Sisko Malisen taidokkaat kantarellisukat tulivat ET:n syksyn 2017 villasukkakilpailussa toiselle sijalle. Katso tästä sukkien ohje!

Savonlinnalainen Sisko Malinen, 61, liikkuu mielellään ulkona keräämässä luonnon antimia. Idea kantarellisukkiin syntyi syksyisessä metsässä, joka oli pullollaan keltavahveroita.

– Suunnittelen ja neuloin paljon sukkia, joissa on erilaisia koirarotuja. Mutta nämä olivat ensimmäiset kantarellisukkani. Olen ommellut kantarellit silmukoita jäljentäen sukkiin, sisko kertoo.

Villasukkien neulominen on Siskon rakkain harrastus. Hän työskentelee päiväkodissa ryhmäavustajana. Puuhakkaan päivän jälkeen on ihana lössähtää katsomaan Salattuja elämiä ja ottaa kudin kouraan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Neule on mukana myös bussimatkoilla, kun menen Mikkeliin käymään lastenlasten luona, tai kun olemme mieheni kanssa autoreissulla. Odottelu ei koskaan harmita, kun on kiva työ käsissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisko Malinen.
Sisko Malinen.

Siskon kekseliäitä ja taitavasti toteutettuja sukkia voi ihastella Facebookin Sissukat-sivulla. Jonkin verran Sisko tekee tilauksesta koirasukkia, mutta kun työ tahtoo häiritä vapaa-aikaa, niin ei ehdi.

– Saan ideoita sukkiin luonnosta. Mökkimme on 30 km päässä ja käymme siellä usein. Myös Pinterestistä ja Facebookin villasukkaryhmistää saa paljon ideoita. Sienisukilla yllätän jonkun sienihullun ystävän.

Siskolla on tietenkin myös valtavat lankavarastot. Hän ostaa lankasa aina markettien tarjouksista.

Keltavahverot

  • Koko: 38/39
  • Sukan mitat: varren pituus: 32 cm, pohkeen ympärysmitta: 32 cm, jalkaterän pituus: 25,5 cm.
  • Lanka: Novita 7 veljestä -lankaa (75 % villa, 25 % polyamidi, 150 g = 300) 150 g hunajankeltaista (289), 100 g vaaleanharmaata (047), 100 g keltaista (268), 50 g havunvihreää (371), 50 g vaaleanvihreää, 20 g oranssia (278), 20 g vihreää ja 10 g kirjavaa valkoista.
  • Puikot: sukkapuikot 3,5 mm tai käsialan mukaan.
  • Jättösilmukkaneule: Neulo suljettuna neuleena ohjeen mukaan.
  • Tiheys: 21 s ja 28 krs = 10 cm
  • Malli: Sisko Malinen
  • Ohje: Marja Rautiainen

Huom! Löydät ruutupiirrokset kuvina ohjeiden alta. Kuvien alta löydät ruutupiirrokset ladattavina ja tulostettavina pdf-tiedostoina.

Tee näin

Luo hunajankeltaisella langalla 65 s ja jaa ne 4:lle puikolle (= 16+16+16+17 s).

1.-4. krs: *2 n, 3 o*, toista *-*.

5. krs: *2 n, nosta 3 s neulomatta, vedä 1. s kahden seuraavan yli ja siirrä nämä 2 s takaisin vasemmalle puikolle, neulo 1 o, lk, 1 o*, toista *-*. Toista 1.-5. krs:ia vielä 3 kertaa. Neulo sileää neuletta 3 krs ja kavenna 4. puikon lopussa 2 o yht. = 64 s. Aloita kirjoneule ruutupiirroksen A mukaan ja neulo 20 krs. Neulo sitten 3 krs sileää neuletta harmaalla ja aloita varren kavennukset krs:n vaihtumiskohdan molemmilla puolilla.

22. krs: 1 o, kavenna 2 s kiertäen eli takareunoistaan o yht., neulo kunnes jäljellä on 3 s, kavenna 2 o yht. ja neulo 1 o. Toista tällaiset kavennukset joka 7. krs vielä 4 kertaa = 54 s.

24. krs: Aloita kanttarelli-kuvio piirroksen B mukaan. Neulo sienet keltaisella ja tausta vaaleanharmaalla langalla. Sido taustan ja kuvion langat aina tarvittaessa joka 3.-4. s:n taakse, jotta nurjalle ei muodostu pitkiä lankajuoksuja. Tee nämä lankajuoksujen sitomiset aina lomittain edellisiin nähden. Lisää hunajankeltaiset kuvio-osat jälkikäteen silmukoita jäljitellen.

29.-30. krs: Neulo kirjoneuletta vihreällä ja keltaisella langalla. Neulo kirjoneulekuvio C ja toista kavennukset sen viimeisellä krs:lla = 52 s. Aloita tämän jälkeen jättösilmukkaneule. 1. krs: Neulo hunajankeltaisella langalla kaikki s:t oikein.

2.-4. krs: 2 o, *nosta 1 s neulomatta (lanka työn takana), 3 o*, toista *-* vielä 11 kertaa, nosta 1 s neulomatta, 1 o. Neulo 2. krs kirjavalla valkoisella ja 3.-4. krs havunvihreällä. Toista 1.-4. krs:ia vielä 2 kertaa ja neulo lopuksi vielä 1. krs. Raidoita mallineuleen 2.-4. krs:t vapaasti vaaleanvihreällä, havunvihreällä ja kirjavalla valkoisella. Jaa sitten jokaiselle puikolle 13 s, jätä 2. ja 3. puikon s:t odottamaan ja aloita kantalapun neulominen 1. ja 4. puikon s:oilla. Neulo ensin 1. puikon s:t näin: *1 o, nosta 1 s neulomatta, 1 o*, toista *-* vielä 5 kertaa, 1 o ja käänny.

1. krs (np): Nosta 1. s neulomatta, 25 n, käänny.

2. krs: *Nosta 1 s neulomatta, 1 o*, toista *-* krs loppuun ja käänny. Neulo 26 krs toistamalla 1.-2. krs:ia. Jatka vahvistettua neuletta ja aloita kantapohjan kavennukset silmukkajaolla 9+9+8 s.

1. krs (op): Nosta 1 s neulomatta, neulo vahvistettua neuletta 16 s, tee ylivetokavennus (= yvk: nosta 1 s neulomatta, 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käänny.

2. krs: Nosta 1. s neulomatta, 7 n, kavenna 2 n yht. ja käänny.

3. krs: Nosta 1. s neulomatta, neulo vahvistettua neuletta 9 s, tee yvk ja käänny. Toista 2.-3. krs:ia kunnes kaikki sivusilmukat on kavennettu ja jäljellä on 9 s. Katkaise lanka. Poimi sitten kantalapun vasemmasta reunasta kiertäen 13 s ja 1 s 1. ja 2. puikon välistä sekä 3. ja 4. puikon välistä 1 s ja 13 s kantalapun toisesta reunasta. Jaa vielä kantapohjan 5 s 1. puikolle ja 4 s 4. puikolle = 63 s (19+13+13+18 s). Neulo 1. ja 4. puikon s:oilla sileää neuletta, jatka terän päällä jättöneuletta ja aloita kavennukset terän molemmilla sivuilla.

1. krs: 17 o, kavenna 2 o yht., jatka 2. ja 3. puikon s:oilla jättöneuletta, tee yvk, neulo 16 o. Jatka näin eli neulo jalkapohjassa ja sivuilla sileää neuletta ja terän päällä jättöneuletta kuten nilkassa. Kavenna samalla terän sivuilla joka 2. krs kunnes kaikilla puikoilla on 13 s. Kun terän pituus on 19 cm ja olet neulonut viimeksi jättöneuleen 4. krs:n, aloita kärjen nauhakavennus hunajankeltaisella langalla näin: *10 o, tee yvk, 2 o, kavenna 2 o yht., 10 o*, toista *-* vielä kerran. Toista tällaiset kavennukset joka 2. krs kunnes puikoilla on 32 s. Kavenna sitten joka kerroksella ja vedä lanka viimeisten 8 s:n läpi. Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistely: Kirjo ruutupiirroksen B hunajankeltaiset ja vihreät silmukat ohennetuilla langoilla silmukoita jäljitellen. Ohenna langat poistamalla niistä 1 lankasäie. Päättele lopuksi kaikki langat.

Ruutupiirros C

Ruutupiirros B

Ruutupiirros A

Alta löydät kaikki ruutupiirrokset printattavana pdf-tiedostona. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla