan, vaikka se tällä hetkellä onkin melko vähäruokainen. Tutki, sopisiko sinulle säästäminen sijoittamalla. Rahastohin voi pistää vaikka muutaman kympin kuussa ja saada rahoilleen hieman parempaa tuottoa.
 7. Oletko myynyt arvopapereita? Jos et itse selvitä verottajalle arvopapereiden hankintahintaa, käyttää verottaja kannaltasi todennäköisesti epäedullista hankintameno-olettamaa.
 8. Muista vähentää aiempien vuosien arvopaperikaupoista aiheutuneet tappiot mahdollisista myyntivoitoista. Vuodesta 2016 lähtien sijoitustappiot on voinut vähentää saman tai viiden seuraavan vuoden aikana tulevista kaikista pääomatuloista, joita ovat arvopaperikaupan voittojen lisäksi muun muassa korko- ja osinkotulot sekä vuokratulot.

Auto vai joukkoliikenne? Raaskinko käydä teatterissa tai hierojalla? Näillä vinkeillä säästäät ilman suuria tuskia. 

 1. Käyttämällä joukkoliikennettä ja jättämällä auton autoliikkeeseen, säästät mahdollisen autolainan kulut, verot, vakuutus- ja katsastusmaksut sekä polttoaine-, rengas- ja korjauskulut. Sanalla sanoen: tuhansia. Joka vuosi.
 2. Jos ajat harvoin, voi ahkerakin taksilla ajaminen olla halvempaa kuin oman auton pitäminen.
 3. Jos sinulla kuitenkin on jo auto, et välttämättä säästä mitään käyttämällä julkisia kulkuvälineitä. Autoosi on sitoutunut paljon rahaa. Siksi sitä kannattaa käyttää mahdollisimman paljon, sillä silloin auton kokonaiskulujen määrä ajettua kilometriä kohden laskee.
 4. Tarvitsetko höyrypesurin, oksasahurin tai peräkärryn ikiomaksi? Kerää kimppa, sopikaa pelisäännöt ja ostakaa vimpain yhdessä.
 5. Käy päivänäytöksissä. Elokuvissa, oopperassa ja teatterissa ne ovat iltanäytöksiä edullisempia. Valitse parvipaikka. Esimerkiksi oopperassa parvipaikka on permantoa monta kymppiä halvempi. Kysele mahdollisuutta päästä katsomaan tai kuuntelemaan kenraaliharjoitusta. Monissa kaupungeissa orkesteriteoksia kuulee näin muutamalla eurolla.
 6. Hanki kirjoja poistohyllystä. Sellainen on monella kirjastolla.
 7. Suosi oppilastöitä. Hieronta-, kampaamo-, ja kosmetologikoulut hoitavat kauneutta halvalla.
 8. Liity klubeihin. Esimerkiksi laivayhtiöiden kanta-asiakkaat saavat toisinaan ilmaisia risteilyjä.

Lastenhuoneen rojukasassa saattaa olla tavaroita, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan isoja summia.

Monessa perheessä eletään saman ongelman kanssa: lapset ovat lentäneet pesästä ja jättäneet jälkeensä huoneellisen vanhoja tavaroitaan. Lasten kirjoista, levyistä ja harrastusvälineistä pitäisi päästä eroon, mutta kannattaako kaikkea kiikuttaa kaatopaikalle? Voisiko joukossa olla arvotavaraakin, josta keräilijät olisivat valmiita maksamaan isojakin summia?

– Keräilymaailma olisi liian helppoa, jos vastaukset pystyisi antamaan ja saamaan muutamalla lauseella. Se on ihan sama kuin pörssiosakkeiden kanssa, toteaa ET-lehden keräilyn ja arvotavaran asiantuntija Pentti Avomaa.

Hyvä esimerkki löytyy nukkemaailmasta: Barbie-nuken poikaystävä Ken saattaa olla 50 euron arvoinen, mutta hinta saattaa nousta 500 euroon, jos nukke on alkuperäispakkausessaan. Sama koskee muitakin leluja.

– Monet lelut, esimerkiksi Märklinin pienoisjunanvaunut ja nuket, arvostetaan alkuperäispakkauksissaan paljonkin korkeammalle kuin käytettyinä.

Toisissa leluissa ajan patina ja leikkien jäljet saavat sen sijaan näkyä.

– Huippunallet, muun muassa Steiff, taas saavat olla vähän järsittyjäkin, ja silti niistä maksetaan kovia hinta – harvinaisimmista jopa tuhansia euroja. Se on vähän samaa kuin vanhojen itämaisten mattojen kanssa. Vanhoista ja käytössä kuluneista maksetaan usein jopa enemmän kuin uusista.

Harvinaisen Steiff-nallen hinta saattaa nousta kansainvälisissä huutokaupoissa kymmeniin tuhansiin euroihin.
Harvinaisen Steiff-nallen hinta saattaa nousta kansainvälisissä huutokaupoissa kymmeniin tuhansiin euroihin.

Pop-kulttuuri on hinnoissaan

Kirja- ja levyhyllyäkään ei kannata suin päin tyhjentää. Etenkin sarjakuvista voidaan maksaan hämmästyttäviä summia.

Aku Ankan näytenumero joulukuulta vuodelta 1951 olisi arvokas löytö, kertoo Avomaa.

Sellaisesta pyydetään antikvariaatissa yli 4000 euroa. Kokonaiset Aku Ankan vanhat vuosikerratkin ovat hinnoissaan, ja yksittäisen numeronkin hinta voi nousta satoihin euroihin. Muistakin sarjakuvista maksetaan isoja summia. Esimerkiksi vanhojen Asterix-albumien arvo voi olla lähes sata euroa.

Kattavaa ja ajantasaista hinnastoa sarjakuville ei helpolla löydä, mutta internetissä on ansiokkaita harrastajien ylläpitämiä sivuja aiheesta.

Muutaman vuoden ikäisistä musiikkikaseteista saatetaan maksaa satoja euroja, mutta silloin on kyseessä todellinen harvinaisuus.

– Levykaseteilla ei ole yleisesti ottaen niin paljon arvoa kuin vinyyleillä, mutta yleisohjetta ei voi tässäkään antaa. Minäkin olen kasetteja heitellyt roskiin, mutta vinyyleitä en.

Levyjen hinnanmäärittely on salatiedettä, jossa artistin lisäksi pitää huomioida levyn ja levypakkauksen kunto sekä esimerkiksi se, onko kyseessä harvinainen erikoispainos. Maallikolle tehtävä on mahdoton. Suuntaa antavan hinnan voi kuitenkin tarkistaa esimerkiksi englanninkieliseltä Discogs-verkkosivulta. Suomenkielinen Suomalaisten vinyyli- ja cd-levyjen hintaopas -kirja on myös suositeltava lähde.

Harrastusvälineillä on hintansa

Kaikki vanhemmat tietävä, kuinka paljon tilaa sukset, luistimet ja kypärät vievät tilaa. Hyväkuntoisille harrastusvälineille on aina ostajansa, vaikkei myyntihinta välttämättä nouse kovin korkeaksi. Jos tavaroita ei tee mieli itse kaupata, voi niitä tarjota vaikkapa paikalliseen urheiludivariin. Huutonetin kaltaiset "nettikirppikset" ovat myös otollisia paikkoja myydä kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa.

Jos jälkeenpäin huomaa kaikesta huolimatta heittäneensä arvotavaraa roskiin, ei kannata kauheasti harmitella. Niin on käynyt toisillekin.

– Kaatopaikalle on aina päätynyt tavaraa, joka myöhemmin olisi osoittautunut arvokkaaksi säilyttää. Toisaalta kodeissa säilytetään paljon tavaraa, jonka oikea osoite olisi kaatopaikka, toteaa Avomaa.