Trendikäs, japanilaisvaikutteinen Tsu-pipo on helppo tehdä. Tottunut tekijä virkkaa päähineen yhdessä illassa.

Kuvassa mustaharmaan Tsu-pipon lisäksi myös raidallinen Gifu-pipo, jonka ohje löytyy ET-lehdestä 16/2014. Tsu-pipon ohje koossa M löytyy samasta lehdestä.

Koko:
L, valmiin myssyn korkeus noin 21 cm ja ympärys hieman venyttäen 58 cm

Langanmenekki :
väri 1 (193) hopeanharmaa 50 g
väri 2 (195) antrasiitinharmaa 50 g
väri 3 (196) musta 50 g

Virkkuukoukku:
Novita nro 6 tai käsialan mukaan

Mallivirkkaus:
Virkkaa puolipylväitä (puolip) ja kohopylväitä (kohop) ohjeen mukaan.

Tiheys:
10 puolipylvästä = 10 cm

Huomioitavaa:

 • Shakkilautakuvio muodostuu 5 puolipylväästä ja 5 kohopylväästä. Virkataan aina 4 krs, minkä jälkeen ruudut vaihtavat paikkaa.
 • Kohopylväs virkataan kuten tavallinen pylväs, mutta koukkua ei työnnetä silmukkareunojen alle vaan edelli-sen krs:n pylvään varren ympäri.
 • Väriä vaihdettaessa, työnnä koukku krs:n alussa ylimpään ketjusilmukkaan ja virkkaa piilosilmukka edellisellä värillä ja ketjusilmukkaa uudella värillä.
 • Huom. Jos kerroksen alussa 1. silmukka on puolipylväs, virkataan krs:n alkuun 1 kjs, jos 1. silmukka on kohopylväs, virkataan 2 kjs.

Ohje

 • Aloita virkkaaminen ylhäältä. Väri 1 (hopeanharmaa): virkkaa 4 ketjusilmukkaa (kjs) ja sulje renkaaksi 1 piilosilmukalla 1. kjs:aan. Virkkaa 1 kjs ja sitten 1. kerros. Kiristä piilosilmukka kunnolla, mutta jätä ketjusilmukka hiukan löysemmälle.
 • Virkkaa krs:t 1–8 värillä 1 (hopeanharmaa).
 • 1. krs: virkkaa aloitusrenkaaseen 10 puolipylvästä (puolip) = 10 puolip.
 • 2. krs: virkkaa *2 kohop seuraavan puolipylvään ympäri, 2 puolip seuraavan puolipylvään silmukan taka-reunaan*, toista *–* yhteensä 5 kertaa = 20 p.
 • 3. krs: virkkaa 2 kohop jokaisen kohopylvään ympäri ja 2 puolip jokaisen puolipylvään s:n takareunaan. Kerrokselle virkataan 5 kertaa 4 kohopylvästä ja 4 puolipylvästä (10 ruutua) = 40 p.
 • 4. krs: virkkaa *2 kohop 1. kohopylvään ympäri, 3 kohop, 2 puolip 1. puolipylvään s:n takareunaan ja 3 puo-lip puolipylvään s:n takareunaan*, toista *–* yhteensä 5 kertaa = 50 p. Ruudut vaihtavat nyt paikkaa.
 • 5. krs: Virkkaa jokaisen ruudun 1. kohopylvääseen 2 kohop (30 kohop) ja 1 puolip jokaiseen puolipylvää-seen (25 puolip) = 55 p.
 • 6. krs: ruudut vaihtavat nyt paikkaa. Kuuden kohopylvään yläpuolelle virkataan puolipylväitä ja puolipylväi-den yläpuolelle virkataan viisi kohopylvästä.
 • 7.–9. krs: virkkaa *6 puolip, 5 kohop*, toista *–* yhteensä 5 kertaa = 55 p.
 • Vaihda ruutujen paikat ja virkkaa 10.–13. kerrokset värillä 2 (antrasiitinharmaa).
 • 10. krs: virkkaa nyt kohopylväitä puolipylväiden yläpuolelle ja puolipylväitä kohopylväiden yläpuolelle.
 • 11.–13. krs: virkkaa *6 kohop, 5 puolip*, toista *–* yhteensä 5 kertaa = 55 p.
 • Vaihda ruutujen paikat ja virkkaa 14.–18. kerrokset värillä 3 (musta).
 • 14. krs: virkkaa nyt puolipylväitä kohopylväiden yläpuolelle ja kohopylväitä puolipylväiden yläpuolelle.
 • 15.–17. krs: virkkaa * 6 puolip, 5 kohop*, toista *–* yhteensä 5 kertaa = 55 p.
 • 18. krs: käännä myssyn nurja puoli ulospäin ja virkkaa toiseen suuntaan 1 krs kiinteitä silmukoita. Katkaise lanka ja päätä langanpäät.
 • Tee vielä päälaelle musta tupsu, halkaisijaltaan noin 7 cm.

Shakkilautakuvion kuvallinen ohje:Ohjetiedustelut: Novita (040)1782266 ma ja ke 10-14
Lankatiedustelut: www.novita.fi, Novita puh. (05)744 3335 ma–pe 9–16

Puumalalainen Antti Luukkonen, 101, ei osaa olla jouten.  Pitkinä talvipäivinä hän tekee katajaisia pannunalusia lahjaksi ja vähän myyntiinkin.

"Tykkään tehdä pieniä käsitöitä talvipuhteina. Aika kuluu kuin huomaamatta, kun sommittelen katajaisia pannunalusia. Olen tehnyt näitä viimeiset 15 vuotta, kun en enää muuta jaksanut ja jotain puuhaa piti keksiä. Moni ei arvaisi, miten monta vaihetta pannunalusten tekemisessä onkaan.

Katajat haen kesällä naapurin metsästä hänen luvallaan. Käytän valkoista katajaa, jota ei monesta paikkaa löydä. Kuorin ja kuivatan rangat ja sahaan ne sirkkelillä nappuloiksi, joiden läpimitta on 6–7 milliä. Puhdistan ja hion palat yksi kerrallaan käsin santapaperilla. Siinä kuluu aikaa ja kynsiä!

Sitten leikkaan vanerista ympyrän, neliön tai sydämen muotoisen pohjan ja alan asetella katajanpalasia kauniisti sen päälle. Siinä kuluu tovi jos toinenkin, ja se on mukavaa aivotyötä. Kevättalvella, kun päivät alkavat jo olla valoisia, liimaan palaset alustaan. Lopuksi hion pannunalusen hiomakoneella sähköllä pyörivän alustan päällä.

Teen myös puisia voiveitsiä ja lastoja. Voiveitset sahaan pienellä sirkkelillä, hion hiomakoneella ja viimeistelen hiekkapaperilla.

Asun kotikylässäni Hurissalossa tyttäreni Marja-Leenan kanssa, joka on ollut kolme vuotta omaishoitajani. Vaimoni kuoli vuonna 2014. Marja-Leena vie kesäisin myyntiin omien käsitöidensä lisäksi minut pannunalusiani. Ne menevät kuulemma hyvin kaupaksi, kun myyjät kertovat asiakkaille tekijän iän!

Teen 20–40 alustaa vuodessa, joten mitään tehotuotantoa tämä ei ole. Osa alusista menee lahjaksi tutuille.

Käsillä puuhailu on mukavaa. Näköni on kunnossa, pystyn jopa lukemaan, mutta silmät rasittuvat äkkiä. Silloin pitää huilata."

Antti kävi Linnan juhlissa! Lue artikkeli:

Artikkeli on osa juttua, joka on julkaistu ET-lehden numerossa 4/2018. Digilehteen voit tutustua täällä.

Itse tehty leikkiruoka on sympaattisempaa kuin kaupan muovilelut. Mummun virkkaama runebergintorttu on varmasti leikkikutsujen suosikki.

Runebergintorttu

Koko: 6x7 cm, 5 kpl

Lanka: Esito-virkkuulankaa (100 % merseroitu puuvilla, 200 g = n. 650 m) 100 g kullanruskeaa (9031), 15 g valkaistua (9001) ja 10 g tummanpunaista (9020).

Virkkauskoukku: nro 1,75-2 käsialan mukaan ja nro 3.

Muuta: tukevaa kartonkia, paksua pahvia, parsinneula ja kuumaliimaa.

Tiheys: 30 s ja 35 krs = 10 cm

Työohje

Tee ensin 6x7 cm lieriö näin: Leikkaa kartongista n. 30x7 cm suorakaide, rullaa ja teippaa se 6 cm:n lieriöksi. Leikkaa pahvista kaksi 6 cm pyöreää palaa. Teippaa niistä toinen lieriön päähän, täytä lieriö vanulla ja teippaa toinen pala paikoilleen.

Virkkaa lieriön päälle kullanruskea kuori. Tee sormen ympärille lankalenkki eli taikarengas. 1. krs: Virkkaa renkaaseen pienemmällä koukulla 1 kjs ja 10 ks. Jatka spiraalina. 2. krs: 2 ks jokaiseen s:aan = 20 s. 3. krs: 20 ks. 4. krs: *2 ks samaan s:aan, 1 ks*. Toista *-* 10 kertaa = 30 s. 5. krs: 30 ks. 6. krs: *2 ks samaan s:aan, 2 ks*. Toista *-* 10 kertaa = 40 s. 7. krs: 40 s.

8. krs: *2 ks samaan s:aan, 3 ks*. Toista *-* 10 kertaa = 50 s. 9. krs: 50 ks. Pyöreä pala on nyt valmis.

10.- 40. krs: 50 ks. Viimeisen kerroksen loppuun 3 ps. Tee toinen pyöreä pala toistamalla 1.-9. krs ja virkkaa viimeisen krs:n loppuun 3 ps. Liitä pohja tortun reunaan piilosilmukoilla.

Hillosilmä: Tee kaksinkertaisella langalla sormen ympärille lankalenkki. Virkkaa lenkkiin isommalla koukulla 4 kjs, 11 pp (= pitkäpylväs) ja 1 ps 4:n kjs:aan. Jätä alkuun ja loppuun n. 15 cm lankaa ompelua varten.

Sokerirengas: Virkkaa valkoisella langalla ja pienemmällä koukulla aloitusketjuun 4 kjs ja sulje se renkaaksi ps:lla. Jatka spiraalina ja virkkaa 1 ps jokaiseen s:aan kunnes tuppilon pituus on 11,5 cm. Jätä n. 15 cm langanpää ompeluun. Tarkista pituus ja ompele tuppilonyöri renkaaksi.

Viimeistely: Ompele rengas vuoropistoin kiinni hillosilmään. Kierrä 3 punaista lankaa hillosilmän alle niin että se nousee koholle ja kiinnitä lankakieppi muutamalla pistolla. Liimaa koriste kuumaliimalla tortun keskelle.

Malli: Lankava Oy, Marjukka Tyrväinen

Lanka- ja ohjetiedustelut: Lankava Oy,  www.lankava.fi