Fysioterapiasta ei todennäköisesti ole hyötyä heille, jotka sairastavat lonkan nivelrikkoa.

Fysioterapiaa annetaan usein juuri lonkan nivelrikkovaivoihin. Mutta onko se järkevää?

Uusi tutkimus ja sen tulokset kyseenalaistavat fysioterapian vaikutuksen lonkan nivelrikon hoidossa.

Journal of the American Medical Association (Jama) julkaisi australialaistutkimuksen, joka perustui sadan potilaan tutkimukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Heistä puolet saivat fysioterapiaa ja puolet lumehoitoa kolmen kuukauden ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jama kertoo, että fysioterapia ei erityisesti parantanut lonkkapotilaiden oloa. Kummankin ryhmän potilaiden vointi koheni hieman tutkimuksen aikana, mutta osa fysioterapiaa saaneista koki jopa kipuja ja jäykkyyttä.

Suomessa tutkimuksesta uutisoi Duodecim-palvelu.

Nivelrikkoinen saattaa saada apua liikunnasta. Lue tästä, miten nivelrikkoisen kannattaa liikkua.

Kyllähän kaikenlainen venyttely ja notkistelu pitää lihaskuntoa yllä, ja tämä puolestaan saattaa hyvinkin auttaa myös lonkkavaivaista. Sama pätee niskan kulumiin. Minusta on lääkäriltä hyvin tylyä sanoa, ettei asialle voi tehdä mitään! Luu kuin luu, lihas kuin lihas - kaikista kannatta huolehtia.

 

 

Vierailija

Näissä tutkimusten uutisoinneissa harvemmin kerrotaan tarkemmin minkälaista annettu hoito on ollut. Esim fysioterapia on hyvin laaja kenttä erilaisia "työkaluja": voidaan ohjata lihasten vahvistusta, liikkuvuusharjoitteita tai venytyksiä. Tai hoitona on voinut olla hieronta ja konehoidot tai ehkä tehty kinesioteippaus. Ohjaustakin voi tehdä monella eri tapaa... eli en kyllä ihan suoraan usko tämän tutkimuksen tuloksia, olen samaa mieltä kuin edellinen kirjoittaja: paljon on itsestä kiinni ja kun jaksaa tehdä säännöllisesti itsensä hyväksi oikeat harjoitteet niin suurin osa todennäköisesti saa apua tilanteeseen

Sisältö jatkuu mainoksen alla