Meissä on 300 niveltä. Kun ne alkavat kenkkuilla, elämästä voi tulla aika erilaista. Kolme eri tavoin nivelistään kipuilevaa kertoo tarinansa ja omat selvityimiskeinonsa.

Nivelet voivat oireilla monin eri tavoin. Helillä ne liikkuvat liiankin kanssa, Tuulalla ne kuluivat nivelrikon takia ja Soinilla niihin iski psoriasis. Heistä jokainen kertoo tarinansa ja omat vinkkinsä mahdollisimman kivuttomaan elämään.

Heli Kortelainen: "Rusautan usein selän itse paikoilleen"

”Minulla on ollut yliliikkuvat nivelet lapsesta saakka.  Polvi saattaa mennä sijoiltaan,  jos vaikka astun huonosti. Onneksi osaan vetää sen itse paikoilleen. Olen aina ollut kova liikkumaan, ja siksi paikoiltaan pois luiskahtavat nivelet harmittavat.

Kävellessä minun pitää katsoa, mihin astuu ja olkapäät eivät siedä äkkinäisiä liikkeitä. Nivelten lisäksi myös nikamat liikkuvat normaalia enemmän. Silloin tällöin, kun aamuisin nousen sängystä, jalat eivät pidäkään alla. Silloin tiedän, että selästä on mennyt jokin nikama jumiin. Asetun lattialle makaamaan ja nostan jalat 90 asteen kulmaan. Yleensä saan lattialla selkää vääntelemällä rusautettua nikamat paikoilleen.
Joskus menen niin pahasti jumiin, etten saa itse korjattua tilannetta. Viimeksi lomamatkalla Bulgariassa nukuin huonolla tyynyllä enkä saanut enää yhtenä aamuna nostettua päätä ylös lainkaan.

Kun sitten istuimme mieheni kanssa ravintolassa syömässä niin, että minun katseeni roikkui lautaseen päin, kiinnitimme jo aika lailla huomiota. Tarjoilija oli kuitenkin neuvokas ja järjesti minulle ajan saman tien paikallisen kiropraktikon vastaanotolta. Kun vielä vähän epäröin, paikalle kutsuttiin kiropraktikon pieni poika, joka opasti minut kädestä pitäen vastaanotolle. Silloinkin sain avun, vaikka hetken ehdin ajatella, että vaihtoehto ei kuulostanut maailman turvallisimmalta.”

Mistä kyse: Nivelsiteiden ja muun sidekudoksen löysyys tai kireys vaihtelee ihmisestä toiseen. Nivelten yliliikkuvuus on oireyhtymä, jossa nivelillä on epänormaalin laaja liikerata.

Helin vinkit yliliikkuvien nivelten hoitoon:

  • Liiku tuntemustesi mukaan, satsaa hyviin kenkiin.
  • Vältä liiallista venyttelyä.
  • Lihakset tukevat niveliä, siksi vatsa-, selkä- ja jalkalihakset kannattaa pitää hyvässä kunnossa.

Tuula Vainikainen: "Tekonivelleikkaus helpotti nivelrikkoa"

”Olen vuosia kärsinyt nivelrikosta. Jo vähän yli kolmikymppisenä minulle povattiin, että polvet eivät loputtomiin kestäisi. Silti molempien polvien tekonivelleikkaus muutama vuosi sitten tuli minulle aikamoisena yllätyksenä.

Nyt jälkeenpäin on helppo jossitella. Olen aina ollut ylipainoinen, työnarkomaani ja liikunnallisesti laiska. Lisäksi suvun naisista useampikin on kärsinyt huonoista polvista. Silti aloin tutkailla niveliä ja niiden terveyteen vaikuttavia asioita vasta oman tekonivelleikkaukseni jälkeen, kun oli pakko. Vesijuoksunkin löysin vasta leikkauksen jälkeen.

Molemmat polveni leikattiin samaan aikaan. Itse leikkaus oli kivuton, mutta kuntoutumiseen meni aikaa, se oli aikamoista vuoristorataa. Nykyään, kolme vuotta leikkauksen jälkeen, jaksan kävellä jo pitkiä matkoja. Sain kymmenen kiloa painoakin pois, vaikka osa on tullut valitettavasti takaisin. Itsekuri pettää liian helposti.

Kun aamulla nousen sängystä, teen pieniä jumppaliikkeitä ja kuuntelen, mitä polvilleni tänään kuuluu. Vasempaan polveen  minulla on ihan erityissuhde, se kenkkuilee enemmän. Polveni ovat herkät; sään vaihdokset ja hormonikierto vaikuttavat niiden kuntoon. Tajusin vasta leikkauksen jälkeen, että nyt vasta polvien hoito todella alkoi, eikä se koskaan lopu. Toimittajana nivelasioihin perehtyminen ja kirjan kirjoittaminen aiheesta on ollut osa kuntoutumisprosessia.

Mietin usein, minkälainen ennuste minun polvillani on. Se on vielä arvoitus, sillä tämän tyyppisiä leikkauksia ei ole tehty vielä kovin pitkään. Siksi minun on nyt tultava, mentävä ja liikuttava niin pitkään kuin pystyn.”
 
Mistä kyse: Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Nivelrikkoa esiintyy eniten polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nivelissä.

Tuulan vinkit nivelrikkoisille: 

  • Kokeile itsellesi sopivia liikuntalajeja, vaikkapa kävelyä tai vesijuoksua.
  • Tarkkaile painoasi, jokainen ylimääräinen kilo tuntuu nivelissä.
  • Istu mahdollisimman lyhyitä aikoja kerrallaan, vaihda toimistotyössä välillä työasentoa.
  • Aseta puhelin toiselle pöydälle ja tulostin kauemmaksi, että joudut nousemaan useammin.

Soini Pylkki: "Lääkekokeilu tepsi nivelpsoriaasikseen"

”Minulla puhkesi psoriasis, kun olin 22-vuotias. Siitä muutaman vuoden kuluttua käteni alkoi kipeytyä. Ensin sitä hoidettiin jännetupintulehduksena, mutta pian selvisi, että sairastan myös nivelpsoriasista. Jouduin vaihtamaan sähköasentajan työni kuljetushommiin, kunnes vähän yli kolmikymppisenä käteen iskettiin eläkepaperit. Se oli kova paikka. Mies parhaassa iässä, mutta yltä päältä ihottuman peitossa. Välillä en nivelkivuiltani pystynyt ylittämään edes pientä kynnystä.

Hiljalleen virkistyin henkisesti, siitä pitivät oikeastaan kaverit huolen. Välillä sairaudessa oli parempiakin aikoja. Kokeilin vuosien varrella kaikkea mahdollista kortisonista solusalpaajiin. Aina kun tarvittiin vapaaehtoista koekaniinia, suostuin mukaan.

Yhdeksän vuotta sitten minulla alkoi uusi elämä, niin sen nyt ajattelen. Olin täällä Hämeessä ihan ensimmäisiä, johon kokeiltiin Remicade-nimistä lääkettä. Ensimmäisenä iltana lääkkeen saannin jälkeen oioin käsivarttani, eikä siihen sattunut. Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin olin kivuton. Olin mennyt keppien varassa sairaalaan, mutta kävelin itse sieltä ulos. Nyt käyn yhdeksän viikon välein saamassa lääkettä ja kepit sekä ihottuma ovat pysyneet poissa. Tiedän olevani onnenpekka, sillä kaikki eivät saa tästäkään lääkkeestä apua. Tunnen kuin olisin uudestisyntynyt.”

Mistä kyse: Nivelpsoriasis on reumaa muistuttava niveltulehdus. Se sijoittuu usein sormien tai varpaiden kärkiniveliin, mutta voi aiheuttaa oireita missä nivelessä tahansa. Tauti aiheuttaa muun muassa nivelten kipua ja jäykkyyttä.

Soinin vinkit nivelpsoriaatikoille:

  • Vertaistuki on tärkeää, helpottaa kun on toisia saman kokeneita.
  • Ota lomaa. Etelän aurinko ja kylpyläreissut tekevät hyvää nivelillekin.
  • Hanki kaikki mahdollinen tieto sairaudestasi, ole aktiivinen.

Ihmisellä on yli 300 niveltä. Ne kiinnittävät luut toisiinsa ja mahdollistavat näin kehon liikkeet. Herkät nivelet ovat tuki- ja liikuntaelimistömme vaurioalttein kohta.

Nivelsairauksia on hyvin monenlaisia. Ne voidaan jakaa muun muassa reuma- ja kulumasairauksiin, aineenvaihdunnasta johtuviin tai pehmytkudoksiin liittyviin sairauksiin. Tyypillisimpiä nivelsairauden oireita ovat kipu ja turvotus, nivelten heikentynyt toimintakyky se tulehdusoireet.

Yleisempiä nivelsairauksia ovat nivelrikko ja nivelreuma. Nivelrikkoa on noin miljoonalla suomalaisella ja nivelreumaa sairastaa noin 35 000. Muita nivelsairauksia ovat mm. nivelpsoriasis, selkärankareuma ja niveltulehdus.

 

Maija-Liisa Piri syttyi tanssille 13-vuotiaana, eikä innolle näy loppua.
Maija-Liisa Piri syttyi tanssille 13-vuotiaana, eikä innolle näy loppua.

Moni entinen sohvaperuna on hämmästynyt, miten tanssin huuma vie mennessään. Samalla kunto kohenee ja terveys paranee.

1. Kuinka hyvin tanssi kohottaa kuntoa?

Tanssin vaikutusta kestävyyskuntoon voi verrata reippaaseen kävelyyn. Siinä on vain se ero, että kurssin tai illan aikana tanssitaan helposti 2–5 tuntia, mutta harva lenkkeilee niin pitkään.

Terveysliikunnasta tanssi käy jo melko vaatimattomilla määrillä:

1–3 kertaa viikossa 20–60 minuuttia kerralla. Jos tanssii viikoittain muutaman tunnin kurssilla ja kerran viikossa 4–5 tuntia lavalla, peruskunto – tanssikunto – kohenee puolessa vuodessa. Jalat eivät enää väsy, ei hengästytä ja jaksaa tanssia tauotta koko illan.

Tanssi harjaannuttaa tasapainoa, kehonhallintaa ja koordinaatiota.

2. Vahvistaako tanssiminen lihaksia?

Kyllä, erityisesti syviä vatsa- ja selkälihaksia. Hyvän tanssiasennon pitäminen parantaa pienten, asentoa ylläpitävien lihasten kestävyyttä sekä hartia- ja käsivarren lihasten sekä lapaluiden alueen ryhtilihasten kuntoa. Monelle tulee tanssijan ryhti.

Jalkojen lihasvoima kehittyy etenkin nopeissa lajeissa, joissa liike on joustavaa, ponnistavaa ja suuntautuu ylös ja alas. Myös hitaiden lajien jalkatyöskentely ja tukijalan työntötekniikka vaativat voimaa pakaroiden, reisien, pohkeiden ja jalkaterien lihaksistolta. Lihaskuntojumppaa olisi kuitenkin suositeltava tehdä oheisharjoitteluna pari kertaa viikossa.

3. Millä tavalla tanssi auttaa ehkäisemään kaatumisia?

Tanssi harjaannuttaa tasapainoa, kehonhallintaa ja koordinaatiota. Myös reaktiokyky paranee. Tanssijan tukipinta on pieni ja haastetta lisäävät liike eri suuntiin, oman ja toisen ihmisen keho, sen paino ja ohjaus sekä musiikki, joka säätelee rytmiä ja tapaa liikkua yhdessä. Tanssissa tulee suunnanvaihdoksia, pysähdyksiä ja pyörähdyksiä. Liikkeiden suunnat saattavat taitavan viejän käsissä muuttua silmänräpäyksessä, ja hyvä seuraaja pystyy hetkessä sulautumaan viejän tulkintoihin. Vastaavasti liukastuessa tai kompastuessa tanssija löytää tasapainon ja myötäliikkeet nopeasti.

4. Mitkä tanssit vahvistavat luita?

Luita lujittavat erityisesti hypyt, suunnanvaihdokset ja väännöt. Tällaista kuormitusta tarjoavat etenkin polkka, jenkka ja masurkka. Kuitenkin kaikki tanssiminen, jossa ollaan jalkojen päällä ja hytkytellään lajin tahtiin, kuormittaa luita ja tekee niille hyvää.

5. Mitkä tanssit ovat hyviä nivelille?

Rauhalliset, pehmeiden liikkeiden lajit, kuten rumba-bolero, hidas foksi ja tango, samoin salsa. Eniten niveliä kuormittavat hyppivät ja pomppivat lajit. Uusimpien tutkimusten mukaan kevyet iskut tosin ovat hyväksi nivelrustolle. Usein ihmiset turhaan arastelevat vauhdikkaampia lajeja. Toki jos on paha nivelkuluma tai muuten sattuu polviin tai nilkkoihin, kannattaa ottaa varovasti.

6. Sopiiko tanssi ylipainoiselle tai huonokuntoiselle?

Tanssi sopii kaikille. Monet ylipainoiset liikkuvat pehmeästi parketilla. Tanssiminen on hyvä apu painonhallintaan. Jos kunto on huono, kannattaa aloittaa rauhallisesti ja lisätä tehoa ja vaativuutta vähitellen.

7. Voiko tanssilla elvyttää kipeää selkää?

Tanssiessa kipeät ja kiristyneet selkälihakset saavat aerobista liikuntaa. Verenkierto vilkastuu, lihakset saavat happea ja jomotus usein hellittää. Selän hyvinvointia parantaa myös se, että asentoa ylläpitävät lihakset vahvistuvat tanssiharrastuksen myötä.

Joskus tanssi voi kipeyttää selkää. Esimerkiksi iskiasvaivassa hermosärky pahenee kuormituksessa, ja varsinkin vieminen voi aiheuttaa viejän selälle liikaa kuormitusta. Myös välilevyn pullistuma voi äityä tansseissa.

Tanssin kautta pääsee tutustumaan luontevasti ihmisiin ja sosiaalinen itsetunto kohenee.

8. Miten tanssi hoitaa mieltä?

Tanssista saa mielenvirkistystä, iloa ja seuraa. Tanssit ovat monelle viikon kohokohta, keino päästä irti arjen huolista. Tanssi luo yhteisen tilan ihmisten välille ja virittää samalle aaltopituudelle. Sen kautta pääsee tutustumaan luontevasti ihmisiin ja sosiaalinen itsetunto kohenee. Paritansseissa yksinäinenkin saa olla lähellä toista ihmistä ja tuntea kosketuksen elvyttävän voiman. Tanssi on kokonaisvaltaista itseilmaisua.

9. Voiko tanssilla virkistää aivoja ja ehkäistä muistisairauksia?

Liikunta on yksi parhaista keinoista pitää huolta muistista, ja tanssi hoitaa aivoja monipuolisesti. Tanssissa aivot joutuvat koordinoimaan käsien, jalkojen ja koko kehon liikkeitä. Tanssija miettii askelia, kommunikoi parin kanssa ja huomioi muut tanssijat.

Tanssi haastaa aivot tekemään lukuisia valintoja toistuvasti ja nopeasti, jolloin aivoissa hermosolujen välille kehittyy enemmän reittejä ja yhteyksiä. Tanssi kehittää pitkäkestoista muistia, päättely- ja huomiokykyä sekä ongelmien ratkaisukykyä.

10. Mikä vaikutus musiikilla ja tunteilla on tanssissa?

Tanssissa kehon liike yhdistyy luontevasti musiikkiin ja herättää mielihyvän tunteita. Musiikin vaikutukset ovat yksilöllisiä, aikaisemmilla kokemuksilla on suuri merkitys. Musiikki ja tanssi parantavat kuitenkin tutkimusten mukaan mielialaa ja lievittävät kipua.

Tunteet ovat hyvin kehollisia kokemuksia. Tanssin ja luovan liikkeen kautta voi ilmaista sellaisiakin tunnekokemuksia, joille ei välttämättä löydy sanoja.

11. Mistä tanssilajista kannattaa aloittaa?

Siitä, mikä itseä kiinnostaa – on se sitten balettia, salsaa tai humppaa. Lajeja on niin paljon, että joka makuun löytyy varmasti sopiva. Jos lavatanssit kiinnostavat, hyviä aloituslajeja ovat foksi, valssi, humppa ja fusku. Näiden perustanssien kautta oppii paritanssissa tarvittavaa liikekieltä, askeltamista, vientiä ja seuraamista.

12. Kuinka vanhaksi voi tanssia?

Niin kauan kuin on intoa ja sisällä sykkii! Tanssimisella ei ole ikärajaa. Tanssipaikoilla käy paljon nuoria mutta myös hyvin iäkkäitä tanssijoita. Askel hieman lyhenee iän myötä, mutta menohalut säilyvät. Tanssimiseen ei välttämättä tarvita jalkoja, vaan tanssia voi keinu- tai pyörätuolissakin.

Tanssiessa vapautuu endorfiinia, kehon omaa hyvän olon hormonia.

13. Onko tanssi lääkettä?

Ehdottomasti. Liike on lääkettä kaikissa muodoissaan, ja tanssissa siihen yhdistyy vielä musiikki ja sosiaalisuus. Tanssiessa vapautuu endorfiinia, kehon omaa hyvän olon hormonia, joka tehostaa mielihyvän tunnetta ja voi lievittää masennus- ja ahdistusoireita. Tanssi helpottaa stressiä siinä missä yksinäisyyttäkin. Se hoitaa sydäntä, aivoja, luita ja niveliä. Se tuo elämään fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia.

Asiantuntijat: tanssinopettaja, fysioterapeutti Maija Astikainen, fysioterapeutti, tanssiurheilu-valmentaja Maija Salminen, musiikkiterapeutti, tanssi-liike-terapeutti Marko Punkanen sekä alzheimer-tutkija, professori Miia Kivipelto.

Tamperelainen Ilona Qvick, 53, oli kokenut jo monta vastoinkäymistä ennen rintasyövän löytymistä. Yllättäen siitä seuranneet tapahtumat kääntyivät hänelle voitoksi. 

"Jouduin lopettamaan hierojan työni vähän alle viisikymppisenä. Nivelkipuni äityivät pahoiksi, enkä enää pystynyt tekemään niin fyysistä työtä.

Seuraavat vuodet olivat yhtä surujen ja vastoinkäymisten vyöryä. Ensin kuoli kummitätini, joka oli ollut minulle oikeastaan äiti. Sitten veljeni tappoi itsensä. Parisuhteessani tuli ongelmia, ja menetin seksuaalisen haluni täysin. Erosimme vähäksi aikaa, mutta palasimme yhteen.

Rintasyöpä ja uupumus

Rintasyöpä löytyi mammografiassa 50-vuotistarkastuksessa. Onneksi se havaittiin varhaisessa vaiheessa eikä ollut aggressiivista lajia. Marraskuussa 2015 minulle tehtiin säästävä leikkaus, eli koko rintaa ei poistettu. Sain myös sädehoitoa.

Nyt käyn puolentoista vuoden välein mammografiassa, ja syövän uusiutumista pidetään epätodennäköisenä.

Miesystäväni jätti minut, kun leikkauksesta oli kulunut viisi kuukautta. Olin pettynyt ja vihainen. Uuvuin ja masennuin. Jälkikäteen ymmärsin, että hän oli täysin väärä mies minulle.

"Onneksi sain lähetteen seksuaaliterapeutille."

Onneksi minulla on koko ajan ollut ystäviä, jotka ovat jaksaneet kuunnella huoliani. Rintasyöpädiagnoosin jälkeen sain heti myös vertaistukea, sillä lähipiirissäni oli useampi rintasyövän sairastanut nainen.

Terapia auttoi

Suuri onni oli, että sain rintasyövän takia lähetteen seksuaaliterapeutille. Keskustelu tuntui hyvältä ensi hetkestä alkaen. Olemme käyneet elämääni läpi lapsuudesta alkaen.

Terapian aikana aloin vähitellen oivaltaa, että olen ollut näkymätön, yksinäinen lapsi ja kiltti suorittaja. Piilotan omat tarpeeni enkä uskalla ilmaista niitä. Terapia auttoi minua ymmärtämään toimintatapaani, ja nyt itsekontrollini on hellittänyt.

Olen käynyt terapiassa vuoden verran, ja vielä on matkaa jäljellä. En tiedä, missä jamassa olisin ilman keskusteluapua.

Sairaudesta toivuttuani opiskelin merkonomiksi ja toivon, että kyvyilleni ja taidoilleni olisi työelämässä vielä käyttöä. Elämääni ilahduttavat myös liikunta ja siirtolapuutarhamökki, jonka pihassa päästän luovuuteni valloilleen.

Uusi onni

Parasta on kuitenkin uusi suhde. Olen juuri aloittanut seurustelun ihanan miehen kanssa, ja meillä menee kaikin puolin hyvin. Hänen kanssaan uskallan antautua seksuaaliselle mielihyvälle ja ilmaista omat haluni, ja hän hyväksyy minut sellaisena kuin olen.

Elän uutta elämää, ja minusta tuntuu, että olen saanut aloittaa alusta. Voin olla oma itseni kaikkine tunteineni ja tarpeineni."

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 14/2017.

[Kuvateksti] "Olen aina ollut kiltti suorittaja. Nyt opettelen ilmaisemaan tarpeitani", Ilona kertoo.