Valkopohjaiset Lapin lapaset kelpaavat käyttöön varmasti muillekin kuin vain maakunnan omille asukkaille.

Malli: Perinteinen
Työohje: Pirkanmaan Kotityö Oy
Koko: Reilu naisen lapanen

Tarvikkeet:

 • Pirkanmaan Kotityö Oy:n paksu Pirkka-lanka tex 285 x 2 (100 % villa, vyyhti 100 g= 170 m, kerä 50 g= 85 m)
  valkoinen (101) 100 g, sininen (324) 50 g, punainen (205) 50 g, vihreä (111) 50 g, keltainen (209) 10 g
 • Sukkapuikot no 3

Neuletiheys:

 • 10 x 10 cm = 28 s ja 27 krs. Valitse puikot käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda paksummat puikot, tai pienempiin ohuemmat puikot.

Neulominen:

 • Luo valkoisella 48 s ja neulo 1 krs oikein.
 • Aloita varren mallineule: Neulo 2 s oikein yhteen, langankierto jne. toista koko kerroksen ajan. Neulo seuraava kerros oikein. Toista näitä kahta kerrosta vuorotellen yhteensä 15 kertaa (=30 krs). Kavennuskerroksilla kavenna siten, että yhteen neulottavista silmukoista ensimmäinen on edellisellä kerralla lisätty ja toisena tavallisesti neulottu silmukka. Näin raidoitus muodostuu vinosti kulkevaksi. neulo lapasen suuhun kolmen valkoisen kerroksen jälkeen 2 krs mallineuletta ensin sinisellä, sitten punaisella, vihreällä ja keltaisella. Neulo loppu mallineuleosuus (=20 krs) valkoisella. neulo sitten 1 krs oikein ja kavenna työstä pois 16 s (jää 44 s). Neulo 2o, 2n resoria 16 krs, sitten 1 krs oikein ennen kierreraitaa. Jätä kierreraidassa käytettävistä langoista reilut langanpäät alkuun ja loppuun viimeistelyä varten.
 • Kierreraita: Neulo 1. kierrekerros sinisellä ja punaisella. Ota langat kulkemaan työn oikealta puolelta ja neulo 1. silmukka sinisellä nurin. Neulo toinen silmukka nurin punaisella, joka nostetaan sinisen langan päällitse puikolle. Koko kerros neulotaan nurin ja vuorotellen nostetaan sininen ja punainen lanka toistensa yli silmukoita muodostavalle puikolle. Langat pidetään löyhänä. Nurjan kerroksen jälkeen neulotaan 1 krs oikein valkoisella, sitten toinen kierrekerros, nyt vihreällä ja keltaisella. Kierreraidan jälkeen neulotaan 1 krs oikein ja lisätään työhön tasavälein 6 s (yht. 50 s). Aloita kämmenen selkäpuolelle kirjoneulekuvio ruutumallin mukaan, samoin peukalokiila. Neulo kirjoneuleessa pystysuunnassa kulkevat siniset, punaiset ja vihreät raidat kukin omalta kerältään (joka väriä 2 kerää), näin vältyt lankajuoksuilta. Kun peukalokiila on valmis, ota peukalon silmukat langalle ja jatka neulomista. Katso kärkikavennus ruutupiirroksesta. Tee kavennukset aina 1 s:n päässä puikon alusta tai lopusta. Kavenna 1. ja 3. puikon alussa 2 s yhteen ylivetäen ja 2. ja 4. puikon lopussa 2 s yhteen neuloen. Kun jäljellä on 8 s, vedä lanka niiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen samoin, mutta peilikuvaksi.  
 • Peukalo: Poimi apulangalta ja peukaloaukon reunasta silmukat puikoille (21 s) ja neulo peukalo ruutumallin mukaan. Tee kavennukset samoin kuin kämmenosassa, mutta kunkin puikon reunimmaisilla silmukoilla.

Viimeistely:

 • Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti. Palmikoi kierreraidan langanpäistä palmikko ja sido se napakasti valkoisella langalla.

Hoito:

 • Pese neule käsin viileässä, 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Materiaali- ja ohjetiedustelut: Pirkanmaan Kotityö Oy, puh. 03-225 1420, fax 03-223 7223, taitopirkanmaa@taitopirkanmaa.fi, www.taitopirkanmaa.fi.Puumalalainen Antti Luukkonen, 101, ei osaa olla jouten.  Pitkinä talvipäivinä hän tekee katajaisia pannunalusia lahjaksi ja vähän myyntiinkin.

"Tykkään tehdä pieniä käsitöitä talvipuhteina. Aika kuluu kuin huomaamatta, kun sommittelen katajaisia pannunalusia. Olen tehnyt näitä viimeiset 15 vuotta, kun en enää muuta jaksanut ja jotain puuhaa piti keksiä. Moni ei arvaisi, miten monta vaihetta pannunalusten tekemisessä onkaan.

Katajat haen kesällä naapurin metsästä hänen luvallaan. Käytän valkoista katajaa, jota ei monesta paikkaa löydä. Kuorin ja kuivatan rangat ja sahaan ne sirkkelillä nappuloiksi, joiden läpimitta on 6–7 milliä. Puhdistan ja hion palat yksi kerrallaan käsin santapaperilla. Siinä kuluu aikaa ja kynsiä!

Sitten leikkaan vanerista ympyrän, neliön tai sydämen muotoisen pohjan ja alan asetella katajanpalasia kauniisti sen päälle. Siinä kuluu tovi jos toinenkin, ja se on mukavaa aivotyötä. Kevättalvella, kun päivät alkavat jo olla valoisia, liimaan palaset alustaan. Lopuksi hion pannunalusen hiomakoneella sähköllä pyörivän alustan päällä.

Teen myös puisia voiveitsiä ja lastoja. Voiveitset sahaan pienellä sirkkelillä, hion hiomakoneella ja viimeistelen hiekkapaperilla.

Asun kotikylässäni Hurissalossa tyttäreni Marja-Leenan kanssa, joka on ollut kolme vuotta omaishoitajani. Vaimoni kuoli vuonna 2014. Marja-Leena vie kesäisin myyntiin omien käsitöidensä lisäksi minut pannunalusiani. Ne menevät kuulemma hyvin kaupaksi, kun myyjät kertovat asiakkaille tekijän iän!

Teen 20–40 alustaa vuodessa, joten mitään tehotuotantoa tämä ei ole. Osa alusista menee lahjaksi tutuille.

Käsillä puuhailu on mukavaa. Näköni on kunnossa, pystyn jopa lukemaan, mutta silmät rasittuvat äkkiä. Silloin pitää huilata."

Antti kävi Linnan juhlissa! Lue artikkeli:

Artikkeli on osa juttua, joka on julkaistu ET-lehden numerossa 4/2018. Digilehteen voit tutustua täällä.

Itse tehty leikkiruoka on sympaattisempaa kuin kaupan muovilelut. Mummun virkkaama runebergintorttu on varmasti leikkikutsujen suosikki.

Runebergintorttu

Koko: 6x7 cm, 5 kpl

Lanka: Esito-virkkuulankaa (100 % merseroitu puuvilla, 200 g = n. 650 m) 100 g kullanruskeaa (9031), 15 g valkaistua (9001) ja 10 g tummanpunaista (9020).

Virkkauskoukku: nro 1,75-2 käsialan mukaan ja nro 3.

Muuta: tukevaa kartonkia, paksua pahvia, parsinneula ja kuumaliimaa.

Tiheys: 30 s ja 35 krs = 10 cm

Työohje

Tee ensin 6x7 cm lieriö näin: Leikkaa kartongista n. 30x7 cm suorakaide, rullaa ja teippaa se 6 cm:n lieriöksi. Leikkaa pahvista kaksi 6 cm pyöreää palaa. Teippaa niistä toinen lieriön päähän, täytä lieriö vanulla ja teippaa toinen pala paikoilleen.

Virkkaa lieriön päälle kullanruskea kuori. Tee sormen ympärille lankalenkki eli taikarengas. 1. krs: Virkkaa renkaaseen pienemmällä koukulla 1 kjs ja 10 ks. Jatka spiraalina. 2. krs: 2 ks jokaiseen s:aan = 20 s. 3. krs: 20 ks. 4. krs: *2 ks samaan s:aan, 1 ks*. Toista *-* 10 kertaa = 30 s. 5. krs: 30 ks. 6. krs: *2 ks samaan s:aan, 2 ks*. Toista *-* 10 kertaa = 40 s. 7. krs: 40 s.

8. krs: *2 ks samaan s:aan, 3 ks*. Toista *-* 10 kertaa = 50 s. 9. krs: 50 ks. Pyöreä pala on nyt valmis.

10.- 40. krs: 50 ks. Viimeisen kerroksen loppuun 3 ps. Tee toinen pyöreä pala toistamalla 1.-9. krs ja virkkaa viimeisen krs:n loppuun 3 ps. Liitä pohja tortun reunaan piilosilmukoilla.

Hillosilmä: Tee kaksinkertaisella langalla sormen ympärille lankalenkki. Virkkaa lenkkiin isommalla koukulla 4 kjs, 11 pp (= pitkäpylväs) ja 1 ps 4:n kjs:aan. Jätä alkuun ja loppuun n. 15 cm lankaa ompelua varten.

Sokerirengas: Virkkaa valkoisella langalla ja pienemmällä koukulla aloitusketjuun 4 kjs ja sulje se renkaaksi ps:lla. Jatka spiraalina ja virkkaa 1 ps jokaiseen s:aan kunnes tuppilon pituus on 11,5 cm. Jätä n. 15 cm langanpää ompeluun. Tarkista pituus ja ompele tuppilonyöri renkaaksi.

Viimeistely: Ompele rengas vuoropistoin kiinni hillosilmään. Kierrä 3 punaista lankaa hillosilmän alle niin että se nousee koholle ja kiinnitä lankakieppi muutamalla pistolla. Liimaa koriste kuumaliimalla tortun keskelle.

Malli: Lankava Oy, Marjukka Tyrväinen

Lanka- ja ohjetiedustelut: Lankava Oy,  www.lankava.fi