Kestosuosikki vuodesta toiseen on ET-kesäkassi. Puuvillalangasta syntyy muodikas olkakassi rannalle, torille tai pieneksi kauppakassiksi.

HUOM! Löydät linkin lehden ohjeeseen jutun lopusta, piirros näkyy silloin selvemmin.

Kassin koko noin 34 x 50 cm

Tarvikkeet:

Noin 250 g melko paksua luonnonvalkoista virkkauslankaa, esimerkiksi Säästökerälankaa.
Virkkuukoukku nro 2 mm.

Kassin koko riippuu langan paksuudesta ja virkkaajan käsialasta. Paksummalla langalla saat isomman kassin, ohuemmalla pienemmän.

Kokeile tiheyttä virkkaamalla mallitilkuksi 10 cm ketjusilmukoita ja siihen pari kerrosta pylväitä. Mallityössä tiheys on 24 pylvästä /10 cm.
Koko kassin ympäryksessä on yhteensä 160 pylvästä, eli leveys on noin 34 cm. Jos virkkaat tiuhempaa, kassista tulee pienempi, löyhempää virkatessa isompi.

Aloita pohjasta:

Tee 51 ketjusilmukkaa ja virkkaa ensimmäinen pylväs koukusta laskien neljänteen ketjusilmukkaan (katso piirros oikealla ylhäällä).

Virkkaa aloitusketjuun 1 pylväs joka silmukkaan koko sivulle, virkkaa ketjun viimeiseen silmukkaan vielä 3 pylvästä kulmaa varten, (katso piirros oikealla ylhäällä), ja virkkaa sitten aloitusketjun toiselle sivulle 1 pylväs joka silmukkaan ja päätyyn 3 pylvästä.

Työssä on siis ensimmäisellä kerroksella 48 p molemmilla pitkillä sivuilla ja 3 p molemmissa päissä.

Jatka piirroksen mukaan pohjan ympäri ja siirry kerrokselta toiselle 3 ketjusilmukalla piirroksen mukaan ja sulje kerros 1 piilosilmukalla alun kolmanteen ketjusilmukkaan.

Lisää kummassakin päässä piirroksen osoittamalla tavalla ja virkkaa pohjan ympäri 6 kerrosta.

Työssä on nyt yhteensä 160 pylvästä, tasoita silmukkamäärää tarvittaessa.

Sivukappale:
Virkkaa alimman piirroksen mukaan, aloita keskeltä piirrosta. Jokainen tumma ruutu = 1 pylväs ja tyhjän ruudun kohdalla virkataan 1 ketjusilmukka pylvään tilalle.

Piirroksesta (ylin kaavio oikealla) näet, kuinka 1 pylväs vastaa tummaa ruutua ja ketjusilmukka vastaa tyhjää ruutua piirroksessa (alin piirros), voit aloittaa virkkaamisen piirroksen (oikealla ylhäällä) mukaan, tämä aloituskohta on sama kohta kuin aloituskohta alimmassa piirroksessa.

Kun pääset alkuun, siirry virkkaamaan alimmaksen piirroksen mukaan, tässä näkyy koko kassin toinen puoli.

Virkkaa koko ajan kassin ympäri toistamalla 16 silmukan mallikertaa 10 kertaa. Virkkaa piirroksen mukaan 30 krs (tai haluttu korkeus).

Olkanauhat:
Jaa työ kahtia ja virkkaa olkainta varten kumpaakin sivua erikseen piirroksen mukaan, ja ompele lopuksi olkanauhan päät yhteen.

Voit virkata olkanauhaa pidemmäksi jos haluat, jatka silloin kumpaakin puoliskoa yhtä paljon.

Virkkaa lopuksi kassin yläreunoihin 1 kerros kiinteitä silmukoita.

Vinkki:

Voit virkata mallivirkkauksella myös verhoa tai tyynynpäällistä.
Luo silloin halutun pituinen ketjusilmukkaketju, jonka silmukkamäärä on jaollinen 16 s:lla, ja virkkaa mallivirkkausta toistamalla 16 silmukan mallikertaa.

Oheinen pdf-tiedosto sisältää suuremman kuvan ohjepiirroksesta.

Vierailija

Virkkaa ET-kesäkassi

Googlauksella "ET kassi" löytyi monenlaista väriä ja toteutusta tuosta mallista..... Mikäs on kesän muotiväri ? Onnistusko C-kasettien nauhoista tuon virkkaus ,onko kukaan kokeillut? Minkäkokoinen koukku?
Lue kommentti

ET:n syksyn suureen villasukkakilpailuun saapui yli 100 paria toinen toistaan upeampia villasukkia. Katso, ketkä voittivat!

Kilpailu järjestettiin etlehti.fi:ssä. Lehden raati valitsi finaaliin 15 paria, joiden joukossa oli niin kirjoneuleita, taidokkaita tekniikkanäytteitä kuin hauskaa väri-ilotteluakin. Suosittuja aiheita sukissa olivat esimerkiksi eläimet, Suomi 100 -juhlavuosi sekä luonto.

ET:n raati valitsi finalistien joukosta kolme suosikkisukkapariaan. Lisäksi etlehti.fi:n lukijat saivat äänestää suosikkejaan. Tulokset ovat seuraavat:

1. palkinnon voittaja: Syyskukkia

Tekijä: Päivi Hoisko, Hoisko

Katso Päivin haastattelu ja Syyskukkia-sukkien ohjeet täältä!

2. palkinnon voittaja: Keltavahverot

Tekijä: Sisko Malinen, Savonlinna

Katso Siskon haastattelu ja Keltavahverot-sukkien ohjeet täältä!

3. palkinnon voittaja: Punatulkun talvisukat

Tekijä: Taru Tasala, Syväjärvi

Katso Tarun haastattelu ja Punatulkun talvisukkien ohjeet täältä!

Yleisön ykkösuosikki: Ruskaretket

Tekijä: Pirjo Huovinen, Utajärvi

Katso Pirjon haastattelu ja Ruskaretket-sukkien ohjeet täältä!

Yleisön kakkossuosikki: Suo

Tekijä: Marja Mölsä, Lieksa

Katso Marjan haastattelu ja Suo-villasukkien ohjeet täältä!

Raatiin kuuluivat päätoimittaja Riitta Korhonen, toimittaja ja käsityöbloggaaja Reija Ypyä, graafikko Petri Rotsten sekä digitoimittajat Eveliina Linkoheimo ja Pia Hyvönen.

Voittajasukkien tekijä palkittiin 99 euron S-ryhmän lahjakortilla. Toiselle ja kolmannelle sijalle tulleet saivat 50 euron S-ryhmän lahjakortit. Yleisön suosikit saivat ET:n kalenterin vuodelle 2018 sekä ET:n sääkirjat.

Vierailija

Näin kävi ET:n suuressa villasukkakilpailussa – katso voittajasukkien ohjeet

Mosse kirjoitti: Miksi yleisön suosikit ei saa mitään rahapalkintoa? Minusta nuo yleisön suosikki sukat molemmat ovat paljon haastavammat tehdä kuin rahapalkinnon voittaneet sukat. Ja ketut ja suo on molemmat kauniimpia. Meniköhän nyt ihan oikein nuo palkinnot... Kokeilepa tehdä nuo voittajasukat. On vähän toisella tavalla haastavaa kuin kirjoneule. Olet varmaan katsonut voittajasukkien tarkempia kuvia? Kruusatuin ei aina ole kaunein, eikä pitkävartisin ja monivärisin. Kaikki finaalin sukat...
Lue kommentti

Sisko Malisen taidokkaat kantarellisukat tulivat ET:n syksyn villasukkakilpailussa toiselle sijalle. Katso tästä sukkien ohje!

Savonlinnalainen Sisko Malinen, 61, liikkuu mielellään ulkona keräämässä luonnon antimia. Idea kantarellisukkiin syntyi syksyisessä metsässä, joka oli pullollaan keltavahveroita.

– Suunnittelen ja neuloin paljon sukkia, joissa on erilaisia koirarotuja. Mutta nämä olivat ensimmäiset kantarellisukkani. Olen ommellut kantarellit silmukoita jäljentäen sukkiin, sisko kertoo.

Villasukkien neulominen on Siskon rakkain harrastus. Hän työskentelee päiväkodissa ryhmäavustajana. Puuhakkaan päivän jälkeen on ihana lössähtää katsomaan Salattuja elämiä ja ottaa kudin kouraan.

– Neule on mukana myös bussimatkoilla, kun menen Mikkeliin käymään lastenlasten luona, tai kun olemme mieheni kanssa autoreissulla. Odottelu ei koskaan harmita, kun on kiva työ käsissä.

Sisko Malinen.
Sisko Malinen.

Siskon kekseliäitä ja taitavasti toteutettuja sukkia voi ihastella Facebookin Sissukat-sivulla. Jonkin verran Sisko tekee tilauksesta koirasukkia, mutta kun työ tahtoo häiritä vapaa-aikaa, niin ei ehdi.

– Saan ideoita sukkiin luonnosta. Mökkimme on 30 km päässä ja käymme siellä usein. Myös Pinterestistä ja Facebookin villasukkaryhmistää saa paljon ideoita. Sienisukilla yllätän jonkun sienihullun ystävän.

Siskolla on tietenkin myös valtavat lankavarastot. Hän ostaa lankasa aina markettien tarjouksista.

Keltavahverot

  • Koko: 38/39
  • Sukan mitat: varren pituus: 32 cm, pohkeen ympärysmitta: 32 cm, jalkaterän pituus: 25,5 cm.
  • Lanka: Novita 7 veljestä -lankaa (75 % villa, 25 % polyamidi, 150 g = 300) 150 g hunajankeltaista (289), 100 g vaaleanharmaata (047), 100 g keltaista (268), 50 g havunvihreää (371), 50 g vaaleanvihreää, 20 g oranssia (278), 20 g vihreää ja 10 g kirjavaa valkoista.
  • Puikot: sukkapuikot 3,5 mm tai käsialan mukaan.
  • Jättösilmukkaneule: Neulo suljettuna neuleena ohjeen mukaan.
  • Tiheys: 21 s ja 28 krs = 10 cm
  • Malli: Sisko Malinen
  • Ohje: Marja Rautiainen

Huom! Löydät ruutupiirrokset kuvina ohjeiden alta. Kuvien alta löydät ruutupiirrokset ladattavina ja tulostettavina pdf-tiedostoina.

Tee näin

Luo hunajankeltaisella langalla 65 s ja jaa ne 4:lle puikolle (= 16+16+16+17 s).

1.-4. krs: *2 n, 3 o*, toista *-*.

5. krs: *2 n, nosta 3 s neulomatta, vedä 1. s kahden seuraavan yli ja siirrä nämä 2 s takaisin vasemmalle puikolle, neulo 1 o, lk, 1 o*, toista *-*. Toista 1.-5. krs:ia vielä 3 kertaa. Neulo sileää neuletta 3 krs ja kavenna 4. puikon lopussa 2 o yht. = 64 s. Aloita kirjoneule ruutupiirroksen A mukaan ja neulo 20 krs. Neulo sitten 3 krs sileää neuletta harmaalla ja aloita varren kavennukset krs:n vaihtumiskohdan molemmilla puolilla.

22. krs: 1 o, kavenna 2 s kiertäen eli takareunoistaan o yht., neulo kunnes jäljellä on 3 s, kavenna 2 o yht. ja neulo 1 o. Toista tällaiset kavennukset joka 7. krs vielä 4 kertaa = 54 s.

24. krs: Aloita kanttarelli-kuvio piirroksen B mukaan. Neulo sienet keltaisella ja tausta vaaleanharmaalla langalla. Sido taustan ja kuvion langat aina tarvittaessa joka 3.-4. s:n taakse, jotta nurjalle ei muodostu pitkiä lankajuoksuja. Tee nämä lankajuoksujen sitomiset aina lomittain edellisiin nähden. Lisää hunajankeltaiset kuvio-osat jälkikäteen silmukoita jäljitellen.

29.-30. krs: Neulo kirjoneuletta vihreällä ja keltaisella langalla. Neulo kirjoneulekuvio C ja toista kavennukset sen viimeisellä krs:lla = 52 s. Aloita tämän jälkeen jättösilmukkaneule. 1. krs: Neulo hunajankeltaisella langalla kaikki s:t oikein.

2.-4. krs: 2 o, *nosta 1 s neulomatta (lanka työn takana), 3 o*, toista *-* vielä 11 kertaa, nosta 1 s neulomatta, 1 o. Neulo 2. krs kirjavalla valkoisella ja 3.-4. krs havunvihreällä. Toista 1.-4. krs:ia vielä 2 kertaa ja neulo lopuksi vielä 1. krs. Raidoita mallineuleen 2.-4. krs:t vapaasti vaaleanvihreällä, havunvihreällä ja kirjavalla valkoisella. Jaa sitten jokaiselle puikolle 13 s, jätä 2. ja 3. puikon s:t odottamaan ja aloita kantalapun neulominen 1. ja 4. puikon s:oilla. Neulo ensin 1. puikon s:t näin: *1 o, nosta 1 s neulomatta, 1 o*, toista *-* vielä 5 kertaa, 1 o ja käänny.

1. krs (np): Nosta 1. s neulomatta, 25 n, käänny.

2. krs: *Nosta 1 s neulomatta, 1 o*, toista *-* krs loppuun ja käänny. Neulo 26 krs toistamalla 1.-2. krs:ia. Jatka vahvistettua neuletta ja aloita kantapohjan kavennukset silmukkajaolla 9+9+8 s.

1. krs (op): Nosta 1 s neulomatta, neulo vahvistettua neuletta 16 s, tee ylivetokavennus (= yvk: nosta 1 s neulomatta, 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käänny.

2. krs: Nosta 1. s neulomatta, 7 n, kavenna 2 n yht. ja käänny.

3. krs: Nosta 1. s neulomatta, neulo vahvistettua neuletta 9 s, tee yvk ja käänny. Toista 2.-3. krs:ia kunnes kaikki sivusilmukat on kavennettu ja jäljellä on 9 s. Katkaise lanka. Poimi sitten kantalapun vasemmasta reunasta kiertäen 13 s ja 1 s 1. ja 2. puikon välistä sekä 3. ja 4. puikon välistä 1 s ja 13 s kantalapun toisesta reunasta. Jaa vielä kantapohjan 5 s 1. puikolle ja 4 s 4. puikolle = 63 s (19+13+13+18 s). Neulo 1. ja 4. puikon s:oilla sileää neuletta, jatka terän päällä jättöneuletta ja aloita kavennukset terän molemmilla sivuilla.

1. krs: 17 o, kavenna 2 o yht., jatka 2. ja 3. puikon s:oilla jättöneuletta, tee yvk, neulo 16 o. Jatka näin eli neulo jalkapohjassa ja sivuilla sileää neuletta ja terän päällä jättöneuletta kuten nilkassa. Kavenna samalla terän sivuilla joka 2. krs kunnes kaikilla puikoilla on 13 s. Kun terän pituus on 19 cm ja olet neulonut viimeksi jättöneuleen 4. krs:n, aloita kärjen nauhakavennus hunajankeltaisella langalla näin: *10 o, tee yvk, 2 o, kavenna 2 o yht., 10 o*, toista *-* vielä kerran. Toista tällaiset kavennukset joka 2. krs kunnes puikoilla on 32 s. Kavenna sitten joka kerroksella ja vedä lanka viimeisten 8 s:n läpi. Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistely: Kirjo ruutupiirroksen B hunajankeltaiset ja vihreät silmukat ohennetuilla langoilla silmukoita jäljitellen. Ohenna langat poistamalla niistä 1 lankasäie. Päättele lopuksi kaikki langat.

Ruutupiirros C

Ruutupiirros B

Ruutupiirros A

Alta löydät kaikki ruutupiirrokset printattavana pdf-tiedostona.