Nivelrikkoa eli artroosia sairastaa noin miljoona suomalaista. Perimmäistä syytä ei tiedetä eikä ehkäisyä ole, mutta hoitoja on. Vaivaako sinua nivelrikko? Lue viisi tärkeintä vinkkiä.
Nivelrikkoon kannattaa kokeilla seuraavia hoitoja:
1. Liikunta
Nivelrikon hoidossa liikunta on ensiarvoisen tärkeää, koska liikunnalla taataan nivelille niiden tarvitsema happi, ravinto ja voitelu. Liikunta vahvistaa myös luuta ja niveliä tukevia lihaksia.
Hyviä lajeja ovat kävely, vesijumppa ja -kävely, uiminen sekä pyöräily. Venyttelyä ja lihasvoimaa kasvattavaa liikuntaa kannattaa myös harjoittaa viikoittain. Kuntosalia ja jumppaa varten on hyvä olla fysioterapeutin ohjeet.
Katso kolme seviytymistarinaa: "Tämä tepsii nivelvaivoihin"
2. Lääkkeet
Nivelrikon aiheuttamaan kipuun käytetään itsehoitona parasetamolia. Jos se ei auta, voidaan kipuja taltuttaa tulehduskipulääkkeillä, mutta enintään viikon tai puolentoista kuureina.
Kun tauti on edennyt vaiheeseen, jossa potilaalla on myös lepokipuja, niitä voidaan hoitaa lievillä opiaateilla, kuten tramadolilla tai kodeiinilla. Pienten nivelien eli lähinnä sormien kipujen hoidossa voidaan käyttää myös tulehduskipulääkettä sisältäviä, niin sanottuja särkyvoiteita.
Jos nivelessä on nivelrikon aiheuttamaa turvotusta, niveleen voidaan ruiskuttaa kortisonia. Pistos voidaan antaa noin kolme kertaa vuodessa.
Lisää aiheesta: Yksi piikki voi viedä nivelkivun vuodeksi?
-
Glukosamiini ja luontaistuotteet
Glukosamiini on sokerintapainen aine, jota esiintyy luonnostaan nivelissä ja rustoissa voitelu- ja rakennusaineena. Glukosamiinin on sanottu hidastavan nivelrikon etenemistä ja se voi myös lievittää nivelrikon oireita.
Luontaistuoteala tarjoaa nivelrikon hoitoon muun muassa vihersimpukka-, hainrusto-, nokkos-, inkivääri- ja kalkkivalmisteita sekä niiden yhdistelmiä. Myös kalaöljystä väitetään olevan apua nivelrikon oireisiin.
3. Fysikaaliset hoidot
Kipuilevaa niveltä voi kotioloissa yrittää rauhoittaa kylmä- tai kuumahauteella. Fysioterapeuttien keinovalikoimiin kuuluu myös muun muassa erilaisia syvälämpö- ja kylmäpakkaushoitoja sekä sähköärsytyshoitoa. Lymfaterapia, akupunktio, turvehoito tai avantouinti voi tuntua hyviltä nivelissä.
Lue myös: Kymmenen kysymystä polven nivelrikosta
4. Leikkaus
Tekonivelleikkaus tulee ajankohtaiseksi, kun nivelessä on lepokipua, potilaan toimintakyky on selvästi huonontunut, eli esimerkiksi kävely ei enää onnistu ja muut hoidot eivät auta. Vahingoittunut nivel korvataan leikkauksessa tekonivelellä tai osatekonivelellä.
Nivelproteeseja on nykyisin saatavilla hyvin moniin niveliin, mutta käytännössä tavallisimpia tekonivelleikkauksia ovat lonkan ja polven tekonivelleikkaukset. Onnistunut leikkaus vie kivut mennessään ja palauttaa toimintakyvyn ennalleen tai lähes ennalleen.
"40 000 euron nainen”: Näin valmistauduin nivelleikkaukseen
Olen 74-vuotias eläkkeellä oleva toimistotyöntekijä. Muutamia vuosia sitten huomasin vasemman käden peukalon juuressa kipua ja pientä vihlontaa. Samalla havaitsin sen vaikeuttavan määrätynlaisia toimintoja. Senjälkeen alkoi pikkuhiljaa tuntua vihlomista etu- ja pikkusormissakin ja jonkin ajan kuluttua alkoivat em. sormien ensimmäiset nivelet kääntyä ulospäin. Lisäksi pikkusormet ovat menneet lievästi koukkuun. En ole ollut koskaan ylipainoinen, olen nauttinut vitamiinivalmisteita (mm talviaikana D-vit.) ja muutaman kuukauden nokkos+kalkki-inkivääri-vihersimpukka -valmistetta, josta en ainakaan vielä ole saanut mainittavaa apua. Tiedän tämän olevan vanhojen ihmisten vaivan, mutta onko siihen muuta lievitystä kuin särkylääkkeet?
Nivelrikon syytähän ei tunneta, mutta lääkäreiden mukaan perimällä on iso vaikutus. Se on totta että ruokavaliolla saa pidettyä kivuttomana, tai ainakin hidastettua taudin etenemistä. Paino on pidettävä kurissa ja liikuntaa pitää harrastaa jokainen vointinsa mukaan. Näillä eväillä olen selvinnyt kymmeniä vuosia ja ilman kipuja nivelissä vaikka onkin todettu nivelrikko.