Valkopohjaiset Lapin lapaset kelpaavat käyttöön varmasti muillekin kuin vain maakunnan omille asukkaille.

Malli: Perinteinen
Työohje: Pirkanmaan Kotityö Oy
Koko: Reilu naisen lapanen

Tarvikkeet:

 • Pirkanmaan Kotityö Oy:n paksu Pirkka-lanka tex 285 x 2 (100 % villa, vyyhti 100 g= 170 m, kerä 50 g= 85 m)
  valkoinen (101) 100 g, sininen (324) 50 g, punainen (205) 50 g, vihreä (111) 50 g, keltainen (209) 10 g
 • Sukkapuikot no 3

Neuletiheys:

 • 10 x 10 cm = 28 s ja 27 krs. Valitse puikot käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda paksummat puikot, tai pienempiin ohuemmat puikot.

Neulominen:

 • Luo valkoisella 48 s ja neulo 1 krs oikein.
 • Aloita varren mallineule: Neulo 2 s oikein yhteen, langankierto jne. toista koko kerroksen ajan. Neulo seuraava kerros oikein. Toista näitä kahta kerrosta vuorotellen yhteensä 15 kertaa (=30 krs). Kavennuskerroksilla kavenna siten, että yhteen neulottavista silmukoista ensimmäinen on edellisellä kerralla lisätty ja toisena tavallisesti neulottu silmukka. Näin raidoitus muodostuu vinosti kulkevaksi. neulo lapasen suuhun kolmen valkoisen kerroksen jälkeen 2 krs mallineuletta ensin sinisellä, sitten punaisella, vihreällä ja keltaisella. Neulo loppu mallineuleosuus (=20 krs) valkoisella. neulo sitten 1 krs oikein ja kavenna työstä pois 16 s (jää 44 s). Neulo 2o, 2n resoria 16 krs, sitten 1 krs oikein ennen kierreraitaa. Jätä kierreraidassa käytettävistä langoista reilut langanpäät alkuun ja loppuun viimeistelyä varten.
 • Kierreraita: Neulo 1. kierrekerros sinisellä ja punaisella. Ota langat kulkemaan työn oikealta puolelta ja neulo 1. silmukka sinisellä nurin. Neulo toinen silmukka nurin punaisella, joka nostetaan sinisen langan päällitse puikolle. Koko kerros neulotaan nurin ja vuorotellen nostetaan sininen ja punainen lanka toistensa yli silmukoita muodostavalle puikolle. Langat pidetään löyhänä. Nurjan kerroksen jälkeen neulotaan 1 krs oikein valkoisella, sitten toinen kierrekerros, nyt vihreällä ja keltaisella. Kierreraidan jälkeen neulotaan 1 krs oikein ja lisätään työhön tasavälein 6 s (yht. 50 s). Aloita kämmenen selkäpuolelle kirjoneulekuvio ruutumallin mukaan, samoin peukalokiila. Neulo kirjoneuleessa pystysuunnassa kulkevat siniset, punaiset ja vihreät raidat kukin omalta kerältään (joka väriä 2 kerää), näin vältyt lankajuoksuilta. Kun peukalokiila on valmis, ota peukalon silmukat langalle ja jatka neulomista. Katso kärkikavennus ruutupiirroksesta. Tee kavennukset aina 1 s:n päässä puikon alusta tai lopusta. Kavenna 1. ja 3. puikon alussa 2 s yhteen ylivetäen ja 2. ja 4. puikon lopussa 2 s yhteen neuloen. Kun jäljellä on 8 s, vedä lanka niiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen samoin, mutta peilikuvaksi.  
 • Peukalo: Poimi apulangalta ja peukaloaukon reunasta silmukat puikoille (21 s) ja neulo peukalo ruutumallin mukaan. Tee kavennukset samoin kuin kämmenosassa, mutta kunkin puikon reunimmaisilla silmukoilla.

Viimeistely:

 • Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti. Palmikoi kierreraidan langanpäistä palmikko ja sido se napakasti valkoisella langalla.

Hoito:

 • Pese neule käsin viileässä, 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Materiaali- ja ohjetiedustelut: Pirkanmaan Kotityö Oy, puh. 03-225 1420, fax 03-223 7223, taitopirkanmaa@taitopirkanmaa.fi, www.taitopirkanmaa.fi.Somat kukkaviirit juhlistavat kattauksen. Ota vanhat kirjotut liinat tai ristipistotyöt uusiokäyttöön ja täydennä kirjottuja kankaita värikkäillä kangastilkuilla.

Tarvitset:

 • Kirjottuja liinoja tai muita tekstiilejä 
 • Erilaisia pikkukuviollisia tilkkuja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Piirrä viirin kaava paperille mittojen mukaan luonnolliseen kokoon.  Hyvä korkeus on 27 cm + 1 cm saumavara.

2. Aseta kirjottu kangas ja kuviollinen taustakangas oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä kaava nuppineuloilla kankaisiin. Piirrä kaavan reunoille 1 cm:n saumanvarat ja leikkaa kappale irti.

2. Irrota kaava ja siirrä nuppineulat kankaaseen, pidä kappaleet vastakkain. Ompele viirin sivut (jätä yläreuna avoimeksi) ja tee alakulmassa yksi poikittainen pisto viirin kärkeen. Kavenna kärjen kohdalla saumanvaroja niin, että kulmasta tulee siisti, kun käännät viirin oikein päin.

3. Käännä viiri yläreunasta oikein päin ja pukkaa kärki teräväksi kynällä tai puikolla. Silitä viiri. Silitä yäreunaan taite viistoon kohtaan, taita reuna kaksinkerroin päärmeeksi ja neulaa reunasta. Ompele suoralla ompeleella päärmeen reunasta, jätä päät avoimeksi nyörille.

Näin teet nyörin

Kierrä viirin nyöri kahdesta trikookuteesta tai paksusta langasta.

Leikkaa kuteesta tai langasta 3 x valmiin nyörin pituus eli 3 m = noin 1 m valmista nyöriä. Leikkaa toinen samanlainen kappale.

Solmi kuteet päästä yhteen ja kiinnitä solmu vaikka ovenkahvaan ja lähde kiertämään lankoja yhteen (samaan suuntaan). Kun kierrettä on tarpeeksi, ota langan keskikohdasta kiinni ja anna kierteisten lankojen kiertyä yhteen. Solmi päähän solmu. Pujota viirit nyöriin.

Vinkki! Jos teet nyörin ohuesta langasta, käytä sitä monin kerroin, jotta saat paksuutta nyöriin. Voit ripustaa viirin myös kauniiseen naruun tai silkkinauhaan.

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Paperinarusta solmittu amppeli nostaa muhkean saniaisen silmien tasalle. Ruukut uudistavat betonimaalilla ja kullan sävyllä.

Ohjeen ruukkujen maalaamiseen löydät klikkaamalla tästä. 

Tarvikkeet amppeliin:

 • Paperinarua 32 m (2,5 – 3 mm, 42 m/150 G)
 • Plus color acryylimaalia, sävy kulta (tai haluamasi sävy)
 • Puuhelmiä 8 kpl
 • Sivellin
 • Mitta
 • Sakset

Näin solmit amppelin:

 1. Maalaa ensin 8 puuhelmeä kultamaalilla ja anna kuivua.
 2. Leikkaa valkoisesta narusta 8 kpl 4 m:n pituisia naruja ja solmi ne langalla keskeltä yhteen ripustuslenkiksi, joka on noin 5 cm:n mittainen.
 3. Ota pätkä narua, kiepauta se lenkin ympäri ja solmi umpisolmulla. Sinulla on nyt 16 kpl noin 2 m pitkiä naruja. Kiinnitä lenkki langalla ovenkahvaan tai tuolin selkänojaan.
 4. Solmi kaksoistasosolmuja ohjeen mukaan (kuvaohje alla, 1.–4.) 4 x 4 narulla (kaikki narut ovat tässä valkoisia). Ensimmäiset solmut tulevat noin 13 cm:n päähän yläreunasta. Solmi 3 kaksoistasosolmua, lisää kultahelmi keskilankoihin ja solmi taas 3 kaksoistasosolmua.
 5. Mittaa 10 cm alaspäin ja solmi taas 3 kaksoistasosolmua, helmi, 3 kaksoistasosolmua.
 6. Mittaa 18 cm ja solmi 3 kaksoistasosolmua. Solmi samoin 3 muuta 4 narun ryhmää.

Kuvalliset ohjeet makrameetekniikkaan eli kaksoistasosolmuihin

Solmut tehdään neljällä narulla. Huomaa, että amppelissa kaikki narut ovat valkoisia. Näissä kuvaohjeissa reunimmaiset narut ovat harmaita ohjeiden selkeyttämiseksi.

1. Vie oikea reunanaru kahden keskinarun yli ja vasemman reunanarun ali. 

2. Ota vasen reunanaru, vie se keskinarujen ali ja tuo oikealle ennen oikeaa reunanarua. Narut muodostavat "rinkelin". Kiristä naruja napakaksi solmuksi.

3. Vie vasen reunanaru kahden keskinarun yli ja oikean reunanarun ali.

4. Ota oikea reunanaru, vie se keskinarujen ali ja tuo oikealle ennen vasenta reunanarua. Kiristä naruja solmuksi. Kaksoistasosolmu on valmis. Toista 1.–4. 

Vinkki! Solmujen aloittamista helpottaa, kun käytät apuna pientä klemmaria.

Ruukun verkko:

 1. Mittaa nyt 13 cm alaspäin viimeisestä solmusta. Ota 2 narua yhdestä naruryhmästä ja 2 narua viereisestä naruryhmästä, ja solmi näillä naruilla 3 kaksoistasosolmua. Toista kaikilla naruilla näin verkkomaisesti.
 2. Mittaa sitten 10 cm alaspäin ja ota taas 2 narua yhdestä ryhmästä ja 2 narua viereisestä ryhmästä ja solmi näillä naruilla 3 kaksoistasosolmua. Toista kaikissa muissa ryhmissä. Solmut muodostavat verkkomaisen ruukunpaikan amppeliin.
 3. Sovita amppeliverkkoa ruukkuun ja solmi kaikki narut yhteen vetosolmulla noin 9 cm:n päähän viimeisistä solmuista (tai sopivaan kohtaan). Leikkaa narut 5 cm:n pituisiksi tai haluamaasi pituuteen.